Home asistatnt jako NAS

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
kodl69
Příspěvky: 7468
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od kodl69 »

Když už ta mašina jede furt, tak ať to k něčemu je.
Moje původní představa byla, že záložka "media" je uložiště, kam si nahraju filmy a pod a pak si je odsuď budu pouštět. Tohle nefunguje pro soubory větší něž pár MB, takže k ničemu...
Našel jsem SAMBASHARE addon, který potřebuje ručně dodat konfiguraci do config.yaml - a to hlásí chybu, navíc to asi ne ní to co chci...
tj potřeboval bych k hass os připojit další disk HW není problém a ten nasdílet (ten terminál je divnej, v LM22 to přes grafický rozhraní a pár příkazů dokážu), v pohodě mi stačí NFS, už doma vidle nikde nemám...
není třeba někde nějakej zajíma vej add on pro HA, kterej by tohle řešil? nic nemůžu najít.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1436
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od TomHC »

Ja som sa ku tomu postavil opačne, HA mám ako Docker kontainer na Synology :) Ak chceš len SMB share ako zdieľaný sieťový disk, to už by som radšej použil WiFi router do ktorého sa dá zapojiť USB disk...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od mgx »

Skus podla tohto

https://www.makeuseof.com/home-assistant-nas-server/

Ja skusim do PROXMOXu vedla Hassio nainstalovat TrueNAS pripadne do existujuceho debiana zapnem sambu a vyzdielam ZFS pool s mediami. U mna doma je primarne NASko stary HP Microserver Gen8 s 4diskami, ale mozno toto bude riesenie vzdialenej replikacie dat. Ci uz ako cluster Proxmox, alebo vzdialena kopia ZFS...
kodl69
Příspěvky: 7468
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od kodl69 »

Asi jesem blbej, repozitář přidán, ale "4. Search for and click on Samba NAS. " nedokážu, protože to nikde nevidím.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od mgx »

Skontroluj si, ci si repozitar naozaj pridal! V tom clanku je chyba, repozitar na konci nema bodku

spravna adresa je

Kód: Vybrat vše

https://github.com/dianlight/hassio-addons
faza1.jpg
faza2.jpg
faza3.jpg

Ak vo faze2 nevidis Samba NAS, skus v browseri stlacit CTRL+F5 pre reload/refresh, pripadne vymaz history/cookies, alebo si v browseri zapni Private browsing, vtedy necachuje!
kodl69
Příspěvky: 7468
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od kodl69 »

ctrl+F5 bylo to co mi chybělo... Teď už jenom poradit s tím nastavením, nejsem z toho moc chytrej. uživatel, heslo, workgroup je jasný, ale kde budou ty sdílený adresáře? Ostatně zatím ani nevím, jak přidat ten další disk, na "normálním" linuxu to umím (fdisk nebo gparted a pak doplnit etc/fstab)
edit: přes smb se dostanu až na moc adresářů v HA, jako je config, backup, share, media... ale pořád netuším, jak ten /dev/sdb v hasos připojit a nasdílet nejlíp jenom tenhle disk ...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od mgx »

pouzivat sambu z hassio je hlupost, treba mat plny pristup. Samba ma problemy sama so sebou, neviem ako budes ladit pristup/nepristup, ale bol si varovany

v konfigu volba moredisks

https://github.com/dianlight/hassio-add ... as/DOCS.md

ako nastavit label je tuto

https://community.home-assistant.io/t/n ... 172193/118
kodl69
Příspěvky: 7468
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od kodl69 »

mě by úplně stačilo nastavit NFS, ale hasos je pro mě španělská vesnice. Momentálně to mám nainastalovaný jako vm na proxmox, ale tam jsem taky v koncích, nedokážu přidat ten další disk do LVM nebo vůbec nějak zviditelnit do proxmox proxmox,

Kód: Vybrat vše

NAME                         MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda                            8:0    0 953.9G  0 disk 
└─sda1                         8:1    0 953.9G  0 part 
nvme0n1                      259:0    0 953.9G  0 disk 
├─nvme0n1p1                  259:1    0  1007K  0 part 
├─nvme0n1p2                  259:2    0   512M  0 part /boot/efi
└─nvme0n1p3                  259:3    0 953.4G  0 part 
  ├─pve-swap                 253:0    0     8G  0 lvm  [SWAP]
  ├─pve-root                 253:1    0    96G  0 lvm  /
..........

nevím co použít na editaci fstab, normálně používám doulecmd v su režimu... (já k tomu linuxu pořád přistupuju jako k trochu jiné verzi dosu :))
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Antrac1t
Příspěvky: 286
Registrován: ned čer 26, 2022 3:33 pm
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od Antrac1t »

kdyz das fdisk - l vidis aspon ten disk? jestli je mountlej /dev/sdX1 ? Inak jedu proxmoc pro HA,Sambu,MotionEye a vse bez problemu ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od mgx »

ak chces spristupnit disk alebo ho mountnut
pozri si toto

https://www.youtube.com/watch?v=U-UTMuh ... oComputers
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od mgx »

Postup prace pridania disku do proxmox-u a passtrue to jednotlivych VM:

1) pripojime fyzicky disk a nabootujem proxmox.

Pozriem si do ktoreho VM chcem disk pripojit (u mna napr ubuntu - VMID 100 a poznacim si, posledny disk ktory tam je je scsi0. Dalsi disk moze byt scsi1,2... alebo virtioXY...
disk1.jpg
Prihlasim sa cez terminal na konzolu hypervisora PROXMOX

pozriem si cez lsblk v konzole, ako sa disk vola. Ak sa bojim za sa premenuje, pouzijem by-id. u mna sa to nedeje ...

u mna disk /dev/nvme0n1 -> velkost 1.8TB
disk2.jpg
Na konzole hypervisora proxmox zadam zazracny prikaz

Kód: Vybrat vše

qm set <CISLO_VM> -scsi<XYZ> <cesta_k_disku>

u mna teda 

qm set 100 -scsi1 /dev/nvme0n1

pripadne

qm set 100 -virtio2 /dev/nvme0n1

disk3.jpg
disk3.jpg (20.86 KiB) Zobrazeno 884 x
Pozrem sa cez konzolu, disk naskocil
disk4.jpg
POZOR! Tu je nutne kliknut na tlacitko Edit a odfajnut BACKUP, inak sa nam zalohovaci disk bude tiez zalohovat v backup jobe. To vacsinou nechceme !
disk5a.jpg
No a prihlasime sa do cieloveho VM ubuntu a cez prikaz

lsblk vidime ze disk naskocil
disk5.jpg
Ak este nie je sformatovany naformatujeme:

fdisk /dev/sdb -> vytvorime partiticiu n,p,1...
a vytvorime filesystem
mkfs.ext4 /dev/sdb1

a mozeme namountovat

# mkdir /backup
mount /dev/sdb1 /backup

zaverecny test rychlosti

Kód: Vybrat vše

root@ubuntu:/backup# hdparm -tT /dev/sdb1

/dev/sdb1:
 Timing cached reads:   27504 MB in  1.98 seconds = 13862.95 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 4150 MB in  3.00 seconds = 1383.20 MB/sec

kodl69
Příspěvky: 7468
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od kodl69 »

nakonec jsem to udělal podle tohoto: https://www.youtube.com/watch?v=ATuUBocesmA celkem srozumitelnej popis i pro mě... Teď spíš řeším, jakej NAS sw, abycjh ho zvládl ovládat, kdysi jsem instaloval synology, a to bylo celkem uživatelsky přívětivý. udělal jsem si adresáře, uživatele, nastavil práva a jelo to. pak už jenom na vidlích nastavit sdílení a měl jsem hotovo :)
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
Příspěvky: 7468
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvek od kodl69 »

nakonec po mnoha pokusech mi vyšel jako použitelnej Openmediavault https://www.openmediavault.org/download.html
celkem jednoduchá instalace i základní nastavení, NFS mi chodí, samba do linuxu zatím ne, ale to bude spíš chyba uživatele, NFS mi stačí. sambu na hasos už jsem odstranil, to není to správný řešení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek