Algoritmy nabíjení a jejich programování a volba

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na programování a volbu algoritmů nabíjení, které lze upravovat v napětí, proudu a čase. Uživatelé hledají nabíječky a regulátory vhodné pro fotovoltaické systémy, které umožňují pokročilé nastavení a správu baterií. Zmiňují se i možnosti kombinace více baterií a využití algoritmů pro zlepšení životnosti a efektivity nabíjení.
gupa
Reputace:172
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Algoritmy nabíjení a jejich programování a volba

Nový příspěvek od gupa »

Hledal jsem možnosti jak nastavit předprogramované možnosti u různých algoritmů u nabíječky. Nalezl jsem zajímavé algoritmy upravitelné uživatelem. Upravitelnost je v napětí proudech a časech. Jsou v základu nabíjení u jednoho ruského výrobce univerzálních nabíječů a video které je docela slušně popisuje:

Otázka zní, který ze známých regulátorů nebo nabíječů které se používají u FVE toto umí?

Napadají mne i kombinace více baterrií které se mezi sebou přepouští v možnostech zlepšení nebo udržení zdraví chemických pochodů v článcích přes možnost naprogramovaných algoritmů. Tz. MPPT FV baterie z které se přepouští podle algoritmu do jiných provozních měničových baterií podle probíhajících proudů na vstupech a výstupech.

zdroj:Přehled algoritmu VIMPEL-55 https://www.youtube.com/watch?v=8z2DRU2z4uA
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 01.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ02.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 03.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 04.png
ВЫМПЕЛ-55 Обзор Работы АЛГОРИТМОВ 05.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Soban
Reputace:308
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Algoritmy nabíjení a jejich programování a volba

Nový příspěvek od Soban »

Podívej co chceš řešit, pro olovo jsou algoritmy dané takže nastavíš parametry dle baterky.

A li něco není olovo tam se hraje na max napětí a proud. Takže nastavit koncové napětí a max proud, a jakmile napětí dosáhne požadovaného napětí a klesne proud je baterka nabitá, tady se žádné blbosti neprovozují jako u olova.

Každý datashet má uvedeno jaké napětí na baterce má být a při jakém proudu je baterka na 100% SOC.
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh*batt*
thomas.007
Reputace:63

Nový příspěvek od thomas.007 »

Mě se to naopak líbí, například u olovo by byl prospěšný algoritmus 5, kdy by se předcházelo sulfataci článků. Velice bych uvítal si toto nastavit na měniči, kdo se v tom nechce šťourat, nechat default.
gupa
Reputace:172
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Oživím téma, objednal jsem PWM časové drivery na LED, TC 420, pro řízení SSR-DD. Pokud máte někdo poznámky pro neodpálení takového relé díky za ně.

Program jsem stáhnul a vypadá takto. Nejmenší časový úsek je sice minuta, ale v té minutě mohu načasovat několik akcí, takže jsem zvědav jak se mi algoritmus podaří nakonec zmastit. Mělo by to být součástí repase slabých článků po výměně elektrolytu.

Další věci které nyní bádám ke zjišťování kapacity je měření kapacity jednotlivých článků elektrochemickou impedancí. Je to dost obšírné téma k probádání toho jak nato.
pwmtimer.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!