Gridfree napojenie na sieť domu

Souhrn tématu

Gridfree napojení domu na elektrickou síť umožňuje využití solárních panelů s výkonem kolem 1 kW a ochranou proti přetokům. Pro kompletní napojení všech okruhů je potřeba připojení za hlavní jistič. Diskutují se možnosti bezpřetokových systémů vhodných pro spotřebiče jako vířivka nebo bojler, které lze ovládat termostatem. Některé měniče, například Axpert King, přetoky neumožňují a mohou odebírat energii ze sítě. Výběr vhodného zařízení závisí na požadavcích na ochranu a legislativní podmínky distributora.
Tonicek
Reputace:20

Gridfree napojenie na sieť domu

Nový příspěvek od Tonicek »

Ahojte

Zahrávam sa s myšlienkou napojiť na dom gridfree menič napr tento: https://www.i4wifi.cz/cs/210758-konvert ... un-1000g2h s ochranou proti prietokom
Ide mi o zníženie spotreby, batérie nechcem, Ide mi o využitie lokality domu a jeho smerovanie na JUH s množstvom slnečných hodín. Ide mi o napojenie na sieť domu. Ak to hodím podľa návodu do zásuvky, tak predpokladám, že bude podporovať len spotrebu zo zásuviek z tohto okruhu. Je to správne? v prípade, ak by som chcel komplet okruhy v dome, tak to treba napojiť za hlavný istič?
Nekamňujte ma, zatiaľ len uvažujem o tejto možnosti s 1 kw na streche, Spotreba domu je cca 4 Mwh, ale mám tam 3 žrúty elektriny, vírivka (využívaná v lete, počas slnečných dní, takže ideál na gridfree), starý mrazák a starý TV plazma, 2 zo spotrebičov pôjdu v blízkej dobe von z domu. Inak všade LED svetlá, a AAA spotrebiče.
1x ::pv:: 230Wp, *batt* NI-CD 210 Ah, 12V, Victron MPPT 100/15A
MareC3k
Reputace:56

Re: Gridfree napojenie na sieť domu

Nový příspěvek od MareC3k »

Mozes to zapojit aj do zasuvky a bude to tlacit do tej fazy, na ktorej je ta zasuvka.
Podstatne je, kde umiestnis limiter /meracia cievka/
Ak chces pokryt co najviac spotreby, tak ju potrebujes umiestnit niekde za hlavny istic na tu istu fazu, kde bude pripojeny aj menic.
Limiter /meracia cievka/ je dolezita ak mas digitalny elektromer aby ti nevznikli ziadne prietoky smerom von do DS, v prvom rade by si prietoky zaplatil ako svoju spotrebu a v druhom rade by ti distribucka mohla narobit problemy keby to zistili.
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780KIA EV6
mobilik
Reputace:266

Nový příspěvek od mobilik »

Nebude to len na ten okruh, ale komplet na celú fázu v dome. Prejde to cez ističe.
Samozrejme bude aj nejaký malý pretoky, ratan s tým. Bude zanedbateľný, ale bude.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Tonicek

Super, tak mám nad čím rozmýšľať. Je mi ľúto nechať slniečko svietiť nazmar
marko250
Reputace:590
Lokalita: Hlučín
Lokalita:Hlučín

Nový příspěvek od marko250 »

A ještě před koupí požadujte po iWifi právní záruky na bezpřetokový provoz tohoto zařízení.Od doby kdy přišel tento produkt na pulty obchodníků ,jeden z nich vymyslel tento optimistický(lživý) technický popis a všichni jej okopírovali a propagují dodnes! Nejde ani oficiálně přihlásit jako přetokový,chybí mu ochrany vyžadující distributorem!
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
mobilik
Reputace:266

Nový příspěvek od mobilik »

Ak chces systém normálny a nie túto čínsku somarinu, pozri si striedače azzurro. Majú aj sondy, SK menu a priamo certifikáciu na VSE, SSE a ZSE. V menu nastavujem priamo dodávateľa energie a menič sa nastavuje priamo na nich.
Namontoval som už zopár kúskov. Samozrejme cena je trocha iná, ale dalo sa to čakať.... Sú to skvelé produkty s pasívnym chladením a zárukou.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Tonicek

Dakujem ti za info. Zatiaľ je to len v štádiu úvah, takže to , že nemusim tahat kable k poistkovej skrini je plus, a postupne budem riešiť čo ďalej, a pozriem samozrejme to azzuro. Ku gwl nemam nejaky vzťah, to bolo skor ilustračné.
Prepočítaval som si návratnosť, a celkom fajn, tak sa do toho pustím, keď mi manželka dovolí :-D a určite sa spojim s tebou ohľadom komponentov
Tonicek

Tak po podmienkach VSDS na presun elektroemeru (v mojom prípade nemožné) tak rozmýšľam ešte o nejakom bezprietokovom systéme aspoň na leto. (vírivka, poprípade zakúpenie bojleru a púšťanie do neho, len aby nešli prietoky ) Existuje aručený systém bez prietokov do siete, napirek tomu, že by spotrebiče boli napojene aj aj?

napríklad toto?
https://www.jakama-ge.sk/On-grid-FV-str ... y-d643.htm
Soban
Reputace:316
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:Zlaté Hory / OlomoucSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:3600 Kapacita baterie [kWh]:16

Nový příspěvek od Soban »

U jakéhokoliv gridu prostě přetoky budou, akorát jde o to jak velké.

Bez přetoků jsou ostrovní systémy.
Axpert king nedělá přetoky a může přisávat z sítě protože je tam konverze AC - DC - AC.
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh*batt*
Tonicek

ok,dakujem, asi pockam kým VSD neumožníaspon malé prietoky bez pokuty, alebo zavrhnem komplet FVE.

Pekný slnenčý deň všetkým.
cipis
Moderátor
Reputace:1080
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18000
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:blízko BrnaSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:18000 Kapacita baterie [kWh]:66

Nový příspěvek od cipis »

Mohou být i nulové, tedy žádné, pokud s tím bude napájet víc než ten grid dává. Akorát to musí zapojit až za termostat, u toho bojleru či dohřívání bazénu atd.
Tedy když bude slunko pražit a bude potřeba "topit", tak to dá tu třeba ideálně 1kW (nahoře se psalo o 1kWp), zbytek doteče ze sítě, pokud vypne termostat, tak to odpojí celé od sítě a tudíž přetok nemůže být.
Už to tu někde takto popisova,l myslím kodl nebo kdo, tohle zapojení.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Tonicek

cim dalej sa nad tým zamýšľam, tým viac sa mi pozdáva vytvoriť ostrov. Peniaze za prekladku radšej zainvestujem do batrie a tým pádom mám aj možnosť na blackout. Rozmýšľam ešte nad jednou verziou a to umiestniť bojler - akumulačku do obytnej pivnice povedzme 250 l, a zároveň ak by nenahrievalo vodu (manuálne vypnem ohrev) tak napojiť na to vírivku a ohrievať vodu v nej (900 l) nakoľko je to v lete najväčší žrút elektriny počas slnečných dní. Ten druhý bojler by som napojil na rozvod vody v dome, len neviem, či by sa to nebilo resp. Ohrev vody v plynovom kotli mám v duhej kupeni, ale ten by som vypol, čiže by teplá voda išla zo spodneho bojlera, Samozrejme bola by vačšia spotreba vody pri odpúšťaní vody (cca 10 m ) ale zas nezapínal by plynový kotol a nešiel by plyn. Kotol sa zapína az niekedy v októbri a v marci sa vypína. Príkon vírivky cca 2,5 kw na strecchu by som dal cca 8-10 panelov 450 Wp.