Verejné wallboxy v Taliansku
Souhrn tématu
Veřejné wallboxy v Itálii představují inspirativní model pro rozšíření pomalých AC nabíječek přímo na ulicích a sídlištích. Na rozdíl od Česka a Slovenska, kde je infrastruktura a financování omezené, italský přístup umožňuje jednodušší a méně nákladné řešení s nižším rezervovaným výkonem a sdílením kapacity mezi nabíječkami. Tento model by mohl být vzorem pro budoucí rozvoj veřejných nabíjecích stanic i u nás, i když jeho realizace je zatím vzdálená.
- TomHC
- Reputace:920
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Verejné wallboxy v Taliansku
Týmto by sa mohli inšpirovať samosprávy... Viacero pomalých AC nabíjačiek kade tade po uliciach, kopa maličkých BEV... Miláno 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Valdano
- Reputace:293
- Lokalita: Česká Lípa
Re: Verejné wallboxy v Taliansku
Malé nabíjecí stanice všude ve městech, na sídlištích i na vesnicích u kdejakého sloupu apod. to je hudba daleké budoucnosti. V zemích jako je Česko nebo Slovensko je to v současnosti v podstatě v nedohlednu, protože na to ve velkém nejsou prostředky ani infrastruktura. Například v Praze nebo Brně bylo vybudováno už pár desítek podobných nabíjecích stanic, ale to je jen zanedbatelné množství. V menších městech je to v dohledné době prakticky nereálné. Běžná pouliční svítidla na to nemají dimenzované přívody. Takže to znamená nejen vybudovat ty malé nabíječky v obrovském množství, ale také vyměnit přívody, dimenzovat na to i lokální trafostanice atd., a to bude trvat opravdu velmi, velmi dlouho.
- TomHC
- Reputace:920
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Nemusia to byť 11 kW, stačí aby povedzme 3 wallboxy komunikovali a zdieľali spoločný rozpočet, a aby boli ceny férové. AC nabíjačka je brutálne jednoduchá vec...
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
- Valdano
- Reputace:293
- Lokalita: Česká Lípa
Jako bydliště máte sice uvedeno Hlohovec, SR, ale podle toho co píšete jako byste žil někde v utopii naprosto mimo realitu. V podmínkám zemí jako je Česko nebo Slovensko je něco takového v dohledné době naprosto nereálné. Sněte dál.TomHC píše:komunikovali a zdieľali spoločný rozpočet, a aby boli ceny férové
- misif
- Reputace:17
Asi tak, je to v mentalitě, tady v ČR pro AC nabíječku musí být velký sloupek s nožovkama, pak velký sloupek s elektroměrem a pak konečně sloupek, který je slavná "nabíječka", kolem toho teatrální nerezové protitankové zátarasy proti poškození, k tomu vyhrazené stání pro nabíjející se elektromobil a je Vám účtován poplatek za stání po dokončení nabíjení. Výkon nabíječky je garantovaný.
V jiných zemích lze stavět nabíječky bez ohledu na to, kdo u nich stojí a bez zbytečných opičáren kolem, samozrějmě jejich využití je nižší a proto stačí menší rezervovaný výkon na nabíječku, pokud přidáte aktivní řízení výkonu s tím, že se auto nabije až na něj prostě přijde řada, tak potřebujete extra nízký rezervovaný výkon. Nikoho to neprovokuje, nikomu to nebere parkovací místo, za mě je to dobrá cesta, ale obávám se, že na ČR je to moc revoluční, tady tak za 100let.
V jiných zemích lze stavět nabíječky bez ohledu na to, kdo u nich stojí a bez zbytečných opičáren kolem, samozrějmě jejich využití je nižší a proto stačí menší rezervovaný výkon na nabíječku, pokud přidáte aktivní řízení výkonu s tím, že se auto nabije až na něj prostě přijde řada, tak potřebujete extra nízký rezervovaný výkon. Nikoho to neprovokuje, nikomu to nebere parkovací místo, za mě je to dobrá cesta, ale obávám se, že na ČR je to moc revoluční, tady tak za 100let.