Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon srp 02, 2021 3:35 pm


Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Regulátory Studer
Další

Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » ned čer 06, 2021 11:28 am

Mám problém s paralelně zapojenými Studery XTN-4000. Dnes dopoledne zhasl displej na RCC a xtendry nekomunikují.
Přitom ráno svítil na displeji alarm, nabíjení zastaveno. Baterie byla plná, tak jsem zapnul ze solární zásuvky bojler a šel ven. Když jsem se po cca hodině a půl vrátil tak RCC tmavé a nejde spustit, Bojler byl nahřátý a už vypnutý. Střídače normálně jely. Tak jsem si říkal zkusím střídače resetnout a odpojil jsem je od pojistek a po chvíli znovu zapojil. Bohužel žádná změna, jen když jsem pak zapnul jističe na výstupu tak po zapojení druhého začal vrnět xtendr a zapnul chlazení na plno. Nechal jsem tedy už zapnuté jen první XTM ale nejde mi z něj žádný signál jak do RCC, tak do Xcom 232.
Mám baterie pylontechy a nabíjení je dvěma Makesky Blue. Včera ale po resetu jednoho z nich došlo ke změně nabíjecího napětí s 52V na 58V čehož jsem si všiml až teď. Při plné baterce se tedy zvedalo nabíjecí napětí na tuto hodnotu, což se Pylontechům nelíbilo a proto ráno ten alarm.
Nevím co se stalo ráno po odpojení bojleru, ale už nekomunikují. Poradí někdo jak dále postupovat ?
tedy poslední zprávy z portálu:

23.jpg


Admin edit: téma odděleno od Studer informacie. Nejsem si jist, kdo by v budoucnu četl komplet 42 stran odkazovaného tématu, nebo v něm vůbec něco našel. Díky pro příště za pochopení a založení nového vlákna s novým problémem VŽDY. Vláken je tu neomezeně, duplicity nevadí, dá se z nich odkazovat.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod LukasK » ned čer 06, 2021 1:15 pm

Vypni na pár sec baterie a znovu zapni.

Pokud nepomůže přepoj RCC na jiné XTM.

XCOMLAN valí?

Udělej 1468 (reset XTM)

Zkus každé XTM oživovat samostatně ( zruš dočasně paralerní provoz)
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 75
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » ned čer 06, 2021 2:13 pm

Ne xcom-lan nešlo, teď jsem se přepojil na na druhé XTM - slave a jede to.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » pon čer 07, 2021 11:31 am

Na druhém XTM se to rozjelo. Pak jsem zkusil vše vypnout a zase přehodil komunikaci na první XTM, bohužel mrtvo. Tak jsem nechal první XTM samostatně, zresetoval napětí a bohužel nekomunikoval. Znovu jsem vše odpojil a propojil komunikaci mezi XTM a připojil se RCC na druhé XTM. Zapnul jsem pojistky a udělal reset do továrního nastavení s aktualizaci. Vše proběhlo OK ale měniče po aktualizaci zůstali vypnuté. Jsem je přes RCC dal ON a s prvního XTM se zajiskřilo a vše se vyplo, pylontechy svítili červeně. Po chvíli se pylontechy zapnuly, tak jsem jen vypojil pojistky pro XTM a také s panelů a vše odstavil z provozu. Během tohoto počínání byly jističe na výstupu s XTM celou dobu vypnuté. XTM mám jištěné na sběrnici přes 100A nožovky a ty se nespálily.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod DanoP » pon čer 07, 2021 12:54 pm

To su studery zo secondsol? Ak ano podlozky. matice boli vytrasene (vybrate)? Ja mam od nich tiez 2 ks a v kazdom bola podlozka a v jednom aj matica. Ak sa z menica iskrilo to nevyzera dobre.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » pon čer 07, 2021 1:43 pm

Ano Secondsol, já jsem je měl od krytované nikde nic nebylo, tak uvidím jak ho rozeberu, co se najde.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » úte čer 08, 2021 8:45 am

Včera jsem systém zapojil na jedno XTM a druhé sundal. Po sundání krytu je vidět jen poškození dvou fetu na pravé straně měniče.

25XTM.jpg



Jak a proč k tomu došlo netuším. Měnič nekumunikoval pravou R11 ale jen levou přes slave, ke kterému bylo připojené RCC. Udělal jsem reset a pak nahrál tovární nastavení s poslední verzi firmware. XTM zůstali pak vyplé a já je přes RCC zapl, čímž došlo k tomuto poškození. XTM mají PE a N vodič na zemnící liště společně se záporným polem baterie. A fáze jdou do dvou jističů, které byly tou dobou vypnuté a XTM nedodávaly žádný výkon. Vypadá to že je v něm poškozená karta komunikace. Uměl by se na to někdo případně podívat? Samozřejmě za finanční odměnu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod marko250 » úte čer 08, 2021 9:31 am

Takže sled byl takovýto?
1.regly špatně nastavené na 58V(3.86V pylon),má být 51V(3.4V pylon)
2.BMS pylonu zareagovala vypnutím od měničů a reglů,máš tam odpojení panelů od reglů s tímto ve stejném čase?
3.měniče před odpojením krmily nějakou zátěž a v tom se odpojily?
4.ručně si to zresetoval a ověřil si co kam jde za napětí?
Nejsou po odpojení pylonů regly v hajzlu,když na nich zůstaly panely a prorazilo se napětí z panelů přímo a tím ručním zapnutím si to poslal na měniče? Jak se ten pylon zachová ,když vyhodnotí stav mimo nastavení?
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2742
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » úte čer 08, 2021 11:05 am

1) jeden regl měl nastaveno 51,5V a druhý 58 po sobotním restartu(měnil jsem vidličku na minus pólu)
2) Odpojení panelů pouze ručně, ano BMS pylonů vypla nabíjení. Ale ráno jsem viděl jen v RCC tu hlášku o vyplém nabíjení, ale na reglech bylo 51,5 V, tak jsem zapl bojler a šel ven.
3) Když jsem se vrátil měniče krmily malou zátěž pár set W a po mém příchodu bylo RCC mrtvé , bojler už nahřátý a termostat ho odpojil a obě XTM byly zapnuté.
4) Tomu přesně nerozumím na co se ptáš, kde jsem měl ověřit napětí ? Já jsem tam stál dumal co se dějě, že RCC nic a najednou vidím, že na regulátorech svíti 57V, tak se dívám na jejich nastavení a na tom druhém bylo 58 V, jsem to tedy hned nastavil správně a regulátor restartoval, jestli napětí zůstalo a bylo už správně.
Pak jsem teprve po odpojení zátěže prováděl restarty XTM a přehazoval datové kabely.
Regulátory fungují správně, FVE živí dům s jedním XTM.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod DanoP » úte čer 08, 2021 2:32 pm

Pises ze mas uzemneny minus pol baterie. Nemoze to byt dovod? Ci sa to nejak nespojilo cez MPPT regulatory, odpojenie baterii za jazdy asi tiez neprospelo menicom a mohlo viest k prepatiu ak boli pripojene MPPT regulatory. V XTM karta komunikacie nie je - je tam doska s procesorom a tam su aj komunikacne rozhrania.
IMG_9951.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod mgx » úte čer 08, 2021 5:03 pm

Studer praveze prizemnenie - polu baterie doporucuje

https://www.studer-innotec.com/media/do ... v4.2.3.pdf

Pozri si hocijaku schemu zapojenia, vsade to mas rovnako-> - pol prizemneny. Ja mam - pol baterie prizemneny od roku 2015 a problem to nerobi.

Ja si myslim, ze pricina problemu bolo odpojenie baterie Pylontech pri dosiahnuti kritickeho napatia (>51.5V?) bez toho, aby sa predtym odpojili MPPT MakeSky. Kedze menic bez baterii je menic bez baterii, odisli fet-y. Takze zaklad vymenit FET-y, pripadne komplet dosku. Ak mas stastie, bude to fungovat po vymene FETov.

Problem by nenastal ak:

- by si mal riadenie PYLONTECH v rezime monitoring, nie active. To ze pylontech vie zhodit baterku bez ohladu na aktualnu situaciu je znama vec
- ak by si mal prepojeny Pylontech s stykacom tak, ze pri "battery overload" alebo "battery stop" by ti stykacom zhodil MPPT pripojenie
- ak by si nemal kombinaciu non-studer MPPT a Studer-a. Ak by si totiz mal VT-XX alebo VS-XX, pri signale battery stop by sa VT/VS automaticky odpojili. to sa pri MakeSkyBlue nestane (ak to teda nemas osefovane vlastnym sposobom).
- ak by bola na strane baterii este jedna bateria bez "smart" funkcii odpojenia.

U mna to mam pri podobnej kombinacii riesene takto:

- baterka PYLONTECH je v rezime passive /voltage monitoring. Battery limit je nastaveny na 51.5V (15S)
- k PYLONTECHu je este paralelne pripojena 5kwh Winston bez riadenia
- 2x VT-80 v rezime riadenia z XT
- MakeSky v pripade prekrocenia 51V sa odpaja.
- Prekrocenie 52V zhadzuje vsetky MPPT vstupy. Potom nutny zasah strojnika.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 145
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » úte čer 08, 2021 5:41 pm

Všem děkuji za přínosné příspěvky. Určitě nějaké ochrany doplním.
Přesto to vypadá tak, že napětí bylo špatné před 9 ráno, ale to oba měniče jely jen nešla komunikace s RCC a Xcom 235i, X com-can. Datové propojení mezi mastrem měničem nebylo funkční.
Já jsem odpojil systém komplet v 9:30 a vrátil se až odpoledne. Kolem 13 hod jsem zapnul odpojovače od panelů a tehdy si všiml , že napětí letí nahoru. Dal jsem to tedy správně a pak kolem 18 hod, kdy došlo k záblesku v prvním měniči a odešly ty fety. To už ale bylo napájení OK a baterie byla připojena k měniči když došlo k záblesku.
Pochybuji, že by fety odešly dříve a záblesk způsobilo něco jiného.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod mopadzi » úte čer 08, 2021 6:20 pm

baterka PYLONTECH je v rezime passive /voltage monitoring. Battery limit je nastaveny na 51.5V (15S)
můžete to trošku rozvést?
děkuji
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 721
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod mgx » úte čer 08, 2021 7:38 pm

cau, pylontech pri pripojeni s XCOM-CAN ma 2 mozne rezimy:

1. active

pylontech BMS je v rezime master, Studer-CAN je slave. Baterku ( a jej dobijanie, odpajanie) riadi BMS, v studeri zmizne menu na nastavenie bulk/float urovni napatia. Pylontech dobija baterku 15S kludne na 53.5V. Ak nejaky cell prekroci limit, pride battery warning alebo battery stop bez ohladu na stav FVE.

tymto rezimom niekedy pylontech podmienoval uznanie 10r zaruky, ale neviem ci je to este aktualne

2. passive/voltage-monitoring

BMS je v rezime passive, hlasi nadriadenemu StuderCAN SOC,Ubat,In/out atd. Urovne napatia Ubulk, float, atd. je mozne nastavovat cez RCC-02/03 alebo portal. Baterka sa sprava ako Winston, ale netreba monitor BSP.

prepianie active/passive sa deje cez DIP switche.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 145
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » úte čer 08, 2021 9:15 pm

Myslíš článek 6.3 v manuálu:

6.3 VÝBĚR PROVOZNÍHO REŽIMU
Volba provozního režimu se provádí přepínačem DIP 4 bez ohledu na model baterie. Tabulka v
odstavec 5.2 ukazuje konfiguraci přepínače DIP pro kompatibilní baterii v části „Řízení činnosti“
režimu. Pro režim „Activity Inspect“ je to stejné, až na to, že spínač 4 musí být v poloze „ON“. Na
shrnout:
· Provozní režim „Řízení činnosti“: DIP spínač 4 musí být v poloze „VYPNUTO“
· Provozní režim „Activity Inspect“: DIP spínač 4 musí být v poloze „ON“
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod DanoP » stř čer 09, 2021 5:52 am

Ak nema MPPT studer tak mu je jedno aky ma rezim pilontecu. Ide o to ze MPPT skyblue sa neda riadit, takze sa to bude musiet osetrit inak - odpojenim panelov (problem s 120V DC, spustenim vytazovania). To je dovod preco pouzivam ako MPPT regulator klon Victrona (Fangpusun), lebo mi umoznuje riadenie (nie nastavovanie) nabijacich parametrov priebezne podla udajov (U) z balancerov (mam napisany vlastny soft pre studera a MPPT).
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod mgx » čtv čer 10, 2021 7:04 am

ano, to je problem ze ak miesas jablka s hruskami (Studer vs BlueSky), treba domysliet aj to co ked. odpojenie FVE pola v pripade akehokolvek problemu (ci uz battery overvoltage alebo ine) ako prvu vec povazujem za uplny zaklad a navyse to nie je ani technicky problem. A dnes uz ani cenovy.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 145
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » čtv čer 10, 2021 7:48 am

Ano problém to asi nebude, na odpojení FV pole se dá koupit DC stykač. Čím ho ale sepnout v případě problému ?
Jistě kdo umí programovat tak si to napíše sám a využije systémových informaci. To ale není můj případ.
Mě napadá snad jen použít napěťové relé, ale které by bylo vhodné ?
Třeba : https://eshop.elkoep.cz/hrn-41-230v--de ... 00101.aspx
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod mgx » čtv čer 10, 2021 8:22 am

Napatove rele s nastavovanim otocnym budikom je nevhodne-je nepresne. Ak tak musis mat nieco co ma presne nastavenie na urovni 0.1V (dig.display).

Ja mam za 40+eurogrosi toto

https://www.youtube.com/watch?v=KkiX2FE ... el=GalcoTV

https://www.youtube.com/watch?v=D506Tfq ... ControlsUK



je to voltmeter (mam na baterku aj fve pole), vie zobrazit alarm (zmenit farbu), pripadne poslat digitalny alebo analogovy alarm. Ak mas rele, ktoremu staci 20mA z alarmu (napatie je 24V), tak zhodis co chces. Pripadne vies zhadzovat digitalne (ale zasa musis mat prislusny stykac ovladatelny digitalne a urceny na DC.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 145
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Problém se Studery XTN-4000 paralelně zapojenými

Příspěvekod bol-St » čtv čer 10, 2021 9:03 am

Pěkné, jen to všude vidím za 80 Eur a nejsem si jistý jaké relé na 20 mA. Zkusím pohledat.
bol-St
 
Příspěvky: 131
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am

Další

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'