Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř kvě 12, 2021 5:38 am


FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod Glaster » úte kvě 12, 2020 1:48 pm

Zdravím,
uvažuji o pořízení FVE na RD (novostavba, kolaudace 2018, na kopci bez zastínění, sklon 25°, sedlová střecha s orientací na východ a západ, taška černá betonka)
Hlavní vytápění a ohřev vody (200l zásobník OKC 200 NTRR/SOL) je přes plyn, ale v domě je i klimatizace, kterou se přitápí mimo sezónu (2 malé děti) a několik žebříků.
Doma mám vlastní malou serverovnu s provozem 24x7, Loxone automatizaci a pak klasické spotřebiče.
Sazba EL je D57D. Roční spotřeba EL je cca 5-6MWh.

Po několika konzultacích, doporučení a pročtení několika fór mám celkem jasno a chtěl bych požádat zkušenější o názor.

12x panel EXE Solar 380Wp MONO s černými rámy - rozhozené na 2 stringy (6 východ + 6 západ) = celkový výkon FVE cca 4,5kWp
3f hybridní střídač RCT Power Storage DC 6.0 (asymetrický)
WATTrouter ECO s 3x SSR + SC Gateway + ENcontrol SP-M1R1-ZAS (bezdrátově spínaná zásuvka)
Dražice TJ G 6/4" 6 kW do stávajícího zásobníku na ohřev vody z přebytků
Další přebytky pak logicky do DS.

Jak je zmíněno v nadpise, nyní nejsou ani finance ani prostor na pořízení vlastních baterií (prostor zabírá kočár, golfky a jiné vybavení pro děti) a proto bych osadil stávající 200l zásobník topnou jednotkou a přebytky ohříval vodu.
Do pěti let zmizí z technické místnosti dětské harampádí a bude prostor a v tu chvíli snad i nějaká koruna na pořízení vlastních baterií. Jelikož s tou investicí počítám do 5let, proto už teď bych tam chtěl dát hybridní střídač, abych ho pak nemusel měnit. Jelikož v domě jsou některé činnosti automatizované systémem Loxone, zprvu jsem uvažoval WATTrouter úplně nahradit Loxonem, ale tam nevím, zda ze střídače do Loxone dostanu informaci o přetoku a případně dostatečně rychle a v jazyku, kterému Loxone porozumí. Takže WATTrouter tam asi bude muset být. Ten osadím SC Gatewayí, abych mohl použít bezdrátově spínanou zásuvku např. pro zavlažovací systém,...apod. Loxone bude ze střídače číst data přes RS485 a na základě těchto dat bude spínat žebříky, klimatizaci,...apod. A zároveň bude dělat statistiky vyrobené/dodané energie.

Dává takováto instalace smysl nebo jsou tam nějaké hrubé nedostatky nebo jsem něco špatně pochopil, či je potřeba si na něco dát pozor??

Díky za reakce.
Glaster
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon kvě 11, 2020 9:40 pm

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod mypower.cz » úte kvě 12, 2020 2:34 pm

Dobrý den, jen podotýkám, že zde se zabýváme systémy, které nedodávají do sítě. Pouze ostrovní nebo poloostrovní systémy s odběrem ze sítě. Logicky do DS tedy v žádném případě. Proč do DS ne a jaké problémy to přináší je zde na fóru popsáno mnohokrát. Je to jinak napsáno v podmínkách fóra se kterými jste souhlasil. Přebytky cpeme do baterií nebo do bojlerů. Děkuji za pochopení.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4617
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod Glaster » úte kvě 12, 2020 3:23 pm

Jasně omlouvám se, jako by tam to DS nebylo, případně tu větu odmažte.
Glaster
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon kvě 11, 2020 9:40 pm

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod diablo007 » stř kvě 13, 2020 7:59 am

Pokud nejsou peníze na baterii a je bojler který lze okamžitě použít bývá rozumný začátek ohřev vody . Neuvádíš žádný finanční rozpočet kolik chceš investovat. Ono koupit měnič za 65t a stěžovat si že není na baterky je celkem špatně dá se koupit 1f měnič a za usetrenych 40t koupit baterie a systém bude na jiné úrovni. 3f měniče montují jen firmy na dotace z těch co si to postaví sami tu na 3f bude jen mizivé procento spíše asi desetiny procenta
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod zbek » stř kvě 13, 2020 8:53 am

4,5kwp na 3F je malo pokud uvažuji že pujdu do baterek je 1F lepši volba
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 3x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
zbek
 
Příspěvky: 348
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod P.T. » stř kvě 13, 2020 2:35 pm

Pokud 3f, pak přímá spotřeba a ohřev vody, topení (3f těleso ideálně +-800W na fázi + žebříky a nastavena priorita spínání/regulace. Možná by šlo s wattrouterem realizovat podobné zapojení SSR a relé a nastavení jako u Greenbona - reguluje 1. stupeň, sepne a přepíná 1.stupeň natvrdo a reguluje 2....).
Pokud baterie tak asi jak píší 1f a na tu "pověsit" vše "zálohované" - krmit topení, klimu,.. z baterií je blbost.
Při tomhle rozvržení panelů bych tipoval, že v tomhle období to dá max kolem 3kWpa průměrně tak 2,5kW, a za slunečného dne tak 20-25kWh.
P.T.
 
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod Postrc » ned říj 25, 2020 4:51 pm

Máte Loxone a budete dávat Wattrouter? To je přeci nesmysl. Pro měření přetoků potřebujete rychlý smartmeeter na přívodu do objektu a ne wattrouter. To ostatní je už možné dělat přes tu hračku, ikdyby jste spínal jen tyče v boileru. Tuhle logiku by zvládl.
Postrc
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát říj 23, 2020 6:47 pm

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod martcica » pon pro 28, 2020 10:53 am

Pěkné dopoledne,
stále hledám podobné řešení, jako autor článku. Mám k dispozici cca 200 tkč. V domě mám 3f rozvod. Plavu mezi 3 břehy. Jeden je zlodějina klasická dotace, druhý je výrobna do 10 kw s tím, že něco sežere dílna a dům. Třetí varianta je sdružit na 1f téměř vše ( cca 90% odběru domu) Zakoupit hybridní střídač 1F cca 7 kw ( baterie , i když mám peníze jsou asi totální nesmysl) . Umí 1F střídač provoz vysloveně jako spotřebič a jen si přicucává z DS. Tahle varianta svépompocí při nákupu na IČ vychází jako vůbec ÚPLNĚ nejlepší investice. Co se stane, když nebudu mít odběr. Umí se FVE odpojovat a snižovat spotřebu. Legálnost připojení na siť ČEZ? Velkou část energie chci nasměrovat ještě do bojleru 300l ( záložní ohřev plynovým kotlem) , odporové topení ( předehřev rekuperace) Případně klimatizační jednotka co umí topit i chladit. Další řešení je jestě dopojení dalšího bojleru 200l přes dvůr. Směšovací ventily u pračky a myčky na cca 25-30 stupňů z bojleru. 3 f rozvod potřebuji ( svářečka soustruh buchar výheň kompresor.. ale to beží pouze cca 50 h ročně a nemusí to jit vůbec přes fve). Mít legálně jednu větev FVE se 7 kw s přisáváním ze sítě, která pokryje 80 % spotřeby. Nebo tak nějak. Věšina lidí tu řeší spíše malé fve do 2 Kwp-
martcica
 
Příspěvky: 6
Registrován: ned čer 28, 2020 9:08 pm

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod diablo007 » pon pro 28, 2020 11:19 am

Pokud chceš pricucavani a zároveň mít jistotu že nebudou pretoky tak ověřený měnič je axpert king je to tedy jen 5kw ale umí paralelní provoz takže se dají zapojit 2 a tím pádem fungovat s 10kw. Jen je problém že na takovou sestavu už je potřeba adekvátní baterie . Každopádně výhoda tohoto řešení je že můžeš začít s 5kw a časem rozšířit na 10 15 20kw dle chuti a financí.. Vítek provozuje 3 ks v paralelu ale když se dostaneš na 3ks můžeš klidně fungfat i jako 3f zapojení ne jako 1f.
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod marsal64 » pon pro 28, 2020 11:20 am

Znáš tenhle Matessův text?
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... dy#p120227

Dotace na tomto fóru opravdu neee. Admin fóra - zdá se mi - začíná být tolerantnější k "legálním" systémům (bez dotace), které případně i dodávají do sítě (třeba http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... A9#p139379) a pokud je to tak, věřím, že je to v dlouhodobém horizontu pro fórum dobře. Ale třeba já osobně a asi většina zde si (zatím?) pokojně žije ve svých ostrovech - často větších než 2 kWp ;-).
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod marsal64 » pon pro 28, 2020 1:21 pm

diablo007 píše:Pokud chceš pricucavani a zároveň mít jistotu že nebudou pretoky tak ověřený měnič je axpert king

Několik uživatelů hlásilo stejnou bezpřetokovou situaci i se Studery, viz příspěvky kolem:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 13#p130145
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod diablo007 » pon pro 28, 2020 1:28 pm

marsal64 píše:
diablo007 píše:Pokud chceš pricucavani a zároveň mít jistotu že nebudou pretoky tak ověřený měnič je axpert king

Několik uživatelů hlásilo stejnou bezpřetokovou situaci i se Studery, viz příspěvky kolem:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 13#p130145

U studeru je dána bezpretokovost tím jak rychle stačí reagovat na odpojení zátěže a to zatím technický v pulvne pochybuji že vždy zvládne. King to má daně konstrukcí kde to není možné krom mechanického zničení a průrazem zpět.
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod marko250 » pon pro 28, 2020 3:27 pm

martcica píše: Mít legálně jednu větev FVE se 7 kw s přisáváním ze sítě, která pokryje 80 % spotřeby. Nebo tak nějak.


To bez baterie na tři dny tmy a přepanelování nepude.Leda by jste byl nonstop doma a vytěžoval dle osvitu.A v temných dnech nedělal nic ,krom volnoběžné spotřeby nutné v domu.
Mám doma baterku na čtyři dny,panely 10kWp po baráku,měnič co tahá vše a dosahuji 92%. Ale má žena nejde prát ,když dva dny prší a nechá to na slunce,totéž v kuchyni neupeče buchtu ,když je mizerně několik dnů.Sporák máme plynový ve dvou domácnostech a topení dřevoplyn s 35W el. energie max.JInak jsou všechny spotřebiče 2x(pračky,myčky atd) i 3x(lednice s mrazákem).
Dokážu si představit baterku na dva dny temna(23kWh) a 25kWp panelů 5V+5Z+10J,nebo 15JV+15JZ.Nebo baterku na jeden(11kWh) den a 50kWp panelů,ale tady naráží baterka na proudový limit 100A a tím omezený výkon měniče z baterky na 5500W,což by chtělo chytrost zase na dům a omezování ve tmě na měnič.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2679
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod dvsdavid » pát úno 19, 2021 10:25 am

Postrc píše:Máte Loxone a budete dávat Wattrouter? To je přeci nesmysl. Pro měření přetoků potřebujete rychlý smartmeeter na přívodu do objektu a ne wattrouter. To ostatní je už možné dělat přes tu hračku, ikdyby jste spínal jen tyče v boileru. Tuhle logiku by zvládl.



Mám wattrouter co mi balacuje výrobu na O abych neodevzdaval ven a chtěl bych nasadit loxone abych to mohl lépe sledovat a řídit si dle potřeby odběr. Nějaká komunikace me6i wattrouterem - jeho měřením a stavem a Loxone je možná?
dvsdavid
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned lis 04, 2012 5:34 pm

Re: FVE na RD bez baterií napojená na Loxone

Příspěvekod dave » úte bře 09, 2021 5:58 pm

dvsdavid píše:
Postrc píše:Máte Loxone a budete dávat Wattrouter? To je přeci nesmysl. Pro měření přetoků potřebujete rychlý smartmeeter na přívodu do objektu a ne wattrouter. To ostatní je už možné dělat přes tu hračku, ikdyby jste spínal jen tyče v boileru. Tuhle logiku by zvládl.



Mám wattrouter co mi balacuje výrobu na O abych neodevzdaval ven a chtěl bych nasadit loxone abych to mohl lépe sledovat a řídit si dle potřeby odběr. Nějaká komunikace me6i wattrouterem - jeho měřením a stavem a Loxone je možná?


Ak mas loxone tak "wattrouter vynechas a nahradis tym "smartmetrom" , Loxone tak uvidi pretok a moze pustit Bojler ktory mas na Loxone Rele - ale ak to chapem spravne tak Wattrouter vie dodat do spiraly aj cast vykonu.
Napr
1.mas 2.2kw a pretok by bol 1kw, tak posiela tento 1kw do spiraly.
2. ak by si to chytal cez loxone asi nastavis podmienku v style ak bude > 1kw pretok pusti bojler, ale +1.2kw pojde asi z DS.
3. Ak je bojler/spirala na Wattrouter tak je na nom priamo zapojeny a ak nemas nejaky prepinac, tak nechapem ako to nahrievas v zime ked nesvieti.
Resp tak mi vysvetlovali fungovanie Wattroutra ze spotrebic je iba na nom a inac ako pretokom sa ani nepusti.
dave
 
Příspěvky: 41
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'