přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
luky
Příspěvky: 870
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am

přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od luky »

Ahoj,
rád bych si připravil dvě varianty napájení osvětlení. Předělávám postupně místnost po místnosti a tedy by se to dalo bezbolestně schovat pod omítku.
Teď mám vše 230VAC, ale do budoucna bych rád některé věci (AP, router, LED osvětlení, řízení kotelny, EZS...) provozoval na zálohované 24VDC síti. Chtěl jsem si natáhnout druhé vedení do krabic k těm LED světlům, ale pak mě napadlo, že 1,5mm2 CYKY se běžně jistí 10A. To je na osvětlení při 24VDC dost. Lze ale korektně přeznačit CYKY-J (tedy žlutozelený-modrý-černý) na červená + černá/modrá pro DC rozvod? A lze toho udělat v bytovém rozvaděči 230VAC?

A nebo máte někdo číslo normy, ve které je toto popsáno? Tedy barvy pro DC rozvody + problematika přeznačování. Nemám k dispozici všechny normy, tak v tom trochu plavu, ač jsem trochu z oboru.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od brumlaj »

zelenožlutý se přeznačit NESMÍ, jinak je to na Tobě.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od honzasl »

Máme tady v baráku rozvody 0-250V DC z centrální zdrojovny s projektem revizí atd. Kabely firma použila běžné CYKY-J, kde jsou barvičkami označené pouze konce vodičů v rozvaděčích.

Samozřejmě žlutozelený je furt jenom PE a modrý pouze N.

Ony se nějaké DC kabely ani nevyrábějí.

Je pravda, že realizační firma (velká nadnárodní stavební firma) z těch DC rozvodů byla dost nešťastná, hlavně směr proudu jističi jim dělal dost problém. Ale teď už funguje vše jak jsme chtěli.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

zeleno-žlutý nechat zeleno-žlutým - PE (zem) , modrý nechat modrým - mínus (0V) a hnědý (černý) přeznačit nejlíp červenou smršťovkou - plus :yes: . Široký výběr smršťovek mají v bauhazu , hornbachu (co vim) , nebo GME , TME , GES ... .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
luky
Příspěvky: 870
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od luky »

Ok, tedy to jde. To je dobrá informace. Zkusím ještě pohledat v normách. Snad to najdu.
Alternativně jsem to chtěl řešit jednotlivými vodiči - ty se dají sehnat v různých barvách. Ale když to není nutné, o to lépe. CYKY kabelů je všude dost ze příznivé ceny.

Mimochodem - existují proudové chrániče pro DC? Tedy jestli má ochranný vodič (ZŽ) nějaký smysl - pro nízká napětí.

PS: honzasl - se potkáváme snad na všech fórech :)
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

S těmi ochranami... Nač chceš proudový DC chránič? Nebude ti fungovat! Už víc než týden se plácám v problému, jak zbezpečnit svou AC síť za měničem. Prošel jsem takřka komplet diskuze na elektrika.cz a jsem stále na začátku... Několik pokusů jsem provedl, revizáků se ptal a výsledek žádný. Revizák-po vysvětlení modelové situace-poví: Ani zabít, ba ani kopat by tě to nemělo, ale Murphyho zákony jsou neúprosné... Z mých pokusů: jistič B 6 Ampér do tvrdého zkratu na výstupu nevypne, elektronika měniče je rychlejší. Sliboval jsem si od toho ochranu přesně dle normy na sítě IT, t.j. první porucha fáze na PE až tak nevadí, porucha druhého vodiče na PE musí způsobit odpojení od zdroje. Pokus číslo 2: proudový chránič, měnič přizemněn,PE přizemněn, zkrat na PE nevybaví ochranné obvody chrániče (logicky...). Takže zbývá pouze hlídač izolačního stavu, což je záležitost zatraceně nákladná.... Takže jsem zapojil jen ten dvoupólový jistič, kdyby se náhodou elektronika měniče zbláznila, přece jen jištění v měniči je 240 Ampér na DC straně a se zbytkem rizika se asi budu muset smířit. :shock:

Edit: Tak se dívám, že diskuze byla v počátku úplně o něčem jiném... Admine, zkus to prosím nějak tento....upravit-rozdělit-něco prostě...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3125
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

zajimavy me proudovy chranic za menicem funguje jak ma. tj faze proti PE i N proti PE (N za predpokladu nejakeho odberu)
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

Tak v prvé řadě z měniče nejde L a N, ale L-L1, je to přece síť IT. A v druhé řadě je otázka, jak je ten kolík (PE) v našich měničích zapojen. Já to zkoušel stylem výstup z měniče-proudový chránič-žárovka 60 W. Pak jsem klepl zeleným o jeden i druhý přívod k žárovce a nevybavil. Do měniče jsem nelezl, skrz mřížku to vypadá, že zelený je připojen k obalu měniče, na němž se nachází i zemnící šroubek.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3125
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

toz ja jsem kolik jaksi nemel prikolikovany nikam. Ja vystup povazoval za L a PEN (kolik jsem nepouzil) zapojeno tak ze za fickem je L N PE tedy stejne jak z DS.
Asi to neni ideal ale nikde nic nekope

edit zkousel jsem to tez zarovkou. ficko normalne vybavi
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2208
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od gupa »

No a byl vyzkoušen jiný proudový chránič? Také mám chránič v šuplíku, který může pustit až 250mA, takže aby to nevybavení nebylo nějakou štítkovou hodnotou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

PavelR píše:toz ja jsem kolik jaksi nemel prikolikovany nikam. Ja vystup povazoval za L a PEN (kolik jsem nepouzil) zapojeno tak ze za fickem je L N PE tedy stejne jak z DS.
Asi to neni ideal ale nikde nic nekope

edit zkousel jsem to tez zarovkou. ficko normalne vybavi
Tak to rozdělení jsi udělal ,,správně", pokud by to bylo v síti TN-C. Jenže měnič je vlastně izolovaný zdroj, takže síť IT. Už z logiky věci to fíčko vybavit nemůže, protože má chránit před nebezpečným dotykovým napětím proti zemi. A měnič se zemí spojen není. Vyzkoušej, jestli vybaví, když kteroukoliv dírku spojíš se zemničem.
Třeba se tu objeví někdo, co má toto nastudované líp než my...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2208
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od gupa »

To je zajímavý ty sítě, IT podle toho co jde vyčíst z internetu, se chrání přes střední vyvedený vodič a proto by měl být v systému oddělovací transformátor dimenzovaný podle nejvyššího předpokládaného odběru. Transformátor mají i měniče. Takže záleží asi natom, co to je za trafo v tom měniči a jak je to zaním zapojeno, protože Victron co mám má na výstupu značení L N PE s volitenou možností propojit PE s N.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od xmasin »

Mám měnič/UPS Jiyns a řešil jsem stejný problém, nakonec jsem to s elektrikářem vyřešil tak, že PE vodič jsme propojili mezi vstupem a výstupem (nebyl propojený vůbec) a na výstupu jsme propojili PE a N a z výstupu jdu do chrániče a za chráničem je už vše rozděleno. Takže z měniče mi jde vždy síť TN-C bez ohledu na to jestli jedu na DS nebo baterii a za chráničem už mám standardní síť TN-S. Kupodivu všechno funguje a chránič bez problémů vystavuje.
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

gupa píše:To je zajímavý ty sítě, IT podle toho co jde vyčíst z internetu, se chrání přes střední vyvedený vodič a proto by měl být v systému oddělovací transformátor dimenzovaný podle nejvyššího předpokládaného odběru. Transformátor mají i měniče. Takže záleží asi natom, co to je za trafo v tom měniči a jak je to zaním zapojeno, protože Victron co mám má na výstupu značení L N PE s volitenou možností propojit PE s N.
Nu, dobrá, Victron. Ale teď se vraťme zpátky na zem, mezi normální, obyčejné, cenově dostupné sinusové měniče Noname. Jak to pošéfovat tady? Nelze jaksi srovnávat s Victronem. To je jako Mercedes a hadraplán....
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

xmasin píše:Mám měnič/UPS Jiyns a řešil jsem stejný problém, nakonec jsem to s elektrikářem vyřešil tak, že PE vodič jsme propojili mezi vstupem a výstupem (nebyl propojený vůbec) a na výstupu jsme propojili PE a N a z výstupu jdu do chrániče a za chráničem je už vše rozděleno. Takže z měniče mi jde vždy síť TN-C bez ohledu na to jestli jedu na DS nebo baterii a za chráničem už mám standardní síť TN-S. Kupodivu všechno funguje a chránič bez problémů vystavuje.
Nepochopil jsem způsob propojení PE mezi vstupem a výstupem. A na výstupu z měniče není L a N, ale L a L1 !!!! Takže, pokud jste propojili jednu dírku s PE, docílili jste prvního poruchového stavu IT sítě!
Ten chránič vybaví, pokud se ,,fáze" dotkne země? Myslím opravdové země, čili zemniče zavrtaného v zemi, nikoliv při zkratu na zelený drát, který jde z měniče. Obal měniče je připojen na zemnič?
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od ixo »

Rozumiem xmasinovi takto: prepojil PE výstup meniča so "skutočnou" zemou. Plus naň pripojil aj L1 z výstupu meniča ("nulák"). IT sieť za meničom sa tým zmenila na TN-C? A ďalej za prúdovým chráničom už má TN-C-S - tak?
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: https://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15 ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: https://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: https://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2208
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od gupa »

JiříK píše: Pak jsem klepl zeleným o jeden i druhý přívod k žárovce a nevybavil. Do měniče jsem nelezl, skrz mřížku to vypadá, že zelený je připojen k obalu měniče, na němž se nachází i zemnící šroubek.
Vypadá to tak, že není měnič uzemněn, proto chránič nevypnul.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od xmasin »

ixo píše:Rozumiem xmasinovi takto: prepojil PE výstup meniča so "skutočnou" zemou. Plus naň pripojil aj L1 z výstupu meniča ("nulák"). IT sieť za meničom sa tým zmenila na TN-C? A ďalej za prúdovým chráničom už má TN-C-S - tak?
Přesně tak, ale mám menič s funkcí UPS, takže přes vstup měniče jsem ho dokázal uzemnit, nevím jak je to u obyčejných měničů, ale tam by asi stačilo kolík na výstupu spojit s kostrou měniče a tu uzemnit, pak by se mohl chovat stejně.
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

No, udělám další pokusy. Abych tu neplácal neověřené skutečnosti... Každopádně, dle několika revizáků to fíčko na výstupu měniče fungovat nemůže. Jenže normy jsou jedna věc, ověřená skutečnost druhá věc. A L nebo L1 bych s PE nespojoval.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
camel1cz
Příspěvky: 779
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od camel1cz »

Ja teda nejsem revizak, ale ficko porovnava proud ktery jde "dratem tam" a "dratem zpet" a vybavuje, pokud rozdil prekroci max proud toho ficka - bezne 40mA. Tomu ficku je srdecne jedno, jak tem dratum rikate (L, N, PE, PEN, L1, atd.). Stejne tak je mu jedno, kam ten proud odbocil :-)
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek