Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 03, 2023 6:34 pm


Přepínání sítí

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Skrat » stř led 13, 2021 11:27 am

Dobrý den.
Plánuji zapojit přepínač sítě na Automatický kotel s oběhovými čerpadly.Maximální odběr i s rezervou je max 400W.
Při poruše-spečení kontaktů vyhodí Fíčko?Měnič je LF s soft Startem.Vím mnohokrát se to tu probíralo,má to realnou možnost takto fungovat? Sory za špatnou fotku.Nemám jinou možnost.Děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
24V systém. Východ 1760Wp,Západ 3520Wp.Jih 1440Wp.Baterky Lion 6 boxů 850-900Ah celkem. Každý box svá BMS.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W.Jako záloha olovo šrot. Axpert VP 24/3000W .Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD
Uživatelský avatar
Skrat
 
Příspěvky: 448
Registrován: sob zář 24, 2016 9:39 pm
Bydliště: Veselí nad Lužnicí


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod bublich » pát led 15, 2021 10:54 pm

prep siti.jpg


Dobrý den.
Posuzoval jsem spečení:
K1 na DS
K2 na DS
K1 na střídač
K2 na střídač
Druhý pár kontaktů vždy přepne.
Myslím,že vždy vypadne chránič.Důležitý je ten propoj PEN na pól střídače.To K1 na DS jsem raději i simuloval.

Překreslil jsem to aby to bylo lépe vidět pro ostatní.Víc názorů je vždy lepší.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 354
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » ned led 17, 2021 5:54 pm

Zase někdo vymějšlí vymyšlený?
Mě se kdysi podařilo použít stykač se dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty, ale měl malou chvilku sepnutý oba dva. Siton se víceméně odpařil, stykač na vyhození a vyhořeli i pojistky v přípojkové skříni před domem. Tudy cesta nevede. Už třeba proto, že Fi reaguje průměrně tak za 30-50ms a není stavěný na odpojování zkratovejch proudů. Za 10ms bude měnič v křemíkovým nebi. Je potřeba použít dva stykače s mechanickým a elektrickým blokováním, není o čem diskutovat.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Vitek » ned led 17, 2021 6:17 pm

kodl69 píše:Zase někdo vymějšlí vymyšlený?
Mě se kdysi podařilo použít stykač se dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty, ale měl malou chvilku sepnutý oba dva. Siton se víceméně odpařil, stykač na vyhození a vyhořeli i pojistky v přípojkové skříni před domem. Tudy cesta nevede. Už třeba proto, že Fi reaguje průměrně tak za 30-50ms a není stavěný na odpojování zkratovejch proudů. Za 10ms bude měnič v křemíkovým nebi. Je potřeba použít dva stykače s mechanickým a elektrickým blokováním, není o čem diskutovat.


A nebo mechanický s nulovou polohou, manuální typu Hager 4P
?
Vitek
 
Příspěvky: 1803
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod marsal64 » ned led 17, 2021 6:42 pm

kodl69 píše:Zase někdo vymějšlí vymyšlený?

On už to opravdu kodl vymyslel, akorát už se mu to nechtělo hledat, že kodle (nešvar tohoto fóra, btw, že se neodkazuje, jen se napíše něco ve stylu "to se už tu řešilo" a kdo neví, která bije, netuší, co hledat):
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... kou#p37436
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1095
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Skrat » ned led 17, 2021 6:51 pm

Děkuji.Tak tak kouknu po něčem jiném.Snat najdu odkazy na stykače s mech.a elek.blokováním.Nerad bych odpálil měnič
24V systém. Východ 1760Wp,Západ 3520Wp.Jih 1440Wp.Baterky Lion 6 boxů 850-900Ah celkem. Každý box svá BMS.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W.Jako záloha olovo šrot. Axpert VP 24/3000W .Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD
Uživatelský avatar
Skrat
 
Příspěvky: 448
Registrován: sob zář 24, 2016 9:39 pm
Bydliště: Veselí nad Lužnicí


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod mgx » ned led 17, 2021 7:39 pm

napr. tento

ABB OT40F4C. Su aj vykonnejsie/slabsie verzie, a tiez verzie bez N-ka (len fazy).

https://www.ebay.de/itm/ABB-Lasttrennsc ... 3138104825

Prepinaciu packu treba kupit extra. Mna to stalo komplet s packou 36E+4e za packu (TME)

https://new.abb.com/products/1SCA104934 ... ver-switch
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 378
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod bublich » ned led 17, 2021 9:04 pm

Dobnrý den.
Nemyslím že to vymyslel špatně.V podstatě přepíná pouze když se objeví potenciál při "nočním proudu",zřejmě z předřazeného stykače spínaného z HDO.
Ke zkratu sítí tam nemůže dojít ani při tom spečení.Vždy to půjde přes zátěž.Podle mě mu šlo o vyhodnocení poruchového stavu tím,že vybaví chránič.Je jasné že žádná mechanická ochrana (jistič,chránič,tep.ochrana) nezabrání před křemíkovým nebem pri zkratu či setkání sítí.
Uživatelský avatar
bublich
podporuje fórum
 
Příspěvky: 354
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Skrat » ned led 17, 2021 9:13 pm

pro mgx.to je ruční přepínač.Já potřebuji automatiku přepnutí.Bavíme se o zátěži max 400W.
24V systém. Východ 1760Wp,Západ 3520Wp.Jih 1440Wp.Baterky Lion 6 boxů 850-900Ah celkem. Každý box svá BMS.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W.Jako záloha olovo šrot. Axpert VP 24/3000W .Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD
Uživatelský avatar
Skrat
 
Příspěvky: 448
Registrován: sob zář 24, 2016 9:39 pm
Bydliště: Veselí nad Lužnicí



Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Skrat » ned led 17, 2021 10:18 pm

Brbla: děkuji za odkaz.To má mechanické blokování? Jak psal Kodl69.
Jestly jo tak obědnám.Ještě sem to nedržel v ruce ,tak neznám.
24V systém. Východ 1760Wp,Západ 3520Wp.Jih 1440Wp.Baterky Lion 6 boxů 850-900Ah celkem. Každý box svá BMS.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W.Jako záloha olovo šrot. Axpert VP 24/3000W .Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD
Uživatelský avatar
Skrat
 
Příspěvky: 448
Registrován: sob zář 24, 2016 9:39 pm
Bydliště: Veselí nad Lužnicí


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod goodbie » ned led 17, 2021 10:23 pm

Skrat píše:Brbla: děkuji za odkaz.To má mechanické blokování? Jak psal Kodl69.
Jestly jo tak obědnám.Ještě sem to nedržel v ruce ,tak neznám.

mělo by se jednat o reverzní stykač k přepínání otáček motoru nebo změnu směru otáčení ,reverzák má ochranu mechanickou k sepnutí obou dvou stykačů najednou.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1438
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Vitek » ned led 17, 2021 10:27 pm

Ještě zvážit zda součaně vypínat N nebo ne ! jak kdo někomu se to nebude líbit já to používám. nemělo by se to ale já to mám odpojuju i N součaně s fázemi.
mám to tak, líbí se mi to a funguje to ( aspon do doby než e ten hager posere) čemuž věřim mín než čínskýmu stykači a čínskýmu přepínači sítí či záskokovýmu automatu.
?
Vitek
 
Příspěvky: 1803
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Skrat » ned led 17, 2021 10:34 pm

takže mohu si nechat u někoho obědnat ten přepínač jak psal Brbla. Tím by to teda šlo.Děkuji
24V systém. Východ 1760Wp,Západ 3520Wp.Jih 1440Wp.Baterky Lion 6 boxů 850-900Ah celkem. Každý box svá BMS.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W.Jako záloha olovo šrot. Axpert VP 24/3000W .Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD
Uživatelský avatar
Skrat
 
Příspěvky: 448
Registrován: sob zář 24, 2016 9:39 pm
Bydliště: Veselí nad Lužnicí


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Brbla » pon led 18, 2021 8:18 am

Skrat píše:takže mohu si nechat u někoho obědnat ten přepínač jak psal Brbla. Tím by to teda šlo.Děkuji


Na odkaze, který jsem poslílal, jsou mechanicky spojené dva 3F stykače (s blokováním) už ve výrobě, takže by přepínání mělo být bezpečné a nemělo by dojít k propojení sítě a výstupu střídače. Je to pro Vás možná až moc chlapácké řešení, ale pokud se Vám to vejde do rozvaděče (má to 90mm x 58mm x 57mm), tak by to stálo za hřích. Vyrábějí 9A, 12A, 16A verzi s cívkami na různé napětí, tudíž není problém si vybrat a i s dopravou by se to mělo vejít do 22EUR, takže odpadají trable s celnicí a ve srovnání s tím, co seženete tady, je to za hubičku. Pouze dodací lhůta bude asi trochu delší. Šáhl bych raději po víceampérové verzi, ať je rezerva. Já to mám na cestě v 16A verzi, ale mezitím jsem se rozhodl vyřešit to spojením 2xNoark Ex9CS12 s blokováním Noark MIT41, viz
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=5&t=6786&start=20
U těch Noarků je konstrukce udělaná tak, aby v případě "spečení" kontaktů nedošlo k přepnutí ani "ohnutí" kontaktů (mechanická ochrana kontaktů). Podobně to má třeba ABB, Siemens nebo Schneider. Kdo od koho to opajcoval netuším. U těch stykačů v odkaze nevím, muselo by se to rozebrat. Ale i tak by to bezpečné být mělo, obzvláště na proudy, které Vám tam potečou (400W -> pod 2A při 220V)
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 248
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » pon led 18, 2021 9:56 am

Další level už jsou jenom ty "západky" a nulová spotřeba stykačů v jakékoliv poloze. Ale to už je všecko vymyšlený pár let zpátky...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Brbla » pon led 18, 2021 10:46 am

kodl69 píše:Další level už jsou jenom ty "západky" a nulová spotřeba stykačů v jakékoliv poloze. Ale to už je všecko vymyšlený pár let zpátky...


Jojo, to je lákavé, jenže na ty menší stykače se to nedělá (nebo jsem to zatim neobjevil) a s těma, na který to je dostupný, je to pak vysoký jak tovární komín. Život je holt plnej kompromisů.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 248
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » pon led 18, 2021 10:52 am

To máš pravdu, západky jsem našel jenom na průmyslový stykače, na instalační to snad ani nemůže existovat. Potom oceloplechovej rozvaděč hloubky 25cm je konkurenční výhoda...
Na druhou stranu, dnes se dají koupit nízkopříkonový bezhlučný stykače, tak to už není takovej rozdíl.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Krucifousek69 » ned pro 11, 2022 12:42 am

Vážení zdravím,
začínám asi jako kdysi i Vy. Rád bych použil automatiku k "3f střídači - 8kW/3f vyp podružný rozvaděč 3x25A" s "bižu výše jmenovanou" tento komponent místo níže uvedeného přepínačea chtěl bych znát Váš názor (ano/ne a proč):
LC2DT25P7
TeSys D reverzační stykač - 4P(4Z) - AC-1 - <= 440,
V: 4P/Z 25A
PK: 1Z + 1V / 10A
230 V AC cívka
V současnosti jsem v testovací fázi s přepínačem: SSQ 440 ETI 4P 40A, kde mám L1,L2,L3+PEN od sítě do "s obsahem podružného rozvaděče v TN-C-S" a přívodem ke střídači (PEN rozdělený na PE+N a propoj na jeho )PEN . Snad jsem to popsal trochu srozumitelně.
Díky za jakékoliv reakce.
Uživatelský avatar
Krucifousek69
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob pro 10, 2022 11:36 pm

Lokalita: olomoucko
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Dobris22 a 0 návštevníků

Reputation System ©'