od Atman » sob lis 27, 2021 7:02 pm
Zdravím páni, dovolím si oživiť túto tému a poprosiť Vás o skúsenosti, či ste teda úspešne takto sériovo zapojené Victron meniče prevádzkovali, resp prečo by to nemalo tak fungovať. Ja riešim teraz v mysli už dlhšie presne tento problém, fotovoltaititída je v plnom prúde,nechcem dva totožné meniče, navyše ktoré sa potom jednotlivo dajú prevádzkovať iba po preprogramovaní cez MK3 alebo VE.can, v zime ma to netrápi, ale mám Easysolar 48/5000 a na streche 7kWp a v lete ešte chcem pridať do nejakých 4kWp, ak moc cena panelov nevyletí a nakoľko treba využiť v lete všetko čo je na streche a dom, klíma, polievanie, ohrev bazéna a možno neskôr nabíjanie eauta samozrejme 4kW neutiahne. 3/4 roka mám ostrov, predstavoval som si to presne ako to tu popisujete, pred easysolar by som dal ešte 3 až 5kw Victron,prípadne aj nejaký lacnejší menič, ten by bol keď je dosť slnka buď jednoducho spínaný vitualswitchom pri spotrebe nad 3000W a Easysolar by si jednoducho sosal čo už nezvláda alebo by som to poriešil cez ten powerasist ale to som ešte hlbšie neštudoval. ESS riešiť nechcem, je to zatiaľ pre mňa španielska dedina. Plus by som musel ešte doplniť BMV na meranie SOC, lebo Easysolar by nevedel o spotrebe predradeného meniča a nemeral by reálne soc (Všetko by bolo z jednej AKU).
2kWp JV, 5kWp JZ, Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie, Victron Bluesolar MPPT 150/35, Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve na Victron Smartshunte.
-