Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 11:51 am


Studer informacie

Regulátory Studer
Předchozí

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » pát dub 16, 2021 11:45 am

Šlo mi o to, že řízení přes AUX1 a třeba přes XCOM funguje nezávisle, ale "parelelně", začíná mi to být snad jasné, díky.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » pát dub 16, 2021 12:08 pm

urcite ano. teda aspon u mna :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 116
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Studer informacie

Příspěvekod pkral78 » úte dub 27, 2021 10:49 am

Kolegové mohu mít dotaz. Úspěsně komunikuju z Linuxu (RPi) s xcom-rs232, pro čtení informací a parametrů pohoda (portnutá utilita scom). Co mě zarazilo je tento statement v Xtender serial protocol specifikaci:

All parameters accessible from the remote control can also be modified with the protocol.
The behaviour is the same as if a physical person changes the value with the remote control
buttons. Currently, only changes at the level qsp are possible.


To znamená, že jsem schopen měnit qsp_value ale nikoliv user_value. Pokud rs232 překonfiguruju na LAN a pustím přes Studer portal, jsem schopen nastavit portálem user_value. Otázka zní, změnou qsp_value tedy nevynutim změnu user_value, co tedy bude brát Studer v potaz? Nebo budu muset nějak hýbat s level property?

Mimochodem xcom se dá v pohodě propojit na portál bez těch serial-to-lan bazmeků. Stačí ho zkonfigurvovat do LAN modu pomocí xcom configurátoru, zapojit USB převodník do RPi a pustit:

Kód: Vybrat vše
python3 tcp_serial_redirect.py -c xcom.studer-innotec.com:83 /dev/ttyUSB0 115200


tcp_serial_redirect.py je součástí pyserial na githubu

Kód: Vybrat vše
https://github.com/pyserial/pyserial/blob/master/examples/tcp_serial_redirect.py


Zkoušel jsem experimentovat a oba módu zkombinovat (nechat xcom v serial módu, abych ho mohl ovládat a přesto redirectnout trafic na studer, řičemž změnu jsem očekával jen v nastavení serial, protože pro LAN nepoužívají paritu a pro serial mód ano. Bohužel používají se tam jiné typy properties a xcom na to reagoval tak že se nekompromisně zaseknul :-) ...
pkral78
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned dub 26, 2020 9:02 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod LukasK » stř kvě 12, 2021 7:10 am

Má prosím někdo instalaci se Studentem oficiálně připojenou ?

Pokud ano, prosím SZ...zajímal by mě projekt.

Díky. Budu muset elektrárnu zlegalizovat....s těma přetokama to není tak růžové, jak se zde píše...
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 66
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » stř kvě 12, 2021 7:38 am

máš naměřený přetok?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » stř kvě 12, 2021 7:55 am

LukasK píše:s těma přetokama to není tak růžové, jak se zde píše...

muzes vysvetlit ?
luge
 
Příspěvky: 709
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod LukasK » stř kvě 12, 2021 10:35 am

Mám od distributora nainstalovaný elektroměr který umí měřit dodávku....

Od září 2020 do teď mám dodávku 3kwh

Musím to pořešit...
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 66
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » stř kvě 12, 2021 10:40 am

Tak to je nieco zle. Mam pred studerom elektromer s indikaciou dodavky a nic (0), a to v zime bol menic casto v boost mode. Mam XTM zo secondsol.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 822
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod oscar » stř kvě 12, 2021 11:22 am

mozno otazka je konfiguracia, ci pri nastavovani systemu nedoslo k chybe a to je tych 3kwh a odvtedy nic...
oscar
 
Příspěvky: 75
Registrován: ned říj 14, 2018 5:53 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod LukasK » stř kvě 12, 2021 12:36 pm

Systém běží od září 2020...VT80, 3xXTM4000, baterie s CAN komukací.

Celou dobu v režimu 3F smartboost, s povolenou nabíječkou.... od začátku elektroměr pravidelně sleduji....začínal jsem s 3kwh( asi ověřovací ze zkušebny - už jsem je viděl na více elměrech stejného typu)

SOC pro zálohování držím 40% , při SOC 50% přechází měnič do ostrovního režimu a připíná si sít pouze při přetížení meniče...
do února 2021 stále ty 3kwh...cca v březnu už tam bylo 5kwh, teď už je tam 6kwh

cca od února , tak cca dva měsíce běžel jeden měnič s nonstop zátěží 2,8 kw - serverový zdroj s PFC usměrnovačem ... to by mohla být pravděpodobně ona příčina.... Nicméně systém už nelze považovat za spolehlivý co se týká regulačních přetoků.
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 66
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř kvě 12, 2021 11:10 pm

Opravdu divné, také jedu s 4Q elměrem bez přetoků.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod dave » čtv kvě 13, 2021 3:40 pm

Ahoj,

Je tu niekto ochotny na Studer instalaciu? Dik

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=89&t=7188
dave
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm

Předchozí

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'