Ostrovní život - FVE

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PavelR
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní život - FVE

Příspěvek od PavelR »

instalovaný výkon je to nejmenší. To je otázka pár dní a je to namontovaný...

Fasáda je úhel pohledu. Stejně tak okna.
Z ceny fasády mi izolant tvořil nějakých cca 25-30% díla. Takže pokud bych počítal návratnost tak pouze z ceny izolantu a jeho montáže.
Zbytek tzn lepidla, perlinky, omítka, plechy, nová krytina, rýny + montáž bych dělal tak jak tak protože jsem to chtěl mít pěkný a ne hnusnej drolící se břízolit. To logicky do návratnosti nepatří, protože to nemá energetickou funkci. To je pouze rozmar.
Od ceny izolantu a montáže by v mém případě musela být odečtena cena oklepání břízolitu na cca 250m2, odvoz odpadu, přeomítání do roviny protože ty lavory byly katastrofa v případě že by se dělala jen omítka. Izolant to pěkně srovnal.
Takže když to sečtu a odečtu tak k návratnosti bych z celkových 600k uvažoval slabých 100k což je návratnost pár let.
Zbytek je pouze rozmar. Protože rýny shnilý nebyly, křidlica by ještě vydržela a břízolit by se vydrolil. No a co. Barák by stál dál.
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

Kdyz jsem kupoval barak a poustel se do rekonstrukce, dostal jsem energo stitek i se spravou, kde byli rozepsane vsechny teplosmenne plochy a jakou maji ztratu. Nahazal to do excelu, pokusil se pochopit jak to pocitani funguje a pak si s tim par dni hral v excelu. Vykouknou z toho pak ty nejhorsi strasaci mrhani teplem a ty je dobre vzit v uvahu, jestli by se nevyplatilo to resit. Doporucuju si neco takoveho udelat. Ikdyz neoficialni tabulku, sepsat v excelu a dohledat ztraty podle nejakych tabulek.

U me nejhorsi ztraty byli v podlaze. Puvodni majitel udelal nezateplenou podlahu. Protoze jsme chteli podlahovku tak to slo stejne ven a udelala se zateplena. Fasada uz zateplena byla, sice jen 8 neob 10cm, ale pridavani navic by se nevyplatilo. Stejne okna. V obyvaku jsou francouzka okna v delce asi 8m. Jen dvojsklo. Zase se vypoctem ukazalo, ze menit to jen kvuli uspore nema cenu. Ale tema podlahama sem usetril, podle vypoctu, vic jak 50% a dalsi velka procenta dvojitym stropem. Z puvodniho energo stitku psali rocni potrebu tepla snad 50Mwh. Topeni byli infrapanely na stropech :) Kdy to byla pravda a nechal jsme to byt tak bych topil za 300 000 kc pri dnesni cene :) Tepelko voda/voda za minuly rok sezralo 3,6Mwh = 20 000kc kdyby vse bylo z DS? I s ohrevem teple vody. Jen topeni z toho nedokazu presne vytahnout. Ale mesicne mam v lete spotrebu asi 800kWh a v zime tak 1300kwh takze to je tak 0,5MWh na topeni odhadem na mesic a topime tak 4 mesice, kdy to neda FVE.

Ty keramicke rekuperace do zdi ma kamarad. Pochvaluje si to. Jen je problem tech vydechu ven, ze vzduch z mistnosti foukaji na fasadu a strasne se spini. Zkousi si na to delat nejakej nastavec, aby to nefoukalo na zed.
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Ve Švédsku si místo hitech zemljanek staví baráky ve sklenících, tam by se vešlo slušně panelů :-)

https://www.youtube.com/watch?v=irp_HPzfxbQ
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE

Příspěvek od JirkaE »

glottis píše: sob lis 09, 2024 9:21 am Kdyz jsem kupoval barak a poustel se do rekonstrukce, dostal jsem energo stitek i se spravou, kde byli rozepsane vsechny teplosmenne plochy a jakou maji ztratu. Nahazal to do excelu, pokusil se pochopit jak to pocitani funguje a pak si s tim par dni hral v excelu. Vykouknou z toho pak ty nejhorsi strasaci mrhani teplem a ty je dobre vzit v uvahu, jestli by se nevyplatilo to resit. Doporucuju si neco takoveho udelat. Ikdyz neoficialni tabulku, sepsat v excelu a dohledat ztraty podle nejakych tabulek.

U me nejhorsi ztraty byli v podlaze. Puvodni majitel udelal nezateplenou podlahu. Protoze jsme chteli podlahovku tak to slo stejne ven a udelala se zateplena. Fasada uz zateplena byla, sice jen 8 neob 10cm, ale pridavani navic by se nevyplatilo. Stejne okna. V obyvaku jsou francouzka okna v delce asi 8m. Jen dvojsklo. Zase se vypoctem ukazalo, ze menit to jen kvuli uspore nema cenu. Ale tema podlahama sem usetril, podle vypoctu, vic jak 50% a dalsi velka procenta dvojitym stropem. Z puvodniho energo stitku psali rocni potrebu tepla snad 50Mwh. Topeni byli infrapanely na stropech :) Kdy to byla pravda a nechal jsme to byt tak bych topil za 300 000 kc pri dnesni cene :) Tepelko voda/voda za minuly rok sezralo 3,6Mwh = 20 000kc kdyby vse bylo z DS? I s ohrevem teple vody. Jen topeni z toho nedokazu presne vytahnout. Ale mesicne mam v lete spotrebu asi 800kWh a v zime tak 1300kwh takze to je tak 0,5MWh na topeni odhadem na mesic a topime tak 4 mesice, kdy to neda FVE.

Ty keramicke rekuperace do zdi ma kamarad. Pochvaluje si to. Jen je problem tech vydechu ven, ze vzduch z mistnosti foukaji na fasadu a strasne se spini. Zkousi si na to delat nejakej nastavec, aby to nefoukalo na zed.
Podlahy jsou komplet odizolované keramikou, skrz nejde ani zima a ani vlhkost, to byla asi dobrá volba, vzhledem k tomu, že je to dům ,,na hlíně" z 30-tých let.
Nyní je hotový i velmi zásadní strop.
Zdi plná cihla 45cm.
Jasný - všichni vědí ty ztráty se počítají všude dokola - proto jsem to stále opakoval - zateplit :lol:

Hmm - čísla z tepelka jsou fakt krásná :yes: - to já projedu ve dřevě víc.

Díky za poznatek s minirekuperací - u fasády pak vytáhnu dál od domu - dobrý vědět, zkušeností zatím moc není - ale já byl nad míru spokojený také - kdyby to teda neodešlo :lol:
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od PetrDubi »

Ono s tím zateplením je to ošidný. Před 15 rokama by ho ta fasáda stála půlku (a i to dřevo by ho stálo nejspíš půlku). A za další 10-15 let bude to dřevo stát 2x tolik a fasáda taky. Všichni co tvrdí, že se jim to zateplení nevyplatí to tvrdí mraky let, ale vždycky počítají katuální cenu energií a aktuální cenu zateplení. Kdyby vzal cenu fasády třeba v roce 2010 a počítal to podle nákladů na topení, jak postupně stoupaly, tak zjistí, že už to má dneska prakticky zpátky. Prostě buď to uděláš a ono se ti to třeba za 15-20 let vrátí nebo to budeš pořád počítat dokola a pořád budeš mít výsledek, že se to nevyplatí..

Táta mi říkal u svého baráku to samé celou dobu, ale kdyby v roce 2010 zateplil, tak při dnešních cenách by to měl do tří let zpátky. Místo toho musel koupit krbový kamna do sklepa (nejdřív menší, kam si udělal vlastní výměník, který 2x opravoval a po 5 letech větší i s výměníkem), k tomu štípačku, postavit přístřešek na dřevo a každý rok vozit dříví a řezat a štípat a podobně. Potom se mu zhoršilo zdraví a už měl problémy. Kdyby tenkrát udělal zateplení, tak by neměl problémy s vytápěním plynem (že na to ani nevydělá) a byl by v pohodě.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

emedium píše: sob lis 09, 2024 9:23 am Ve Švédsku si místo hitech zemljanek staví baráky ve sklenících, tam by se vešlo slušně panelů :-)

https://www.youtube.com/watch?v=irp_HPzfxbQ
Díky za odkaz, měl jsem to v plánu před mnoha před zateplováním, ale jsem na hlavní trase a ještě se mi nechtělo v tom bordelu co stále je shánět stavební povolení! Takže mohu konstatovat, že to je pěkné řešení. Až nato, že by mi to v tét verzi rozbil okraj tornáda ledovou tříští která je velmi kusá a těžká. Ve Švédsku asi tornáda zatím nemají.

Zateplit tímto způsobem a zbavit se střechy a místo toho mít balkon a okolo mít záchytnou tepelnou bariéru. Pěkný. To spočítejte. Protože pilíře na halu nebo systém příhradových vazníků ve tvaru spojených vícehranů, nevyžaduje moc materiál, který se ovšem stále mění... Napadá mne Alukov. A ty panely bych si mohl v podstatě z části odpustit. Dokonce i skleník má jiný povolovací režim ale v tom si nejsem jistý.

Teplo v létě i zimě přímo do boileru s malým tč. z takového exteriéru = méně panelů. FV v létě zastínit kvůli teplu a omezení spálení rostlin nějakou flexibilní verzí. Citrusy a jižní plody po celý rok. Dokonce i kotel by nemusel být větší než 9kW. Část domovní pohody a soukromí ukryto za FVE panely. :yes:

Až na ty hlodavce, ty jak v zimě by čuli teplo, tak by se stahovali k němu.
Naposledy upravil(a) gupa dne sob lis 09, 2024 10:38 am, celkem upraveno 2 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

PetrDubi píše: sob lis 09, 2024 9:48 am Ono s tím zateplením je to ošidný. Před 15 rokama by ho ta fasáda stála půlku (a i to dřevo by ho stálo nejspíš půlku). A za další 10-15 let bude to dřevo stát 2x tolik a fasáda taky. Všichni co tvrdí, že se jim to zateplení nevyplatí to tvrdí mraky let, ale vždycky počítají katuální cenu energií a aktuální cenu zateplení. Kdyby vzal cenu fasády třeba v roce 2010 a počítal to podle nákladů na topení, jak postupně stoupaly, tak zjistí, že už to má dneska prakticky zpátky. Prostě buď to uděláš a ono se ti to třeba za 15-20 let vrátí nebo to budeš pořád počítat dokola a pořád budeš mít výsledek, že se to nevyplatí..

Táta mi říkal u svého baráku to samé celou dobu, ale kdyby v roce 2010 zateplil, tak při dnešních cenách by to měl do tří let zpátky. Místo toho musel koupit krbový kamna do sklepa (nejdřív menší, kam si udělal vlastní výměník, který 2x opravoval a po 5 letech větší i s výměníkem), k tomu štípačku, postavit přístřešek na dřevo a každý rok vozit dříví a řezat a štípat a podobně. Potom se mu zhoršilo zdraví a už měl problémy. Kdyby tenkrát udělal zateplení, tak by neměl problémy s vytápěním plynem (že na to ani nevydělá) a byl by v pohodě.
Máš pravdu, obecně souhlasím a ve svém věku musím myslet i dál a třeba časem ani tu sekeru neuzvednu :lol:

Ale jim není ani 30, dům mají necelé 3 roky, hypoteka jen tak tak, že to s platy vyjde.
Udělali sami (a s rodinou) cca 95% všeho svépomocí. Na fasadu si mladej netroufá.
A nyní počítá takhle.

Zároveň musím říct, že mnoho známých platilo ročně za topení a vodu za rok 20tis.Kč a mnohem víc již v roce 2010 - to je také fakt.
Oni nyní spadnou podle mě na cca 14-16t.Kč za rok.
Ani fasáda nestála 2010 polovinu...

5000Kč za rok úspora je z dnešního pohledu opravdu vtipná, pokud k tomu dám fasádu za 300t.Kč a tepelko za 100t.Kč a kdo ví jestli ne víc, KTERÉ NAVÍC NEMAJÍ A PŮJČIT SI JIŽ NEMOHOU - vše vykrváceli do baráku.

Jediná nevýhoda je nyní ten věk a riziko, že se něco stane, že némůžu už zítra nasekat dřevo :wood: ale finančně zatím nemohu souhlasit.

A pokud slyším hlášku že bude radši sekat o den dýl - protože tohle na nynější zimu měl za 2 týdny - po práci - hotové, nasekané a pod střechou...
Tak s mladým musím prostě souhlasit.
eman
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

Zateplení se vyplatí v každém případě. My stavěli před 17 lety a už tenkrát jsem použil Ytong a na to 20cm EPS. Byl jsem za totálního blázna, že prý "pětka" stačí. Výsledkem bylo, že jsme až do Covidu platili ročně 15tis. za vytápění elektrokotlem. Na podzim zapnout a bez jakéhokoliv zásahu na jaře vypnout. Soused se pořád vytahoval, jak on protopí jen 5tis. ve dřevě......jo, má ho pořád plnou zahradu, celý léto řeže, štípe, skládá a pak to přes zimu tahá v koších do sklepa ke kotli.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Vitek

Příspěvek od Vitek »

Emane emane.
Pekny pripad.

Ale na druhou stranu taky mam zatepleno 30 cm polik 70 cm vata na pude, rekuperace klimatizace elektrokotel s akunadrzi a rad topim misto elektrokotle drevem. Vse sem si delal sam.

Jednoznacne protoze se nam libi vizualni efekt a fakt ze topeni drevem nas vyjde na 1 tisic korun. 2 m3 kulatiny sem kupoval za 1000 kc.

Musis to ale rozrezat a postipat coz za pomoci stipacky a motorovky lze velmi snadno a za tyden prace po vecerech to nadelas.

To ze soused reze tak reze bud ho to bavi nebo to je fuk.

Ja se ridim pravidlem ze se staram sam o sebe a na ostatni vyjma par dobrych pratel seru z vysoka. Ja sem si vsiml jednoho fenomenu. Jsem asi jediny co si nestezuje a dela a kona. A neceka na dotace a neremca ze vykup je naprd. Lidi na vesnicich i v satelitech zalezou domu zapnou bednu a cumi do ty kostky .. a remcaj a remcaj jak toto a tamto.

Nesrovnavej se s ostatnima, nevytahuj se ani se neponizuj.

Soused dela drevo protoze bud nema na zatepleni a nebo v tom nevidi dulezitost. Pokud ma drevo. A zimu za 5 K a 2 mesice prace treba mu to vychazi. To ze u tebe jeho chovani ti prijde zvlastni tak se ho zeptej proc jak blazen maka...... Nabidni mu pomoc pokud je starsi a nemocny....

Ja sem narazil na fenomen. Mam kolem sebe sousedy co jsou pri penezich a vedi ze mam velkou fve. Na leto nabizim prodluzku a elektriku z fve zdarma. A co myslite nikdo nechce ..... Ty lidi jsou ale presne ty samy co pri rocnim vyuctovani se jich zeptam kolik plati a oni za 70 tisic za elektriku s virivkou od dubna do září. Ze je to hrozne drahy. Rimam mu vem si ode me.. nic za to nechci. Lidi sou ruzni a to ze se neumime ztotoznit s jejich chovanim je naprosto spravne. Nejsme ovce.
PavelR

Příspěvek od PavelR »

JirkaE píše: sob lis 09, 2024 10:32 am [
Ale jim není ani 30, dům mají necelé 3 roky, hypoteka jen tak tak, že to s platy vyjde.
Udělali sami (a s rodinou) cca 95% všeho svépomocí. Na fasadu si mladej netroufá.
A nyní počítá takhle.
A to nechá holý zdi bez omítky?
Pokud ne a bude dělat finální omítku tak rozdíl dát izolant nebo nedát není velkej. Kubík polyšu zase nestojí tolik.
dívám se 200mm EPS 284/m2 s DPH kolik má metrů? 200? to by byl velkej barák a beztak by to bylo prd ve srovnání s cenou omítky jako celku
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

PavelR píše: sob lis 09, 2024 11:25 am
JirkaE píše: sob lis 09, 2024 10:32 am [
A nyní počítá takhle.
A to nechá holý zdi bez omítky?
Pokud ne a bude dělat finální omítku tak rozdíl dát izolant nebo nedát není velkej. Kubík polyšu zase nestojí tolik.
dívám se 200mm EPS 284/m2 s DPH kolik má metrů? 200? to by byl velkej barák a beztak by to bylo prd ve srovnání s cenou omítky jako celku
Je to starý barák, má svojí starou fasádu :)

Ale nemají prachy, kotel na dřevo jede a musí se zaplatit, ruce mají zdravé a nebojí se toho a neremcají a makají...
Voda a topení za 15t.Kč za rok, kdo to dnes má...

Zeťák si mě získal hned,(dcerka dobře vybrala), celé to odmakal sám, když se dívám kolem sebe, jedna plačka vedle druhé a udělat kus práce - to né... :lol:

Zeťák to zvládne a já si to prubnul před obědem na rozhýbání také, abych jen nekecal...
Tedy ještě pár let to půjde :lol: :lol: :lol:

20241109_113327.jpg
PavelR

Příspěvek od PavelR »

jo takto to už chápu. jsem myslel že se jedná o novostavbu.

dřevo jsem už dlouho nedělal. Mám na to protláčecí štípačku. Mít k tomu 2 k pile co budou řezat metry na třetiny, dva na polínka a jednoho ke štípačce tak udelám 10m3 do oběda :-)
Teď bych se toho štípadla potřeboval zbavit :-)
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

PavelR píše: sob lis 09, 2024 12:28 pm jo takto to už chápu. jsem myslel že se jedná o novostavbu.

dřevo jsem už dlouho nedělal. Mám na to protláčecí štípačku. Mít k tomu 2 k pile co budou řezat metry na třetiny, dva na polínka a jednoho ke štípačce tak udelám 10m3 do oběda :-)
Teď bych se toho štípadla potřeboval zbavit :-)
špalíček na fotce má 90cm průměr, 45cm výšku, chtěl bych vidět tu štípačku a toho JEDNOHO, který to do štípačky dostane :lol: :lol: :lol:

Pěkně po staru, perlík, klíny a pořádná sekyra a spolu s lavjů a pravjů, takhle ve třech - to zvládneme :D
Mám tady ještě asi 10m3 kdyby si chtěl někdo zacvičit ;) ale do oběda to rozhodně nebude
PavelR

Příspěvek od PavelR »

tak to ne. nechal jsem si dovézt pěknou kulatinu max 50cm.
Na toto jsem moc línej to přiznávám. :-D
SJM1
Lokalita: Praha

Příspěvek od SJM1 »

JirkaE píše: sob lis 09, 2024 8:00 am Letos se zateplila půda a vyměnila okna - půda bude velmi efektivní = bylo tam jen 10cm škváry nic víc - to muselo letět ven rovnou.
Dobře vychází zateplení alespoň severní fasády, nebývá tam moc oken, takže by to mohlo být jednodušší a ne moc nákladné.
PavelR

Příspěvek od PavelR »

Potvrzují že zateplení půdy dělá mnoho. Měl jsem skoro bez izolace. Dal jsem 50-60cm vaty, a je to neskutečný rozdíl
Ronn

Příspěvek od Ronn »

soami píše: pát lis 08, 2024 10:11 pm Proto někteří (včetně mě) předělávali klimu na výměník chladivo/voda.
Yoyo, taky sem si s tím hrál, pak jednou v noci uteklo chladivo z ASGE 18AIN do systému skrze prasklý výměník při defrostu a stříkaly všechny přetlakové ventily a odvzdušňováky. Běhal jsem rychlostí světla ten propan vyvětrat... :) Techniku mám rád, a běhání ne. Takže tudy cesta nevede.

Dva roky jsem vytápěl celý barák ASH-13BIS2/W * (topí do -30°C venkovní teploty) + občas po staru krbem... Mně to topení v krbu fakt ale nebaví... a když jsem viděl ten SMH-60IRB za 40K na pultě, hned jsem si řekl že to spolu zkusíme... Teď jsem ve fázi instalace (dávám si načas) a snad to brzy rozběhnu.
soami píše: pát lis 08, 2024 10:11 pmJenže pro ostrov to není optimální řešení - pokud není na střeše 50kWp...
Když seš v odpojen od Gridu, je vytápění kompresorem fakt výzva... Zatím jsem vyjel na 97x390Wp s rozložením od SV po SZ. A nestačí to z důvodu malé baterky a zastínění sněhem. A rozhodně ani ani 3x14kWh baterka jak plánuje pavel281185 s polem 15kWp ve skutečném ostrovu nebude stačit a stejně bude muset pravidelně nastartovat přidavný plyn/benzín zdroj, ikdyž nebude topit kompresorem. A s velkou pravděpodobností během prosince a ledna bude mít i problém nabít 43kWh baterku z panelů. Prostě malé pole... A protože ve schématu není vidět "Genset", bude pavel281185 na Gridu. Stejně bude platit paušál za členství v klubu "Grid".

Podstatný je ve skutečném ostrovu zajistit a) zimní bezobslužný provoz, abys tam neměl ten bílý bordel. A pak si můžeš b) nahradit celou sestavu s vodním krbem a za ušetřený investiční peníze a následné revize a palivo pořádně přepanelovat.

