bastlení: jednoduchá časomíra

Souhrn tématu

V diskusi se řeší návrh jednoduché časomíry vhodné pro tréninky malých hasičů a malé cyklozávody. Projekt využívá dvě optické závory, LED pásky WS2812S a řízení pomocí Arduina nebo ESP32. Hledají se open-source projekty, spolehlivé fotozávory do venkovního prostředí a způsoby přenosu naměřených časů do počítače nebo telefonu pro snadnější evidenci.
luky
Reputace: 101
Lokalita: za Berounem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

bastlení: jednoduchá časomíra

Nový příspěvek od luky »

Vymýšlím jednoduchou časomíru a třeba mě postrčíte.
Cíl:
1) časomíra pro tréninky malých hasičů (překážková dráha, v zimě v sokolovně, v létě venku)
2) časomíra pro malé cyklozávody na asfaltovém pumptracku (Již jsme zjistili, že běžná závodní časomíra s čipy stojí cca 20 000Kč/den. Pro závody do 50 lidí se startovným 20Kč to jaksi nevychází.) Asi by to mělo umět dva průjezdy cílovou bránou, protože je jezdí dvě kola a měří se celkový čas.

Můj plán:
Dvě optické závory (start + cíl) + tlačítko pro reset. Displej pomocí "adresovatelného LED pásku" 8x32, WS2812S (mám už doma). Pro zobrazení času by to mohlo stačit. Pro jednoduchost vše pomocí drátů, řízené nějakým Arduinem/ESP32.

Otevřené otázky:
1) Neznáte nějaký open-source projekt, abych nevynalézal kolo?
2) Tip na funkční foto-závory, spolehlivě pracující proti odrazce i ve venkovním prostředí?
3) Existuje nějaký jednoduchý způsob přenosu časů do ntb/telefonu, abychom eliminovali nutnost časy přepisovat z displeje?
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
vladask
Reputace: 2
Lokalita: okolí Kladna
Výkon panelů [Wp]: 1,8kWp

Re: bastlení: jednoduchá časomíra

Nový příspěvek od vladask »

ahoj, začnu od konce:
3) - uvažuješ o řízení Arduinem - co takhle posílat výsledný čas přes sériovou linku do PC/NTB, popřípadě s využitím převodníku USB/RS232 a v PC by ti běžela apka na vyčítání zvoleného portu. U ESP32 by to bylo podobné, jen využiješ příslušný komunikační protokol zvoleného modulu (WIFI, Zigbee, ...)
2) na systém s odrazkou ve fotozávoře bych moc nespoléhal, slunce je slušný prevít, co jsem viděl na několika hasičských soutěžích, tak se používá oddělená kombinace - IR dioda na jedné straně závory proti IR čidlu na druhé a obojí ještě stíněné "stínitkama" pro úzký vysílací/přijímací kužel
1) při hledání na netu něco určitě najdeš - pro inspiraci bych uvažoval PIC nebo AVR, využít vnitřní časovač a vnitřní oscilátor (pro větší přesnost externí krystal a pro supr přesnost časový signál z GPS), trochu bižuterie pro IR diodu a IR senzor a pak záleží na zvolené komunikaci s PC.
Požádání dotazu velkému bratrovi "arduino časomíra" se mi objevilo několik návodů včetně kódu pro naprogramování Arduina 😉