Baterie z bazoše, 16kWh
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
- Fliplex
- Reputace: 0
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Baterie z bazoše, 16kWh
Ahoj,
začínám se soláry a potřebuji sehnat baterii kolem 16kWh pro solární ostrov.
Nemám žádné dotace a nabídky na eshopech se mi zdají být poněkud vysoké, zřejmě kvůli možnosti umořit je v dotacích.
Přestože jsem strávil hodiny díváním se na videa, tak mám pocit, že bateriím rozumím tak na 1-2% ze 100%, tedy nevyznám se v tom zatím vůbec.
Našel jsem na bazoši tři nabídky, které se mi zdají být relevantní, ale nedokážu je porovnat a ani neznám nabízející.
Přijde Vám některá z těchto nabídek ok? Kterou byste případně upřednostnili? Případně uvítám jiný typ.
Díky moc,
Filip
1.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/202387 ... ni-bms.php
2.
https://ostatni.bazos.cz/inzerat/202901 ... talace.php
3.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/202307 ... rt-bms.php
začínám se soláry a potřebuji sehnat baterii kolem 16kWh pro solární ostrov.
Nemám žádné dotace a nabídky na eshopech se mi zdají být poněkud vysoké, zřejmě kvůli možnosti umořit je v dotacích.
Přestože jsem strávil hodiny díváním se na videa, tak mám pocit, že bateriím rozumím tak na 1-2% ze 100%, tedy nevyznám se v tom zatím vůbec.
Našel jsem na bazoši tři nabídky, které se mi zdají být relevantní, ale nedokážu je porovnat a ani neznám nabízející.
Přijde Vám některá z těchto nabídek ok? Kterou byste případně upřednostnili? Případně uvítám jiný typ.
Díky moc,
Filip
1.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/202387 ... ni-bms.php
2.
https://ostatni.bazos.cz/inzerat/202901 ... talace.php
3.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/202307 ... rt-bms.php
-
- Reputace: 3
- Lokalita: Rožňava
- Výkon panelů [Wp]: 7600
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Baterie z bazoše, 16kWh
Najlacnejšou alternatívou je samozrejme poskladať si baterku sám, čo však vyžaduje určité vedomosti.
Ponuky na bazoši sú vždy lacnejšou alternatívou, ako profesionálne batérie, ale treba si overiť, či dotyčný dáva na svoju prácu a použité komponenty záruku, lebo ináč ste na tom rovnako ako pri svojpomocnej stavbe.
Pokiaľ ide o kapacitu 16kWh, tak tá sa dá dosiahnuť s článkami 314Ah, čo je asi maximum pri bežných prizmatických článkoch. Treba však brať do úvahy, že na dosiahnutie maximálnej životnosti je vhodné využívať okolo 80-90% kapacity, teda okolo 13kWh.
Z tých ponúk na bazoši, by som asi skôr vybral tie, ktoré používajú profesionálne vyrobené boxy (prvé dva inzeráty). Výhodou tretej ponuky je kompresia článkov, čo väčšina cenovo dostupných boxov nemá. Kompresia zabraňuje nafúknutiu a poškodeniu článku, čo by sa však v rozmedzí doporučených pracovných podmienok článkov nemalo stať.
Pokiaľ ide o konkrétne ponuky, tak ja by som asi aj vzhľadom k cene a výbere článkov pri zostavovaní batéria bral č.2, ale treba si overiť, či bude batéria komunikovať s vaším meničom.
Ponuky na bazoši sú vždy lacnejšou alternatívou, ako profesionálne batérie, ale treba si overiť, či dotyčný dáva na svoju prácu a použité komponenty záruku, lebo ináč ste na tom rovnako ako pri svojpomocnej stavbe.
Pokiaľ ide o kapacitu 16kWh, tak tá sa dá dosiahnuť s článkami 314Ah, čo je asi maximum pri bežných prizmatických článkoch. Treba však brať do úvahy, že na dosiahnutie maximálnej životnosti je vhodné využívať okolo 80-90% kapacity, teda okolo 13kWh.
Z tých ponúk na bazoši, by som asi skôr vybral tie, ktoré používajú profesionálne vyrobené boxy (prvé dva inzeráty). Výhodou tretej ponuky je kompresia článkov, čo väčšina cenovo dostupných boxov nemá. Kompresia zabraňuje nafúknutiu a poškodeniu článku, čo by sa však v rozmedzí doporučených pracovných podmienok článkov nemalo stať.
Pokiaľ ide o konkrétne ponuky, tak ja by som asi aj vzhľadom k cene a výbere článkov pri zostavovaní batéria bral č.2, ale treba si overiť, či bude batéria komunikovať s vaším meničom.
Ostrov 7,6kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 15kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
- Frenky
- Reputace: 137
- Lokalita: Doubravička
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Ahoj,
dovolím si tvůj seznam výrobců (skladatelů) doplnit. Cenově je tento produkt ve stejné cenové relaci
https://www.lifepo4-shop.cz/lifepo4-1
Značnou výhodou je veliká ochota borce co vše skládá pomoci při oživování a správném nastavení sady.
dovolím si tvůj seznam výrobců (skladatelů) doplnit. Cenově je tento produkt ve stejné cenové relaci
https://www.lifepo4-shop.cz/lifepo4-1
Značnou výhodou je veliká ochota borce co vše skládá pomoci při oživování a správném nastavení sady.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
- Fliplex
- Reputace: 0
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 8
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Díky za tipy chlapi, pomohlo mi to se trochu zorientovat. Zkoušel jsem volat na nabídku č.2, ale bohužel je před týdnem doprodal a další bude mít až za 2 měsíce.
Je velký rozdíl co do životnosti baterie mezi 2A balancérem a 5A balancérem? Proč většina montuje 2A balancér, když je tam nevelký cenový rozdíl?
Je velký rozdíl co do životnosti baterie mezi 2A balancérem a 5A balancérem? Proč většina montuje 2A balancér, když je tam nevelký cenový rozdíl?
- TomHC
- Reputace: 442
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Bežné BMS majú 2A balancér a ten bohato stačí na bežné balancovanie. 5A jedine ak máš shit články...Je velký rozdíl co do životnosti baterie mezi 2A balancérem a 5A balancérem? Proč většina montuje 2A balancér, když je tam nevelký cenový rozdíl?
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 06/2025 = 12 MWh AC
-
- Reputace: 294
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
100A JK-BMS umí max. 0.6 A.
-
- Reputace: 62
Umí ti předložit certifikace? Jde o to, aby se při problému pojišťovna nevymouvala na necertifikovaný výrobek...Fliplex píše: čtv čer 05, 2025 11:35 amNašel jsem na bazoši tři nabídky, které se mi zdají být relevantní, ale nedokážu je porovnat a ani neznám nabízející.
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
-
- Reputace: 129
- Lokalita: Praha 6
Alliexpres a podobní, od kterých zde má spousta členů baterky posílají s nimi v Evropě platné certifikáty?
Nemám rád tenhle stát.
-
- Moderátor
- Reputace: 761
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
A jaký že to má mít certifikát?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 85
- Lokalita: Posázaví
K Číně: nakupoval jsem opakovaně jen od Seplos a s kvalitou i certifikáty nebyl problém (MSDS, UN38.3, ROHS, CE, TUV). Na AE nebo bazos - tam bych osobně nikdy aku nekupoval. Nkon nabízí velmi konkurenční ceny a vzhledem EU sídlu si předpokládám hlídá, co prodává (doufám). Ale každého volba. Ten 3.odkaz z 1. příspěvku - články naležato stáhnuté v dřevěných deskách. To je zřejmě ten "uspávač hadů" co tu na něj bylo video - myslím, že takové sestavy ukazoval. Taková baterie by podle mě nikdy nemohla projít revizí, o CE ani nemluvě. Já chápu, že doma si to staví každý podle svého, ale tohle nabízet jako "firma", tak jedině s 1 nohou v kriminále. Ty kovové boxy jsou OK - EEL, Seplos apod. Když si to poskládáš sám, dostaneš se na cenu do 35t. Když to koupíš hotové, připlatíš si marži ČR prodejce.