Nový bojler
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na výběr nového bojleru vhodného pro fotovoltaický systém s bateriemi a hybridním měničem. Uživatelé řeší otázky ohřevu vody, vhodnosti spirál, napětí a možnosti přímého DC ohřevu z panelů. Sdílejí zkušenosti s různými typy bojlerů, spotřebou energie a optimalizací provozu v kombinaci s FVE, aby minimalizovali ztráty a maximalizovali využití solární energie.
- XKrement
- Reputace:11
- Lokalita: Nošovice
Nový bojler
Ahoj. Náhoda tomu chtěla, že mi právě prorezl bojler okce 160. Nabízí se, že mohu stavu využít a koupit vhodný nový vzhledem k FVE.
Budu mít 34kW baterie.
7,9kWp v panelech.
1panel 660Wp/54V/12A
Měnič Deye 15kW.
Provoz elektrárny - hybridní režim s přícucem a posílání do sítě přebytky.
Deye má startovací napětí 160V, ale je lepší mít 200V. To jsou 4 panely. Obávám se, že takovou délku kvůli brzkému zastínění nedám. Proto zřejmě půjdu cestou externích regulátorů. Původně jsem zvažoval pro nabíjení baterií victrony 150/85. Jenže teď mám potřebu i nového bojleru.
Mám jít do bojleru se dvěma spirálama?
Pokud ano, oplatí se spíš OKCE 160 2/2, nebo OKCE 160 2/4? Co jsem si četl, tak ta 4kW patrona je 3f AC spirála. Tedy není asi vhodná pro přímý DC ohřev z panelů. DC spirála je asi zbytečně drahá. Nebo je nějaký regulátor, který převede DC na AC a tím napájet bojler? To jsou ty bojler-měniče.
Nebo jak byste danou situaci využili?
Než mě odsoudíte, že si mám o dané věci něco nastudovat, vězte, že bych rád. Bojler však potřebuju objednat zítra. Nemám tedy kdy vše řádně nastudovat. Potřebuju nějaké rychlé rady a postřehy.
děkuji za ně
Budu mít 34kW baterie.
7,9kWp v panelech.
1panel 660Wp/54V/12A
Měnič Deye 15kW.
Provoz elektrárny - hybridní režim s přícucem a posílání do sítě přebytky.
Deye má startovací napětí 160V, ale je lepší mít 200V. To jsou 4 panely. Obávám se, že takovou délku kvůli brzkému zastínění nedám. Proto zřejmě půjdu cestou externích regulátorů. Původně jsem zvažoval pro nabíjení baterií victrony 150/85. Jenže teď mám potřebu i nového bojleru.
Mám jít do bojleru se dvěma spirálama?
Pokud ano, oplatí se spíš OKCE 160 2/2, nebo OKCE 160 2/4? Co jsem si četl, tak ta 4kW patrona je 3f AC spirála. Tedy není asi vhodná pro přímý DC ohřev z panelů. DC spirála je asi zbytečně drahá. Nebo je nějaký regulátor, který převede DC na AC a tím napájet bojler? To jsou ty bojler-měniče.
Nebo jak byste danou situaci využili?
Než mě odsoudíte, že si mám o dané věci něco nastudovat, vězte, že bych rád. Bojler však potřebuju objednat zítra. Nemám tedy kdy vše řádně nastudovat. Potřebuju nějaké rychlé rady a postřehy.
děkuji za ně
- Franta2776
- Reputace:641
Re: Nový bojler
Kup s velkým výměníkem aspoň 3m2 i na ohřev TUV TČ. Časem se plyn zdraží a budeš využívat v přechodném období přebytky z FV a protápět TČ. TČ je nejefektivnější vytežovač.
Jak dlouho Ti vydržel ten starý?
Jak dlouho Ti vydržel ten starý?
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Vin
- Reputace:2
- Lokalita: Hranice 75301
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10340
- Kapacita baterie [kWh]: 3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Osobně bych se bojleru vyhnul .. cena nad 10tisíc ... a dle recenzí a co jsem viděl na sběrném dvoře .. vcelku krátká životnost. Osobně bych volil menší akunádrž 300-500 s průtokovým ohřevem TUV. Samozřejmě jde také o vhodnou kombinaci se zdrojem vytápění - ten neznáme ..
akumulacni-nadrz.cz/lvt
akumulacni-nadrz.cz/lvt
- tafx
Nám OKCE 160 1m2 s 2,2kW tělesem vydržel 17 let bez údržby na hodně tvrdý vodě (Mělník). Teď jsem ho měnil za bazarovej OKC NTR 250 HP (za 3000Kč), do kterýho jsem přendal přírubu i s topným tělesem. Bylo to hlavně kvůli většímu výměníku pro TČ. Kdybych starej bojler vyčistil, vyměnil anodu, tak by jel zase další dlouhé roky bez problému. Takhle skončil na sběrnym dvoře. Takže za mne je životnost více než dostatečná.
- JirkaE
- Reputace:393
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Za mě rozhodně verze s možností 2 spirál než pak měnit jednou i přírubu = 20 let klid
tedy verze 2+2 + výměník
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Teď jedu i tu DC spirálu v testu přímo v bojleru - zatím dobrý vše podle předpokladu a plánu i na tom delším vedení - naopak ten úbytek napětí je dobrý signál pro spirálu 2 x 48V 600W kterou nabízím novou a levněji i v bazaru.
Po návratu z dovolené otestuju i to. Spirálu mohu i vzdáleně vyřadit právě díky aktuálně použitému LXDC BOX od Logitex.
Řízení naprosto jednoduché, proud do baterky větší než 15A zapne se spirála 1 cca 10A a jede, pokles do baterky do záporu po dobu delší než 5min OFF pro spirálu.
Bez měniče lze říct jen jedna konverze z MPPT přímo ze střechy a jen při přebytku dle nastavení = do budoucna uspora 8-12kWh denně na provozu měniče plus ztráty na konverzi.
Po návratu z dovolené otestuju i to. Spirálu mohu i vzdáleně vyřadit právě díky aktuálně použitému LXDC BOX od Logitex.
Řízení naprosto jednoduché, proud do baterky větší než 15A zapne se spirála 1 cca 10A a jede, pokles do baterky do záporu po dobu delší než 5min OFF pro spirálu.
Bez měniče lze říct jen jedna konverze z MPPT přímo ze střechy a jen při přebytku dle nastavení = do budoucna uspora 8-12kWh denně na provozu měniče plus ztráty na konverzi.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- XKrement
díky.
moje chyba, neřekl jsem všechny okolnosti.
Mám TČ, kterým topím do podlahovky. TČ je levné čínské, takže neumí pořádně nahřát vodu. Vedle bojleru mám 300l akumulační nádrže, ve kterém je had na předehřev vody pro bojler. Tuto AN primárně nahřívám TČ a z ní pak odebírám teplo přes podlahovku. Mám v ní i hada na soláry, ale to jsem nikdy nepoužil. AN má 3f spirálu.
Jenže, nahřívat doma 300l vody a bojler 160l na třeba 80°-90° znamená, že ta voda se za chvíli ochladí do místnosti(doma) a tím mi bude ohřívat místnost. Což v létě nechci vůbec, ale v přechodných obdobích, nebo při nějakém slunečním pozdním únoru by se to hodilo.
V létě tč na předehřev nepoužívám vůbec. Až v přechodných obdobích. Důvod je nahřívání 300l vody, která pustí teplo domů v období,kdy to nechci. Teplo z bojleru asi snesu, co mi zbývá,že?
Přemýšlel jsem nad tím a druhá spirála na vytěžování je tedy nutnost. Ostatně, shodujete se v tom z vlastní zkušenosti.
2kW verze, nebo 4kW verze a propojit fáze paralelně? Větší výkon může být dobrý ve chvíli, kdy se má zatáhnout a voda ještě není nahřáta. Wattrouter ovšem musí zvládnout 17,4A trvalého výstupu.
bojler vydržel 12,5roku. Asi by vydržel dýl, ale zapomněl jsem vyměnit anodu... V zimě jsem ji měnil. Stará byla pořádně prožraná a zanesena kalcitem. Zřejmě už neplnila funkci řádně, když jsem měl nahoře v bojleru rezavé květenství.
moje chyba, neřekl jsem všechny okolnosti.
Mám TČ, kterým topím do podlahovky. TČ je levné čínské, takže neumí pořádně nahřát vodu. Vedle bojleru mám 300l akumulační nádrže, ve kterém je had na předehřev vody pro bojler. Tuto AN primárně nahřívám TČ a z ní pak odebírám teplo přes podlahovku. Mám v ní i hada na soláry, ale to jsem nikdy nepoužil. AN má 3f spirálu.
Jenže, nahřívat doma 300l vody a bojler 160l na třeba 80°-90° znamená, že ta voda se za chvíli ochladí do místnosti(doma) a tím mi bude ohřívat místnost. Což v létě nechci vůbec, ale v přechodných obdobích, nebo při nějakém slunečním pozdním únoru by se to hodilo.
V létě tč na předehřev nepoužívám vůbec. Až v přechodných obdobích. Důvod je nahřívání 300l vody, která pustí teplo domů v období,kdy to nechci. Teplo z bojleru asi snesu, co mi zbývá,že?
Přemýšlel jsem nad tím a druhá spirála na vytěžování je tedy nutnost. Ostatně, shodujete se v tom z vlastní zkušenosti.
2kW verze, nebo 4kW verze a propojit fáze paralelně? Větší výkon může být dobrý ve chvíli, kdy se má zatáhnout a voda ještě není nahřáta. Wattrouter ovšem musí zvládnout 17,4A trvalého výstupu.
bojler vydržel 12,5roku. Asi by vydržel dýl, ale zapomněl jsem vyměnit anodu... V zimě jsem ji měnil. Stará byla pořádně prožraná a zanesena kalcitem. Zřejmě už neplnila funkci řádně, když jsem měl nahoře v bojleru rezavé květenství.
- JirkaE
Variantou je i OKCE bez zdroje energie, prázdné.
Do toho koupit TPK se třema jímkama a do toho už máš možnosti celkem 3 jímky dole na suché těleso + jedno mokré uprostřed na záložní rychlý ohřev.
Z mého pohledu varianta nejlepší - proto si to taky dávám přímo do FV-Cimry
v 300L podobě a udělám si z toho vlastní FV Kotel.
Použití v budoucnu - provoz hlavní cca 9 měsíců - dokud je dost slunce - jedu pouze DC spirály přímo.
Fáze 2 - Pokud bude slunce méně a potřebuju hlídat prioritně baterku - přichází na řadu TČ jako předehřev a zvednutí teploty pomocí DC na uživatelsky lepší teplotu - pokud je i tak málo - AC dohřev ze sítě za výhodnější cenu.
Fáze 3 zima a totální nedostatek energie - nahřívám ze spotu v časově levnějším tarifu - nebo zatopím v krbovkách a ohřeju dostatek vody do foroty, protože venku bílá tma a malá výroba FV
To vše jen proto, že mě nejde najít ceny z loňské zimy, za kolik tento dodavatel dodával na spotu a jak dlouhá byla ta časová okna s levnější cenou
Teď jsou ceny sice super - ale teď mě to nezajímá - teď to nepotřebuju
Do toho koupit TPK se třema jímkama a do toho už máš možnosti celkem 3 jímky dole na suché těleso + jedno mokré uprostřed na záložní rychlý ohřev.
Z mého pohledu varianta nejlepší - proto si to taky dávám přímo do FV-Cimry
Použití v budoucnu - provoz hlavní cca 9 měsíců - dokud je dost slunce - jedu pouze DC spirály přímo.
Fáze 2 - Pokud bude slunce méně a potřebuju hlídat prioritně baterku - přichází na řadu TČ jako předehřev a zvednutí teploty pomocí DC na uživatelsky lepší teplotu - pokud je i tak málo - AC dohřev ze sítě za výhodnější cenu.
Fáze 3 zima a totální nedostatek energie - nahřívám ze spotu v časově levnějším tarifu - nebo zatopím v krbovkách a ohřeju dostatek vody do foroty, protože venku bílá tma a malá výroba FV
To vše jen proto, že mě nejde najít ceny z loňské zimy, za kolik tento dodavatel dodával na spotu a jak dlouhá byla ta časová okna s levnější cenou
Teď jsou ceny sice super - ale teď mě to nezajímá - teď to nepotřebuju
:
- XKrement
Jak máš fv-cimru v domě, kde spotřebováváš vodu, je to nejvýhodnější řešení. Moje cimra bude 30m od rozvodny vody. Polovina cesty venkem.
No nic, koupím Okce 2/2.
děkuji všem za postřehy.
No nic, koupím Okce 2/2.
děkuji všem za postřehy.
- JirkaE
FV-Cimra je v nejvzálenějším místě od obytné části = bezpečnost na prvním místě.XKrement píše: úte črc 28, 2026 9:34 amJak máš fv-cimru v domě, kde spotřebováváš vodu, je to nejvýhodnější řešení
Z FV-Cimry povedu dvě 3/4" trubky (stoupačku a zpátečku) jako kdyby vedli 20m venkem, protože to je prostor kde se netopí - jen to dobře zaizoluju - a ty dvě trubky budou prioritně ohřívat bojler s pitnou vodou - přes akumulačku a zpět do FV-Cimry kde se to zas ohřeje.
To cca 30m dlouhé vedení (60m trubky) bude vodou, ne kabely
Důležitý je pro mě to DC 9-10měsíců = kabely by na tu vzdálenost byli tak drahé, že by to nemělo smysl = Vodu budu ohřívat tam, kde je zdroj těch 48VDC - což je FV-Cimra - U Tebe ta kulnička, nebo ?
Nikdy tam nesmí mrznout - protože tam máš baterky nesmí teplota klesnout pod 5-6°C = nesmí to tam zamrznout nikdy (ani baterky tím pádem ani voda
Protože to bude na krátko, zužitkuju na to klidně na každou spirálu zvlášť odřezky solárních kabelů 4mm2 a jako celek to vyjde velmi levně
Při delším vedení to ztrácí smysl, protože takové kabely a na 30m délky by stály nesmysl... který s ekonomickým řešením nemá nic společné
:
- misif
- Reputace:19
Každý to má jinak, měnil jsem bojler loni, mám v průměru spotřebu 3kWh/den do bojleru a 30kWh v baterkách
- vzal jsem nejmenší možný bojler, co nám vyhovuje, pro režim jeho nahřátí 1xdenně (160l)
- ohřev bojleru mám nastavený časovečem v létě 11:00 až 15:00 a vzimě v noci dle NT
- bojler má minimální tepelné ztráty, zejména v létě, protože má největší teplenou ztrátu pouze v době 12h až 20h, zbytek dne je v něm voda chladnější
Mám baterky i výkon střídače dostatečný, přestože se né vždy sejde výroba z FVE s potřebou bojleru, je mi to úplně jedno, protože to pokrejí baterky a dělá to v průměru jenom pár procent spotřeby, nepotřebuji žádné speciální vybavení, vytěžovače, speciální spirály, nic, jenom on-line jistič za 300,- a nejlevnější bojler, zároveň mám minimální tepelné ztráty celku za cenu zanedbatelného opotřebení baterek.
- vzal jsem nejmenší možný bojler, co nám vyhovuje, pro režim jeho nahřátí 1xdenně (160l)
- ohřev bojleru mám nastavený časovečem v létě 11:00 až 15:00 a vzimě v noci dle NT
- bojler má minimální tepelné ztráty, zejména v létě, protože má největší teplenou ztrátu pouze v době 12h až 20h, zbytek dne je v něm voda chladnější
Mám baterky i výkon střídače dostatečný, přestože se né vždy sejde výroba z FVE s potřebou bojleru, je mi to úplně jedno, protože to pokrejí baterky a dělá to v průměru jenom pár procent spotřeby, nepotřebuji žádné speciální vybavení, vytěžovače, speciální spirály, nic, jenom on-line jistič za 300,- a nejlevnější bojler, zároveň mám minimální tepelné ztráty celku za cenu zanedbatelného opotřebení baterek.
- Atman
- Reputace:56
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
Ja mám takto z dielne kde je záložný teplovodný kotol (drevo + automat na uhlie) do domu kde je akumulačka 1000L teplovod 2x30m z alpexu s izoláciou v zemi z plastovej neperforovanie drenážnej rúry, Mám tam v nej síce aj 30m výhrevného kábla na mrazy. lebo je to plytko, ale žerie to elektrinu keď ju najviac treba a tak v zime ak nekúrim v dielni iba časovačom 3x denne pustím okruh na minútku, aby sa to prehrialo a funguje to roky dobre. Straty sú minimálne, pri kúrení mám rozdiel teplôt vody v dielni a dome okolo 1℃ a to je len 4 hodiny, kedy sa nabíja akumulačka. Lepšie by bolo spúšťať obehovku čidlom v tej rúre pri nejakých 4C, ale už sa do toho nedostanem, to som nedomyslel keď som to robil. Konce drenážky mám posledný meter zapenené. Jediná nevýhoda sú tlakové straty, šetril som na alpexe a tak regulovateľné obehové čerpadlo ide na 8m vodného stĺpca keď rozbombujem 24kW kotol.JirkaE píše: úte črc 28, 2026 12:23 pm
Z FV-Cimry povedu dvě 3/4" trubky (stoupačku a zpátečku) jako kdyby vedli 20m venkem, protože to je prostor kde se netopí - jen to dobře zaizoluju - a ty dvě trubky budou prioritně ohřívat bojler s pitnou vodou - přes akumulačku a zpět do FV-Cimry kde se to zas ohřeje.
To cca 30m dlouhé vedení (60m trubky) bude vodou, ne kabely
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
- JirkaE
Ano u každého jinak.misif píše: úte črc 28, 2026 2:07 pmKaždý to má jinak, měnil jsem bojler loni, mám v průměru spotřebu 3kWh/den do bojleru a 30kWh v baterkách
A ano to je dost zásadní a podstatné číslo - pro všechny další výpočty a úvahy a plány a pak i samotnou stavbu systému a jestli má smysl...
U nás :
Pokud to u nás dělá v průměru pitná voda 8-8,5kWh denně každý rok, v posledních sledovaných letech - pak to znamená hned několik věcí - krom toho že dost plýtváme a máme nadměrnou spotřebu teplé vody oproti jiným ,,běžným domácnostem"
8kWh x 365 dnů = takřka 3000kWh které projdou nebo NEPROJDOU měničem a o 3000kWh ročně ho ,,opotřebují" a u toho dělají cca 5-9% ztrátu při konverzi ze 48VDC na 230VAC to je u nás při 5% xxx kWh, při 9% yyy kWh...
Ale jak říkám - u každého jinak
: