Bludné proudy ?

Měniče Axpert
Kadlec
Příspěvky: 5
Registrován: pon bře 18, 2024 9:59 pm
Lokalita: Tábor
Výkon panelů [Wp]: 3850
Kapacita baterie [kWh]: 7,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Bludné proudy ?

Příspěvek od Kadlec »

Dobrý den ,
mám připojenou ostrovní elektrárnu Hybridní kombi měnič a solární regulátor Axpert MAX 48V 8000W.
Rok fungování v pohodě ale na jednou mám pořád zapnutý bypass a baterka jakoby se né a né dobít i když má 100% pořád se dobíjí.
Zjistil jsem že konstrukce Panelů je pod proudem i v noci kdy nesvítí. Nemůže to souviset? Pokud ano proč se stalo a co musím udělat?

Děkuji Kadlec
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1358
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od TomHC »

Auto mi rok fungovalo v pohode a teraz prestalo, v noci mi svietia svetlá. Poraďte mi.

Aká batéria, kto tvrdí že je nabitá? Aké sú napätia na batérií, na paneloch... Bez základných info sa nedá poradiť.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Migel
Příspěvky: 988
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Migel »

Tak tie svetla zhasni naco svietis ked mas spat v noci😂
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Kadlec
Příspěvky: 5
Registrován: pon bře 18, 2024 9:59 pm
Lokalita: Tábor
Výkon panelů [Wp]: 3850
Kapacita baterie [kWh]: 7,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Kadlec »

Dobrý den , tak baterie je https://www.bch-battery.cz/Baterie-Pylo ... -d2517.htm -
neustále se nabíjí dřív to nebylo. Když dám spotřebu z baterie stále je tam bypass jako by se ta baterie nemůže domáčknout má 100% a 53,2V . Ted jsem tu elektrikáře ten se divil že předchozí elektrikář elektrárnu nikde neuzemnil. Ale není to elektrikář který to zná ,ale toto se mu nelíbilo .

Děkuji Kadlec
Migel
Příspěvky: 988
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Migel »

Este raz..treba sem rozpisat system aky mas ako mas nastaveny hlavne ten menic.
Ak ti to robil niekto tak treba toho dotycneho urgovat ze to nieje asi ok!
Mas podla mna malu baterku a taha ti to zvysny vykon zo siete..
Ak nemas riadne spravene uzemnenie- pospojovanie tak je to chyba ktora moze niekoho zabit a treba to riesit s dotycnymi ktory to robili
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Kadlec
Příspěvky: 5
Registrován: pon bře 18, 2024 9:59 pm
Lokalita: Tábor
Výkon panelů [Wp]: 3850
Kapacita baterie [kWh]: 7,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Kadlec »

Toho elektrikáře se bojím že to taky neví. Systém rozepíšu večer ráno tu bude.
Soban
Příspěvky: 3531
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Soban »

Taky pokud tam je vysokonapěťový mppt tak u většiny není galvanicky oddělen takže tam nějaké napětí k nějakému potenciálu může být.

Je to jednoduché, prostě sem musíš napsat co vše máš, jak je to zapojeno, nastaveno, co jsi kde změřil atd.....

Jednoduše jak svítí teče nějaký proud do baterky? Co zobrazuje její BMS, píše nějaké chyby atd....

Když vše vypneš je napětí na panelech v noci? Jaké? Když je to zapnuté je v noci jaké napětí na panelech? A hlavně mezi jakými vývody?
Když svítí je jaké napětí na panelech?
Jsou všechny pojistky OK?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
PetrDubi
Příspěvky: 1399
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od PetrDubi »

Pokud má baterka 53,2V, tak je nabitá, protože Pylontech má jenom 15 článků, takže jsou články nabité na 3,55V (a proto se nenabíjí).
Dál tady nemá cenu spekulovat, dokud nedáš další informace.

Mimochodem, nemáš vypnutý to kulatý tlačítko u displeje? Tím se vypína měnič na 230V a potom bedna pouze dobíjí baterky a pokud má připojenou síť, tak je v bypasu. Při provozu musí být zamáčknutý.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Soban
Příspěvky: 3531
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Soban »

Tak jestli to bude chyba pouze tím že to vypnul tak pak nevím kam tendle svět pak směřuje. :wall:

Jinak pylontechy mají nějaké ledky kde zobrazují na kolik je baterka nabytá ne?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
unicast
Příspěvky: 1293
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od unicast »

Tak stává se z toho masovka a masy nechtějí věcem rozumět, masy chtějí věci pouze používat.
sisdale
Příspěvky: 282
Registrován: sob črc 02, 2022 9:13 pm
Bydliště: středočeský kraj, 400 m n.m.

