Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 30, 2022 1:38 am


Zapojeni Axperta -> modra nula

Měniče Axpert
Předchozí

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod Kamča » čtv pro 10, 2020 12:08 pm

Elektromer normálně fungoval na síti a spolehlivě měřil az teď na výstupu z Axperta blbne.
8x370Wp J,8x380Wp J,4x370Wp Z,2x Axpert VMIII 48V 5kW,LiFe 2x16S 120A +BEV 36kWh
?
Kamča
 
Příspěvky: 73
Registrován: ned pro 06, 2020 7:55 pm
Bydliště: Dolní Lutyně

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod Kamča » pát pro 11, 2020 10:05 am

Tak jsem odpojil výstup od rozvodů a připojil jen spotřebič abych eliminoval napojenou instalaci a elměr pořád špatně posílá impulzy. On jako takový na displeji ukazuje spotřebu správně jen ten SO implulz je asi zarušený. Proto jsem se ptal na ten osciloskop.Potom i Axpert na displeji ukazuje taky kolisavou okamžitou spotřebu na výstupu.Lítá to i +- 100w
8x370Wp J,8x380Wp J,4x370Wp Z,2x Axpert VMIII 48V 5kW,LiFe 2x16S 120A +BEV 36kWh
?
Kamča
 
Příspěvky: 73
Registrován: ned pro 06, 2020 7:55 pm
Bydliště: Dolní Lutyně

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod rasto1 » sob kvě 29, 2021 6:50 am

Chlapi rychla technicka otazka zaciatocnika :-)
Ked mam pripojene baterie ku axpertovi a ten je tlacidlom vypnuty, treba pred jeho dalsim spustenim (po 12h) odpojit baterie a nabit kondiky pred znovu spustenim?
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
?
rasto1
 
Příspěvky: 843
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod rva » sob kvě 29, 2021 7:04 am

Tlačítkem je snad vypnutý jenom měnič. Regulátor dál funguje a do připojené baterie dodává proud z panelů (pokud jsou připojeny).
Pokud je Axpert úplně odpojený, tak někdo kondenzátory přednabíjí. V návodu jsem nic takového nenašel a i když to může být vhodné, tak to taky nedělám.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2237
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod camel1cz » pon čer 20, 2022 10:58 pm

Oživuji tohle téma a jsem už zoufalý... mám podobný stav jako původní tazatel, tedy:
Axpert MK, na jeho vstupu L+PEN (TN-C) od ČEZu, řeším jak zapojit výstup.

Nové rozvody mám TN-S zapojené tak, že PE je spojený s PEN domu mimo axperta, L + N jde z axperta do chrániče a dál ke spotřebě. To je snad OK.

Problém je s částí domu, kde mám síť TN-C i v domě... teda dvojvodič L+PEN. Je nějaká cesta, jak korektně připojit na výstup axperta okruh tažený L+PEN (TN-C)?

Zvažoval jsem spojit za axpertem N s PE i PEN domu a dál tahnout PEN+L.. dá se to tak udělat?

Moc děkuji za pomoc!
?
camel1cz
 
Příspěvky: 651
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod tomas » pon čer 20, 2022 11:28 pm

Aby jsi z jakéhokoliv zdroje vytvořil klasickou síť TN-C-S. Tak musíš postupovat úplně stejně jako dělají například distributoři.
Vezmou VN/NN trafo které má 5 svorek U, V, W, N, PE (tedy úplně stejné jako tvůj střídač) a připojí ho do distribuční TN-C sítě tak, že spojí na trafu N s PE a to uzemní a mají PEN. No a už máš TN-C pro napájení tvé části domu.
Pak to projde distribuční sítí a elektroměrovým rozvaděčem do hlavní rozvaděče domu kde to TN-C přechází na TN-C-S tak, že PEN zase uzemní a rozdělí na N a PE. A tady máš TN-C-S pro chrániče a druhou část domu.
Ty distribuční síť a elektroměrový rozvaděč mezi vlastní elektrárnou a spotřebiči nepotřebuješ a můžeš to tedy vynechat a udělat to vše v jednom rozvaděči na jednom N a PEN propojeném můstku který bude uzemněn.
Na N můstek připojíš všechny modré a na PEN všechny žlutozelené. Můstek N a PEN propojíš např Cu 16mm2 a PEN uzemníš k základovému zemniči nebo HOP.
Poč se na to furt někdo ptá, co je na tom nepochopitelného a nelogického?
Naposledy upravil tomas dne pon čer 20, 2022 11:47 pm, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2401
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod tomas » pon čer 20, 2022 11:36 pm

camel1cz píše:Zvažoval jsem spojit za axpertem N s PE i PEN domu a dál tahnout PEN+L.. dá se to tak udělat?

Jasně, jiná možnost ani není, N s PE musí být vždy spojený, jinak by "N" byl ve vzduchu na nedefinovaném potenciálu a nebyl by to nulák a nefungovali by chrániče a ochrana nulováním.
TN-S sítě snad nikde nepoužíváme, pouze TN-C-S a tedy mezi TN-S zdrojem a TN-C-S spotřebičem musí být TN-C jinak to snad ani nejde.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2401
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod Neo » pon čer 20, 2022 11:58 pm

Teoreticky i prakticky můžeš, normy ale říkají že N a PE nesmí být dodatečně spojeny za bodem rozdělení.
Snad to pochopíš :) Jak jednou rozdělíš PEN na PE a N již nesmíš spojit.
++
?
Neo
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod tomas » úte čer 21, 2022 12:25 am

V naší NN síti je minimálně tolik spojení/rozdělení N s PE kolik je v ní transformátorů a přípojek. ;)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2401
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod camel1cz » úte čer 21, 2022 7:05 am

Moc děkuji, Tomáši... trochu sem doufal, že se zdravě naštveš a zareaguješ zrovna Ty :) Ta odpověď mi příjde jasná a logická, děkuji!

Ono to není ani tak nepochopitelné, jako spíš stále dokola omílané - to je proto, že skoro nikdo z domácích solárních bastlířů nedělá v energetice a tak nezná pravidla a naopak kvůli základním znalostem kolem elektřiny a rozvodů má strach to udělat blbě. Klasické "vím, že nic nevím" :)
Navíc když jsem kolem toho googlil, tak jsem na netu kolem tohoto tématu našel mlhy jak kolem Brčálníku.

Definitivně mě dorazil kamarád pracující v energetice, který mi řekl, že NESMÍM spojit N axperta s PEN, že tím spojením vytvořím prostor pro poruchu (fáze přes spotřebiče na kostře) a odpálím měnič... to mě znejistělo a nedávalo smysl, tak jsem šel sem k ověřenému zdroji.

Samozřejmě chápu, že měnič nevhodný k připojení do TN sítí se dá uzeměním N odpálit (viz metoda žárovka). A taky, že každý systém rozvodů múže mít poruchu, ale už vím, že to neznamená, že by se zemit za axpertem nemělo resp. nemuselo.

Mám konečně jasno a jdu plánovat další okruhy na FVE... ještě jednou moc děkuji!
?
camel1cz
 
Příspěvky: 651
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod cipis » úte čer 21, 2022 7:25 am

Jj, presne tak. Je potreba si uvedomit, ze menic je zdroj, tj. "se to pocita" az za nim. Tedy N na vystupu uzemnim, projdu pres chranic a za chranicem uz to "nove" N na zem nemuzu spojit.
Jinak to cele samozrejme plave, schvalne jsem to meril a na fazi vuci zemi bylo 140V a na nulaku 100V. Kdyz jsem odpojil propojku mezi N pred menicem a zemi.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 785
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Předchozí

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'