* - Klimatizaci (ASH-13BIS2/W ) mám na měřáku a před sezonou nuluji čítač. Od říjnového občasného přitápění do ukončení sezony v dubnu byla spotřeba 2.4MWh. Ani jsem to nevypínal... Typický odběr je 550W. Po letošním upgrade jede klima jen přes den přímo z panelů, ikdyž je zataženo. V prosinci to ale nevidím tak optimisticky...
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Kolik dá těch 97 panelů reálně v rozptýleném světle ?

Ohledně komfortu a ceny mi pořád vychází nejlíp zplynovací kotel na dřevo, kterým se jednou za den nebo dva natopí akumulačka. Když jede naplno, tak má i nejlepší účinnost, děla menší bordel do vzduchu a nebude časem potřebovat ani separátor prachových částic na komín. Akorát jsou klasicky podělané ceny díky dotacím podobně jako u fv.

Jedna nevýhoda, která mě napadá je odběr el., ventilátor tam musí vhánět extra vzduch pro pořádnou výheň, ale to je podobné i u peletového nebo kondenzačního kotle
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od unicast »

Ronn píše: sob lis 09, 2024 9:40 pm
soami píše: pát lis 08, 2024 10:11 pm Proto někteří (včetně mě) předělávali klimu na výměník chladivo/voda.
Yoyo, taky sem si s tím hrál, pak jednou v noci uteklo chladivo z ASGE 18AIN do systému skrze prasklý výměník při defrostu a stříkaly všechny přetlakové ventily a odvzdušňováky. Běhal jsem rychlostí světla ten propan vyvětrat... :) Techniku mám rád, a běhání ne. Takže tudy cesta nevede.
Ale tak proč ne? Jenom se mi jeví jako ne úplně vhodné použít deskový výměník, u kterého se musí hlídat průtok vody a zavzdušnení vodního okruhu atd., chce to výměník, který bude zároveň i malou akumulační nádrží, postačí 50 litrů, pak už to při defrostu nezamrzne ani omylem.
Ronn

Příspěvek od Ronn »

emedium píše: ned lis 10, 2024 10:00 am Kolik dá těch 97 panelů reálně v rozptýleném světle ?
To se ani neodvažuji psát, každý den a měsíc jinak... Pod vlivem 12 leté solaritýdy jsem došel k závěru, že klíčová je konzistence výroby.
Celková výroba je zkreslující, to je v ostrovním domě k ničemu. Ty potřebuješ konzistentně každý den nějakou minimální porci energie...
V odpojeném domě od gridu se hraje na výrobu v zimě. V létě to umí každej...

Osvědčily se panely i na JV fasádě, kde Ti nezapadnou sněhem a vyrábí okamžitě s rozedněním s odrazem od sněhu. Pozor, takto orientované panely mají 1/2 výrobu z rozptýleného světla.

Abych Tě úplně neodbyl, přikládám nejslabší celodenní výrobu v posledních měsících:
Srpen 4.8.2024 53kWh / celkem za měsíc: 4046kWh
září 15.9.202 8.8kWh / celkem za měsíc: 2792kWh
říjen 2.10.202 15.5kWh / celkem za měsíc: 1989kWh
Listopad 6.11.2024 8.1kWh / celkem za měsíc: včetně dneška čekám 500kWh

Minimální denní porce energie v zimě pro celý dům včetně TUV, ČOV, vytápění a EV je cca. 50kWh => 1500kWh za měsíc. Pokud chceš být odpojen od gridu, musíš minimálně tohle vyrobit. Nejistota výroby se vyhlazuje a) maximálním převedením spotřeby do okamžiku výroby pomocí automatizace, b) baterkou s kapacitou maximánlní jednodenní zimní výroby (u mě nyní cca. 95kWh)
emedium píše: ned lis 10, 2024 10:00 am Ohledně komfortu a ceny mi pořád vychází nejlíp zplynovací kotel na dřevo, kterým se jednou za den nebo dva natopí akumulačka. Když jede naplno, tak má i nejlepší účinnost, ...
Tohle mne bavilo 4roky. Nyní jedu klima, + zprovzňuji TC za 70k komplet. A to je vlastně i jedno, když je činnost koníčkem proč tím netrávit čas. Mně topení v krbu/kotli nebaví a komfort má u mě jinou definici.
Naposledy upravil(a) Ronn dne ned lis 10, 2024 12:10 pm, celkem upraveno 2 x.
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek