FVE s 3x Victron Multiplus II.

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Dagus
Příspěvky: 1922
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Dagus »

No 16mm2 je max 80A. To že přenese víc je sice pravda, ale jištění víc jak 80A nemusí fungovat, pokud půjde mppt do zkratu. Osobně mám 16tku na 60A s 80A jištěním a stejně mi to už přijde na hraně a nově bych dal 25, nebo 35mm2, ale tehdá to bylo na 150/35tku a tam 16tka byla ok.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
FRSO
Příspěvky: 2230
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od FRSO »

Dagus píše:No 16mm2 je max 80A. To že přenese víc je sice pravda, ale jištění víc jak 80A nemusí fungovat, pokud půjde mppt do zkratu. Osobně mám 16tku na 60A s 80A jištěním a stejně mi to už přijde na hraně a nově bych dal 25, nebo 35mm2, ale tehdá to bylo na 150/35tku a tam 16tka byla ok.
Mám taky 16 mm2 na 250/85 Smart, je to jen 0,8 m k přívodu MPII 48/5000, pojistka 125 A.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 7.2.2024 7800kWh
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Dekuji kluci moc za dobre rady, toto neni primo moje elektrarna (budu stavet uplne tu samou jen malinko vetsi), ale asistuju pri jeji instalaci, tak to chceme mit co nejlepe provedeno.
Dle te tabulky a sloupce F by mel byt kabel 25 mm2 jako nejmensi.
Takze dle rad, bych mel dat minimalne kabel 25 mm2 a pojistku 125A, mensi do toho Victron distributoru stejne nejsou.
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Diablo1st píše:
ladik píše:Dekuji, kabely jsou do 2m spise mene a prurez 16mm2, takze asi dame 125A, protoze dalsi nejblizsi MEGA FUSE pojistka je az na 200A.
Potece nam tam max 100A (maximalni nabijeci proud z nabijecu Smartsolar 250/100), coz by snad melo stacit.
Ptam se proto, ze jedna takova pojistka na 56V stoji 800,- a nerad bych je palil jednu za druhou, kdybych to spatne navrhl.
A pak je tu jeste proud z/do menicu, ktery je u Multiplus II 5000 70A nabijeci a kolik bere z baterii pri peaku 9000W 160A?, ktery ma tento Multiplus, tak bych asi mel dat 200A pojistku.
Co vy na to? Nebo dat na vse zvlast 200A?
16mm2 z mppt 250/100? To sa mi zdá sakra málo. Ja mám 35mm2 pre 250/85 a už aj tak sú teplé a to tam tečie max. cca. 70A. Pre mppt by som sa vôbec nebál použiť 125A poistku.
Pre MP2 5kVA by som rozhodne použil 50mm2 alebo 70mm2 kábel a poistku 160A alebo 200A.

Aké máš káble a istenie na baterke? Ja som dal 50mm2 a 125A poistky.
Baterku jeste budu resit. Privod je z Pylontechu zatim v baleni original, dle toho co ctu na netu je to AWG4, ale asi by to chtelo tak 70 mm2.
Diablo1st
Příspěvky: 1526
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Diablo1st »

Podľa toho koľko budeš mať cihel. Keď tak ich dáš paralelne po 2-3ks. Ten origo kábel je tuším na 100A max.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Karlik73
Příspěvky: 95
Registrován: sob pro 18, 2021 4:41 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Karlik73 »

Jo, je na 100A,takze pro 4 moduly, dalsi das na dalsi kabel.
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sitra »

Kabel sice je na 100ADC. Pylontech US3000C má dle manuálu max vybíjecí proud 74Ah, peak 90Ah. Doporučený 37Ah.
Tudíž by bylo vhodnějsí je dávat max po 3ks.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
glottis
Příspěvky: 1816
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od glottis »

a pozor, ze kdyz se to da do listy tak to bude spis jako ulozeni v trubce takze na 16mm2 tak 60A :)
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sitra »

glottis píše:a pozor, ze kdyz se to da do listy tak to bude spis jako ulozeni v trubce takze na 16mm2 tak 60A :)
Pořád je to pravidlo "čtyř" :write:
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
glottis
Příspěvky: 1816
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od glottis »

sitra píše:
glottis píše:a pozor, ze kdyz se to da do listy tak to bude spis jako ulozeni v trubce takze na 16mm2 tak 60A :)
Pořád je to pravidlo "čtyř" :write:
to asi neznam :) jak zni? Jako ze 16x4 64A? 35*x4 140A? Dobra pomucka, to si musim zapamatovat
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sitra »

glottis píše:
sitra píše:
glottis píše:a pozor, ze kdyz se to da do listy tak to bude spis jako ulozeni v trubce takze na 16mm2 tak 60A :)
Pořád je to pravidlo "čtyř" :write:
to asi neznam :) jak zni? Jako ze 16x4 64A? 35*x4 140A? Dobra pomucka, to si musim zapamatovat
Tímto jednoduchým pravidlem lze "zrychleně" odvodit průřezy vodičů na dané proudové zatížení.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
kodl69
Příspěvky: 7351
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od kodl69 »

u větších průřezů to přestává platit, je lepší si stáhnout nějaký soft, který umí počítat ohřev pro dané uložení, třeba tohle: https://www.oez.cz/sluzby/vypoctovy-program-sichr ono se to zatížení taky snižuje s počtem vodičů (kabelů) ve svazku, podle uložení. V trubce je to výrazně méně než volně, s mezerami, na vzduchu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Dekuji, tak to jste mne s temi Pylontechy docela zmatli.
Tak nejak jsem myslel, ze jich 10ks pripojim na jeden kabel napriklad 70mm2.
Mam jak vstup do systemu Victron Lynx Shunt VE.Can a pred nej chci dat tu baterku.
Dle toho co tu ctu tak idealne tam dat ten Victron distributor a tam pripojit tech 10 baterii treba 3+3+4 a pak teprve do toho Shuntu.
vk_1
Příspěvky: 283
Registrován: ned čer 28, 2015 7:31 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od vk_1 »

ladik píše:Dekuji, tak to jste mne s temi Pylontechy docela zmatli.
Tak nejak jsem myslel, ze jich 10ks pripojim na jeden kabel napriklad 70mm2.
Mam jak vstup do systemu Victron Lynx Shunt VE.Can a pred nej chci dat tu baterku.
Dle toho co tu ctu tak idealne tam dat ten Victron distributor a tam pripojit tech 10 baterii treba 3+3+4 a pak teprve do toho Shuntu.

Nemusis Lynx Distributor, staci levnejsi Lynx Power In. Kdyz das pojistky baterek do odpojovace vedle.
Ja osobne mam na kazdy par origo kabelu 2 pylontech cihly:
Screenshot 2022-11-04 at 13.29.37.png
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Dekuji moc za foto, to vyda za vse.
My uz mame distributor - shunt - distributor - pak uz tedy nebudu mit ext pojistkovy box jako mas ty.
Co to tam mas za cervene kabely myslim tim mm2 a kde jsi je bral?
Jo a jake pojitky budes davat z tech baterii, myslim tim ty nozovky?
Dekuji.
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sitra »

to budou orig kabely k pylontech 25mm2.
https://www.solar-elektro.cz/propojovac ... nic-120a-/
Propoj na pojistkové spodky je dle pohledu naddimenzovaný, ale proč ne.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Ty tenke a cervene jsou Pylontech kabely to je jasne, ale mne zajimaji ty tluste cervene, ne proto, ze bych to chtel kopirovat, ale jake jsou a kde je koupil. Budu je davat na vstupy, primo z Pylontechu, ktere chci davat po 4ks, tak chci mit rezervu a Pylontech kabely jsou pro mne kratke, potrebuju min 2,5m.
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sitra »

ladik píše:Ty tenke a cervene jsou Pylontech kabely to je jasne, ale mne zajimaji ty tluste cervene, ne proto, ze bych to chtel kopirovat, ale jake jsou a kde je koupil. Budu je davat na vstupy, primo z Pylontechu, ktere chci davat po 4ks, tak chci mit rezervu a Pylontech kabely jsou pro mne kratke, potrebuju min 2,5m.
:lol: :lol: :lol:
tak třeba tady:
https://www.solarsun.cz/kabel-50mm--cerveny/
https://www.solarsun.cz/kabelove-oko-li ... -50mm2-m8/
https://www.solarsun.cz/prevleky-smrstovaci/
https://www.solarsun.cz/hydraulicke-lis ... -rukavice/
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 866
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od beethowen »

sitra píše:
ladik píše:Ty tenke a cervene jsou Pylontech kabely to je jasne, ale mne zajimaji ty tluste cervene, ne proto, ze bych to chtel kopirovat, ale jake jsou a kde je koupil. Budu je davat na vstupy, primo z Pylontechu, ktere chci davat po 4ks, tak chci mit rezervu a Pylontech kabely jsou pro mne kratke, potrebuju min 2,5m.
:lol: :lol: :lol:
tak třeba tady:
https://www.solarsun.cz/kabel-50mm--cerveny/
https://www.solarsun.cz/kabelove-oko-li ... -50mm2-m8/
https://www.solarsun.cz/prevleky-smrstovaci/
https://www.solarsun.cz/hydraulicke-lis ... -rukavice/
Tak zrovna tento kabel bych nebral. V popisu je toto:
Vysoce flexibilní jemné lanko spletené navzájem. Izolace odolná vůči působení oleje a benzínu. Napájecí kabel je vyroben z mixu: 100% měděného kabelu bez kyslíku a 50% vysoce kvalitního kabelu CCA s vysokým obsahem mědi. Směs materiálů umožňuje snížit odpor ve srovnání se standardním kabelem CCA o více než 30%.
CCA je hliník povlakovaný mědí, takže ojeb. Ještě existuje CCS to je to samé s ocelí, to je úplně mimo.
Tyto věci se používaji tam kde je potřeba snížit hmotnost nebo zvýšit pevnost. Jinak použít standardní měď, nic jiného. Nebude to ani tak drahé: https://www.kvelektro.cz/vodic-h07v-k-5 ... oAQAvD_BwE
vk_1
Příspěvky: 283
Registrován: ned čer 28, 2015 7:31 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od vk_1 »

ladik píše:Dekuji moc za foto, to vyda za vse.
My uz mame distributor - shunt - distributor - pak uz tedy nebudu mit ext pojistkovy box jako mas ty.
Co to tam mas za cervene kabely myslim tim mm2 a kde jsi je bral?
Jo a jake pojitky budes davat z tech baterii, myslim tim ty nozovky?
Dekuji.
Mně ten pojistkový odpojovač zvlášť dost vyhovuje. Při servisu to můžu jednoduše rozpojit, rychle a najednou.
Ty kabely jsou zbytečně předimezované, 50mm by bohatě stačilo. Už je nemají, ale měděný kabel koupíš kdekoliv.
Když si chceš udělat vlastní kabely k baterkám, tak není problém, stačí koupit ty konektory. Jen pozor na to, že ten konektor na baterkách má taky nějaký maximální proud, který snese.

Pojistky jsou "Pojistka nožová PNA000 125A gG".
https://shop.elektro-sychra.cz/pojistka ... -gg-p1237/

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek