Ohrev TUV - kombinace FVE a plynovy kotel

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
petr.vyhlidal

Ohrev TUV - kombinace FVE a plynovy kotel

Příspěvek od petr.vyhlidal »

Cau solarnici.

Rad bych se zeptal, zda ma nekdo zkusenost s ohrevem TUV pomoci FVE v kombinaci s plynovym kotlem
Aktualni stav: klasicky kotel Junkers, zasobnik TUV 120 l
Budouci stav: ten stejny kotel, zasobnik Drazice OKC NTRR/BP - a otazka je - jakou velikost ? 300 nebo 500l

V planu je poridit 3 topne telesa 1200W / 48V a "krmit" je rovnou z regulatoru - samozrejme az budou baterky na nejake urovni nabiti.
K automatizaci pouziju NodeRed.
Spinani spiral bude pres 3x SSR rele (100A - schvalne predimenzovano, odber spiraly bude 25A, kazda spirala bude ovladana jednim SSR)
V zasobniku jsou 2 vymeniky (horni a spodni - lze dokonce propojit do jednoho hada).
Na horni vymenik bude pripojeny kotel.
Spiraly budou instalovany ve spodni casti zasobniku.

Nemam jak overit nasledujici predpoklad a proto bych Vas rad pozadal o nejakou realnou skutecnost:
Zasobnik bude 300 nebo 500l.
Kdyz vycerpam vodu ohratou FVE, bude mi kotel ohrivat vodu jen v horni casti zasobniku ? (nechci ohrivat celych 300/500l plynem)

Diky za zkusenosti a dalsi napady !!
Kostěj
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ohrev TUV - kombinace FVE a plynovy kotel

Příspěvek od Kostěj »

Ano, stratifikace funguje spolehlivě, pokud bude topný had plynového kotle jen v horní polovině, bude v dolní polovině voda úplně studená.
jova
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ohrev TUV - kombinace FVE a plynovy kotel

Příspěvek od jova »

Já mám zásobník na 300l. Jak topná tělesa, tak spirály, mám nahoře i dole. Soláry, nahřejí nejprve vršek na 60, pak odspoda zbytek podle počasí, většinou do plna na 80st. Pokud je horší počasí, tak mám alespoň hořejšek nahřátý na maximum možného. Když dáš vše dolů, tak při horším počasí skončíš s vlažnou vodou v celém bojleru. Od plynového kotle primárně natápím taky jen vršek, v okamžiku, kdy se nahřeje na max. teplotu a zastaví ohřev kotle, přepne se oběh na spodní spirálu a zbytkovým teplem z kotle se dohřívá spodek. Nevím kolik litrů má tvůj plynový kotel, ale ten můj má pár desítek litrů a vadilo mi, že v něm pak ta horká voda bez užitku vychladla, tak jí alespoň dochladím v té spodní části bojleru a zužitkuju.
Více zde: http://www.jova1.cz/ostatni/ohrev_vody/ohrev_vody.html

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek