Axpert Max 7200

Měniče Axpert
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od PetrDubi »

Když je vypnuté to tlačítko na displeji, tak je měnič trvale vypnutý a fungují pouze MPPT, které dobíjejí baterii, pokud něco teče z panelů. Ráno se probudí, přes den dobíjí a večer zase usne.
Akorát pokud ho chceš takhle použít, tak by jsi měl mít nahraný firmware, který má vyřešený zaseknutí na 90V při malém proudu (90V stuck).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Charlie_XZ
Příspěvky: 54
Registrován: pon led 06, 2020 5:58 pm

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Charlie_XZ »

PetrDubi píše: sob bře 16, 2024 6:22 pm ... Akorát pokud ho chceš takhle použít, tak by jsi měl mít nahraný firmware, který má vyřešený zaseknutí na 90V při malém proudu (90V stuck).
Nějaký odkaz na toto FW prosím ? nemohu to nikde najít a nerad bych to bricknul ...
Mogul
Příspěvky: 180
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

S tím WF to není tak jednoduché. Existují dva typy čipů a tím pádem dva druhy firmware, které jsou pro ně určené. V první řade bych doporučoval si zjistit instalovaný typ čipu. Pak už je snadné dohledat i firmware.

S určením instalovaného čipu můžeš začít zde :
https://powerforum.co.za/topic/15880-axpert-chipset-chatter/
Mogul
Příspěvky: 180
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

Ten Axpert na USB výstupu šíleně kecá :eek2: :-) By mě zajímalo, kde bere tu energii na dobíjení baterek, když není slunce :-) ... A nebo kecá se sluncem :-) To ten AC odběr je tedy mnohem přesnější (červená) (modrá je to, co dle Axperta leze do/z baterky)
Budu muset zapracovat na odečítání ze SmartShuntu 500A. :idea:
5644.jpg
Soban
Příspěvky: 3635
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Soban »

Nějak nechápu?

To že je modrá čára výš jak žlutá je v pořádku, protože měříš proud a o napětí tam nic nemáš.

Když budeš porovnávat výkon bude graf vypadat jinak.

Prostě mppt tu elektřinu transformuje na menší napětí a větší proud.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mogul
Příspěvky: 180
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

No asi to není úplně nejlépe popsané. Vše je to ale výkon ve Watech. Proto je mě to divné. Modrá by měla kopírovat jak žlutou, tak i červenou, kde červená ubírá ze žluté a výsledek je modrá. A samozřejmě neviditelná spotřeba samotného střídače. Při detailnějším pohledu v minulém příspěvku je vidět ta indiference.
Ve větším časovém měřítku znázorněno takto:
rtjt.jpg
Soban
Příspěvky: 3635
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Soban »

No tak potom to počítáš blbě.....

Jak ty W počítáš protože je rozdíl zda ti měnič zobrazuje proud který teče z mppt nebo který teče do mppt z panelů, tak stejně musíš vědět napětí na vstupu mppt a napětí na výstupu mppt aby jsi správně spočítal výkon.

A samozřejmě nějaké kecání tam bude.....
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mogul
Příspěvky: 180
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

No jo, to mě ani nenapadlo, že by to mohl blbě počítat MultiSIB Control , který data vyčítá z Axpertu skrze USB port. :uh: Já tak nějak bral za hotové, že už lezou špatná data z USB a Multisib to jen zobrazuje a odesílá na Emoncms. :dontknow:
Tak to se budu muset kát ... :wall:
A i když to třeba není chyba Axpertu jako takového, beztak je to zajímavé zjištění :write:
Soban
Příspěvky: 3635
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Soban »

No co ty hodnoty porovnat s tím co vypisuje ten měnič přímo na svém displeji.

Protože SW pošle nějaký dotaz třeba na proud mppt, ovšem jde o to zda měnič posílá ten proud co do mppt jde z panelů a nebo ten co jde z mppt do baterky.

Vím že jsou rozdíly u nízkonapěťových mppt se posílá většinou proud z mppt co teče do baterky a u vysokonapěťového zase většinou proud z panelů do mppt. (Záleží v kterém místě se ten proud měří - kde je to čidlo)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 311
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

Mogul píše: pát bře 22, 2024 11:07 am No jo, to mě ani nenapadlo, že by to mohl blbě počítat MultiSIB Control , který data vyčítá z Axpertu skrze USB port. :uh: Já tak nějak bral za hotové, že už lezou špatná data z USB a Multisib to jen zobrazuje a odesílá na Emoncms. :dontknow:
Tak to se budu muset kát ... :wall:
A i když to třeba není chyba Axpertu jako takového, beztak je to zajímavé zjištění :write:
Ahoj, mě data vyčítá z Maxe Solar Asistant, který ale bohužel nekombinuje údaje o baterce a výkonu.
Přehledový graf mi zobrazuje, co dává FV (panely/baterka) nebo distribuce, vzhledem ke spotřebě domu. Vlastní spotřebu Axpertu nevidím na žádném grafu, který má SA k dispozici.
Detaily proudu do a z baterky, napětí baterky a hodnoty obou stringů (U, I, P) lze pak vidět na samostatných grafech.
Přílohy
obrázek_2024-03-22_113938771.png
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Mogul
Příspěvky: 180
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

Je zajímavé... a pro mne potěšující, že Max dokáže vyrovnávat zatížení obou vstupů. Chodí to jak má a za to jsem fakt moc rád. :yes:
rghsthg.jpg
rghsthg.jpg (30.15 KiB) Zobrazeno 381 x
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 311
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

Ahoj všem,
nechce se mi experimentovat, tak se raději zeptám.
Mám do baráku z distribuce přivedeny tři fáze. Na první fázi mám pověšený MAX.
Dále mám sklokeramickou desku s připojením na dvě fáze a N.

