Nový bojler
Souhrn tématu
Uživatel řeší výměnu starého prorezlého bojleru OKCE 160 a hledá vhodný nový model s ohledem na svou fotovoltaickou elektrárnu (7,9 kWp) a baterie (34 kW). Diskutuje možnosti bojleru se dvěma spirálami, vhodnost AC a DC ohřevu a regulátorů pro přímý ohřev z panelů. Komunita radí zvážit velikost výměníku, životnost bojleru a kombinaci s tepelným čerpadlem pro efektivní využití přebytků energie.
- XKrement
- Reputace:11
- Lokalita: Nošovice
Nový bojler
Ahoj. Náhoda tomu chtěla, že mi právě prorezl bojler okce 160. Nabízí se, že mohu stavu využít a koupit vhodný nový vzhledem k FVE.
Budu mít 34kW baterie.
7,9kWp v panelech.
1panel 660Wp/54V/12A
Měnič Deye 15kW.
Provoz elektrárny - hybridní režim s přícucem a posílání do sítě přebytky.
Deye má startovací napětí 160V, ale je lepší mít 200V. To jsou 4 panely. Obávám se, že takovou délku kvůli brzkému zastínění nedám. Proto zřejmě půjdu cestou externích regulátorů. Původně jsem zvažoval pro nabíjení baterií victrony 150/85. Jenže teď mám potřebu i nového bojleru.
Mám jít do bojleru se dvěma spirálama?
Pokud ano, oplatí se spíš OKCE 160 2/2, nebo OKCE 160 2/4? Co jsem si četl, tak ta 4kW patrona je 3f AC spirála. Tedy není asi vhodná pro přímý DC ohřev z panelů. DC spirála je asi zbytečně drahá. Nebo je nějaký regulátor, který převede DC na AC a tím napájet bojler? To jsou ty bojler-měniče.
Nebo jak byste danou situaci využili?
Než mě odsoudíte, že si mám o dané věci něco nastudovat, vězte, že bych rád. Bojler však potřebuju objednat zítra. Nemám tedy kdy vše řádně nastudovat. Potřebuju nějaké rychlé rady a postřehy.
děkuji za ně
Budu mít 34kW baterie.
7,9kWp v panelech.
1panel 660Wp/54V/12A
Měnič Deye 15kW.
Provoz elektrárny - hybridní režim s přícucem a posílání do sítě přebytky.
Deye má startovací napětí 160V, ale je lepší mít 200V. To jsou 4 panely. Obávám se, že takovou délku kvůli brzkému zastínění nedám. Proto zřejmě půjdu cestou externích regulátorů. Původně jsem zvažoval pro nabíjení baterií victrony 150/85. Jenže teď mám potřebu i nového bojleru.
Mám jít do bojleru se dvěma spirálama?
Pokud ano, oplatí se spíš OKCE 160 2/2, nebo OKCE 160 2/4? Co jsem si četl, tak ta 4kW patrona je 3f AC spirála. Tedy není asi vhodná pro přímý DC ohřev z panelů. DC spirála je asi zbytečně drahá. Nebo je nějaký regulátor, který převede DC na AC a tím napájet bojler? To jsou ty bojler-měniče.
Nebo jak byste danou situaci využili?
Než mě odsoudíte, že si mám o dané věci něco nastudovat, vězte, že bych rád. Bojler však potřebuju objednat zítra. Nemám tedy kdy vše řádně nastudovat. Potřebuju nějaké rychlé rady a postřehy.
děkuji za ně
- Franta2776
- Reputace:641
Re: Nový bojler
Kup s velkým výměníkem aspoň 3m2 i na ohřev TUV TČ. Časem se plyn zdraží a budeš využívat v přechodném období přebytky z FV a protápět TČ. TČ je nejefektivnější vytežovač.
Jak dlouho Ti vydržel ten starý?
Jak dlouho Ti vydržel ten starý?
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Vin
- Reputace:2
- Lokalita: Hranice 75301
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10340
- Kapacita baterie [kWh]: 3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Osobně bych se bojleru vyhnul .. cena nad 10tisíc ... a dle recenzí a co jsem viděl na sběrném dvoře .. vcelku krátká životnost. Osobně bych volil menší akunádrž 300-500 s průtokovým ohřevem TUV. Samozřejmě jde také o vhodnou kombinaci se zdrojem vytápění - ten neznáme ..
akumulacni-nadrz.cz/lvt
akumulacni-nadrz.cz/lvt
- tafx
- Reputace:10
Nám OKCE 160 1m2 s 2,2kW tělesem vydržel 17 let bez údržby na hodně tvrdý vodě (Mělník). Teď jsem ho měnil za bazarovej OKC NTR 250 HP (za 3000Kč), do kterýho jsem přendal přírubu i s topným tělesem. Bylo to hlavně kvůli většímu výměníku pro TČ. Kdybych starej bojler vyčistil, vyměnil anodu, tak by jel zase další dlouhé roky bez problému. Takhle skončil na sběrnym dvoře. Takže za mne je životnost více než dostatečná.