Jak vybrat vhodnou baterii pro FVE
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na výběr vhodné baterie pro fotovoltaickou elektrárnu (FVE) s výkonem kolem 10 kW. Probírá se otázka optimální kapacity baterie, výhody a nevýhody vysokonapěťových (HV) a nízkonapěťových (LV) baterií, a také možnosti prodeje přebytků elektřiny do sítě včetně doporučení softwaru pro spotové ceny. Uživatelé sdílejí zkušenosti s instalací a provozem baterií, přičemž HV baterie jsou považovány za profesionální, ale dražší řešení, zatímco LV baterie jsou levnější a častější v domácích sestavách.
-
paldaaalena
- Reputace: 0
Jak vybrat vhodnou baterii pro FVE
Dobrý den,
jelikož jsem ani po 10 minutách nenašel jen trochu vhodné téma, tak si dovolím založit nové. Mám na střeše cca 10 kW a řeším vhodnou baterii pro střídač. Rád bych znal názor větší skupiny lidí.
Podotázky:
- jak velkou baterii a proč
- doporučujete prodávat i do sítě?
- pokud ano, znáte nějaký levný a fungující software pro spotové ceny?
- opravdu byste doporučili jen vysokonapěťové baterie, nebo vzhledem k vašim zkušenostem a třeba i ceně je lepší jiná voltáž, jiný systém?
Ještě doplním, že dům je s TČ a spotřeba od jara do podzimu je cca 8–12 kW denně. V tuto dobu TČ netopí.
Přikládám štítek našeho střídače.
Všem předem děkuji za jakoukoliv informaci, radu nebo pomoc.
S pozdravem Martin M.
jelikož jsem ani po 10 minutách nenašel jen trochu vhodné téma, tak si dovolím založit nové. Mám na střeše cca 10 kW a řeším vhodnou baterii pro střídač. Rád bych znal názor větší skupiny lidí.
Podotázky:
- jak velkou baterii a proč
- doporučujete prodávat i do sítě?
- pokud ano, znáte nějaký levný a fungující software pro spotové ceny?
- opravdu byste doporučili jen vysokonapěťové baterie, nebo vzhledem k vašim zkušenostem a třeba i ceně je lepší jiná voltáž, jiný systém?
Ještě doplním, že dům je s TČ a spotřeba od jara do podzimu je cca 8–12 kW denně. V tuto dobu TČ netopí.
Přikládám štítek našeho střídače.
Všem předem děkuji za jakoukoliv informaci, radu nebo pomoc.
S pozdravem Martin M.
-
rva
- Reputace: 873
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jak vybrat vhodnou baterii pro FVE
Vysokonapěťové baterie jsou budoucnost, ale zatím je to oblast drahých profesionálních řešení. Nejlevnější jsou samodomo skládanky 48V z článků. Kapacitou od denní spotřeby.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
unicast
- Reputace: 410
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
K tomuhle nic jiného než ta "vysokonapěťová" baterie připojit nepůjde. No a pro takovou baterii jen BMS stojí tak polovinu ceny celé 16 kWh/52V baterie, o aspektech "bezpečnosti práce" s napětím 500V= raději nemluvě. To tu fakt nikdo nedoporučí 
-
Mex
- Reputace: 307
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Máš střídač, který umí jen HV (vysokonapěťové) baterky.
Takže tady není co řešit. Takové ty přerostlé tužkové baterky (LV baterky 48V) k tomu nepřipojíš.
HV baterky jsou docela logické řešení. Máme vysoké napětí z panelů, vysoké napětí pak výstupu do sítě, a tak je vlastně docela nelogické na baterkách mít nízké napětí. Které musím napřed při nabíjení snižovat a pak při spotřebě zase zvyšovat.
Ale reálné řešení s těmi HV baterkami je bohužel trochu komplikovanější.
Jednak tím, že bastlířský a amatérský svět miluje LV řešení. A proto prakticky všechny levné čínské skládačky jsou v LV provedení.
A stejně tak i naprostá většina BMS a dalších komponent je určena pro LV baterky.
Existují i pro HV baterky, ale jsou dražší.
No a přistupují k tomu i realizační problémy.
Je prostě jednodušší poskládat vedle sebe 16 velkých článků, než skládat třeba 100 malých článků.
Těch 15 propojek mezi články se prostě instaluje snadněji než 99 propojek mezi články v HV baterce.
Na druhé straně velcí kluci používají HV řešení.
Ať už u větších domácích střídačů (jako to máš například i Ty), nebo třeba v autech, kde se jiné než HV řešení nevyskytuje vůbec.
Naopak se tam napětí tlačí čím dál tím výš.
Já jsem tady na fóru jeden z mála fandů HV baterek. Mám rád Volty (které považuju za vysportované borce) a nemám rád Ampéry (které považuju za upocené tlusťochy, kteří funí a smrdí).
Takže tady není co řešit. Takové ty přerostlé tužkové baterky (LV baterky 48V) k tomu nepřipojíš.
HV baterky jsou docela logické řešení. Máme vysoké napětí z panelů, vysoké napětí pak výstupu do sítě, a tak je vlastně docela nelogické na baterkách mít nízké napětí. Které musím napřed při nabíjení snižovat a pak při spotřebě zase zvyšovat.
Ale reálné řešení s těmi HV baterkami je bohužel trochu komplikovanější.
Jednak tím, že bastlířský a amatérský svět miluje LV řešení. A proto prakticky všechny levné čínské skládačky jsou v LV provedení.
A stejně tak i naprostá většina BMS a dalších komponent je určena pro LV baterky.
Existují i pro HV baterky, ale jsou dražší.
No a přistupují k tomu i realizační problémy.
Je prostě jednodušší poskládat vedle sebe 16 velkých článků, než skládat třeba 100 malých článků.
Těch 15 propojek mezi články se prostě instaluje snadněji než 99 propojek mezi články v HV baterce.
Na druhé straně velcí kluci používají HV řešení.
Ať už u větších domácích střídačů (jako to máš například i Ty), nebo třeba v autech, kde se jiné než HV řešení nevyskytuje vůbec.
Naopak se tam napětí tlačí čím dál tím výš.
Já jsem tady na fóru jeden z mála fandů HV baterek. Mám rád Volty (které považuju za vysportované borce) a nemám rád Ampéry (které považuju za upocené tlusťochy, kteří funí a smrdí).