Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 03, 2023 6:40 pm
lubomirz píše:>> No tak já mám za to že gw5k-et má dva vstupy MPPT 3250+3250W max
toto som nikde v manuali nenasiel, prislo mi to tak ze na jednom vstupe moze byt kludne cely vykon az 6500W. Je tam obmedzenie na prud tusim 12.5A ale ten pri plne seriovom zapojeni neprekrocis.
lubomirz píše:>> No tak já mám za to že gw5k-et má dva vstupy MPPT 3250+3250W max
toto som nikde v manuali nenasiel, prislo mi to tak ze na jednom vstupe moze byt kludne cely vykon az 6500W. Je tam obmedzenie na prud tusim 12.5A ale ten pri plne seriovom zapojeni neprekrocis.
>> ... s tím,že ty panely se mají pohybovat od 240> 850V v jednom stringu,aby ty mppt pracovaly.
ano to je pravda, maximalne napatie pre MPPT bolo uvedene 850V.
Manual strana 18 : https://it.goodwe.com/Public/Uploads/se ... Manual.pdf
Mojmir :
>> Kdyz tedy uvazovat z druhe strany.. chci mit cast panelu na trackeru, nebo instalovane tak, abych je mohl cistit od snehu (jsme na horach). Pocet panelu/vykon co nejvice k danemu menici.
este stale nevieme ako velky ten tracker bude - kolko dokaze poňať panelov. Ked budes mat tracker 3x3 po 300Wp, bude treba radit inak nez ked budes mat 6x6 po 300Wp alebo 5x2 atd. Vyzera to ze mas financie na doplnenie 7x 300Wp panelov, problemom sa zda byt sneh ktory sa snazis dostat z panelov dole a na streche je to z nejakeho dovodu problem (preco ? trojposchodovy barak so strechou 15 stupnov ?).
>> Pokud se pise unmenice max 1000VDC, mysli se tim Voc?
v principe sa mysli akekolvek vstupne napatie - proste cokolvek pride z panelov, musi byt do 1000V. Navyse MPPT pracuje len do 850V.
>> Ten koeficient muze byt problem (inverzni pocasi -18C) znamena zvetseni parameteu o 17%?
ano. Nepises ake mas konkretne panely, ale ked je zima a naplno ich osvieti, tak kvoli tepelnemu koeficientu budes mat VYSSIU voltaz z panelov. Ako uz zaznelo, TepKoef sa bezne pohybuje zhruba okolo 0.4% na kazdy stupen Celzia pricom norma sa odvija od teploty 25 stupnov, cize pri tebou uvazovanych -20 v zime sa bavime o tepelnom rozdieli 45 stupnov takze koef. zvysenej voltaze bude velmi spravne vypocitanych priblizne 17%. Ked mas teraz panely spojene do 600V stringy, v zime mozes vidiet 700 voltov.
https://www.youtube.com/watch?v=swSRsPls5wA
>> Nejlepe mi vychazi 7x 300Wp uvedene vyse, protoze mppt chce 240V. Sice to bude celkove 7500wp, ale to by slo vyresit jinou orientaci (tedy ne tracker, ale napr. vychod).
teraz mas 18 panelov po 300Wp (=5400Wp), uvazujes pridat dalsich 7 (bolo by spolu 7500Wp). 7500 je vyrazne viac nez specifikacia menica ; to uz by som nerobil. O vychod/zapad doteraz nic nepadlo, aj toto nam musis priblizit - proste treba poskytnut viac informacii nech to netahame jak Detektiv Oriesok
lubomirz píše:Za 400-500 eur cize circa 11.000 Kc mas dalsi 4-6kW menic, pricom tracker ta nebude stat menej [elektronika, mechanika, betonovanie, konstrukcia, tvoj cas, budes to tri tyzdne riesit, ladiť a maturovat]. A mas volnost, mozes pridavat panely aj buduci rok aj ten dalsi ak budes chciet.
Mojm10 píše:Nerozumim ale jak by mohla nastat na menici plna hodnota Voc kdyz energie proudi vzdy nekam, baterie, bojler, v nejhorsim do site.
?
marko250 píše:Nemohl 4x4=16A a maximum pro vstup jsi psal 12.5A. Doteď jsem vlastně nepochopil co máš k dispozici.Pokud to bude na jedné osvícené ploše,tak nesmí přesáhnout souběh dvou vstupů 6500W a to větev do 12.5A. Pořád si nemyslím,že jde o dva samostatné vstupy na 6500Wp panelů,ale k tomu se musí vyjádřit někdo ,kdo ten měnič zná.
ota píše:Mojm10 píše:Nerozumim ale jak by mohla nastat na menici plna hodnota Voc kdyz energie proudi vzdy nekam, baterie, bojler, v nejhorsim do site.
?
No právě že taková situace může nastat. Při provozu měniče může nastat situace že se odfázuje a chvíli nedává výkon. V tu chvíli je napětí na vstupu Voc.
Typický příklad takové situace je že v síti dojde ke krátkodobému poklesu napětí např.vlivem zkratu kdesi v síti. Pokud napětí klesne na pár ms pod úroveň kdy měnič udrží synchronizaci, odpojí se a zkouší se přifázovat znova.
josse píše:Co je nesrozumitelného?
Rozdělit 18 panelů na 11, ty zapojit do vstupu 1. Koupit 4 nové, spolu s těmi 7mi zapojit do série do druhého vstupu.
Vstupy se nesčítají.
Na amorfy zapomenout!
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků