Ohrev TUV - kombinace FVE a plynovy kotel
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
Ohrev TUV - kombinace FVE a plynovy kotel
Cau solarnici.
Rad bych se zeptal, zda ma nekdo zkusenost s ohrevem TUV pomoci FVE v kombinaci s plynovym kotlem
Aktualni stav: klasicky kotel Junkers, zasobnik TUV 120 l
Budouci stav: ten stejny kotel, zasobnik Drazice OKC NTRR/BP - a otazka je - jakou velikost ? 300 nebo 500l
V planu je poridit 3 topne telesa 1200W / 48V a "krmit" je rovnou z regulatoru - samozrejme az budou baterky na nejake urovni nabiti.
K automatizaci pouziju NodeRed.
Spinani spiral bude pres 3x SSR rele (100A - schvalne predimenzovano, odber spiraly bude 25A, kazda spirala bude ovladana jednim SSR)
V zasobniku jsou 2 vymeniky (horni a spodni - lze dokonce propojit do jednoho hada).
Na horni vymenik bude pripojeny kotel.
Spiraly budou instalovany ve spodni casti zasobniku.
Nemam jak overit nasledujici predpoklad a proto bych Vas rad pozadal o nejakou realnou skutecnost:
Zasobnik bude 300 nebo 500l.
Kdyz vycerpam vodu ohratou FVE, bude mi kotel ohrivat vodu jen v horni casti zasobniku ? (nechci ohrivat celych 300/500l plynem)
Diky za zkusenosti a dalsi napady !!
Rad bych se zeptal, zda ma nekdo zkusenost s ohrevem TUV pomoci FVE v kombinaci s plynovym kotlem
Aktualni stav: klasicky kotel Junkers, zasobnik TUV 120 l
Budouci stav: ten stejny kotel, zasobnik Drazice OKC NTRR/BP - a otazka je - jakou velikost ? 300 nebo 500l
V planu je poridit 3 topne telesa 1200W / 48V a "krmit" je rovnou z regulatoru - samozrejme az budou baterky na nejake urovni nabiti.
K automatizaci pouziju NodeRed.
Spinani spiral bude pres 3x SSR rele (100A - schvalne predimenzovano, odber spiraly bude 25A, kazda spirala bude ovladana jednim SSR)
V zasobniku jsou 2 vymeniky (horni a spodni - lze dokonce propojit do jednoho hada).
Na horni vymenik bude pripojeny kotel.
Spiraly budou instalovany ve spodni casti zasobniku.
Nemam jak overit nasledujici predpoklad a proto bych Vas rad pozadal o nejakou realnou skutecnost:
Zasobnik bude 300 nebo 500l.
Kdyz vycerpam vodu ohratou FVE, bude mi kotel ohrivat vodu jen v horni casti zasobniku ? (nechci ohrivat celych 300/500l plynem)
Diky za zkusenosti a dalsi napady !!
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ohrev TUV - kombinace FVE a plynovy kotel
Ano, stratifikace funguje spolehlivě, pokud bude topný had plynového kotle jen v horní polovině, bude v dolní polovině voda úplně studená.
-
- Lokalita: Táborsko
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Já mám zásobník na 300l. Jak topná tělesa, tak spirály, mám nahoře i dole. Soláry, nahřejí nejprve vršek na 60, pak odspoda zbytek podle počasí, většinou do plna na 80st. Pokud je horší počasí, tak mám alespoň hořejšek nahřátý na maximum možného. Když dáš vše dolů, tak při horším počasí skončíš s vlažnou vodou v celém bojleru. Od plynového kotle primárně natápím taky jen vršek, v okamžiku, kdy se nahřeje na max. teplotu a zastaví ohřev kotle, přepne se oběh na spodní spirálu a zbytkovým teplem z kotle se dohřívá spodek. Nevím kolik litrů má tvůj plynový kotel, ale ten můj má pár desítek litrů a vadilo mi, že v něm pak ta horká voda bez užitku vychladla, tak jí alespoň dochladím v té spodní části bojleru a zužitkuju.
Více zde: http://www.jova1.cz/ostatni/ohrev_vody/ohrev_vody.html
Více zde: http://www.jova1.cz/ostatni/ohrev_vody/ohrev_vody.html
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
A ten původní zásobník 120L je již špatný ?
Ségra mají 200L NTR/BP původní s plynem (už mu táhne na 20) a přidali druhý 200L na FV do série jako předehřev na přívodu.
7-8 měsíců mají plynový kotel nyní vypnutý.
Až původní bojler odejde, jen se vypne ventily a otevře ventil propojení a starý vymění, aniž by zůstal dům bez teplé vody.
FV předehřívá nyní v tomto počasí třeba na 30 a plyn dohřivá pouze rozdíl.
V létě stíhá voda která protéká pokrýt i ztráty na ten pro plyn a neustále doplňuje teplou 68-70 Stupňů.
Já mám 3 x 125L také jako předehřev a kapacita vody se zvyšuje s výkonem FV, ale chápu že někde prostě víc místa není.
U dcery jsme udělali 2 x 125L - ten předehřev je velmi efektivní, hlavně na podzim a v zimě, kdy je FV energie málo.
Spirály 48V 600W jsem také testoval a mám doma, dám je do bazaru, šli přes 13A to je pro mě moc.
Velmi dobrá idea ale, taky půjdu tou cestou při přestavbě na plnohodnotnou FV.
Jen jsem si nechal vyrobit 3x660W/55V potřeboval jsem se udržet pod 12A kvůli ovládaní Logitex, ale to je jiný příběh.
Viz viewtopic.php?t=5570&hilit=55V&start=120 pak dál sem dělal i screen jaký rozdíl to v létě udělá na výkonu Victronu a jak dobře to vytěžuje (pokud je kam )
Ségra mají 200L NTR/BP původní s plynem (už mu táhne na 20) a přidali druhý 200L na FV do série jako předehřev na přívodu.
7-8 měsíců mají plynový kotel nyní vypnutý.
Až původní bojler odejde, jen se vypne ventily a otevře ventil propojení a starý vymění, aniž by zůstal dům bez teplé vody.
FV předehřívá nyní v tomto počasí třeba na 30 a plyn dohřivá pouze rozdíl.
V létě stíhá voda která protéká pokrýt i ztráty na ten pro plyn a neustále doplňuje teplou 68-70 Stupňů.
Já mám 3 x 125L také jako předehřev a kapacita vody se zvyšuje s výkonem FV, ale chápu že někde prostě víc místa není.
U dcery jsme udělali 2 x 125L - ten předehřev je velmi efektivní, hlavně na podzim a v zimě, kdy je FV energie málo.
Spirály 48V 600W jsem také testoval a mám doma, dám je do bazaru, šli přes 13A to je pro mě moc.
Velmi dobrá idea ale, taky půjdu tou cestou při přestavbě na plnohodnotnou FV.
Jen jsem si nechal vyrobit 3x660W/55V potřeboval jsem se udržet pod 12A kvůli ovládaní Logitex, ale to je jiný příběh.
Viz viewtopic.php?t=5570&hilit=55V&start=120 pak dál sem dělal i screen jaký rozdíl to v létě udělá na výkonu Victronu a jak dobře to vytěžuje (pokud je kam )
-
Tech 120l je tam uz 12 let bez cisteni - u nas je dost tvrda voda - pocitam, ze bude spatnej, navic nema revizni otvor pro cisteni.
Me spis trosku trapi to, ze nabijeci napeti z regulatoru je nekde mezi 52 a 54,5 V, coz by pro ty spiraly molo byt hranicni (>10% narust napeti)
Kde sis nechal vyrbit spiraly "na miru" - mozna bych to taky zvazil - jen kvuli napeti a zbytecnemu pretezovani.
Uvazoval jsem i o proporcionalni SSR, ale to uz stoji takovy majlant, ze se to skoro nevyplati.
Diky vsem za odpovedi, velmi uzitecne zkusenosti.
Me spis trosku trapi to, ze nabijeci napeti z regulatoru je nekde mezi 52 a 54,5 V, coz by pro ty spiraly molo byt hranicni (>10% narust napeti)
Kde sis nechal vyrbit spiraly "na miru" - mozna bych to taky zvazil - jen kvuli napeti a zbytecnemu pretezovani.
Uvazoval jsem i o proporcionalni SSR, ale to uz stoji takovy majlant, ze se to skoro nevyplati.
Diky vsem za odpovedi, velmi uzitecne zkusenosti.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Spirálu objednat přes Nadetu nebo ty moje jsou odsud http://www.wv-site.cz/ ale protože jsou dole pouze 4 díry/šrouby - vyrobili mě je zapojené do serie.
Já si to předrátoval už sám na paralelní.
Zadání znělo 3x 660W / 55V ale víc pomoci nemohu, mám to přes dobrého známého a s jinou cenou a nic moc o tom nevím.
Totéž jsem udělal i s mokrými, u dvou výrobců jsem zadal stejné parametry pro prototipy, 3x 660W/55V jednu už mám doma, na druhého výrobce nyní čekám.
V Brně ale už dělají nyní (nemůžu si vzpomenout na firmu) i 60V mokré verze, ty jsou použité v soběstačném domě tam jsou myslím v akumulační nádobě 3 nad sebou taky na SSR a také ohřívají postupně podle výkonu FV, pak běží vždy jen jedna v 1000L nádrži a ta se prohřívá postupně.
V projektu pro soběstačný dům, který je přístupný volně, to je poměrně dobře popsané.
Spirály 48V 600W z Nadety ale fungují dobře, nejsou přetížené, teplota je srovnatelná, jen já se potřeboval dostat pod certifikovanou hranici která je 12A.
Já si to předrátoval už sám na paralelní.
Zadání znělo 3x 660W / 55V ale víc pomoci nemohu, mám to přes dobrého známého a s jinou cenou a nic moc o tom nevím.
Totéž jsem udělal i s mokrými, u dvou výrobců jsem zadal stejné parametry pro prototipy, 3x 660W/55V jednu už mám doma, na druhého výrobce nyní čekám.
V Brně ale už dělají nyní (nemůžu si vzpomenout na firmu) i 60V mokré verze, ty jsou použité v soběstačném domě tam jsou myslím v akumulační nádobě 3 nad sebou taky na SSR a také ohřívají postupně podle výkonu FV, pak běží vždy jen jedna v 1000L nádrži a ta se prohřívá postupně.
V projektu pro soběstačný dům, který je přístupný volně, to je poměrně dobře popsané.
Spirály 48V 600W z Nadety ale fungují dobře, nejsou přetížené, teplota je srovnatelná, jen já se potřeboval dostat pod certifikovanou hranici která je 12A.
-
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 999 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od martesik
-