Efektivní ukládání přebytků

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
drama
Příspěvky: 994
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od drama »

Chtěl bych se zeptat, zda máte někdo vymyšleno/implementováno inteligentní ukládání přebytků (sepnutí čerpání vody/ohřev/...). Nejde mi teď tolik o vlastní řízení, to je snadno realizovatelné na základě rozdílu skutečného napětí baterií a cílového napětí regulátoru, spíše jako o nějakou řiditelnou zátěž. Asi nemusí být SS, stačí mi něco až za měničem. Používáte někdo něco takového? Případně jak jinak řešíte přebytky?
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2540
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od tomas »

Nějakou elektronickou zátěž řízenou dle výkonu panelů myslíš? Tak by byl výkon automaticky plynule regulovatelný? Něco jako je WATTrouter nebo GreenBonO u síťových FVE a umělá zátěž od SMA http://www.sma-czech.com/cs/produkty/st ... -load.html pro ostrovní systémy? Teoreticky by se to dalo realizovat i pomocí Arduina a SSR http://www.enika.cz/detail.php?vyrobek=14244&jazyk=cz pokud to má být na AC straně za měničem.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
dedo
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 10:33 pm
Bydliště: SK
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od dedo »

U mňa (zatiaľ prepínané manuálne) cez malý grid-tie inverter (Powerjack) do DS. Príjemný pohľad na spomalené, či stojace koliesko elektromeru - kým ho nevymenia, potvory.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2540
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od tomas »

Pohled na opačně točící se kolečko elektroměru také není špatný :yes: , záleží jaký má kdo elektroměr. Ale nic se nemá přehánět a je potřeba to hlídat :twisted: . Zvláště když si ČEZloby prosadila novou vyhlášku a hrozí za to stejný postih jako při černém odběru.
Některé regulátory mají signalizaci přebytku energie, například od BKE. Na to se dá také něco připojit, ale nebude to plynulá regulace. I když to by ani nemuselo ničemu vadit v průměru se to od plynulé regulace moc lišit nebude.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
drama
Příspěvky: 994
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od drama »

tomas píše:Nějakou elektronickou zátěž řízenou dle výkonu panelů myslíš? Tak by byl výkon automaticky plynule regulovatelný? Něco jako je WATTrouter nebo GreenBonO u síťových FVE a umělá zátěž od SMA http://www.sma-czech.com/cs/produkty/st ... -load.html pro ostrovní systémy? Teoreticky by se to dalo realizovat i pomocí Arduina a SSR http://www.enika.cz/detail.php?vyrobek=14244&jazyk=cz pokud to má být na AC straně za měničem.
To SSR vypada moc dobre. Vzhledem k tomu, ze to uz ted sleduji pres RouterStation Pro s GPIO, Arduino nebude ani treba.
drama
Příspěvky: 994
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od drama »

Uvažuji že půjdu do SSR řízeného DS2890 (1-wire) a chtěl bych se zeptat, zda s tím má někdo praktické zkušenosti tj. jak to zvlní výstup ze střídače při spínání odporové resp. indukční zátěže.
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od prochazka85 »

resim jak nejjednoduseji resit prebytky.
JAko nejlevnesi me pripada napetove rele nastavene na horni mez 25.2V (100%) pri jejim dosazeni
sepne pomocne rele a pripoji napr bojler.
pri poklesu napeti na 24.9 bojler odepne

reseni s arduinem mi pripada prilis komplikovane/drahe

nebo mate nekdo vyreseny tento problem efektivneji?
PavelR
Příspěvky: 2969
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od PavelR »

prochazka85 píše:resim jak nejjednoduseji resit prebytky.
JAko nejlevnesi me pripada napetove rele nastavene na horni mez 25.2V (100%) pri jejim dosazeni
sepne pomocne rele a pripoji napr bojler.
pri poklesu napeti na 24.9 bojler odepne

reseni s arduinem mi pripada prilis komplikovane/drahe

nebo mate nekdo vyreseny tento problem efektivneji?

Rekl bych te rozdil 0,3V je dost malej. Vem si bojler sepne a zacne brat treba 100A a na baterkach mas hned min a to o vic nez 0,3V. res to spis casove dosahne 25,2V a zapni na 10 minut bojler pak znovu a znovu

edit pokud myslis arduino co vyviji filip tak to bude o necem jinym
rimi
Příspěvky: 381
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Bydliště: Příbor
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od rimi »

prochazka85 píše: reseni s arduinem mi pripada prilis komplikovane/drahe
Cyklovat s baterkama mi prijde drazsi
drama
Příspěvky: 994
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od drama »

prochazka85 píše:resim jak nejjednoduseji resit prebytky.
JAko nejlevnesi me pripada napetove rele nastavene na horni mez 25.2V (100%) pri jejim dosazeni
sepne pomocne rele a pripoji napr bojler.
pri poklesu napeti na 24.9 bojler odepne

reseni s arduinem mi pripada prilis komplikovane/drahe

nebo mate nekdo vyreseny tento problem efektivneji?
Uz jsem to psal jinde. Kdyz pouzijete napetove rele, tak budou trpet baterie. Arduino zadarmo neni, ale SSR rele jde sehnat za 50,- na Aukru.
luge
podporuje fórum
Příspěvky: 738
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od luge »

PavelR píše:
prochazka85 píše:resim jak nejjednoduseji resit prebytky.
JAko nejlevnesi me pripada napetove rele nastavene na horni mez 25.2V (100%) pri jejim dosazeni
sepne pomocne rele a pripoji napr bojler.
pri poklesu napeti na 24.9 bojler odepne

reseni s arduinem mi pripada prilis komplikovane/drahe

nebo mate nekdo vyreseny tento problem efektivneji?

Rekl bych te rozdil 0,3V je dost malej. Vem si bojler sepne a zacne brat treba 100A a na baterkach mas hned min a to o vic nez 0,3V. res to spis casove dosahne 25,2V a zapni na 10 minut bojler pak znovu a znovu

edit pokud myslis arduino co vyviji filip tak to bude o necem jinym
Bol som v tom že to na boiler cez napeťové relé bude fungovať.Niečo cez arduino tu už má drama ale ja tomu vôbec nerozumiem :D.Tiež ma zaujíma to nejako jednoducho poriešiť.
PavelR
Příspěvky: 2969
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od PavelR »

[/quote]
Uz jsem to psal jinde. Kdyz pouzijete napetove rele, tak budou trpet baterie. Arduino zadarmo neni, ale SSR rele jde sehnat za 50,- na Aukru.[/quote]

cau popisoval jsi to nekde tady? zajimalo by me jak to funguje. bylo by supr odvadet jen cisty prebytky jak na to arduino budu zitra az pozitri mit
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od prochazka85 »

muzete to prosim rozvest proc to s arduinem je lepsi?

pokud to dobre chapu SSR rele produkuje signal ktery arduino cte a na zaklade nejakeho programu ovlada vykonovy prvek - styka ktery odpojuje zminovany boiler

takze rozdil mezi napetovym rele a arduinem je v tom, ze arduiono je digitalni programovatelny prvek, kdezto
napetove rele je pouse jednoucelova analogova soucastka
chapu to dobre?
prochazka85
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 9:20 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od prochazka85 »

rimi píše:
prochazka85 píše: reseni s arduinem mi pripada prilis komplikovane/drahe
Cyklovat s baterkama mi prijde drazsi
nejaka rada jak to udelat bez cyklovani?
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od bert »

SSR relé neprodukuje signál. Je to priamo spínací silový prvok, ktorým sa dá spínať aj PWM modoláciou, čiže plynule regulovať výkon.
rimi
Příspěvky: 381
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Bydliště: Příbor
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od rimi »

prochazka85 píše: nejaka rada jak to udelat bez cyklovani?
Drama uz to ma hotove.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2770
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

už asi dva měsíce požívám Wattrouter a jen spokojenost :yes: . Jeden triak ovládá 2.000W bojler a jeden SSR výstup
3.500W nabíječ akumulátorů . Bojler ma 1. proritu a SSR 2. prioritu , po "nabití" bojleru nebo při přebitcích nad
2.000W se zapíná nabíječ a plynulou regulací tlačí přebitky do aku :celebrate4: . Takže večer bývá nabitej jak 150l
bojler tak 6kWh aku .
Proč to píšu , ráno jede dům ještě na měnič a FV začíná vyrábět - Wattrouter zjistí přebitky (když jede měnič tak vše
de do DS) tak zapíná bojler , jenže ten je v té chvíli zapojený na měnič :uh: = blikají všechny světla :eek2: .
Protože Wattrouer nemá zpětnou vazbu (snížení přebitků) tak pomalu zvyšuje příkon bojleru až na 100% , což už
měniči nevadí - jen pořádně funí a to má 5kW :D .
Dělá to zhruba toto : __/\_/\_/\_/\_____/\_/\_/\_/\_____/¨\_____/¨\_____/¨\____
Nevím jak ten Wattrouter řídí triak , ale za určitých okolností to dělá docela čurbes :? .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
drama
Příspěvky: 994
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od drama »

Moje reseni je v naznaku popsano napr. tady:

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... uter#p5367
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... %ADn#p7079

Jeste to neni 100% odladene (napr. jsem to jeste nezkusil s tou zenerovou diodou), az to bude, tak dam do wiki podrobny popis.
Aktualni verze kodu je tato:

Kód: Vybrat vše

int analogPin     = 3;  // pin na kterem merime napeti na baterii
float targetVoltage = 27; // hodnota ciloveho napeti
float minVoltage = 26; // minimalni hodnota napeti, pri ktere se vypina PWM
float analogVoltage = 0;  // hodnota na pinu analogPin
float analogVoltageSum = 0; // promenna pro prumerovani analogVoltage
int pwmPin        = 13; // pin na kterem vyrabime PWM signal
float analogDivision= 15.28; // rozliseni na 1 volt (zapocitan o. delic) 
float diffMax      = 0.07; // maximalni odchylka od ciloveho napeti
byte pwmDuty      = 0; // kolik % PWM cyklu bude rele zapnuto
byte pwmStepUp    = 2; // minimalni zmena skoku PWM nahoru
byte pwmStepDown  = 4; // minimalni zmena skoku PWM dolu
int pwmMax        = 100; // maximalni povoleny vykon v %
int pwmFreq      = 50; // frekvence PWM - maximalne 100Hz!
int pwmCycle     = 1; // cas v sekundach mezi zmenou PWM duty
int sumTime      = 0; // celkova delka PWM cyklu v ms
int pwmLength    = 0; // delka jednoho cyklu v milisekundach
int i               ; // pomocna promenna
// funkce se provede po startu
void setup() {
  // inicializace serioveho portu na rychlost 115200 bps:
  Serial.begin(115200);
  // nastaveni digitalniho pinu jako vystup
  pinMode(pwmPin, OUTPUT);
  // par odberu pro odstraneni hlouposti;
  analogRead(analogPin);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  // pojistka, aby jsme si nezapamatovali prilis
  // nizke cilove napeti 
  while (analogVoltage < minVoltage + diffMax)
  {
    // pulsekunda na usazeni
    delay(500);
    // sto odberu na zprumerovani
    analogVoltageSum=0;
    for (i=0; i<100; i++)
      {
      // napeti na analogPin bude brano jako cilove napeti
      // (po zprumerovani)
      analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
      analogVoltageSum=analogVoltageSum+analogVoltage;
      delay(50);
      }
    // zprumerujeme
    analogVoltage=analogVoltageSum/100; 
    // vypiseme
    Serial.print("Aktualni napeti (prumer): ");
    Serial.println(analogVoltage);
  }
  // napeti je dostatecne vysoke, takze ho bereme jako cilove  
  targetVoltage=analogVoltage;
  Serial.print("Cilove napeti nastaveno na: ");
  Serial.println(analogVoltage);
}

void loop() {
  // nacteme aktualni napeti
  analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
  delay(5);
  analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
  // pokud je rozdil napeti skutecneho a ciloveho 
  // ve stanovene mezi, zvysime vykon, jinak snizujeme
  if (targetVoltage - analogVoltage < diffMax)
  {
    if (pwmDuty+pwmStepUp > pwmMax)
    {
      pwmDuty=pwmMax;
    }
    else
    {
      pwmDuty=pwmDuty+pwmStepUp;
    }
  }
  else
  {
    if (pwmDuty-pwmStepDown < 0)
    {
      pwmDuty=0;
    }
    else
    {
      pwmDuty=pwmDuty-pwmStepDown;
    }
  }
  // skokove stazeni vykonu, pokud dojde k poklesu napeti  
  if ( analogVoltage < minVoltage)
  {
    pwmDuty=0;
  }
  Serial.print("Cilove napeti:   ");
  Serial.println(targetVoltage);
  Serial.print("Aktualni napeti: ");
  Serial.println(analogVoltage);  
  Serial.print("PWM:             ");
  Serial.println(pwmDuty);
  // Vlastni PWM cyklus
  sumTime = 0;
  pwmLength = 1000 / pwmFreq;
  while ( sumTime < pwmCycle * 1000)
    {
    if (pwmDuty > 0)
      {
      sumTime=sumTime+pwmLength+pwmLength*(100-pwmDuty)/pwmDuty;
      digitalWrite(pwmPin, HIGH);
      delay(pwmLength);
      digitalWrite(pwmPin, LOW);
      delay(pwmLength*(100-pwmDuty)/pwmDuty);
      }
    else
      {
      digitalWrite(pwmPin, LOW);
      sumTime=pwmCycle * 1000+1;
      delay(pwmCycle * 1000+1);
      }  
    }
}



PavelR
Příspěvky: 2969
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od PavelR »

drama píše:Moje reseni je v naznaku popsano napr. tady:

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... uter#p5367
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... %ADn#p7079

Jeste to neni 100% odladene (napr. jsem to jeste nezkusil s tou zenerovou diodou), az to bude, tak dam do wiki podrobny popis.
Aktualni verze kodu je tato:

Kód: Vybrat vše

int analogPin     = 3;  // pin na kterem merime napeti na baterii
float targetVoltage = 27; // hodnota ciloveho napeti
float minVoltage = 26; // minimalni hodnota napeti, pri ktere se vypina PWM
float analogVoltage = 0;  // hodnota na pinu analogPin
float analogVoltageSum = 0; // promenna pro prumerovani analogVoltage
int pwmPin        = 13; // pin na kterem vyrabime PWM signal
float analogDivision= 15.28; // rozliseni na 1 volt (zapocitan o. delic) 
float diffMax      = 0.07; // maximalni odchylka od ciloveho napeti
byte pwmDuty      = 0; // kolik % PWM cyklu bude rele zapnuto
byte pwmStepUp    = 2; // minimalni zmena skoku PWM nahoru
byte pwmStepDown  = 4; // minimalni zmena skoku PWM dolu
int pwmMax        = 100; // maximalni povoleny vykon v %
int pwmFreq      = 50; // frekvence PWM - maximalne 100Hz!
int pwmCycle     = 1; // cas v sekundach mezi zmenou PWM duty
int sumTime      = 0; // celkova delka PWM cyklu v ms
int pwmLength    = 0; // delka jednoho cyklu v milisekundach
int i               ; // pomocna promenna
// funkce se provede po startu
void setup() {
  // inicializace serioveho portu na rychlost 115200 bps:
  Serial.begin(115200);
  // nastaveni digitalniho pinu jako vystup
  pinMode(pwmPin, OUTPUT);
  // par odberu pro odstraneni hlouposti;
  analogRead(analogPin);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  delay(500);
  analogRead(analogPin);
  // pojistka, aby jsme si nezapamatovali prilis
  // nizke cilove napeti 
  while (analogVoltage < minVoltage + diffMax)
  {
    // pulsekunda na usazeni
    delay(500);
    // sto odberu na zprumerovani
    analogVoltageSum=0;
    for (i=0; i<100; i++)
      {
      // napeti na analogPin bude brano jako cilove napeti
      // (po zprumerovani)
      analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
      analogVoltageSum=analogVoltageSum+analogVoltage;
      delay(50);
      }
    // zprumerujeme
    analogVoltage=analogVoltageSum/100; 
    // vypiseme
    Serial.print("Aktualni napeti (prumer): ");
    Serial.println(analogVoltage);
  }
  // napeti je dostatecne vysoke, takze ho bereme jako cilove  
  targetVoltage=analogVoltage;
  Serial.print("Cilove napeti nastaveno na: ");
  Serial.println(analogVoltage);
}

void loop() {
  // nacteme aktualni napeti
  analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
  delay(5);
  analogVoltage=analogRead(analogPin)/analogDivision;
  // pokud je rozdil napeti skutecneho a ciloveho 
  // ve stanovene mezi, zvysime vykon, jinak snizujeme
  if (targetVoltage - analogVoltage < diffMax)
  {
    if (pwmDuty+pwmStepUp > pwmMax)
    {
      pwmDuty=pwmMax;
    }
    else
    {
      pwmDuty=pwmDuty+pwmStepUp;
    }
  }
  else
  {
    if (pwmDuty-pwmStepDown < 0)
    {
      pwmDuty=0;
    }
    else
    {
      pwmDuty=pwmDuty-pwmStepDown;
    }
  }
  // skokove stazeni vykonu, pokud dojde k poklesu napeti  
  if ( analogVoltage < minVoltage)
  {
    pwmDuty=0;
  }
  Serial.print("Cilove napeti:   ");
  Serial.println(targetVoltage);
  Serial.print("Aktualni napeti: ");
  Serial.println(analogVoltage);  
  Serial.print("PWM:             ");
  Serial.println(pwmDuty);
  // Vlastni PWM cyklus
  sumTime = 0;
  pwmLength = 1000 / pwmFreq;
  while ( sumTime < pwmCycle * 1000)
    {
    if (pwmDuty > 0)
      {
      sumTime=sumTime+pwmLength+pwmLength*(100-pwmDuty)/pwmDuty;
      digitalWrite(pwmPin, HIGH);
      delay(pwmLength);
      digitalWrite(pwmPin, LOW);
      delay(pwmLength*(100-pwmDuty)/pwmDuty);
      }
    else
      {
      digitalWrite(pwmPin, LOW);
      sumTime=pwmCycle * 1000+1;
      delay(pwmCycle * 1000+1);
      }  
    }
}




Nemel by si prosim schema jak to mas zapojene? Na to arduino. Tomu programu ja vubec nerozumim ja jsem clovek analogovy a nerozumim reci tveho kmene :-D
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2770
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno
Re: Efektivní ukládání přebytků

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

taky tomu nerozumím ... pro mě je vrcholem digitální techniky toto : http://www.gme.cz/vyhledavani/?q=relemp :mrgreen: . Nejlepší šváb co znám :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D

Zpět na