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od sisdale »

Ale pak by se meli naucit cist navody, protoze k tomu slouzi. Veci, ktere nepotrebuji vubec zadny navod, protoze vsichni s tim umi prirozene pracovat je velmi malo.
8.56 kWp - orientace JJV (160st.) sklon 23 st. - PERC, 72-half cut, bifacial
11 kW invertory - 2x Sorotec REVO II 5.5kW (aka Easun iGrid VE II 5.5kW) v paralelenim 1f zapojeni
33 kWh LiFePO4 baterie - cylindrical pack 100 AH a dve prismatic REPT 280 AH v 16-ti clankovem provedeni
plně elektrický dům, plná automatizace, 50+ ESP8266 + RPi, inteligentní vytěžovaní - samoučící prediktivní energetické rozvrhovaní
více v mém domovském vlákně zde
Kadlec
Příspěvky: 5
Registrován: pon bře 18, 2024 9:59 pm
Lokalita: Tábor
Výkon panelů [Wp]: 3850
Kapacita baterie [kWh]: 7,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Kadlec »

Dobrý den ,
zaráží mě že nemám uzeměnou elektrárnu nikde , jestli se po čase neco neposralo. Připojení dělal elektrikář! Rozjíždím akci uzemnit.Třeba to bude potom OK. Celé to začalo když jsem večer, kdy už nesvítilo, lezl na střechu pro míč a koupil jsem pecku z panelů.
Parametry jsem neměnil vše fungovalo OK , ale ted když bych rád v noci pustil chod domu z baterky baterie to umožní jen do 98% a pak tam skočí bypass. Dále bypass tam je při jasném počasi celý den i když spotřeba domu je třeba 500W a panely by měli vyrábět 3500W.
Dále jsem si všiml v aplikaci 49V stav baterky a baterka ukazuje 99%.
Přepínání priorit čerpání energie z solar batery sít´ovládám.

Mám 10panelů 10x 385 W za sebou zapojené
měnič - Hybridní kombi měnič a solární regulátor Axpert MAX 48V 8000W
2kusy Baterie pylon 2x 3.6kWh celkem 7.2kWh
Světla zásuvky a bojler přes léto v pohodě v kombinaci s baterkou jsme fungovali.





Battery Parameter Seting -
Battery Type - PYLON
Battery Cut-off Voltage - 45.0
Bulk Charging Voltage - 53.2
Float Charging Voltage - 53.2
Max. Charging Current - 20
Maximum Battery Discharge Current - nic
Max. AC charging Current - 30
Charging Source Priority - Teď -Only solar Charging Permitted
Battery Equalization - Disable
Real - time Activate Battery Equalization - cancel
Battery Equalization Time Out - nic
Battery Equalization Time - nic
Equalization Period - nic
Equalization voltage - 58
Back to Gird Voltage - 47
Back to Discharge Voltage - 53

Rated information
Gird rating Voltage - 230V
Gird rating current - 34.7A
Battery Rating Voltage - 48V
AC Output Rating Voltage - 230V
AC Output Rating Current - 34.7A
AC Output Rating Frequency - 50HZ
AC Output Rating Apparent Power - 8000VA
AC Output Rating Acive Power - 8000W

Enable/Disable items
LCD AUTO - return to main screen - Enable
Fault Code Record - Enable
Backlight - Enable
Bypass Function - Disable
Beeps While primary source interrupt - Enable
Over Temperature Auto Restart - Disable
Overload Auto Restart - Disable
Buzzer - Disable
cipis
Příspěvky: 4515
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od cipis »

Má ten Axpert hlídač izolačního stavu?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
martin2190
Příspěvky: 316
Registrován: pon čer 20, 2016 1:56 pm

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od martin2190 »

axpert nehlida izolacni stav
FVE 4,9KWp kostal piko 5,5 , MVE 17KW , elektroauto ELTRA
PetrDubi
Příspěvky: 1399
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od PetrDubi »

Ahoj,
podle mě máš špatně nastavený ten Back to Discharge Voltage (napětí při kterém zapne měnič na 230V). Máš tam 53V, takže se zapne až když je baterie plně nabitá a pouze při nabíjení. Když je baterie nabitá a ukončí se nabíjení, tak klesne napětí na 48-49V a už se výstup nezapne. Já mám tenhle parametr nastavený na 52V, ale já mám 16 článkový baterie, takže tam mám vyšší napětí. U tebe by tam mělo být 48V nebo maximálně 49V (aby se zapnul měnič i když už baterka nebude nabíjená).
A Back to Gird Voltage bych taky snížil alespoň na 46V, protože pokud se sníží napětí baterie při větší zátěži na 47V, tak se potom automaticky přepne na síť a z ní se nepřepne zpátky (protože potom čeká, až bude na baterce 53V).

Když to takhle přenastavíš, tak by se ti to mělo rozjet (pokud máš správně nastavený Output source priority na SBU).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Kadlec
Příspěvky: 5
Registrován: pon bře 18, 2024 9:59 pm
Lokalita: Tábor
Výkon panelů [Wp]: 3850
Kapacita baterie [kWh]: 7,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Kadlec »

Přišel elektrikář začli jsme tím že odpojíme od měniče baterky i komunikaci a pak vypnul hlavni jistič. Vše jsme nechali cca 5-10min a po znovu zapnutí a naběhnutí jsme vše pustili od začátku včetně připojení baterií. Zdá se že ted vše běží jak má vše funguje už se nedějí ty divné věci. Uvidím až po pár dnech , ale zdá se OK!!
Zatím všem děkuji Kadlec
Migel
Příspěvky: 988
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od Migel »

Hm..cudne..a uz zrazu nekope ani konstrukcia a ani riadne pospojovanie,uzemnenie netreba?..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
rva
Příspěvky: 3598
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Bludné proudy ?

Příspěvek od rva »

Tu konstrukci aspoň přizemni k zatlučené zemní tyči. Vysokonapěťové měniče totiž obvykle mají na FV vstupu vždy střídavé napětí a to se indukcí/kapacitní vazbou dostává i na konstrukci. Přizemnění tento náboj odvede pryč a neslítneš ze žebříku.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek