Vypadek v CZ
Nezařaditelné
-
- Reputace: 87
- Lokalita: Znojemsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Vypadek v CZ
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
- GHLL
- Reputace: 26
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 8 800
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Re: Vypadek v CZ
Vadná elkrooonka E13

-
- Reputace: 754
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Dříve za všechny trable mohla Amerika. Očekávám, že podle dané šablony budou rovnež pokusy označit toho správného viníka.
Ale jinak vidím celkem chladno a rychle se střídající oblačnost. FV zdroje tedy budou dávat dost kolísavou výrobu.
Jé - teď jsem se byl podívat, že u nás distribuce rovněž nejde. Vlaky stojí, asi budu muset zajistit odvoz od stojícího vlaku.
Ale jinak vidím celkem chladno a rychle se střídající oblačnost. FV zdroje tedy budou dávat dost kolísavou výrobu.
Jé - teď jsem se byl podívat, že u nás distribuce rovněž nejde. Vlaky stojí, asi budu muset zajistit odvoz od stojícího vlaku.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 301
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Tedy jestli jim tak rozdáhlý blackout způsobil problém na jediném VVN vedeni V411, ktere spojuje dvě rozvodny v severních Čechách, přičemž se ČEPS chlubí mapou komplexní a redundantní VVN sítě, pak je to buď:
1. polopravda
2. stupidní výmluva
3. doklad totálního mismanagementu sítě
(může platit více možností zároveň)
1. polopravda
2. stupidní výmluva
3. doklad totálního mismanagementu sítě
(může platit více možností zároveň)
- JirkaE
- Reputace: 146
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
A mě v Německu nejdou on-line teploměry na Tmep.cz
Čekal jsem nějaké první ,,vidle" spíš ze serverů z Číny

Čekal jsem nějaké první ,,vidle" spíš ze serverů z Číny

Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
-
- Reputace: 11
To si tak nahodou presne v poledne spadne, zajimave. Pri vetsim zoomu je to v podstate na sekundu presne.
Naposledy upravil(a) wattman dne pát črc 04, 2025 4:45 pm, celkem upraveno 1 x.
- JozefSK
- Reputace: 23
Toto som nasiel:
Dobra tema, novinari maju hned "hody":
Dobra tema, novinari maju hned "hody":
Naposledy upravil(a) JozefSK dne pát črc 04, 2025 4:49 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 143
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Den nezávislosti, demonstrativní připomenutí závislosti na cizí produkci a zdrojích.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Reputace: 118
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Taky mi nejdou čidla na tmep.cz. Jinak doma jsme výpadek nijak nepocítili a domov si běží nezávisle na okolíJirkaE píše: pát črc 04, 2025 2:24 pmA mě v Německu nejdou on-line teploměry na Tmep.cz![]()
![]()
![]()
Čekal jsem nějaké první ,,vidle" spíš ze serverů z Číny![]()
![]()

MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp 

-
- Reputace: 754
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
U nás výpadek vypadal takto: A začalo to v 11:59:47
- Přílohy
-
- Blackout 2025-07-04 at 17-06-48 Overview – Home Assistant.png (32.29 KiB) Zobrazeno 275 x
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 183
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Mne zatím zaujaly dvě celkem typické informace k situaci zpravodajství ČT24:
Za "blackout" v Praze může výpadek na trase, která do Prahy nevede ...
Příčinou "blackoutu" bude pravděpodobně (nespecifikovaná) kombinace nekoli příčín ...
Jsem celkem rád, že jsem jen pozorovatelem ... (aktuálně čistý FVE ostrov to jistí)
Za "blackout" v Praze může výpadek na trase, která do Prahy nevede ...
Příčinou "blackoutu" bude pravděpodobně (nespecifikovaná) kombinace nekoli příčín ...
Jsem celkem rád, že jsem jen pozorovatelem ... (aktuálně čistý FVE ostrov to jistí)
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Reputace: 11
Podle vic zdroju napric celou CR uz kolem 11:50 byly docela prudke poklesy napeti.
-
- Reputace: 178
- Lokalita: Česká Lípa
Španělský blackout už pomalu vyprchal a tak bylo potřeba zas něco provést, aby měli o čem psát novináři a nenudili se. Tak jsme tu měli pro řadu z nás pěkný blackout jak se říká "na vlastní bulvy" a zas bude o čem psát nejen v médiích, ale i tady v diskusích. 
Na ČT24 zrovna živě běží Brífink Ústředního krizového štábu k výpadku elektřiny v Česku.
Podle vyjádření je příčinou pád fázového vodiče na úseku vedení V411 (tj. mezi Hradcem a Výškovem). Poté následoval kaskádový efekt jenž způsobil odstavení devíti přenosových stanic tj. ten rozsáhlejší výpadek.
ČEPS zpřesňuje průběh začátku výpadku.
Poruchu spustil pád fázového vodiče na vedení V411. Následně vypadl šestý blok tepelné elektrárny Ledvice, která leží mezi Teplicemi a Bílinou. Došlo rovněž k přetížení vedení V208 a výpadku v rozvodně Krasíkov. Následně došlo k oddělení části přenosové soustavy, kterou nebylo možné provozovat.
.

Na ČT24 zrovna živě běží Brífink Ústředního krizového štábu k výpadku elektřiny v Česku.
Podle vyjádření je příčinou pád fázového vodiče na úseku vedení V411 (tj. mezi Hradcem a Výškovem). Poté následoval kaskádový efekt jenž způsobil odstavení devíti přenosových stanic tj. ten rozsáhlejší výpadek.
ČEPS zpřesňuje průběh začátku výpadku.
Poruchu spustil pád fázového vodiče na vedení V411. Následně vypadl šestý blok tepelné elektrárny Ledvice, která leží mezi Teplicemi a Bílinou. Došlo rovněž k přetížení vedení V208 a výpadku v rozvodně Krasíkov. Následně došlo k oddělení části přenosové soustavy, kterou nebylo možné provozovat.
.
- JozefSK
- Reputace: 23
wattman píše: pát črc 04, 2025 4:44 pmTo si tak nahodou presne v poledne spadne, zajimave. Pri vetsim zoomu je to v podstate na sekundu presne.
Podla "wattmanovho"grafu sa uz nieco dialo zo sietou 9 minut pred blackoutom.wattman píše: pát črc 04, 2025 5:19 pmPodle vic zdroju napric celou CR uz kolem 11:50 byly docela prudke poklesy napeti.
Jednako oznacit ako pricinu tak rozsiahleho vypadku "pád fázového vodiče na úseku vedení V411" sa mi zda ako konspiracia, ci hoax, ci ako sa to teraz moderne pise ...

Na tak jednoduchu zavadu uz "komancovia" mali potrebne ochrany ...
Naposledy upravil(a) JozefSK dne pát črc 04, 2025 7:44 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Jaký pád, kde přesně (stožár, GPS souřadnice), jsou z té události někde fotky? To jsou přesně ty otázky, které by měly zaznít.
Naposledy upravil(a) unicast dne pát črc 04, 2025 7:43 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 319
To je tim, že má ČR mâlo obnovitelných zdrojů.U mĕ doma ani v Norsku, kde jsem žádný výpadek nebyl, jedeme jenom na obnovitelné zdroje. .To v Norsku jezdí mrak elektromobilů a na elektřinu jezdí i trajekt pro cca 100aut.

https://www.e15.cz/zahranicni/norske-tr ... BEen%C3%AD
https://www.e15.cz/zahranicni/norske-tr ... BEen%C3%AD
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Žádné fotky k tomu zatím nejsou ani přesnější specifikace místa. Zatím tedy jen obecné info někde na vedení V411, které má cca 45 km. Podrobnější informace k tomu budou zřejmě až později po vyšetřování, které k tomu má být provedeno jak zaznělo na tom brífingu.unicast píše: pát črc 04, 2025 7:42 pmJaký pád, kde přesně (stožár, GPS souřadnice), jsou z té události někde fotky?
- youda
- Reputace: 938
Hlásím, že po dobu mé služby se nic zvláštního nestalo,unicast píše: pát črc 04, 2025 7:42 pmJaký pád, kde přesně (stožár, GPS souřadnice), jsou z té události někde fotky? To jsou přesně ty otázky, které by měly zaznít.
až na ten pád fázového vodiče,
který způsobily úlomky ruské rakety,
co trefila elektrárnu v Ledvicích,
jak pak nastal ten blackout v půlce republiky.

Výše uvedené je samozřejmě vtip. Na občasné výpadky si prostě budeme muset zvykat. Tak jako stavební kolečko z hobbymarketu už dnes nevydrží to samé, co stavební kolečko z dob normalizace, jehož madla byly v podstatě lešeňové trubky, tak ani DS už není tak předimenzovaná vůči spotřebě a výrobě, jako tomu bývalo před mnoha lety.
PS:
- Zkusmo jsem objel 3 benzínky a 2 supermarkety.
- Všude zástava jak při armagedonu. Ani na jednom místě neměli dieselagregát, natož FVE s baterkami.
- Internet přes VDSL přestal fungovat téměř okamžitě, místní DSLAM asi není zálohovaný.
- Obě místní wifiny přestaly fungovat do 30ti minut, UPSky to evidentně nedaly.
- 5G na Vodafonu fungovalo docela dlouho, ale po hodině taky zdechlo.
- 5G na O2 běželo pořád.
- Ikdyž fungovalo 5G, půlka webů v ČR nešla otevřít. Je otázka, jestli kvůli výpadkům napájení aktivních prvků po trase, nebo výpadkům napájení serverů.
- Whatsapp fungoval celou dobu, jen občas zaškobrtnul.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Je to příliš čerstvá událost. Na ČT24 už zaznělo to, že i když příslušní technici místo znají, nebyl ještě čas ani prostor pro zveřejňování fotografické dokumentace nebo souřadnic pro veřejnost. To prostě zatím není podstatné a taky nepotřebují, aby se jim tam nahrnuly hordy čumilů, protože se na opravě bude až do zítra odpoledne pracovat. Takže na podrobnosti k tomu si prostě budeme muset počkat. Nemá žádný smysl tady z toho dělat nějaké spiknutí apod. Prostě počkejme si na další podrobnější informace, které k tomu teprve přijdou a nerozvíjejme žádné spiklenecké teorie, protože to stejně k ničemu nepovede.
-
V kanceláři jsme proud měli až na 5 sekund výpadku při začátku a 5 sekund při ukončení výpadku v podstatě pořád, protože budova má záložní diesel. Ti, co nemají notebooky, ale stolní PC, prskali hodně. Kávovar bylo nutné přepnout do zálohovaného okruhu.
Web ČEPSu i PRE v prvních minutách šel otevřít, ale žádné informace, kromě toho, že všechno funguje, jak má, tam nebyly. Postupně se web ČEPSu přetížil a nereagoval, pak před něj někdo dal Azure, takže z nulové reakce byla chybová hláška Azure, že se na cílový server nemůže dostat. Datacentra to ustála v zásadě bez ztráty kytičky, až na výpadek jednoho napájecího okruhu ze dvou v tom nejvýznamnějším.
Dost častý problém je s menšími levnými UPS, které jsou po instalaci otestované na několik minut výpadku, tedy prakticky zanebdatelné vybití akumulátorů a nikdo nikdy netestoval náběh při téměř prázdných akumulátorech, kde řada z nich vyrobí takovou proudovou špičku, že to jistič (zpravidla B16) nedá a vybaví.
Web ČEPSu i PRE v prvních minutách šel otevřít, ale žádné informace, kromě toho, že všechno funguje, jak má, tam nebyly. Postupně se web ČEPSu přetížil a nereagoval, pak před něj někdo dal Azure, takže z nulové reakce byla chybová hláška Azure, že se na cílový server nemůže dostat. Datacentra to ustála v zásadě bez ztráty kytičky, až na výpadek jednoho napájecího okruhu ze dvou v tom nejvýznamnějším.
Dost častý problém je s menšími levnými UPS, které jsou po instalaci otestované na několik minut výpadku, tedy prakticky zanebdatelné vybití akumulátorů a nikdo nikdy netestoval náběh při téměř prázdných akumulátorech, kde řada z nich vyrobí takovou proudovou špičku, že to jistič (zpravidla B16) nedá a vybaví.