Jirkova FVE
- JirkaE
- Reputace: 245
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Ano výstižné... Pravděpodobně pozůstatky někde v registrech, nebo něco... Neběhá to.cipis píše: pát říj 31, 2025 10:03 am... ale protože je Victron prase, tak mohlo někde něco zůstat .....
Ani po třech pokusech opět nedošlo na synchronizaci... A opět to přeskakuje Abs a jde rovnou do Flot, jinými slovy na velký...
Obávám se, že tovární nastavení, smazání všeho, vyčištění... pak nová síť a vše znova... už je realitou
Otestoval jsem propojení remote kontaktu přes relé a odpojení problémového MPPT-3 s Ve.Direct na napětí o 0,1V nižší a znovu připojení na 53,5V ale na problému to stejně nic nezměnilo - Martin chudák, stejně jako já asi vyždímaný bez dosažení úspěchu...
Vstávání v 5,30 byla lahůdka
 a fakt jsem věřil že se to zlomí.... ALE bohužel.
  a fakt jsem věřil že se to zlomí.... ALE bohužel.Výkon jednotlivých stringů on-line :  Victron MPPT-1  /  Victron MPPT-2   /   Victron MPPT-3   /    Victron MPPT-4 
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

- JirkaE
Ty tři již chodí společně, to ano, ale změnilo se to ostatní. Nechápu proč nezůstanou spolu i v ABS. Dva ano - tři už ne.glottis píše: pát říj 31, 2025 10:39 amNo k cemu dosli nenapsal, ani co zmeniliZasadni bylo to device id ... coz rozbilo cluster mppt a chovali se ruzne. Co ladili dal by bylo zajimave se dozvedet
Tím se nedorovnají ty tři baterky, napětí padne moc rychle, nedojde k synchronizaci SOC a graf je zubatý jak stará pila z První republiky, kde každý zub je jiný...
Při dvou drželo napětí krásně v ABS, dorovnali se baterky a proud šel pak pomalu dolů až to přešlo do Flot - jak by to mělo být - sice ne k nule ale už začínal mít graf správnou podobu

Teď chodí všechny tři, ale všechny 3 špatně - ale společně

To testování a neumyslné a neřízené ,,vypouštění" a ,,napouštění" baterky tolik dnů / týdnů - se projevuje na spotřebě ze sítě = uzávěrka řijna ( v kWh z DS a FV ) tak bude plná nepříjemných čísel

Ale co, když nejde o život, jde o.....
Výkon jednotlivých stringů on-line :  Victron MPPT-1  /  Victron MPPT-2   /   Victron MPPT-3   /    Victron MPPT-4 

- 
				Valdano
- Reputace: 215
- Lokalita: Česká Lípa
Když to tak sleduju tak mne napadá, jestli by nešlo z těch "chytrých" zařízení Victron udělat jen "hloupé" otroky tj. žádný Victron master, ale jen samé slave, u kterých by příslušné přechody režimu za účelem synchronizace SOC řídil přes komunikaci jiný nadřazený systém (ne Victron) jako je třeba HA apod., ve kterém by se vše potřebné k tomu naprogramovalo pomocí scriptů HA a tím, že by zařízení Victron byly jen v režimu otrok a poslouchaly příkazy z nadřazeného systému HA by je snad šlo udržet v ABS a dotáhnout tu synchronizaci tímto způsobem. Výhoda by byla v tom, že by to bylo více pod kotrolou s možností úpravy těch skriptů v HA zatímco takto je to jako celek víceméně jen uzavřený backbox, který se chová při tom větším počtu baterií zdá se záhadně a nespolehlivě a nemáte nad tím dostatečnou kontrolu, protože do vnitřních algoritmů Victronu určených pro tento účel prostě nevidíte.
Na zvážení je možnost podrobněji prokonzultovat s výrobcem Victron tu Vaši velmi specifickou konfiguraci včetně upozornění, že máte čtyři baterie s různou kapacitou a každá je na jednom ze čtyř MPPT Victron a pokusit se identifikovat v čem je problém, protože zatím jak se zdá ať se snažíte jak se snažíte tak to prostě nefunguje dle vašich představ. Otázkou je jestli se v těch MPPT Victron dají v každém jednotlivě zapnout nějaké podrobné servisní logy, které by šly načítat a podle kterých by se dalo vyčíst krok za krokem co tam uvnitř probíhá a identifikovat tak konkrétní příčiny toho či onoho chování. Výrobce by to měl znát lépe a třeba se ukáže, že za těch vašich specifických podmínek to ani pořádně fungovat nemůže a snažíte se tak zbytečně.

