FVE s 3x Victron Multiplus II.

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Mohu poprosit o připomínky, rady, doporučení k plánované FVE s měniči Victron.
A jelikož mám v plánu FVE propojit s Tecomatem, mám otázku zda má někdo vyřešené propojení PLC Teco – Victron ?

Obrázek
https://www.surovec.eu/soubor/2022-04-2 ... n-005-jpg/
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
Benza
Příspěvky: 2
Registrován: čtv dub 14, 2022 9:41 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Benza »

Jaké funkce by to mělo plnit v tvé instalaci?
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Velice pekne nakreslene, presne takto ted chci stavet dve elektrarny 10kW a 24kW taktez na komplet Victronu a 3F, ale s bateriemi Pylontech, Jednu ostrovni ted dokoncujeme, ale cekame bohuzel na menic a baterii, ach jo.
Budeme mit u vseho Loxone, ktere umi Victron. Tecomat je neco velice podobneho, ale tam je to asi trosku vyssi divci, nevim, ze by meli, tak jednoduche programovani jako ma Loxone.
Ja bych u tech odpojovacu baterek odpojoval i minus.
Dal bych urcite Victron Energy GX Touch 70, nechci tam tu tlacitkovou verzi mame to na chate v Tatrach a ovladani je perfektni.
A dotaz, je pekne mit nachystane oba AC OUT1 i AC OUT2, ale vi nekdo k cemu to vlastne je a neni to v jednom? Nedava mi to logiku. Skoda, ze tam radeji neni AC IN2 pro generator, to bych moc chtel, vim, ze to ma verze Quattro, ale ta je o dost drazsi.
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od sitra »

je to fain. Mám to stejně zapojené. Velké peníze, ale.... těžko vysvětlit.
ACOUT2 jde třeba nastavit, naprogramovat jak si budeš přát. Nastavení okruhů po výpadku, tak třeba "chytře" na spínání např. boileru. Ano, zvládá to sepnutí tvrdého odběru.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
laheli
Příspěvky: 3
Registrován: čtv srp 11, 2022 1:09 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od laheli »

Zdravím, máte již někdo dokončenou tuto elektrárnu?
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Obrázek

Jo :D , zatím ve zkušebním ostrovním provozu

vše zapojeno pouze na OUT1, bojlery a pod. ovládá PLC TECO, Victron si s ním krásně rozumí přes Modbus TCP
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Matess »

Victron dělá skvělé věci, ale stojí to raketu... Neznám moc lidí co by měli tolik peněz na elektrárnu.

A tak se musím prostě zeptat a neberte to nějak špatně - co vás vedlo k tomu postavit to na victronu? Jestli prostě vyděláváte hodně peněz a je to podle hesla koníček musí být náročný a drahý a co máte s penězi dělat tak to jako beru...
Dagus
Příspěvky: 1941
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Dagus »

Krásný, smysl je v detailu a komplet od Victronu vypadá super, modré lišty a rozvaděč mě pobavil. Mě to zas tak drahý nepřipadá. Odhaduju 250tis, dnes kde kdo má elektrické kolo co vůbec nepotřebuje za 80tis. Tohle si na sebe třeba vydělá a je s tím spousta zábavy, ne jak s BlackBox elektrárnami. Auto taky nemusíš mít za mego, kde jaký má 4 kola a volant. Přidaná hodnota většinou nula. Prostě krásný, aku jsou jaký?
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od bublich »

No přece modrý :mrgreen: .
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Matess píše:Victron dělá skvělé věci, ale stojí to raketu... Neznám moc lidí co by měli tolik peněz na elektrárnu.

A tak se musím prostě zeptat a neberte to nějak špatně - co vás vedlo k tomu postavit to na victronu? Jestli prostě vyděláváte hodně peněz a je to podle hesla koníček musí být náročný a drahý a co máte s penězi dělat tak to jako beru...
Ano, je to hračka, koníček, usoudil jsem, že než nějaké peníze nechat znehodnocovat inflací že bude lepší je investovat. A zas taková raketa to není, myslím že na tom budu stejně, jako když si někdo nechá udělat standartní FVE nějakou firmou na klíč. Victron jsem zvolit z důvodu rozšiřitelnosti, snad nám schválí rozšíření nad 10kW, pak mi stačí přidat pouze další panely.
(kdybych vydělával hodně peněz tak si to nechám postavit nějakou zavedenou firmou :lol: )
Naposledy upravil(a) ecentrum dne čtv srp 11, 2022 5:02 pm, celkem upraveno 1 x.
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

Dagus píše: aku jsou jaký?
1 sada 16x280Ah od : https://shop.mypower.cz/clanky-lifepo4-9 - ta je nyní v provozu
a druhá sada 16x280Ah od https://www.mivvyenergy.cz/cs/ - tu snad připojím tento víkend
každá se svou BMS JBD, u těch mě teprve čeká pokus o integraci s Victronem a s TECO
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Ahoj, delam to ted uplne stejne dve elektrarny se stejnou konfiguraci jedna 10kW druha 20kW, jen baterie Pylontech.
Na tom mivyenergy maji BMS primo pro Victron, ktera s tim komunikuje, tak se jich zeptej.
Jo a ty listy to je ulet :-), ale krasny. Kde jsi je sehnal?
Kolik te staly ty svorkovnice? Victron je ma pekne drahe, ale zase take pekne vypadaji.
FRSO
Příspěvky: 2266
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od FRSO »

ladik píše:Ahoj, delam to ted uplne stejne dve elektrarny se stejnou konfiguraci jedna 10kW druha 20kW, jen baterie Pylontech.
Na tom mivyenergy maji BMS primo pro Victron, ktera s tim komunikuje, tak se jich zeptej.
Jo a ty listy to je ulet :-), ale krasny. Kde jsi je sehnal?
Kolik te staly ty svorkovnice? Victron je ma pekne drahe, ale zase take pekne vypadaji.
https://eshop.neosolar.cz/fotovoltaika/ ... ystem-lynx
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ecentrum »

ladik píše:Jo a ty listy to je ulet :-), ale krasny. Kde jsi je sehnal?
nesehnal, lišty/kanály Kopos pak sprej báze na plasty a sprej matný 5012 :P
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

To jsem cekal, ale takovy blazen ikdyz jsem punta nejsem :-D
A fotka z oddelanou listou pod menici by nebyla?
Jak jsi u toho Lynxu otocil napisy, kdyz normalne jsou pro montaz, ze kabely trci dole?
Naposledy upravil(a) ladik dne čtv srp 11, 2022 9:29 pm, celkem upraveno 2 x.
Ronn
Příspěvky: 266
Registrován: pon úno 08, 2016 2:09 pm
Bydliště: Ondřejov

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Ronn »

Matess píše:Victron dělá skvělé věci, ale stojí to raketu...
Tohle fórum je plný horor zážitků a ani jeden s Victronem.
Když mě někdo žádá o radu a názor na nabídku FVE, pak odpovídám kup si co chceš, ale nechoď za mnou když to nebude Victron.

A jaké jsou alternativy pro 3F systém s takovým výkonem, dobrou přetížitelností (nejen na papíře), co vydrží déle než par měsíců po záruce a s podporou výrobce, který s Tebou komunikuje a odpoví na dotaz?

Dej jsem pár doporučení na alternativy řešení, pls...

Ronny
FVE01 - 3,9kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4 <= FVE2 SmartSolar RS 450/200 <= 15,6kWp Jolywood 390
FVE03 - 9,75kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => SolarEdge1 => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA
FVE04 - 9,75kWp JolyWood 390 (SVV 80°/43°sklon) => SolarEdge2 => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA
Vlasta Hirka
Příspěvky: 33
Registrován: stř črc 27, 2022 8:22 am
Bydliště: Líně

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Vlasta Hirka »

ladik píše: Jak jsi u toho Lynxu otocil napisy, kdyz normalne jsou pro montaz, ze kabely trci dole?
Dávají k tomu samolepku na přelepeni
Vlasta Hirka
Příspěvky: 33
Registrován: stř črc 27, 2022 8:22 am
Bydliště: Líně

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od Vlasta Hirka »

Prosím tě, k čemu je dobrej ten vypinač vyvedenej z regulátoru ? Nerejpu, zajímá mě to.
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od ladik »

Muzes udelat fotku at jdou videt jak regulatory, tak ty distributory zepredu?
A co ti tam trci doboku z toho distributoru?
Vidim, ze pouzivas distributor s pojistkama jak z regulatoru, tak do baterek s monitoringem, funguje dobre?
V cem to vsichni kreslite ty schemata?
koenzim
Příspěvky: 16
Registrován: pon led 08, 2018 8:41 am

Re: FVE s 3x Victron Multiplus II.

Příspěvek od koenzim »

Ronn píše:
Matess píše:Victron dělá skvělé věci, ale stojí to raketu...
Tohle fórum je plný horor zážitků a ani jeden s Victronem.
Když mě někdo žádá o radu a názor na nabídku FVE, pak odpovídám kup si co chceš, ale nechoď za mnou když to nebude Victron.

A jaké jsou alternativy pro 3F systém s takovým výkonem, dobrou přetížitelností (nejen na papíře), co vydrží déle než par měsíců po záruce a s podporou výrobce, který s Tebou komunikuje a odpoví na dotaz?

Dej jsem pár doporučení na alternativy řešení, pls...

Ronny
Ehm ;)
https://www.modrastrecha.sk/forum/elekt ... t=79233561
Na Slovensku to s podporou asi až tak dobre nebude :(

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek