FVE (pouze) s virtuálním aku

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
FRSO
Příspěvky: 2279
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od FRSO »

greatlama píše: pát bře 15, 2024 7:09 pm Na druhou stranu, megawatthodinouvou baterii pro ukládání přebytků na zimu, si koupit nemůžu.
Můžeš, pokud na ni budeš mít.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
skybor
Příspěvky: 748
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 4,8

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od skybor »

greatlama píše: pát bře 15, 2024 7:09 pm Na druhou stranu, megawatthodinouvou baterii pro ukládání přebytků na zimu, si koupit nemůžu.
Nemyslím si, že pro ekonomickou náhradu VB, je nutná 1MWh fyzická baterie. Když si spočítám cenu za provoz VB (včetně distribučních poplatků za "výběr" z VB) a porovnám to s nutným odběrem z DS při aspoň trochu slušné fyzické baterii, tak mi ta slušná baterie nevychází na 1MWh.

Je to jen můj názor a nikomu jej nevnucuji ;)
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, AC charger 60A (4s HP-HSTNS-PL18), NiCd 33s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, Liebert PowerSure PSI 1440VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
greatlama
Příspěvky: 41
Registrován: ned říj 31, 2021 10:09 am

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od greatlama »

Topim elektrikou (+ Kotel na drevo)... Díval jsem se na data z distribučního portálu a z těch vyplývá, že jsem v roce 2023 virtuální baterii prohnal cca 2.5MWh, a peak uložené energie byl 1.8MWh.

Takže jsem se v předchozím příspěvku seknul skoro o polovinu a reálnou baterii bych potřeboval skoro 2MWh.
rva
Příspěvky: 3521
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od rva »

U nás je naštěstí světlo každý den, takže žádnou virtuální baterii 2 MWh nepotřebuji a stačí mi abych vydržel přes noc. Od rána se baterie zase nabíjí. Pro období zimních mlh je pak potřeba více fv panelů.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Mogul
Příspěvky: 153
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od Mogul »

greatlama píše: sob bře 23, 2024 6:55 pm Topim elektrikou (+ Kotel na drevo)... Díval jsem se na data z distribučního portálu a z těch vyplývá, že jsem v roce 2023 virtuální baterii prohnal cca 2.5MWh, a peak uložené energie byl 1.8MWh.

Takže jsem se v předchozím příspěvku seknul skoro o polovinu a reálnou baterii bych potřeboval skoro 2MWh.
To ale hovoříš o celkové spotřebě za několik měsíců. Nebo chceš tvrdit, že jsi potřeboval na jeden zátah 2MWh? Pokud ano, v tom případě skutečně potřebuješ baterii o výkonu 2MWh.
Pokud je to ale součet z několika měsíců, potažmo několika hodně dnů, pak se dá snadno dopočítat k reálné hodnotě výkonu baterie.
Nepotřebuješ to mít vše naráz. Průběžné doplňování také funguje.
Dokážeš nám tu prozradit, kolik zaplatíš na distribučních poplatcích při odběru 2MWh? A nepočítá se tato cena hnedle 2x? Při ukládání a při výběru? Takže násobit dvěma? Virtuálku nemám, takže se spíše doptávám.
Jestli ona by nakonec nebyla za tyhle poplatky pěkná baterie... :dontknow: (nezapomeň na životnost baterie... povětšinou není na jeden jediný rok.)
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1277
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od TomHC »

U nás platíš distribučné poplatky len keď z VB vyberáš.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Mogul
Příspěvky: 153
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od Mogul »

TomHC píše: ned bře 24, 2024 8:33 pm U nás platíš distribučné poplatky len keď z VB vyberáš.

Díky za info. Žil jsem v domnění, že se platí jak IN, tak i OUT.
A jak je to u vás se stabilitou sítě? Také se tam řeší, že jsou přetoky špatné a narušují stabilitu? Máte tu VB nějak okleštěnou?
Pokud ta VB není nikterak okleštěná, rozuměj třeba max vstup/výstup 3kWh v jeden okamžik, nebo den / měsíc... pak tyto VB vyvracejí šířené bludy o nestabilitě sítě.
Migel
Příspěvky: 936
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od Migel »

Jasne ze to je "oklestene"
Sak by to nebolo vyhodne pre nich predsa!
Ten kto rozprava ze sa to oplati tak len trepe a ospravedlnuje si svoje(hlupe)rozhodnutie ze si dal VB
Lebo si sudruhovia menia kazdy rok podmienky..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
unicast
Příspěvky: 1222
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od unicast »

Ta síť není stabilní ani bez těch FVE, těch pár desítek kW per trafostanice to už nijak výrazně zhoršit nemůže.
greatlama
Příspěvky: 41
Registrován: ned říj 31, 2021 10:09 am

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od greatlama »

Mogul píše: ned bře 24, 2024 8:21 pm To ale hovoříš o celkové spotřebě za několik měsíců. Nebo chceš tvrdit, že jsi potřeboval na jeden zátah 2MWh? Pokud ano, v tom případě skutečně potřebuješ baterii o výkonu 2MWh.
Pokud je to ale součet z několika měsíců, potažmo několika hodně dnů, pak se dá snadno dopočítat k reálné hodnotě výkonu baterie.
Nepotřebuješ to mít vše naráz. Průběžné doplňování také funguje.
Jo je to tak, přes léto mám velké přebytky a pomalu si naakumuluju do baterie 1.8MWh to co z ní průběžně spotřebovávám pochopitelně odecitam. Tak jako u reálné baterie. Se začátkem topné sezóny se to otočí a z virtuální baterie začnu víc spotrebovavat než ukládat.

Takže je to opravdu ekvivalent 1.8MWh baterie, která mi umožní uchovat letní přebytky na zimu.

Distribuci platím standardní pro tarif D45d, tedy cca 0.7Kc za kWh
unicast
Příspěvky: 1222
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od unicast »

Jestli by v tomhle případě víc než další baterie nepomohly další panely...
Mogul
Příspěvky: 153
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: FVE (pouze) s virtuálním aku

Příspěvek od Mogul »

unicast píše: pon bře 25, 2024 8:10 pm Jestli by v tomhle případě víc než další baterie nepomohly další panely...
Tak na zimní období rozhodně ano. Nicméně, pro mnohé je tu i omezení týkající se místa :-(
Z této zimy vím, že jsem měl ohromný problém ty baterie dobít (a nejen já) a to mám teď nově dvojnásobnou kapacitu. (delší doba, kdy mohu počkat na slunce)
A ze sítě to nabíjet nechci, jak to někteří odsud dělají. Chápu ale, že kvůli výběru technologie baterií jim nic jiného nezbývá :-( Já osobně mám Li-ion, takže to naštěstí zase tolik řešit nemusím a na to sluníčko si při současným přepnutí sítě prostě počkám a baterie dobíjím průběžně.

Na druhou stranu, někdo ty peníze do reálných baterií nedá a používá tu VB. Pokud si to dokáže propočítat a "naspořit" na chybějící zimní výkon, pak by to možná i levněji vyšlo, než pořízení real baterií. To by se ale opravdu muselo pořádně propočítat.
Udivuje mě ta distribučka pouhých 0,7kč/kw. U mne je distribučka víc, než samotná silovka... Budu muset kouknout na ty tarify :-)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek