Propojení dvou měničů

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
vla
Příspěvky: 1193
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Propojení dvou měničů

Příspěvek od vla »

Mám na chatě tento měnič: https://www.hadex.cz/g508c-kombinovany- ... ator-mppt/, na běžný provoz vyhovuje zcela bez problémů, ale vyjímečně by se mi hodil větší výkon, abych mohl použít svářečku. Možnosti jsou generátor za cca 20 tis Kč, což mi na vyjímečné použití moc neláká, přejít z 24V na 48V což vyjde ještě dráž (měnič cca 20 tis. a baterka cca 30 tis), takže opět vzhledem k vyjímečnému použití cenově nic moc. V hlavě mi ovšem vrtá řešení koupit ještě jeden stejný měnič, který by byl do toho prvního zapojem jako domovní síť. Předpokládám, že by se při přetížení prvního měniče druhý připojil a dodal potřebnou energii, jakoby z domovní sítě. Nevím jestli to není nesmysl, nerad bych oddělal dva měniče jednou ranou. A další problém mohly by být oba měniče připojeny na stejnou baterku, panely atd? Pokud ne, mohl bych baterky rozdělit a při svařování by měnič "domovní síť" jel jen na baterku a s ničím jiným mimo síťový vstup prvního měniče by spojen nebyl. Co vy na to? Je to nesmysl, nebo by to mohlo fungovat? Případně má někdo typ na levnější spolehlivý měnič 24 V/ 5kW? Pokud možno z místní distribuce?
Nemám rád tenhle stát.
Soban
Příspěvky: 3554
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od Soban »

Spojovat do většího výkonu měniče jdou ovšem musí být na to uzpůsobené, tento nevyhovuje.

Tak jak to popisuješ by to taky šlo, ale musel by jsi použít měnič co umí docucávat ze sítě, to taky neumí všechny měniče.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
jahodovák
Příspěvky: 1959
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od jahodovák »

Ono asi bude záležet na tom jakou svářečku a co chceš svářet...jinak pamatuji si jeden návod jak svářet i z baterií,dokonce jsem to i vyzkoušel ale asi to není pro každého,skutečně to i fungovalo,ale od dob co mám tiga,jsem to již nezkoušel,ten jede na měnič v pohodě...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 926
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od lzahradil »

Jestli jsem správně pochopil, ptáš se na to, zda je možné druhý měnič (AC IN) připojit z prvního měniče (AC OUT).
Sám to tak mám protože provozuji jak 48V systém, tak i starý 24V.
Každý systém si žije vlastním životem a nechtěl jsem řešit přelévání energií mezi baterkama. Takhle využiju staré baterky i původní měniče a regulátory.
První měnič je připojen k DS (Axpert King 48V) s možností přícucu a napájí barák.
Další měniče z 24V systému nejsou připojené na DS ale z barákového rozvodu, tzn z výstupu prvního měniče.
Z těchto měničů napájím žrouty (bojler, trouba atd). Nepřetěžuju tak první měnič. Když mi náhodou další měniče přepnou na bypass, energie se bere z 48V systému.
Jedu teda stylem využívání bypassu.
K použití měniče s přícucem napojeného z prvního měniče si nejsem jistej zda by sis pomohl.
Měnič má svůj daný výkon a jestli bere svářečka víc, tak ti to přepne na bypass a vše se přenese na měnič první který to jistě také nedá.
Pak jedině 2 měniče v paralelním režimu kde je možné ty výstupní výkony sloučit.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
vla
Příspěvky: 1193
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od vla »

DS jako taková tam není. Předpokládal jsem, že když potřebuji např. 5 kW, tak měnič dá 2,5kW což je jeho maximum a zbytek dodá bypass z toho měniče co simuluje síť. Tím pádem by z prvního měniče teklo 5 KW , ale nevím jestli bypass znamená že měnič který nestihá dát potřebný proud se přepne na síť a z ní bere vše a nebo z ní bere jen to co sám nezvládá vyrobit.
Nemám rád tenhle stát.
cipis
Příspěvky: 4592
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od cipis »

Bypass znamená doslova to, co to znamená. Tedy žádný přícuc.
Neříká se tomuto sériovému zapojení měničů AC cupling? Ale to musí umět min. ten druhý docucávat.
Teoreticky, pokud máš další panely, tak za ten první měnič můžeš dát grid-tie měnič, který bude živit ze svých panelů, co to půjde, a zbytek vezme ze "sítě", vyrobené tím prvním měničem.

Hadex má 4kW měnič ze 24V, větší jsem nenašel.
Má i ty 2 a 3kW, co jdou na pár vteřin přetížit trojnásobně.

Nebude nakonec nejlevnější koupit malou invertorovou svářečku?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 926
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od lzahradil »

Bypass znamená že ti vnitřní relé odepne výstup invertoru a kontakty AC OUT propojí s vstupem AC IN.
Pokud by jsi měl Kinga který má přícuc, tak jsi pořád jen na maximu toho invertoru.
Invertor dává nějaký max výkon a napájí se buďto baterií, panelama a nebo v případě přícucu interní nabíječkou. Pořád jsi limitovanej tím max výkonem invertoru.
V případě paralelního zapojení u měničů co to umí (mají paralelní karty) se výkon výstupu z měničů sčítá. Budeš mít 2x 5kW invertor v paralelu, tak budeš moci použít spotřebič s příkonem 10kW
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
vla
Příspěvky: 1193
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od vla »

Díky za vysvětlení.
Nemám rád tenhle stát.
slavo
Příspěvky: 137
Registrován: pon říj 18, 2021 11:59 am

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od slavo »

Soban píše:Spojovat do většího výkonu měniče jdou ovšem musí být na to uzpůsobené, tento nevyhovuje.

Tak jak to popisuješ by to taky šlo, ale musel by jsi použít měnič co umí docucávat ze sítě, to taky neumí všechny měniče.
Zaujímavé, ako sa doťahuje menič zo siete...ma to nejaké špeciálne označenie pri menicoch? Alebo nejaký príklad takého menica?
Mivvy 202Ah LiFEPO4 batéria - 24V, panely 8x455Wp - 4s2p, Axpert king II - 24V
Soban
Příspěvky: 3554
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od Soban »

King.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
cipis
Příspěvky: 4592
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od cipis »

Koukal jsem na YT na nějaké opravy měničů, jakože samotných střídačů. Plus různé ubastlené konstrukce střídačů, kde to měli lidi stylem vrabčí hnízdo ...
Jak moc jsou kritické vzdálenosti mezi těmi spínacími tranzistory a jejich "ovládáním"? U výkonnějších měničů je těch tranzistorů paralelně celkem dost a dost daleko od sebe.
Napadla mě totiž jedna věc, jak "sfázovat" dva stejné měniče, co to neumí. A to, že bych v jednom z nich vyřadil SPWM generátor a dotáhl "jeho výstup" z toho druhého. Teoreticky, pokud by byl druhý měnič horebřuchom, tak tam nebude ani ta vzdálenost o moc delší než v samotném měniči. Nezkoušel to někdo takto udělat?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
FrantisekCa
Příspěvky: 108
Registrován: sob zář 10, 2022 5:20 pm

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od FrantisekCa »

A tým prepojom tam nezanesies nejakú neželanú kapacitu, indukciu?
cipis
Příspěvky: 4592
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od cipis »

No však to je právě předmětem toho dotazu.
Co jsem koukat na ta videa, tak se tam s tím nemazlili, spoje mezi tranzistory byly klidně několik palců dlouhé ...
Takže je otázka, jak se projeví to, že z modulu SPWM bude jedna cesta třeba o centimetr delší. O moc se to zase nenatáhne, spojily by se identické měniče, takže když budou ležet na sobě a ještě obráceně, tak bude ten rozdíl tras minimální.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PetrDubi
Příspěvky: 1413
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od PetrDubi »

Vím že se podobně paralelně spojovaly třeba DC/DC měniče, ale co to udělá u DC/AC (a hlavně mnohem větších výkonů) netuším. U těch DC měničů se nechal jeden zapojený tak jak byl a u ostatních se odpojilo řízení a zavedl se tam řídící signál z toho prvního, takže každý měl vlastní elektroniku ohledně spínacích prvků a podobně a jenom ten řídící signál se přivedl z jiného měniče.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
glottis
Příspěvky: 2212
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Propojení dvou měničů

Příspěvek od glottis »

cipis píše:No však to je právě předmětem toho dotazu.
Co jsem koukat na ta videa, tak se tam s tím nemazlili, spoje mezi tranzistory byly klidně několik palců dlouhé ...
Takže je otázka, jak se projeví to, že z modulu SPWM bude jedna cesta třeba o centimetr delší. O moc se to zase nenatáhne, spojily by se identické měniče, takže když budou ležet na sobě a ještě obráceně, tak bude ten rozdíl tras minimální.
kdyz bys v menicich nechal drivery mosfetu a mosfety a spojil to na vstupu tech driveru tak to asi fungovat bude. Zase tak rychle pwm to neni aby se tam delo neco zleho.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek