Ostrovní život - FVE
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
Re: Ostrovní život - FVE
Ale tahle vložka má taky obrovský výkon do místnosti a malý do vody. 6,6 kW do místnosti je fakt hodně.JirkaE píše: ↑pát lis 08, 2024 12:07 pm Edit: tak to šlo i z mobilu. https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/ ... -vymenikem
Do moderního zatepleného domu dost nevhodné. V téhle cenové relaci mi přijde lepší lehce připlatit za ten Verner (bez obestavby vyjde levněji než HS vložka s obestavbou).
-
Krbovky Haas&SOHN s výměníkem používám pětadvacátou sezónu. Pořád ty jedny, jako hlavní zdroj tepla a jsem spokojen. Je to model Luž. Pravda, trochu jsem je vytunil skelnou vatou, aby víc topily do vody...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Netuším odkud je číslo 6,6kW do místnosti. Na sklo se dá sáhnout - krátce, ale sáhnout, koukající rámeček je minimum.vk_1 píše: ↑pát lis 08, 2024 12:37 pmAle tahle vložka má taky obrovský výkon do místnosti a malý do vody. 6,6 kW do místnosti je fakt hodně.JirkaE píše: ↑pát lis 08, 2024 12:07 pm Edit: tak to šlo i z mobilu. https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/ ... -vymenikem
Do moderního zatepleného domu dost nevhodné. V téhle cenové relaci mi přijde lepší lehce připlatit za ten Verner (bez obestavby vyjde levněji než HS vložka s obestavbou).
V součastném obýváku kde jsou kamna - je cca 12-18 Stupňů a takto s obestavbou nedosáhne teplo ani na 20, i když to kulím na plný plyn
Ostatní teplo zůstává v obestavbě a jde prozatímně do 3 trubek 125mm nahoru s odbočkou na 100mm do koupelny.
V budoucnu to bude výměník, nyní je položený vedle. Je to velmi těžký macek.
Kdyby šlo 6,6kW do místnosti tak se tam upeču už dnes, já naopak izoloval celý strop, protože vrchní pokoj kopíruje nyní pokojíček holek a šlo tam odspodu moc zima
To jen na popis z reality
Kamna jsou obezděná cihlama na 15cm, uvnitř komplet vyzděné cihly s akumulaček.
Vršek je šikmý, měl být původně pod schody 4cm izolační desky, nad tím jen položená deska sádrokartonu.
Vlahé i při větším výkonu.
Celé to zbořím a půjdou jinam
Edit : Aha, už jsem to našel...
Ano, pokud by stála kamna tak jak jsou, bez obestavby, byl by výkon celého pláště do obýváku 6,6kW.
Ale kdo by si nechával takovou šerednou obludu bez obestavby
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Žádná kamna hlavně prakticky nikdy nejedou na ten jmenovitý výkon.
-
Právě že s akumulační nádrží má největší smysl tím topit na jmenovitý výkon.
Spousta lidí si koupí kamna s výměníkem. Pak zjistí, že mají v obýváku vedro.
Tak to začnou škrtit a topí výrazně pod jmenovitým výkonem.
Pak začnou nadávat, že kamna s výměníkem jsou naprd, protože se zanáší výměník a komín. Že to kouří do místnosti. A že to topí do vody málo. Je to takovej ohranej příběh, furt dokola.
Čest výjimkám
-
Vedra v obyváku se nebojím, to by tam bylo už dnes, přesto ale...vk_1 píše: ↑pát lis 08, 2024 1:26 pmPrávě že s akumulační nádrží má největší smysl tím topit na jmenovitý výkon.
Pak začnou nadávat, že kamna s výměníkem jsou naprd, protože se zanáší výměník a komín. Že to kouří do místnosti. A že to topí do vody málo. Je to takovej ohranej příběh, furt dokola.
Čest výjimkám
To dřevo a čištění, občas rozřeřu špatné palety, tahat to tam, při čištění to taky není úplně bez prachu, i když odsávám stále.
Prostě kamna jsou i prach, což dokazují i ty trubky. Bez prachu to nejde, ačkoliv jsem proto udělal maximum.
To co je uvnitř trubek, by bylo a je částečně i v bytě a to mám přisávání vzduchu filtrované.
Dám to dozadu k tomu dva NAD 1000L a bude teplo i tak pryč z bytu s tím...
-
vk_1 píše: ↑pát lis 08, 2024 1:26 pmPrávě že s akumulační nádrží má největší smysl tím topit na jmenovitý výkon.
Čest výjimkám
Ta kamna ale mohou dávat i výrazně víc, když tam budeš každé tři minuty přihazovat plnou náruč sušených větví 2 cm v průměru. Naopak když se tam dají tlustá polena, tak sice budou prohořívat dlouho, ale to taky znamená pomalu, čili i ten okamžitý výkon, který budou uvolňovat, bude menší. No a pak záleží, jak moc se to nafutruje, dá se topit nepřidušeně, ale přihazovat co deset minut jen jedno menší polínko nebo se to taky dá nafutrovat tak, že to skoro nejde zavřít. Ten jmenovitý výkon je zprůměrovaný při nějaké jmenovité spotřebě dřeva, uváděné výrobcem v technickém listu...
-
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Ty kotle Verner vypadají hodně dobře, ale dát za ně přes sto litrů? Teď tady mám už 10 let krbovky za 4 500Kč z OBI a stále s tím funguji. Není to sice žádná hitparáda, ale .... Na ty 4 měsíce v roce ... Ostatní měsíce už teď pokrývají přímotopy, klima. A doufám, že to s nima ještě o nějaký ten den prodloužím přidáním dalších panelů. Stále tu mám místo na dalších 10kWp.vk_1 píše: ↑pát lis 08, 2024 12:37 pmAle tahle vložka má taky obrovský výkon do místnosti a malý do vody. 6,6 kW do místnosti je fakt hodně.JirkaE píše: ↑pát lis 08, 2024 12:07 pm Edit: tak to šlo i z mobilu. https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/ ... -vymenikem
-
No jasně, ale když chceš tu dobrou účinnost, kterou deklaruje výrobce, musíš jet přibližně na ten jmenovitý výkon, se specifikovanou hodinovou dávkou paliva. Když tam dáš obří polena, a přiškrtíš vzduch, bude to hořet hezky dlouho, ale budeš s účinností hluboko pod hodnotou, kterou naměřil výrobce ve zkušebně. Protože tam bude málo vzduchu a do komína půjde spousta CO a dřevoplynu, který by se normálně ještě spálil.unicast píše: ↑pát lis 08, 2024 2:43 pm Ta kamna ale mohou dávat i výrazně víc, když tam budeš každé tři minuty přihazovat plnou náruč sušených větví 2 cm v průměru. Naopak když se tam dají tlustá polena, tak sice budou prohořívat dlouho, ale to taky znamená pomalu, čili i ten okamžitý výkon, který budou uvolňovat, bude menší. No a pak záleží, jak moc se to nafutruje, dá se topit nepřidušeně, ale přihazovat co deset minut jen jedno menší polínko nebo se to taky dá nafutrovat tak, že to skoro nejde zavřít. Ten jmenovitý výkon je zprůměrovaný při nějaké jmenovité spotřebě dřeva, uváděné výrobcem v technickém listu...
Někomu to nevadí, OK. Ale v tom případně je už efektivnější ten kotel na dřevoplyn. Ten nafutruješ, a řídí si to optimálně sám.
Stejně tak, když vůbec nechci mít kamna v obytných místnostech, tak kotel v kotelně dává větší smysl.
... ale to jsme asi od původního tématu dost odbočili, pardon za offtopic.