Na zvážení je možnost podrobněji prokonzultovat s výrobcem Victron tu Vaši velmi specifickou konfiguraci včetně upozornění, že máte čtyři baterie s různou kapacitou a každá je na jednom ze čtyř MPPT Victron a pokusit se identifikovat v čem je problém, protože zatím jak se zdá ať se snažíte jak se snažíte tak to prostě nefunguje dle vašich představ. Otázkou je jestli se v těch MPPT Victron dají v každém jednotlivě zapnout nějaké podrobné servisní logy, které by šly načítat a podle kterých by se dalo vyčíst krok za krokem co tam uvnitř probíhá a identifikovat tak konkrétní příčiny toho či onoho chování. Výrobce by to měl znát lépe a třeba se ukáže, že za těch vašich specifických podmínek to ani pořádně fungovat nemůže a snažíte se tak zbytečně.
					Naposledy upravil(a) Valdano dne pát říj 31, 2025 5:47 pm, celkem upraveno 1 x.

- JirkaE
Zatím mě nelogičtěji zní to vysvětlení, že tam jsou pozůstatky v hloubce v registrech a projeví se až po změně nastavení - vesměs negativně. 
Ano - to jsem dříve nevěděl a na nedostatky tohoto druhu nenarazil při čtení ,,příběhů" té které FV - protože to vzniká za různých specifických podmínek.
Já rozšiřoval po jednom MPPT - tedy se nastavení měnilo pokaždé a teď to drhne - příčina může být opravdu jakákoliv, i postup kdy a jak se co uloží a restartuje.
Ve třech setech baterek problém nevidím, opravdu stačí delší Absorce na stejném napětí a oni se dorovnají.
No každá FV je jiná - a Victron zcela jistě o nefukční polovině svých voleb ví... Myšleno co ani nastavit nejde.
Nyní si však nejsem jistý už ani tím továrním nastavením a resetem všeho - čim víc čtu

snad to půjde, uvidíme, bojuju dál
 snad to půjde, uvidíme, bojuju dál 
S DS za zády to jde vcelku snadno - i když to bolí v peněžence 

Ano - to jsem dříve nevěděl a na nedostatky tohoto druhu nenarazil při čtení ,,příběhů" té které FV - protože to vzniká za různých specifických podmínek.
Já rozšiřoval po jednom MPPT - tedy se nastavení měnilo pokaždé a teď to drhne - příčina může být opravdu jakákoliv, i postup kdy a jak se co uloží a restartuje.
Ve třech setech baterek problém nevidím, opravdu stačí delší Absorce na stejném napětí a oni se dorovnají.
No každá FV je jiná - a Victron zcela jistě o nefukční polovině svých voleb ví... Myšleno co ani nastavit nejde.
Nyní si však nejsem jistý už ani tím továrním nastavením a resetem všeho - čim víc čtu
S DS za zády to jde vcelku snadno - i když to bolí v peněžence

Výkon jednotlivých stringů on-line :  Victron MPPT-1  /  Victron MPPT-2   /   Victron MPPT-3   /    Victron MPPT-4 

- 
				Franta2776
- Reputace: 411
Zkoušel jsi odpojit ty mppt od baterky ipanelů?U mě to na jiný neřešitelný problem zabralo.

18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W

Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- 
				Valdano
Pokud jste přehrával firmware tak by tam nic zůstat nemělo. Při výměně firmware dojde k přepsání všeho. Kompletně se nahradí programový kód i data proměnných uložená ve flash paměti včetně všech registrů. Před nahráním nového firmware může program, který přepsání firmware provádí hodnoty původních registrů zazálohovat a po náhradní nového firmware pak provede obnovení se zálohy. Staré registry, které nový firmware už vůbec nepoužívá už nemohou mít žádný význam a již nemohou být použity a nové registry, které ve starém firmware ještě neexistovaly budou nastaveny na tovární hodnoty a po naběhnutí programu se případně automaticky nakonfigurují v závislosti na použité HW konfiguraci.JirkaE píše:Zatím mě nelogičtěji zní to vysvětlení, že tam jsou pozůstatky v hloubce v registrech a projeví se až po změně nastavení - vesměs negativně.
- TomHC
- Reputace: 632
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
To s tým firmware by som netvrdil. Bežne bývajú regióny, ktoré sa neprepisujú. Skvelý príklad je BIOS/UEFI v PC, ale v podstate to býva na čomkoľvek modemom. Boot región, config partícia...

2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér

- 
				Valdano
Právě BIOS je něco jako firmware a i ten se také aktualizuje i když u PC samostatně. OS už je vyšší software. U tak relativně jednoduchých a víceméně jednoúčelových zařízení jako je MPPT se podobný způsob dle mého názoru moc nepoužívá. Při změně firmware tam tedy nepřepisovaná oblast být vůbec nemusí. Můžeme tady okolo toho jen spekulovat, ale dle mého názoru bez jakékoli jistoty. 
Nicméně řešit tento dle mého názoru velmi specifický případ stylem pokusů/omylů se mi jeví u zařízení jako je Victron, které se honosí technickou podporou vysoké úrovně, jako čiré "sebetrýznění". Primárně bych tedy majiteli doporučil mnohem výrazněji tlačit na řešení problému za větší účasti tj. zapojení technické podpory ze strany Victronu.

Nicméně řešit tento dle mého názoru velmi specifický případ stylem pokusů/omylů se mi jeví u zařízení jako je Victron, které se honosí technickou podporou vysoké úrovně, jako čiré "sebetrýznění". Primárně bych tedy majiteli doporučil mnohem výrazněji tlačit na řešení problému za větší účasti tj. zapojení technické podpory ze strany Victronu.
- JirkaE
Ne, nepřehrával jsem nic jsou tam nejnovější a i když se aktualizuje na novou verzi, nastavení zůstává původní...Valdano píše: pát říj 31, 2025 6:11 pmPokud jste přehrával firmware tak by tam nic zůstat nemělo.JirkaE píše:Zatím mě nelogičtěji zní to vysvětlení, že tam jsou pozůstatky v hloubce v registrech a projeví se až po změně nastavení - vesměs negativně.
Tovární nastavení, obnovení a původní SW je to, co považuji nyní asi za jedinou cestu
Ano Franto, včera nebo předevšírem komplet. Včetně nové sítě a postupném přidávání MPPT do sítě.Franta2776 píše: pát říj 31, 2025 6:03 pmZkoušel jsi odpojit ty mppt od baterky ipanelů?U mě to na jiný neřešitelný problem zabralo.
Ale nějaké nastvení již je, komunikace kabel + BT vždy se to tam nějak objevilo odjinud, bez velkých potíží.
Martin včera předělal vše i na druhý Ve.Can ale stejně se některé nastavení nepovedli.
Smazat všechna spojení a síť, vyčistit, resetovat vše.
Smazat, vymazat, vyluxovat, opucovat hadrem z vrchu a zkusit to znova

Asi je hodně problémů od toho MPPT-3 s Ve.Direct který se asi vůbec neměl kombinovat od počátku.
Ale o tom v mém manuálu nebylo ani slovo, v manuálu co měl Martin - jiném - to bylo jasně napsané apod...

- 
				glottis
- Reputace: 399
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ja to nemam silu cele cist ... tak jen nejake reakce 
Zadne pozustatky tam nemas, reset do tovarniho ti podle me nepomuze a jen si pridelavas praci. Proc ti tam neskoci abs je dost mozny proto, ze to cele nevybijes dostatecne a sudlas totam mezi 90-100%. Ten adaptivni abs timer by to treba preskocil a bojim se, ze i fixni abs time je dost otazka, jestli si to neupravi. Me to treba delala BMS v lete, kdyz jsem nebyl doma a nevybil baterie dostatecne, aby usoudil, ze nemusi delat ABS.
To ze ti chodi ted tri mppt spolecne je uz dobry a dalsi problem je podle me v tom, ze to proste nevybijis. Muzes to jeste cele prekontrolovat, jestli vsechny tri MPPT maji stejne nastaveni. Pripojit se tam pres vicntron connect z mobilu nebo z pc a projit to. A zkonrolovat ten abs, ze je fixni na nejakou hodnotu.
Upgardem firmware se rozhodne neprepise nastaveni. MPPT maji minimalne dva firmware. Jeden je neco s bluetooth a druhy normalni ale ani jeden ti nepremazene konfiguraci.
Hledas podle me duchy, kde nejsou.

Zadne pozustatky tam nemas, reset do tovarniho ti podle me nepomuze a jen si pridelavas praci. Proc ti tam neskoci abs je dost mozny proto, ze to cele nevybijes dostatecne a sudlas totam mezi 90-100%. Ten adaptivni abs timer by to treba preskocil a bojim se, ze i fixni abs time je dost otazka, jestli si to neupravi. Me to treba delala BMS v lete, kdyz jsem nebyl doma a nevybil baterie dostatecne, aby usoudil, ze nemusi delat ABS.
To ze ti chodi ted tri mppt spolecne je uz dobry a dalsi problem je podle me v tom, ze to proste nevybijis. Muzes to jeste cele prekontrolovat, jestli vsechny tri MPPT maji stejne nastaveni. Pripojit se tam pres vicntron connect z mobilu nebo z pc a projit to. A zkonrolovat ten abs, ze je fixni na nejakou hodnotu.
Upgardem firmware se rozhodne neprepise nastaveni. MPPT maji minimalne dva firmware. Jeden je neco s bluetooth a druhy normalni ale ani jeden ti nepremazene konfiguraci.
- 
				cipis
- Moderátor
- Reputace: 859
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Valdano: O nepřepsání nastavení opravdu diskutovat nemusíme. Při aktualizaci se prostě nějaká část nepřepisuje, a právě proto to občas dopadá, jak dopadá. A evidentně s tím má problém i Victron, nejen spousta dalších výrobců. Ono je krásné, když se řekne před nahrátím nového fw vyresetovat a po nahrátí zase vyresetovat do default, ale kdo to má furt nastavovat? A tento postup je psaný u spousty zařízení. To se pak člověk dočte v changelogu občas takové věci, třeba že opravili zachování nastavení při aktualizaci s té na tu verzi, někde se něco táhne roky, a projeví se až třeba při výraznější změně fw. Někdy to dopadne na první dobrou, někdy se musí jet po řadě, jak to tvůrci produkovali, někde stačí některou přeskočit atd.
Jinak co si myslím obecně už nějakou chvilku, tak Victron nikdy nepočítal s tím, že bude na Cerbo/Venus/... navěšeno tolik různých zařízení, různých typů, fw a funkcí. A prostě se někde něco zapomene, no a občas to žije vlastním životem. Od té doby, co jsem půlku reglů dal na druhé RPi, tak se BMSky na tom prvním neztrácí několikrát za den/týden, ale jen občas. A ikdyž se ztratí, tak protože jsem vypl řízení BMS, tak už nepřijdu o desítky kWh ze slunce. Naštěstí, ikdyž by všechny regly zabraly naráz, tak to prostě nepřekročí běžný provozní proud do baterií. Defacfo už mám moc slabé pole na tu kapacitu v baterkách.

Jinak co si myslím obecně už nějakou chvilku, tak Victron nikdy nepočítal s tím, že bude na Cerbo/Venus/... navěšeno tolik různých zařízení, různých typů, fw a funkcí. A prostě se někde něco zapomene, no a občas to žije vlastním životem. Od té doby, co jsem půlku reglů dal na druhé RPi, tak se BMSky na tom prvním neztrácí několikrát za den/týden, ale jen občas. A ikdyž se ztratí, tak protože jsem vypl řízení BMS, tak už nepřijdu o desítky kWh ze slunce. Naštěstí, ikdyž by všechny regly zabraly naráz, tak to prostě nepřekročí běžný provozní proud do baterií. Defacfo už mám moc slabé pole na tu kapacitu v baterkách.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.

Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JirkaE
Ano, to jsem psal Valdanovi, firmware nic neřeší, i s aktualizací původní nastavení zůstává.glottis píše: pát říj 31, 2025 7:00 pmja to nemam silu cele cist ... tak jen nejake reakce
Včera jsem byl na SOC 84% dnes budu pravděpodobně ještě níž, myslíš že ani to nestačí ?
Mám to kam ,,vypustit" ale jak se zhorší počasí, budu čekat na test funkce několik dní

Ale ta Absorce nemá vysvětlení žádné, fixní čas a 3 x 2A = 6A zbytkový proud je ještě poměrně vysoko, správně by to mělo klesnout skoro k nule, než přejde do Flot, tak jsem to chápal.
Jako kdyby to systém vůbec neregistroval Abs, skočilo to do Flot v ten momet ze 60A na 0A za sekundu.

- 
				Soban
- Reputace: 296
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Fakt to nechápu proč se snažíš hrát na nějaký float a abs......
Panebože proč? Toto není olovo!
Prostě nastav do všech reglů nabíjení na 3.45V na článek float i abs a provozuj to takto a uvidíš, další věc vyhaž - odpoj ze systému BMS které do toho vnáší chaos, ber napětí a proud z jednoho zdroje - smartshunt.
PS. Panebože když je baterka na 100% tak pořád do ní poteče celkem dost velký proud viz datasheet k Product Type: L173F230B
Samozřejmě při 3.45V to bude míň, ale i tak to bude v řádu A a né k 0A to neklesne.
Takže zbytkový proud nastavit v smartshuntu na 5% !!!!!
A pokud máš 680Ah baterky tak je to 34A takže jak bude napětí 55.2V a proud klesne pod 34A tak je baterka nabytá ke 100%!

Prostě nastav do všech reglů nabíjení na 3.45V na článek float i abs a provozuj to takto a uvidíš, další věc vyhaž - odpoj ze systému BMS které do toho vnáší chaos, ber napětí a proud z jednoho zdroje - smartshunt.
PS. Panebože když je baterka na 100% tak pořád do ní poteče celkem dost velký proud viz datasheet k Product Type: L173F230B
Takže 0.05C u 230Ah baterky je 11,5A !!!!! a to je na 100% při napětí 3.65V !!!!!!Charge:1C constant current charge to 3.65V, and constant voltage charge till charge current is less than 0.05C.
Discharge:1C constant current discharge to 2.5 V
Samozřejmě při 3.45V to bude míň, ale i tak to bude v řádu A a né k 0A to neklesne.
Takže zbytkový proud nastavit v smartshuntu na 5% !!!!!
A pokud máš 680Ah baterky tak je to 34A takže jak bude napětí 55.2V a proud klesne pod 34A tak je baterka nabytá ke 100%!
					Naposledy upravil(a) Soban dne pát říj 31, 2025 7:45 pm, celkem upraveno 1 x.

3,6kWp  | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
 | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- 
				glottis
Tak vypni zbytkovy proud. Ted na podzimje to muze byt dost divne. Uz muze byt napeti na clanku, ale je malo slunce a nenabiji to tolik a muze to vyhodnotit jako ze je uz zbytkovy proud mensi a vypne to. mppt nezjisti, proc to tece tak malo. Muze byt plna baterie a nebo malo slunce. V lete se to nestava. V tomhel meziobdobi se mi to stavalo taky. Dej pryc ten tail current a uvidis
soban: bulk, abs a float jsou zabehle terminy a ze se to pouziva trosku jinak nez u olova ... to tak proste je. Je to proste oznaceni fazi nabijeni. Fakt nechapu, proc by mel trapit baterie tak jak pises a neprejit na nizsi float po dosazeni nabitych baterii?
bulk: nez se dostahne abs napeti - faze omezeni proudu
abs: drzi se to po nastavenou dobu na abs napeti - faze konstantniho napeti ... konci se po ubehlem case nebo se hleda tail current
float: skoncila faze abs, prejde se na nizsi napeti, aby se clanky setrily

soban: bulk, abs a float jsou zabehle terminy a ze se to pouziva trosku jinak nez u olova ... to tak proste je. Je to proste oznaceni fazi nabijeni. Fakt nechapu, proc by mel trapit baterie tak jak pises a neprejit na nizsi float po dosazeni nabitych baterii?
bulk: nez se dostahne abs napeti - faze omezeni proudu
abs: drzi se to po nastavenou dobu na abs napeti - faze konstantniho napeti ... konci se po ubehlem case nebo se hleda tail current
float: skoncila faze abs, prejde se na nizsi napeti, aby se clanky setrily
- JirkaE
Protože se mě jinak nesrovnají baterky, protože mám tři, každá jinou kapacitu a stáří a každá jinou BMS.Soban píše: pát říj 31, 2025 7:27 pmFakt to nechápu proč se snažíš hrát na nějaký float a abs......
Takže 0.05C u 230Ah baterky je 11,5A !!!!! a to je na 100% při napětí 3.65V !!!!!!Charge:1C constant current charge to 3.65V, and constant voltage charge till charge current is less than 0.05C.
Discharge:1C constant current discharge to 2.5 V
BMS s tím nemají vůbec nic společné, jsou nastavené výš, starají se jen o své články a dělají bezpečnostní pojistku.
V Absorci jede nastavení na pevné napětí a za nastavený čas se baterky srovnají - mezi sebou, napěťově a do plna = sledoval jsem jejich chování a v závěru jde třeba 30A do všech tří, dříve 55,2V ale do jedné 18A do druhé 9A a do třetí jen 3A - pak začne proud klesat a když to klesne k nule, při 55,2V lze baterky považovat za plné, nasleduje Flot, kdy to téměř s nulovým proudem klesá až na 53,6V tím klesne proud i na Shunt a on synchronizuje SOC na 100%.
Napsal jsem něco špatně ?
Dnes jsem se díval přes plochu na instalaci kde baterka byla na plno, proud skoro nula a valilo to do sítě 2,2kW (40A) z přebytků ale baterka byla synchronizovaná na stálém napětí s téměř nulovým proudem.
Tento stav u mě vůbec nejde docílit.
Pustil jsem 4kW zátěž - když se to přeplo bezdůvodně do Flotu a vypli regulátory na 94% SOC - a baterky sjeli na 52,9V a ještě svítil Flot
					Naposledy upravil(a) JirkaE dne pát říj 31, 2025 7:47 pm, celkem upraveno 1 x.

- 
				glottis
Toho docilis, az ti to prejde spravne na float a bude tolik slunce, ze ti pokreje tu spotrebu. Vypni ten tail current na vsech mppt a zkus fix a uvidis zitra jak vypada proudDnes jsem se díval přes plochu na instalaci kde baterka byla na plno, proud skoro nula a valilo to do sítě 2,2kW (40A) z přebytků ale baterka byla synchronizovaná na stálém napětí s téměř nulovým proudem.
- 
				Soban
- Reputace: 296
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ano beru to že po 100% SOC je není třeba dál trápit, ale on je nemá nabité takže je na tom napětí musí držet.glottis píše: pát říj 31, 2025 7:39 pmsoban: bulk, abs a float jsou zabehle terminy a ze se to pouziva trosku jinak nez u olova ... to tak proste je. Je to proste oznaceni fazi nabijeni. Fakt nechapu, proc by mel trapit baterie tak jak pises a neprejit na nizsi float po dosazeni nabitych baterii?
Jinak to že do každé baterky teče jiný proud netřeba řešit, rozděluje se to dle vnitřního odporu baterky a přívodů, třeba ji dostatečně dlouho držet na tom napětí.
3,6kWp  | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh

- 
				glottis
tady ej vysek z mych grafu
https://snapshots.raintank.io/dashboard ... SSmd3hetJK
Doslo to abs faze, drzelo ji to asi 20 minut. Proud byl jeste asi 20A a mohlo se jeste nabijet ale uz to skoro bylo. Pak doslo uz k resetu soc .. skoro o 10 procent, bylo to rozjete. Pak nastal float, proud do baterie klesl na nula a vse uz pokryli mppt.

https://snapshots.raintank.io/dashboard ... SSmd3hetJK
Doslo to abs faze, drzelo ji to asi 20 minut. Proud byl jeste asi 20A a mohlo se jeste nabijet ale uz to skoro bylo. Pak doslo uz k resetu soc .. skoro o 10 procent, bylo to rozjete. Pak nastal float, proud do baterie klesl na nula a vse uz pokryli mppt.
- 
				leoshavla
- Reputace: 36
,,V Absorci jede nastavení na pevné napětí a za nastavený čas se baterky srovnají - mezi sebou, napěťově a do plna = sledoval jsem jejich chování a v závěru jde třeba 30A do všech tří, dříve 55,2V ale do jedné 18A do druhé 9A a do třetí jen 3A - pak začne proud klesat a když to klesne k nule, při 55,2V  lze baterky považovat za plné, nasleduje Flot, kdy to téměř s nulovým proudem klesá až na 53,6V tím klesne proud i na Shunt a on synchronizuje SOC na 100%. "
Myslím že to takhle není, pokud to padene do Float tak už je na synchronizaci SOC pozdě, tam už padá proud k nule a v ABS to k nule nepadne. Ty to musíš vychytat při Absorpci, nastav ji třeba na dvě hodiny a pozoruj zbytkový proud a podle toho nastav procenta.

Myslím že to takhle není, pokud to padene do Float tak už je na synchronizaci SOC pozdě, tam už padá proud k nule a v ABS to k nule nepadne. Ty to musíš vychytat při Absorpci, nastav ji třeba na dvě hodiny a pozoruj zbytkový proud a podle toho nastav procenta.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah

- 
				MartinF
- Reputace: 10
Ahoj,
omlouvam se ale na prevaznou vetsinu romanu nemam aktualne cas odpovidat
  nemam aktualne cas odpovidat   .
 .
Problem u Jirky je v rozbitem DVCC. Bohuzel se to nekdy dovede zamotat pri konfiguraci . Chova se jinak nez ma.
 . Chova se jinak nez ma. 
Na internetu jsou dohledatelne obdobne problemy.
U JIrky bylo vice drobnosti k nastaveni a jeste to neni u konce.
Mimo jeho FVE k bateriim a co se tu objevilo za tvrzeni o zbytkovem proudu.
  a co se tu objevilo za tvrzeni o zbytkovem proudu. 
Dnes jsem resil baterky na lifepo4 takovy drobek - 2760Ah ( 153,18kWh ).
12 bloku .. Victronu. Sipky ignorujte rsilo se neco jineho !
Jaky je proud v case 14:27 Asi nula ?
 ?

omlouvam se ale na prevaznou vetsinu romanu
 nemam aktualne cas odpovidat
  nemam aktualne cas odpovidat   .
 .Problem u Jirky je v rozbitem DVCC. Bohuzel se to nekdy dovede zamotat pri konfiguraci
 . Chova se jinak nez ma.
 . Chova se jinak nez ma. Na internetu jsou dohledatelne obdobne problemy.
U JIrky bylo vice drobnosti k nastaveni a jeste to neni u konce.
Mimo jeho FVE k bateriim
 a co se tu objevilo za tvrzeni o zbytkovem proudu.
  a co se tu objevilo za tvrzeni o zbytkovem proudu. Dnes jsem resil baterky na lifepo4 takovy drobek - 2760Ah ( 153,18kWh ).
12 bloku .. Victronu. Sipky ignorujte rsilo se neco jineho !
Jaky je proud v case 14:27 Asi nula
 ?
 ?- Přílohy
- 

- graf.png (25.17 KiB) Zobrazeno 54 x

- 

- image-2025-10-31-142646.png (64.85 KiB) Zobrazeno 54 x

- 

- image-2025-10-31-142536.png (50.48 KiB) Zobrazeno 54 x

- 

- image-2025-10-31-142457.png (36.05 KiB) Zobrazeno 54 x

8,08kWp (V - 1,680kWp, J -  3,04kWp, Z - 3,36kWp), Victron MP2 5000VA, 2 * (Victron MPPT 250/85), 2 * ( LiFePo4 16x 280Ah Eve), Victron Smartshunte + BMS