Dotaz: mohu použít pro sklokeramiku první fázi z MAXe a druhou z DS? Bude to spolehlivé a pojede to? Není riziko poškození MAXe?

Děkuji, M.
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Franta2776
Příspěvky: 2744
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Franta2776 »

Marek_Kuřim píše: stř čer 05, 2024 9:08 am Ahoj všem,
nechce se mi experimentovat, tak se raději zeptám.
Mám do baráku z distribuce přivedeny tři fáze. Na první fázi mám pověšený MAX.
Dále mám sklokeramickou desku s připojením na dvě fáze a N.

Dotaz: mohu použít pro sklokeramiku první fázi z MAXe a druhou z DS? Bude to spolehlivé a pojede to? Není riziko poškození MAXe?

Děkuji, M.
Mělo by to jít bez problémů. Pozor na sílu modrého vodiče, poteče ním proud odběru z obou fází a na to není běžně dimenzovaný.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 311
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

Franta2776 píše: stř čer 05, 2024 9:19 am
Mělo by to jít bez problémů. Pozor na sílu modrého vodiče, poteče ním proud odběru z obou fází a na to není běžně dimenzovaný.
No, to je přesně to, čím si nejsem jist.
Je to tak, že plotny jsou na 230V a jsou vždy dvě na jedné fázi?
Nebo jsou zapojeny na 400V a proudy tečou mezi fázemi?
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Franta2776
Příspěvky: 2744
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Franta2776 »

Marek_Kuřim píše: stř čer 05, 2024 9:33 am
Franta2776 píše: stř čer 05, 2024 9:19 am
Mělo by to jít bez problémů. Pozor na sílu modrého vodiče, poteče ním proud odběru z obou fází a na to není běžně dimenzovaný.
No, to je přesně to, čím si nejsem jist.
Je to tak, že plotny jsou na 230V a jsou vždy dvě na jedné fázi?
Nebo jsou zapojeny na 400V a proudy tečou mezi fázemi?
Plotny jsou na 230V a deska klidně pracuje celá na jedné fázi.Já tak mám maxe přímo zapojeného, akorát jsem posílil modrý vodič.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od PetrDubi »

Záleží jak je ta deska zapojená, většina desek umožňovala víc způsobů zapojení (víc řekne návod, kde jsou ty způsoby uvedené), ale běžně se zapojuje opravdu na 2x 230V.
Na jedné fázi bývá jedna půlka desky a ovládání a na druhé fázi druhá půlka desky. Pokud je propojené N od měniče s N ze sítě, tak to bude fungovat bez problémů.
Jinak já mám na MAXovi celý dům včetně desky a všechno funguje bez problémů už několik let.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Mogul
Příspěvky: 180
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

PetrDubi píše: stř čer 05, 2024 10:18 am Záleží jak je ta deska zapojená, většina desek umožňovala víc způsobů zapojení (víc řekne návod, kde jsou ty způsoby uvedené), ale běžně se zapojuje opravdu na 2x 230V.
Na jedné fázi bývá jedna půlka desky a ovládání a na druhé fázi druhá půlka desky. Pokud je propojené N od měniče s N ze sítě, tak to bude fungovat bez problémů.
Jinak já mám na MAXovi celý dům včetně desky a všechno funguje bez problémů už několik let.
Petře, a Ty máš jednoho MAXe a na desce máš jednu fázi poslanou do dvou půlek? Předpokládám, že třífáz se tam posílal kvůli zatížení drátů. Také tam máš navedeno více drátů, kvůli zatížení, byť na jednu fázi?
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od PetrDubi »

Mám jednoho MAXe 8k a celý dům přepínám buď 3F síť nebo 1F FV, takže když to je přepnuté na FV, tak jde do desky po těch dvou fázových vodičích stejná fáze.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Pawel
Příspěvky: 831
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Pawel »

Jelikož při zapojení 2f do deky se jedná o různé fáze tak nulák - modrý nepřetěžuje. Jakmile je použitá shodná fáze do obou vodičů tak se ten nulák přetěžuje. Někdo tu už psal že je nutné nulák posílit.
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 557
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od sindyk »

Taky záleží na způsobu použití. U nás doma jsem v životě neviděl, že by jely všechny plotny najednou. Obvykle 1-2. 3 plotny budou na hraně Cu 2,5 mm2 a 4 plotny bych na jednu fázi bez zdvojení N nepouštěl.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek