Monitorovanie teploty článkov 16s batérie

TomHC
Reputace: 697
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Monitorovanie teploty článkov 16s batérie

Nový příspěvek od TomHC »

Ahojte, prerábam oba packy, mám nakúpené aj DS18B20 čidlá a rozmýšľam kde ich umiestniť kvôli monitorovaniu teploty článkov. Niekde sa odporúča umiestniť ich na terminály (vývody), to celkom dáva logiku, tam by sa mala zvýšená teplota objaviť najskôr.

Keď tak ale rozmýšľam, prepojky článkov sú dobrý vodič aj tepla, takže by mohlo stačiť merať teplotu práve tam, v strede prepojky. O úsporu snímačov a práce / spájkovania mi nejde, ale myslím že by bolo zbytočné dávať dva snímače na jednu prepojku, teplota by bola na oboch takmer rovnaká.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
MikroCZ
Reputace: 6
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: Monitorovanie teploty článkov 16s batérie

Nový příspěvek od MikroCZ »

Tome, myslím si také, že přenos tepla bude dobrý. budeš porovnávat komplet, tedy pokud by článěk začal teplotně ujíždět, poznáš to že jedna dvojice terminálu se otepluje nad rámec.
A zárověň bys poznal i špatný spoj/přechodový odpor.¨
Co určitě udělej (ale ty jseš znalý takže si možná už udělal) čidla smotej k sobě a udělej si vlastní kalibraci čidel, při pár teplotách. Měl sem problém z driftem v + teplotách. Při pokojovce všechny stejné hodnoty, a při +32st. už byl drift */- 0,5st..
A dokonce jedno jestli z Aliexpresu nebo z TME a pod. Což mě dost nasralo....
imrich
Reputace: 2

Nový příspěvek od imrich »

Najlepší spôsob je asi umiestniť tie snímače priamo medzi články, toto je celkom zaujímavé riešenie:
Přílohy
Snímka obrazovky 2025-12-15 091947.png
glottis
Reputace: 432
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Dal bych to na buď na šroub, případně na propojku co nejblíž šroubu. Rozhodl bych se až poté, co vymyslím, jak to tam přidělám :) Šlo by to na propojku lepit třeba. Nebo zalít do kabelového oka a šroubovat po matku. Doprostřed bych to nedával, nevěděl bys pak, který článek. A jak píšeš, jeden článek, jedno čidlo.
TomHC
Reputace: 697
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Tá kalibrácia by bola fajn... Mám holé snímače TO92, takže to musím nakáblovať, označiť jednotlivé snímače a potom môžem kalibrovať. Sám som zvedavý ako presné to bude.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
glottis
Reputace: 432
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

MikroCZ píše: pon pro 15, 2025 9:20 am
Co určitě udělej (ale ty jseš znalý, takže si možná už udělal) čidla smotej k sobě a udělej si vlastní kalibraci čidel při pár teplotách. Měl jsem problém s driftem v plusových teplotách. Při pokojové teplotě všechny stejné hodnoty, a při +32 °C už byl drift ± 0,5 °C.
A dokonce jedno, jestli z Aliexpresu nebo z TME a podobně. Což mě dost nasralo....
Originály by měly být kalibrované v celém rozsahu. Rozcházet by se mohly spíš ty čínské kopie.
MikroCZ

Glottis ano, tak by to mělo být, bohužel těch padělků je hodně.
MikroCZ

imrich píše: pon pro 15, 2025 9:22 am
Najlepší spôsob je asi umiestniť tie snímače priamo medzi články, toto je celkom zaujímavé riešenie:
Zajímavé, sjel sem klíčové části. Pokud bys to ale udělal mezi každým článkem, tak accupack docela dost naroste. v klasických bednách už by to bylo moc. V těch našich Dyi by to asi šlo.