-
Tohle téma je o ostrovním domě. Koupíš krbovky z OBI za 5 tisíc, fajn. Čím budeš v zimě ohřívat vodu?Mogul píše: ↑pát lis 08, 2024 5:44 pm Ty kotle Verner vypadají hodně dobře, ale dát za ně přes sto litrů? Teď tady mám už 10 let krbovky za 4 500Kč z OBI a stále s tím funguji. Není to sice žádná hitparáda, ale .... Na ty 4 měsíce v roce ... Ostatní měsíce už teď pokrývají přímotopy, klima. A doufám, že to s nima ještě o nějaký ten den prodloužím přidáním dalších panelů. Stále tu mám místo na dalších 10kWp.
-
Jasně, ale i ty nepřiškrcený kamna můžeš provozovat plný paliva nebo jenom na jedno polínko. Pak máš sice víceméně konstantní čas mezi přikládáním, liší se množství paliva a tedy výkon, ale neliší se tak moc účinnost (pokud průduchy zvládnou přísun kyslíku).
-
Když to nepřiškrtíš, a dáš tam moc malou dávku paliva, "jedno polínko", tak ti tam vznikne v topeništi přebytek vzduchu, spousta tepla uteče do komína. Nevěřím, že ta účinnost bude dobrá. To mi říkal každý kamnář, se kterým jsem to řešil. Ale zkušebnu nemám, dokázat to nemůžu
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
další věc je vyčišťený výměník.
Ve zkušebně to mají předpokládám nový, čístý každý cm teplosměnné plochy.
U peleťáku který hoří celkem konstantně mi špinavý a vysátý výměník dělal velký rozdíl 120C vyčištěný stav až 250C když se mi neěchtělo druhým týdnem. Na povrchu trubky hned za kotlem.
To mě na těch pevných palivech irituje nejvíc. Žebrovanej litiňák se blbě čistí a rozdělávat krb zespodu v obyváku to je taky nápad. Při kostrukci nad tím moc nepřemýšleli že to bude potřeba čistit.
Ale asi jak který topidlo.
Ve zkušebně to mají předpokládám nový, čístý každý cm teplosměnné plochy.
U peleťáku který hoří celkem konstantně mi špinavý a vysátý výměník dělal velký rozdíl 120C vyčištěný stav až 250C když se mi neěchtělo druhým týdnem. Na povrchu trubky hned za kotlem.
To mě na těch pevných palivech irituje nejvíc. Žebrovanej litiňák se blbě čistí a rozdělávat krb zespodu v obyváku to je taky nápad. Při kostrukci nad tím moc nepřemýšleli že to bude potřeba čistit.
Ale asi jak který topidlo.
-
Vzpomínám si jak jsem do teplovodního krbu + komín+ čerpadla + trubky + přívod externího vzduchu + obestavba nasypal přes 250k. Kdyby tehdy bývaly takové stroje jako je dnes... ani bych s tím nezačínal... https://www.elitop.cz/tepelne-cerpadlo-smh-60irb/
Postavíš to na tvárnice, 1" trubny s izol, 2x sítko, 2x přepínací ventil s 12kvs pro volbu chlazení a TUV, termostat a rovnou do trubek podlahy. To celý za 70k včetně instalace a napojení na levný ceny dle OTE. levně => TOP. Draho=> SPOČNI. No krása...
Postavíš to na tvárnice, 1" trubny s izol, 2x sítko, 2x přepínací ventil s 12kvs pro volbu chlazení a TUV, termostat a rovnou do trubek podlahy. To celý za 70k včetně instalace a napojení na levný ceny dle OTE. levně => TOP. Draho=> SPOČNI. No krása...
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
-
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Ano, toto téma je o ostrovním domě. Máš snad pocit, že jsem odbočil?vk_1 píše: ↑pát lis 08, 2024 6:05 pmTohle téma je o ostrovním domě. Koupíš krbovky z OBI za 5 tisíc, fajn. Čím budeš v zimě ohřívat vodu?Mogul píše: ↑pát lis 08, 2024 5:44 pm Ty kotle Verner vypadají hodně dobře, ale dát za ně přes sto litrů? Teď tady mám už 10 let krbovky za 4 500Kč z OBI a stále s tím funguji. Není to sice žádná hitparáda, ale .... Na ty 4 měsíce v roce ... Ostatní měsíce už teď pokrývají přímotopy, klima. A doufám, že to s nima ještě o nějaký ten den prodloužím přidáním dalších panelů. Stále tu mám místo na dalších 10kWp.
Jedinou vodu, kterou ohřívám je v bojleru. A na to mě FW stačí. Máš snad pocit, že jediná správná cesta ostrovního domu je skrze topení vodou?
Ano... krbovky z OBI za 4 500Kč za deset let na čtyři měsíce v roce!! Máš snad lepší investici?
-
Tohle zrovna úplně ne, ale díky, mají tam za zajímavé ceny i splity. To je přesně to, co jsem hledal. Pokud to i namontujou a nebudu se muset učit bastlit chlaďařinu, tím líp. Krmit to samozřejmě budu z měniče.Ronn píše: ↑pát lis 08, 2024 6:36 pm Vzpomínám si jak jsem do teplovodního krbu + komín+ čerpadla + trubky + přívod externího vzduchu + obestavba nasypal přes 250k. Kdyby tehdy bývaly takové stroje jako je dnes... ani bych s tím nezačínal... https://www.elitop.cz/tepelne-cerpadlo-smh-60irb/
-
- Lokalita: Posázaví
Proto někteří (včetně mě) předělávali klimu na výměník chladivo/voda. To byla tehdy jediná možnost, jak udělat poměrně levně zdroj tepla s COP > 1 - Žeravík už tak levný nebyl... Toho SCOP 2.5 to pak bez problému dosahovalo. Jenže pro ostrov to není optimální řešení - pokud není na střeše 50kWp...Ronn píše: ↑pát lis 08, 2024 6:36 pm Vzpomínám si jak jsem do teplovodního krbu + komín+ čerpadla + trubky + přívod externího vzduchu + obestavba nasypal přes 250k. Kdyby tehdy bývaly takové stroje jako je dnes... ani bych s tím nezačínal... https://www.elitop.cz/tepelne-cerpadlo-smh-60irb/
-
pavel281185 píše: ↑pon lis 04, 2024 4:23 pm Ahoj všem,
momentálně jsem ve fázi výstavby domku, který bude po téměř všech směrech fungovat jako ostrovní. Navrhnul jsem si FVE viz níže a nějakou dobu už do toho koukám a cítím tzv. slepotu tvůrce, tak bych Vás rád požádal o Vaše konstruktivní připomínky. Díky
Pavel
Pokud vezmu jen zimní provoz a ošklivé počasí jaké je právě nyní - už týden u nás, tak...
Pro malý-menší ostrov je problém i automaticky peletovy kotel s cirkulačním čerpadlem cca 40W, když nepočítám moment zapálení pelet.
A je právě ideální samotížný ohřev. Spotřeba 0,5kWh denně navíc může být u malého ostrova zásadní, když je týden (nebo dýl) ošklivo.
O TČ nemůže být vůbec řeč ani s 50kWp, pokud bude týden zatažené, jako přesně teď u nás, kdy v průměru na 1kWp nevyrábí ani 0,3 kWh za den.
Táhnout TČ na centrálu je nesmysl, to si představit neumím a ani počítat nechci.
U většího ostrova už pak může být i cirkulační čerpadlo ale na noc rezerva taková, aby si člověk ráno alespoň uvařil kafe, než vykoukne slunce nebo půjde nastartovat centrálu...
Pokud má někdo potřebu na centrálu i ohřívat vodu, asi bych mu doporučil ať se do ostrova ani nepouští, to je reálné podle mě právě jen s TČ, ale představa pro mě šílená, že poběží centrála celý den.
U dostatečné rezervy kWh v baterkach je pak nutná i dostatecna zásoba vody.
Pokud mě nevadí každé ráno zatopit, pak asi vystačíme s 1000L zásobou u izolovaného domu, pokud přemýšlím o pohodě a zatopení - až bude čas - pak je ideální 2000L a víc, pokud bych odjížděl někam do práce, je to i nutnost, pokud nemá kdo přes den přikládat a ohřát vodu musím stihnout večer, pro další den...
S tepelnými ztrátami souvisí celá zima a akumulace tepla.
Pokud je dům dobře izolovaný ukládá se teplo i do zdi, betonu atd...
Ale také vlhkost.
Otestoval jsem v jednom pokoji mini-rekuperaci.
Funguje to velmi dobře, v extrémně zatepleném pokoji (a to zatím bez fasady) se drží teplota o 2-3 Stupně vyšší než v ostatních cimrách, i když se netopí.
Ventilátor 2W fouká 40sec ven přes keramickou vložku a 40sec dovnitř přes ohřátou keramiku.
Stejným způsobem se vzduch i ochlazuje v létě.
Bohužel ale levná verze po 1 roce odešla, při cca 8h provozu denně.
Ale schůdná cesta to je, pokud nechci velkou a drahou rekuperaci a roury všude a další elektroniku a další spirálu na dohřev... a něco co se může porouchat, krásně čerstvý vzduch celý den i před spaním, pak se musí vypnout, na spaní to není ideální - to je moc hlučné.
Pokud mám mít rezervu a na pohodu - se spotřebou (a rezervou) 250W/h od 18h do 8h do rána potrebuju 14h plus nějaké kafe atd potřebuji nedotknutelnych 4-5kWh jen na noc.
Jak se ráno pustí ostatní spotřebiče, je to víc...
Taky je to víc, pokud je velká zima a čerpadlo běží víc - viz například ranní větrání moji ženy a následné topení 1h naplno na dorovnání.
Pokud mám pokrýt průměrných cca 12kWh denně musím dostat na střechu pro zatažené dny a cca 0.5 kWh na 1kWp = nejméně 24kWp pro spotřebu + něco, pokud chci alespoň trochu i vody a rezervy = ideálně u nás 26--30kWp.
U nás - u každého asi vychází jinak viz schema autora vlákna - to by u nás na 100% nestačilo - ten výkon panelů.
Pokud bude potřeba centrály v zimě v limitu a ,,ideální" tak dobrý, pokud ne a bude to moc, alternativa bude přidat ještě panely (místo máme), nebo se smířit s tím, že to nejde.
Centrálu kterou mám doma z počátků rekonstrukce použít nejde - byla sice levná - ale je hlučná, smrdí, má velkou spotřebu...
Na stavbu dobrý, ale i tak to byla vždy úleva - když jsem to vypnul... = volba ,,správné" centrály je taky důležitá
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
plný ostrov je drahý. To musí být velká nutnost nebo velké hobby.
Na druhou stranu pokud bych podědil "samotu" kde bych chtěl žít a měl investovat jen do plného ostrovu tak vzhledem k cenové hladině bydlení dnes by to zase tak drahé nebylo.
Pominu pevná paliva. Vidím u sebe. 30kwp a nějakých 1,6Mwh bude chybět přes zimu do TČ jinak vše dokáže pokrýt.TČ ale voda voda žádnej vzducháč. FVE 50kwp na zemi aby se dalo odmést s velkými bateriemi kolem 100kwh (modré kostky dnes) se dá pořídit za snesitelnou cenu.
Určitě bych k tomu řešil co nejmenší KGJ. Odhaduju že s náplní strojovny by to svépomocí a když se dobře po známých poshání slevy do těch 2-2,5M vlezl.
pavel281185 píše:
nevím jak chceš žít koncem listopadu-půlka února. Pokud chceš provozovat spotřebiče jak na síti tak výkon 2-3 tolik.
Není nezbytně nutný používat tolik reglů od victronu možná by vyšel levněji fronius ten umí velmi dobře fungovat ostrovně s victronem. A přepanelovat ho co to snese dle datasheetu. MPII48/5000 umí dávat i 6,5kw v ostrovu dokud nevypadne na teplotu to je dobrej směr. Baterky bych si osobně skládal ale to nemohu nikomu doporučovat.
Tak mě napadá. Máš v domku namyšlenou dost velkou strojovnu?
Na druhou stranu pokud bych podědil "samotu" kde bych chtěl žít a měl investovat jen do plného ostrovu tak vzhledem k cenové hladině bydlení dnes by to zase tak drahé nebylo.
Pominu pevná paliva. Vidím u sebe. 30kwp a nějakých 1,6Mwh bude chybět přes zimu do TČ jinak vše dokáže pokrýt.TČ ale voda voda žádnej vzducháč. FVE 50kwp na zemi aby se dalo odmést s velkými bateriemi kolem 100kwh (modré kostky dnes) se dá pořídit za snesitelnou cenu.
Určitě bych k tomu řešil co nejmenší KGJ. Odhaduju že s náplní strojovny by to svépomocí a když se dobře po známých poshání slevy do těch 2-2,5M vlezl.
pavel281185 píše:
nevím jak chceš žít koncem listopadu-půlka února. Pokud chceš provozovat spotřebiče jak na síti tak výkon 2-3 tolik.
Není nezbytně nutný používat tolik reglů od victronu možná by vyšel levněji fronius ten umí velmi dobře fungovat ostrovně s victronem. A přepanelovat ho co to snese dle datasheetu. MPII48/5000 umí dávat i 6,5kw v ostrovu dokud nevypadne na teplotu to je dobrej směr. Baterky bych si osobně skládal ale to nemohu nikomu doporučovat.
Tak mě napadá. Máš v domku namyšlenou dost velkou strojovnu?
-
To je krásný příklad 30kWp je můj sen další z inspirujících instalací.PavelR píše: ↑sob lis 09, 2024 7:28 am plný ostrov je drahý. To musí být velká nutnost nebo velké hobby.
A 1600kWp rozdělených naříklad na 60dní s elektrocentrálou, už tak hrozně nezní
K pevným palivům :
Musel jsem dát za pravdu zeťákovi, minulý týden jsem byl na týden v Česku.
Pořád jsem nechtěl pochopit, co mě to říká, když mě tvrdil, že návratnost jejich fasády a zateplení by byla 60let.
Pořád jsem říkal BLBOST - zateplete to - ale pak jsem musel uznat, že to sedí.
Nyní mají - předloni jsem tam na podzim udělal 2 x 750l akumulačky pro topení a 2 x 125L (s výměníkem) pitná voda.
Protopené dřevo za zimu (za 2 zimy = ověřeno druhou zimu) 20t Kč za zimu.
Letos se zateplila půda a vyměnila okna - půda bude velmi efektivní = bylo tam jen 10cm škváry nic víc - to muselo letět ven rovnou.
Pokud se ušetří 20-30% letošními okny a zateplením půdy jsou se dřevem na 14-16t. Kč za rok.
A švára se mě ptá : ,,Kolik ušetřím ročně tou fasádou ?" kterou sám udělat neumí a firma chce 300t.Kč.
,,Dalších 20% nebo 30% ? " ptá se mě...
30% za rok je úspora 5t.Kč ze dřeva ročně a při ceně 300t.Kč bude návratnost 60let = toho se ani nedožiju.
Ať chci nebo nechci, má prostě pravdu...
Ano, dřevo kupuje v kulatině v 1m kusech, řeže a špípá na celou zimu sám = to asi v důchodovém věku nezvládne, ale nyní jsem mu musel dát za pravdu, vzhledem k tomu, že mají velmi brutální splátky hypotéky a prachy nemají - je to momentálně naprosto nesmyslná investice.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 73 Odpovědi
- 4868 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Valdano
-
- 19 Odpovědi