Algoritmy nabíjení a jejich programování a volba

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na programování a volbu algoritmů nabíjení, které lze upravovat podle napětí, proudu a času. Uživatelé hledají nabíječky a regulátory schopné tyto algoritmy podporovat, zejména pro různé typy baterií včetně olověných a kombinovaných systémů. Zmiňuje se i využití algoritmů pro zlepšení životnosti baterií a efektivní přepínání mezi více bateriemi v rámci fotovoltaických systémů.
gupa
Reputace:169
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Algoritmy nabíjení a jejich programování a volba

Nový příspěvek od gupa »

Hledal jsem možnosti jak nastavit předprogramované možnosti u různých algoritmů u nabíječky. Nalezl jsem zajímavé algoritmy upravitelné uživatelem. Upravitelnost je v napětí proudech a časech. Jsou v základu nabíjení u jednoho ruského výrobce univerzálních nabíječů a video které je docela slušně popisuje:

Otázka zní, který ze známých regulátorů nebo nabíječů které se používají u FVE toto umí?

Napadají mne i kombinace více baterrií které se mezi sebou přepouští v možnostech zlepšení nebo udržení zdraví chemických pochodů v článcích přes možnost naprogramovaných algoritmů. Tz. MPPT FV baterie z které se přepouští podle algoritmu do jiných provozních měničových baterií podle probíhajících proudů na vstupech a výstupech.

zdroj:Přehled algoritmu VIMPEL-55 https://www.youtube.com/watch?v=8z2DRU2z4uA
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 01.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ02.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 03.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 04.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 05.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Soban
Reputace:308
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Algoritmy nabíjení a jejich programování a volba

Nový příspěvek od Soban »

Podívej co chceš řešit, pro olovo jsou algoritmy dané takže nastavíš parametry dle baterky.

A li něco není olovo tam se hraje na max napětí a proud. Takže nastavit koncové napětí a max proud, a jakmile napětí dosáhne požadovaného napětí a klesne proud je baterka nabitá, tady se žádné blbosti neprovozují jako u olova.

Každý datashet má uvedeno jaké napětí na baterce má být a při jakém proudu je baterka na 100% SOC.
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh*batt*
thomas.007
Reputace:63

Re: Algoritmy nabíjení a jejich programování a volba

Nový příspěvek od thomas.007 »

Mě se to naopak líbí, například u olovo by byl prospěšný algoritmus 5, kdy by se předcházelo sulfataci článků. Velice bych uvítal si toto nastavit na měniči, kdo se v tom nechce šťourat, nechat default.