DC zásuvky

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
solárník

Re: DC zásuvky

Nový příspěvek od solárník »

kodl69 píše:
až to někdo dostanete do ruky, napište, jestli to pasuje na klasickou ku68 do zdi, pak by mě to zajímalo, připadá mi, že ten vypínač bude mimo krabici a dělat díry do zdi se mi nechce...
Do hranatých pasuje - viz foto, mám je doma. Jediné, kam to nedostaneš, je ta nejmělčí krabice na omítku. Ale to je kvůli hloubce, ne rozměrům.

Verze bez vypínače pasuje určitě i do kulaté. Verze s vypínačem do kulaté nepasuje. (Na fotce je s vypínačem.) Musel bys dát distanční rámeček, se kterým jsem to fotil tady na té fotce. Pak už by verze s vypínačem pasovala i do kulaté krabice do zdi, ale díky rámečku by byla cca o 13mm výš. Angličani totiž mají jen hranatý krabice.

Levná verze bez vypínače je tady: http://cz.rs-online.com/web/p/elektrick ... y/7758062/
Přílohy
ukzasuvka.jpg
PavelR
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od PavelR »

zajimavy ze na tom pisou AC only ...
solárník

Taky netuším důvod. Je to i na verzi bez vypínače.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

Já ho vím - 230V dc dokáže natáhnout oblouk na značnou vzdálenost, tj při pomalém vypínání ze zásuvky a zasunutí zpět je celkem jistota svařování, na to stačí už 24V DC při 10A... Navíc je tento typ zásuvek dle normy pouze pro ac 230V, takže kdo připojí trafo do dc zásuvky má :shock: Proto třeba nechápu zásuvky univerzální pro EU/UK/US což je 120V pro us, 230V pro zbytek..
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
solárník

Oblouk je ale problém všech zásuvek na DC a vyšší proudy. Tak to prostě je. Tedy nic nového. Já jsem původně myslel, že se bojí oblouku v tom vypínači. Ale pak jsem zjistil, že to píšou i na zásuvce bez vypínače.

Já vypínám PC+monitor (monitor 27" 3D LG viz. http://www.digitaltrends.com/tv-reviews ... 52-review/ - funguje bez problémů přímo na 12V rozvod z akumulátorů, a PC s Intel i3 se zdrojem na 12V, oba dohromady jen cca 4 až 6A/12V) přívod už dlouho klasickým lustrovým vypínačem a je jako nový, žádné sváření jsem nezaznamenal. Pravda, připojit tam silný měnič, tak bych ho s tím za běhu asi radši nevypínal ;) Ale to je u DC obecný problém a s konkrétní zásuvkou nesouvisí.
kodl69

12V ještě dobrý, ale běžná svářečka má napětí naprázdno obvykle od 26 do 35V, a 1,5mm elektroda při 30A už něco předvádí. Takže základ je proškolená obsluha, vypnout spotřebič a pak teprve ze zásuvky. (asi nebude problém vytáhnout "zaživa" led lampičku 7W) Ty vypínače na zásuvkách ve mě svým provedením moc nebudí důvěru, kdoví jak daleko se od sebe dostanou kontakty při vypnutí a jak asi funguje mžikový mechanizmus. Já to potřebuju na 48V, rozvody budou jištěny max 10A jističem, ten to dá i při zkratu, i když není pro DC, v jističi je cca 5mm vzdálenost kontaktů a ještě "vyfouknutí" oblouku do zhášecí komory, 10kA zkratový proud určitě moje baterky nedají.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
fugas

Nový příspěvek od fugas »

Tak jsem byl u kamaráda a on tam měl na vyhození UPS.Samozřejmě jsem se jal demontovat vše co je prokazatelně škoda zahodit,čili vše co se demontovat dá.V tom mě to praštilo do oka.Geniální DC zásuvky.Nemám zatím nic z čeho bych tahal větší proud a i tak myslím že něco vydrží,když i autozapalovač sloužil na těch spotřebičích více než dva roky.
Líbí se mi,že jednu zdířku použiji pro 12V ,druhou pro 24V a třetí pro společné mínus,viz obrázek.
Samce u spotřebičů budu samozřejmě zapojovat já,takže vždy použiji příslušný kolík podle napětí vyžadované spotřebičem,tedy 12V nebo 24V.Výsledkem je rozvod pro dvě DC napětí a to zcela blbuvzdorný.
Přílohy
apc-sua-1000-1500-ups.png
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
solárník

Jo tyhle obrácené je asi poměrně bezpečné použít. U těch klasických (PC), tam bych se už bál, aby mi do toho někdo nenakouřil 220.

Já mám stejně radši tyhle anglické, jsou za babku a jde k tomu koupit i prodlužovák s více zásuvkami :-)
A má taky 3 kontakty

http://cz.rs-online.com/web/c/konektory ... -order=asc

http://cz.rs-online.com/web/c/pojistky- ... -order=asc
fugas

Jo jo.I uznávám že ty anglické vypadají elegantněji.Ale tak proč nevyužít odpad který bude ještě pár let sloužit.Stejně budu sekat do zdi,takže těch zásuvek namastím všude dost abych se případnému použití prodlužováku spíš vyhnul.U mě to bývá provizorium na věky a pořád překračovat kabel a poslouchat drahou polovičku je opruz :D
Ten protikus bych nepoužil už z důvozu že mi do toho děti nacpou alobal od čokolády a pojistky pojedou.Nekryté kontakty nechci ani na bezpečné napětí.Takhle je to standardní krytá zásuvka a je klid.Jsou takhle po čtyřech,takže místa spousta
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
dracekvo

Nový příspěvek od dracekvo »

Já osobně bych se vyvaroval všech konektorů, které se v ČR běžně používají na 230V a to včetně konektorů z UPS. Náhoda je blbec. Jako nejlepší varianta mi přide použít zástrčky na 230V z jiných zemí. Je to určené pro zabudování do zdi, aby to hezky vypadalo, vyrábí se to a vyrábět se to bude a hlavně nehrozí, že se někdo splete a něco tím odpálí.
Proti natažení oblouku není odolná žádná DC zásuvka. Proto vytahovat zásadně vypnuté zařízení.
fugas

Zdá se mi daleko pravděpodobnější že mi někdo do té cizokrajné zástrčky náhodou strčí něco co tam nepatří.Každý foťák nebo holící strojek má všechny ty redukce.Aby mi někdo strčil cokoliv jiného než co mám k tomu uspůsobeno do těch zásuvek z UPS by musel být záměr.
Budu to používat stejně jak je to navrženo,tedy samice pod napětím,samec na spotřebiči.Varianta,kdy by bylo na samci napětí a to mi někdo poslal do DC rozvodu jednoduše neexistuje pod označením náhoda.Všechny kabely běžně používané v domácnosti kolem PC jsou,jak jsem se přesvědčil,orientovány stylem standardní vidlice na 220VAC a na druhé straně stejná samice jako budu mít ve zdi.Z monitoru kabel napevno a na druhé straně opět samice.Domácnost tedy žádnou záměnu nenabízí.Jak jsem psal,musel by to být předbastlený záměr.
Nedávno jsem koukal na kávovar na dvě kafe napájený 24VDC.Má příkon 300W což je tedy 12A.To by mohl být ten zdaleka nejvýkonnější stejnosměrný spotřebič,jaký si dokážu představit.Důvod proč ho tahat ze zásuvky během provozu mě nenapadá,ale budiž,stát se to může.V tom případě bude oblouk krytý konektorem,jak vyplívá z jeho tvaru.Cizokrajná zástrčka krytá není.I když tenhle šváb rozhodně nikoho nezabije.Ostatní DC spotřebiče mají vesměs příkon v jednotkách až desítkách wattů.Nejžravější z nich je notebook a ani když jsem ho připojoval přímo do DC krabice,žádný neuhasitelný ohňostroj jsem nezaznamenal.
Leda,kdybych nějakou UPS doma měl,bych si do ní mohl zapojit DC spotřebič a tak ho zničit.To bych ale považoval za vrchol kretenizmu a že bude manželka tahat UPS z racku,aby ji otočila a zjistila že tam vůbec nějaké zásuvky jsou...? To je dost utopie.
kodl69

já to taky budu řešit těma anglickejma zásuvkama, postupně jak budu přepojovat zásuvky na 48V tak je vyměním. V lampičce když vyměním žárovku za 48V, tak dám taky jinou koncovku, ale mám i zásuvky, do kterejch jde vidlice anglická i česká - to je možná lepší než jenom anglická, protože všeliký adaptéry na 48V fungují, a co nefunguje, se nezničí - omylem zapojená sekačka s indukčním motorem to zvládla, vrtačka vrtala sice pomaly, ale přece, stejně jako řetězová pila a přímočarka jely jenom sotva, ale jistě se jim nic nestalo. Takže anglický koncovky na to, co je jednoznačně na 48V a zásuvky obojetný, protože sem zatím nic nezničil při zapojení do 48V DC. Uni zásuvky jsou i s vypínačem:http://www.ebay.com/itm/10A-3-Pin-Power ... jZVBP0ff-g takže bez oblouku při vypínání, na kulatou krabici jdou namontovat po menším tuningu krabice, a nebo udělat cca 5m distanc, protože strojek je hranatej. Vypínač není spojenej se zásuvkou, takže by to šlo použít i na světelným rozvodu DC a mít u vypínače zrovna zásuvku.
dracekvo

Nový příspěvek od dracekvo »

Zásuvky s vypínačem sice jsou, ale ten vypínač není rozhodně stavěnej na 48V DC. Oblouk se akorát přesune ze zástrčky do vypínače. A netroufnu si odhadnout kolik vypnutí pod zátěží takovej malej vypínač zvládne.
luky

Nový příspěvek od luky »

fugas píše:
Zdá se mi daleko pravděpodobnější že mi někdo do té cizokrajné zástrčky náhodou strčí něco co tam nepatří.Každý foťák nebo holící strojek má všechny ty redukce.Aby mi někdo strčil cokoliv jiného než co mám k tomu uspůsobeno do těch zásuvek z UPS by musel být záměr.
Budu to používat stejně jak je to navrženo,tedy samice pod napětím,samec na spotřebiči.Varianta,kdy by bylo na samci napětí a to mi někdo poslal do DC rozvodu jednoduše neexistuje pod označením náhoda.Všechny kabely běžně používané v domácnosti kolem PC jsou,jak jsem se přesvědčil,orientovány stylem standardní vidlice na 220VAC a na druhé straně stejná samice jako budu mít ve zdi.Z monitoru kabel napevno a na druhé straně opět samice.Domácnost tedy žádnou záměnu nenabízí.Jak jsem psal,musel by to být předbastlený záměr.
...
Dovolím si ti oponovat. Jakýkoli spotřebič na 12/24V s touto americkou vidlicí půjde vrazit do libovolné připojovací šňůry. Tedy pokud takto, pak je třeba všechny DC spotřebiče mít odolné proti náhodnému připojení 230VAC.
Tohle fakt není bezpečný ani trochu.
Už jsem to tu před časem řešil - co XLR konektory? Nestojí moc, koupit se dají kdekoli a kdykoli. Co jsem koukal, píšou 50V/15A. Existují 3, 5 i více pinové verze. 3piny by stačily (12V, 24V, GND)
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
fugas

Rozumím.Pokud bude vidlice v zásuvce 220VAC a její druhý konec,tedy samice bude volně ležet,pak je možné to do sebe zapojit.To je fakt.Po pravdě stolní počítač vůbec nevlastním,čímž se riziko prudce snižuje.Ale mohou nastat okolnosti za kterých k tomu dojde.
mypower.cz
R.I.P.

Nový příspěvek od mypower.cz »

Technicka: jsou tu debaty o vytazeni oblouku atd., nicmene nikde nevidim jake spotrebice fugas chce napajet. Od toho se odviji nebezpeci vytazeni oblouku a likvidace vypinacu. Taky podle spotrebicu by se dalo mozna namitnout, zdali by nebylo lepsi malym menicem to prevest na 230V klidne s modif. sinusem a hnat to pres klasicke zasuvky a spotrebice mit na 230V. U sebe na chate mam 12V veci napojene naprimo bez zasuvek. Zjistil jsem ze 230V 300W jedu bez problemu trvale (NTB, usporky, wifi antena [spoj do mesta] wifi router, switch, male spotrebice). Nad 10A zacina byt vyuziti 12VDC neprakticke.
fugas

Jak všichni víme,měnič je nástrojem ďábla :D
Jde o běžné věci jako lampičky notebook a jak jsem psal,možná bych to z hecu zkusil s tím kávovarem(300W).
Námitka od obou uživatelů výše,že je možnost kolize s 220VAC je správná,takže to rozhodně ještě zvážím.
Jinak měnič je nutnost tam kde to jinak nejde,ale kde je to možné,chci napájet rovnou a beze ztrát.Navíc se mi líbí rozvod bezpečným napětím.
solárník

... a v zimě ďáblovi svítí oči nejvíc :lol:

Já dávám v nových rozvodech prostě ty anglické (https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... =40#p38704), cena dobrá a vypínač drží už přes 3 roky a je v pohodě (napájí PC s i3 procesorem a 27" monitor)
Naposledy upravil(a) solárník dne pát dub 22, 2016 10:19 am, celkem upraveno 1 x.
mypower.cz
R.I.P.

Nový příspěvek od mypower.cz »

Ztraty u malych menicu jsou znacne zanedbatelne. Tedy alespon u toho meho to tak je pri malem odberu. Prinosy mnohem vetsi.

U me 300W CarTrend menic do auta. Napaji male spotrebice, osvetleni.

Zapojeni - standby provoz

Kód: Vybrat vše

[24V BAT] => [24V > 12V DCDC] ==O==> [MiniPC]
                                |
                                +==> [12VDC > 230VAC 300W] => [2x Wifi, router]
Aktualni spotreba vyse nakresleneho je 27W.

Pokud ztrata na menici je rekneme 2W (usuzuji ze standby rezimu, menic samotny jsem nemeril), protoze samo MiniPC dle mych mereni voltmetrem a ampermetrem zere 23W, neco musi zustat pro spotrebice za menicem a neco sezere menic, tipuju tak ty 2W, tak me to vubec netankuje, mnohem lepsi nez vetsi ztrata diky zahrivani vodicu v cele jeho delce.

To je moje prakticka zkusenost z chaty. Pokud tam pustite 300W kavovar na 12V, ztraty na vodicich diky zahrivani po cele jejich delce budou zrejme znacne, nebo to musi byt minimalne 6 - 10 ka kabel. To je medi a medi :))
solárník

Asi jo no, nějakej pidiměnič by se asi dal snést, kdyby měl tak malou klidovou spotřebu. Pokud by byla 2W, tak to je zanedbatelné. Já mám někde odstavený sinus 800W a ten už měl okolo 10W, což mne lehce vytáčelo, to už bylo 20Ah/12V denně.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek