joseff píše:A zabyval se nekdo z vas i vlivem indukce na pripravovane jidlo (jeho strukturu a vyzivnou hodnotu) jako u mikrovlnek?
Strukturu ani výživovou hodnotu jídla to nemá, na rozdíl od mikrovlnky, jak ovlivňovat. Jde o řádově jiné frekvence a diametrálně odlišný způsob ohřevu.
Indukční vařič - frekvencí cca 30 kHz se pomocí vířivých proudů uvnitř KOVU ohřívá jen a pouze nádoba, ve které je jídlo. Od ní se pak následně přenáší teplo na náš pokrm, stejně jako při vaření na plynu, dřevě nebo obyčejné elektrické plotýnce. V plastové misce si proto nic neohřeješ, potřebuješ kovovou vodivou nádobu, ale nesmí být moc vodivá - např. hliník
http://fyzweb.cz/clanky/index.php?id=114 .
mikrovlnná trouba - frekvencí cca 2,4 GHz (= 2 400 000 kHz) se pomocí elektromagnetického vlnění ohřívají samotné molekuly vody uvnitř pokrmu. Dochází k jejich rozkmitání a tím zvýšení teploty (a samozřejmě změně molekulární struktury). Do mikrovlnky naopak nesmí přijít elektricky vodivé předměty - dochází u nich k rozkmitání volných elektronů a tím k silnému zahřívání kovu.
http://fyzweb.cuni.cz/dilna/krouzky/mikrov/mikrov.htm