spínání DC 56V/40A

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
LubošV
Příspěvky: 50
Registrován: ned pro 18, 2011 11:42 am

spínání DC 56V/40A

Příspěvek od LubošV »

Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od DanoP »

Nepotesim, ale SSR rele na cca 60 -100A 60-100V DC od renomovaneho vyrobcu (napr. Crydom D1D80) stoji cez 100Eur.
https://www.tme.eu/sk/katalog/jednofazo ... 1503664%3B
Cena vyrazne stupa ak je spinane DC napatie nad 32-40V.
Inak bol tu na fore aj odkaz na analyzu cinskych SSR a aj na upravy aby to fungovalo ako ma a na doplnkove ochranne obvody.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od beethowen »

LubošV píše:Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV
Já to mám takto: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 58#p119821
Je pravda, že ty čínské jsou většinou úplně na nic. mě to vydrželo tak 1 den a to jsem byl na 30% udávaných parametrů.
thomas.007
Příspěvky: 349
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od thomas.007 »

Tak když čínské SSR používají čínské tranzistory, tak se ani nelze čemu divit.
šidí se jak samotný čip, tak přívodní drátky k čipu i heatspreader, který je z obyčejné oceli.
Zajímavý test je (asi v polovině stránky) zde: http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm
Cituji: Destrukční proud tranzistorů:
TESLA KD605 >20A (tranzistor stále funkční),
RCA 2N3055 =17A (stav KO),
ST(TO-3) 2N3055 =15A (stav KO),
ST(TO-247) 2N3055 =16A (stav KO),
a teď finále
GM 2N3055 (čína)=prorazil se hned při zapnutí 50W halogenky...
http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc/2n3055.jpg
LubošV
Příspěvky: 50
Registrován: ned pro 18, 2011 11:42 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od LubošV »

Pánové, děkuji za tipy, asi zkusím ten Crydom.
LubošV
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od Tom_007 »

Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od beethowen »

Tom_007 píše:Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.
To 200V je jedno z těch lepších. Máš 200V 60A? A zkoušel jsi více než těch 10A?
Tom_007
Příspěvky: 72
Registrován: stř črc 20, 2016 4:38 pm
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1100
Kapacita baterie [kWh]: 1
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od Tom_007 »

Bohužel jsem nezkoušel. Mám na to napojené dva panely paralelně. Až u nás udeří korona a bude více času, tak to vyzkouším trochu přepojit.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
pavelsiman
Příspěvky: 201
Registrován: čtv lis 01, 2018 9:36 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od pavelsiman »

Ja mam na pripájanie dc zataze victron Ochrana batérií Smart BP-100 48V len zopnem gnd. Mam otestované pri 48v 50A trvalé a na 24 v vetve tým mam oddelené LI-ION od Lifepo4 a v pohode aj 100A
Jozef51
Příspěvky: 482
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Bydliště: Rosovice

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od Jozef51 »

DanoP píše:... Inak bol tu na fore aj odkaz na analyzu cinskych SSR a aj na upravy aby to fungovalo ako ma a na doplnkove ochranne obvody.
Dano ta analyza a upravy SSR by ma zaujimali. Nemate presny odkaz kde to najst? (samozrejme idem to skusit aj ja)
Jozef51
Příspěvky: 482
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Bydliště: Rosovice

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od Jozef51 »

Dano, stravil som vecer nad MyP a hladal nieviempresneco a vobecneviemkde. Vysledok sa dal predvidat. Snad pomoze nahoda.
Inak ss rele bez upravy su na spinanie vacsich vykonov do ohrevnych telies ktore nemaju potlaceny vlastnu indukcnost podla mna - dost nevhodne. Jedine merania na systeme spinania DC do ohrevneho telesa som nasiel od oldak-a
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 877#p93859
Z jeho udajov je mozne odhadnut energiu puzlu po vypnuti na cca 1-2 Jouly. Nie je to nic strasne ak mate obvod ktory tuto energiu zachyti, nepusti spat do elektroniky a baterie. A nasledne trebars vyziari-spotrebuje na vhodnom odpore. Problemom su 2 Jouly u oldak-a ktory spatny pulz nezachytil a ten sa premenil na napatie cez 100V na privodnych vodicoch, elektrolyte, poistke a tranzistoroch spinaca (ktory samozrejme odisiel). Nieco podobne sa asi deje aj na ss rele. A ak rele nema dostatocne dimenzovanu prepatovu ochranu tak konci aj ss rele. Ale v systeme FVE ani toto nestaci. Prepatova ochrana ss rele moze ochranit elektroniku rele. Ale cast spatneho pulzu sa moze cez prepatovu ochranu rele dostat pred spinac (zalezi na jeho vnutornom zapojeni) a znicit elektroniku pred spinacom. Myslim, ze vsetky uvedene scenare nie su iba moj vymysel. Vsetko som precital v diskuziach na MyP.
kodl69
Příspěvky: 7421
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od kodl69 »

energie 1-2 J? v indukované špičce od DC topného tělesa? W=L*I*I/2 mi to vychází na indukčnost v řádu milihenry pro proud 40A... A to jistě nebude tolik, ani včetně několika metrů kabelu. Spíš jde o Q celýho obvodu a tím i o napětí, které se naindukuje na spínacím prvku. kolikrát pokus o odrušení, tj kondenzátor připojenej paralelně k zátěži udělá medvědí službu, že vytvoří rezonanční obvod, díky kterýmu se zvýší napětí na spínacím prvku. Proto se používají na potlačení RC členy příp nelineární prvky jako transily a pod. Přenos energie na vstupo SSR v měřitelném množství se děje až při průrazu optočlenu, jinak je vevnitř kapacita řádu pikofaradů, přes kterou toho při technických kmitočttech moc neprojde, samozřejmě u vf je to jinak... Proto je vhodný mezi řízení a výkonový prvky vždy dát galvanický oddělelní, aby nedošlo k likvidačnímu efektu viz předchozí příspěvek. Pak na první pohled nikdo nechápe, proč se odporoučel procesor, a ono to přišlo po gnd z přep. ochrany...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Jozef51
Příspěvky: 482
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Bydliště: Rosovice

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvek od Jozef51 »

kodl69 píše:energie 1-2 J? v indukované špičce od DC topného tělesa? W=L*I*I/2 mi to vychází na indukčnost v řádu milihenry pro proud 40A...
1-2J je hruba odhadometria z toho co popisal oldak. V podstate su to jedine cisla o ktore sa viem aspon nejak opriet (nemam a nebudem mat podobny system). Ze zhorelo nejake ss rele znamena iba jeddine. Asi boli prekrocene nejake technicke hranice. A potom mozno bolo vadne. Zaujimave na Danovom prispevku je to, ze podobny problem uz niekto vyriesil. A bolo by fajn vediet ako.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek