Obnova FVE po požáru
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Obnova FVE po požáru
tak vypínat FVE při odjezdu na dovolenou tak to teda čumím to bych nevymyslel. Ale každej po svým.
To by už chtělo vypínat i když jdete do práce. PRotožej sou baráky kdy všichni ráno odejdou a vrátí se odpoledne. V součtu je takových nepřítomných hodin víc jak týden na dovolené.
A to mě havaroval systém a odrovnal baterky zrovna když jsem spal a ráno si odjel na dovolenou. Naprosto stejně by to havarovalo kdybych jel třeba na montáž. Systém přepl na DS automaticky a nic nenaznačovalo že se blíží neštěstí.
Mnohé opatření mi přijde jako paranoia. Kolik desítek tisíc systémů je v provozu a na kolika se vyskytl vážný problém. Obecně považuji FVE za naprosto bezpečnou věc.
To by už chtělo vypínat i když jdete do práce. PRotožej sou baráky kdy všichni ráno odejdou a vrátí se odpoledne. V součtu je takových nepřítomných hodin víc jak týden na dovolené.
A to mě havaroval systém a odrovnal baterky zrovna když jsem spal a ráno si odjel na dovolenou. Naprosto stejně by to havarovalo kdybych jel třeba na montáž. Systém přepl na DS automaticky a nic nenaznačovalo že se blíží neštěstí.
Mnohé opatření mi přijde jako paranoia. Kolik desítek tisíc systémů je v provozu a na kolika se vyskytl vážný problém. Obecně považuji FVE za naprosto bezpečnou věc.
-
Osobně si myslím, že pokud se neprokáže vada nějakého komponentu, tak to způsobila nějaká kuna, která prokousla kabel na půdě. V takovém případě nevím, jak by vypnutí FVE pomohlo. Panel by pracoval dál a vyráběl by elektřinu do překouslého kabelu, který shodou okolností spadnul na dřevěný krov. Nebo se pletu?
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
kolega teď doma tahal 2 stringy přes kuní teritorium. Ví že tam jsou. od panelu pod křidlicu v kovovým krku zasunuto do kovové trubky, rovný trasy pozinkovnaný elektrikářšký trubky, kovový držáky, ohyby kovový krk zasunutý do zmíněné trubky. kabel samozřejmě bezespojů. A kuny můžou maximálně dál chcát do vaty.
Vykuněný kabely jsem viděl 2x. Jednou jen lehce pokousáno a nemělo to izolační stavy, podruhé skonzumován kus izolace, zkrat na PE což se projevilo smrtí ongridu. Obojí na střeše kde se to nedá rozumně řešit.
Kuny je třeba systematicky likvidovat.
Vykuněný kabely jsem viděl 2x. Jednou jen lehce pokousáno a nemělo to izolační stavy, podruhé skonzumován kus izolace, zkrat na PE což se projevilo smrtí ongridu. Obojí na střeše kde se to nedá rozumně řešit.
Kuny je třeba systematicky likvidovat.
-
- Lokalita: blízko Brna
To "plechove" je od 120V povinnost, a ne kvuli kunam. Takze u kolegy to po novu uz nebude hrozit, protoze mu pri zvazovanych poctech panelu a stringu vychazi napeti nad tu hranici, tudiz mu musi celou trasu od panelu az ke stridaci udelat v plnem plechu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
- Chci prodávat energii: NE
Nechci píchat do bolavých ran víc než je nutné, popis asi stačí. Ale pokud to chápu tak není vlastně vůbec určeno místo vzniku požáru. Asi se dá zpětně pouze vyloučit nějaký přírodní jev jako bouřka, zatečení,... Stejně tak chápu že z FVE zůstalo vše krom těch panelů na střeše. Tedy příčina není baterie.StepanKral píše: ↑pon lis 04, 2024 9:47 pm Osobně si myslím, že pokud se neprokáže vada nějakého komponentu, tak to způsobila nějaká kuna, která prokousla kabel na půdě. V takovém případě nevím, jak by vypnutí FVE pomohlo. Panel by pracoval dál a vyráběl by elektřinu do překouslého kabelu, který shodou okolností spadnul na dřevěný krov. Nebo se pletu?
Vypínat zajetou elektrárnu před odjezdem na dovolenou mi přijde jako nesmysl. Když jdeš do práce tak ji také nevypneš, protože tam nikdo není. A je otázkou jestli kdyby tam někdo byl by byl čas s tím něco udělat. Naopak to mohlo dopadnout hůře, protože budeš mít třeba otevřená okna, pojede VZT...
K nějakému oblouku na vedení pokud bylo dobře provedeno jsem poměrně skeptický. Už jsem viděl dům kde na plechové střeše nějaký myslitel vymyslel udělat novou střešní krytinu tak že na stávající střechu přibil skrze plech nový rošt na to latě a nová krytina. Jenže v průběhu si usmyslel že by to chtělo izolaci a tak naskládal EPS desky na rošt. Na to prkenný záklop a místo plechu dal lepenku. Jenže myslitel nebyl jen autor návrhu, ale i realizátor a když plamenem upravoval bitumen tak to blaflo. Než si toho dělníci všimli už se nedalo nic moc dělat. Střecha nakonec chytla také u okapu, ale to už tam byli hasiči. V každém případě nahoře byl celý úsek střechy, kde na původním plechu byli všechny latě zuhelnatělé EPS rozteklý dolů k okapu, ale pod plechem byla netknutá střecha. Ano poškodilo ji vzniklé teplo umocněno komínovým efektem. Ale nebyla poškozena ohněm. Ta tepelná energie ani od toho tekoucího EPS nebyla ta velká. A z hořícího panelu a nebo kabeláže moc tepla nevznikne.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tvoje FVE, tvoje pravidla.PavelR píše: ↑pon lis 04, 2024 8:51 pm tak vypínat FVE při odjezdu na dovolenou tak to teda čumím to bych nevymyslel. Ale každej po svým.
Pokud bych odjížděl na dlouhodobější montáž a bydlel doma sám, tak bych FVE vypnul taky.
Myslím, že pravidlo, že když odjíždím na delší dobu a doma nikdo nebude, tak je rozumné vypnout všechny zdroje, které jsou schopny do baráku něco tlačit. Tedy zavřít plyn, vodu a elektřinu mimo jen nezbytně nutné části.
Je to minimální práce na nějaké 3 minuty, a za ten klid mi to stojí.
Kamarádka už 1/2 roku řeší jak dostat vodu z baráku, kam jí nateklo 60 kubíků vody z prasklé přípojky ke splachovači během dovolené. Je to sice čistá voda, takže to není taková pohroma jako povodeň s bahnem. Ale všechno je nasáklé vodou, podlahy zvednuté, nábytek nabobtnalý a pořád tomu není konec.
-
- Lokalita: Brno
Pokud je FVE vypnutá, tak sice panely dodávají napětí, ale neteče tam žádný proud. Takže pokud kuna překouše kabel, kde by třeba jinak vnikl oblouk, tak nevznikne nic. Stejně tak nemůžou hřát nějaké špatně dotažené konektory atd.StepanKral píše: ↑pon lis 04, 2024 9:47 pm Osobně si myslím, že pokud se neprokáže vada nějakého komponentu, tak to způsobila nějaká kuna, která prokousla kabel na půdě. V takovém případě nevím, jak by vypnutí FVE pomohlo. Panel by pracoval dál a vyráběl by elektřinu do překouslého kabelu, který shodou okolností spadnul na dřevěný krov. Nebo se pletu?
Navíc nehrozí, že se nějakou chybou řízení začnou přebíjet nebo naopak vybíjet baterky.
V případě nainstalovaných optimizérů s řízením pak dokonce panely nedodávají ani to napětí.
Někdy ty jednoduché a přízemní metody fungují nad očekávání dobře.
Dovolím si malou odbočku ze své dřívější profese koncepčního tvůrce velkých informačních systémů.
Dneska je spousta firem, které jsou napadeny nějakým hackerem, který jim zašifruje veškerá data a požaduje výkupné (ransomware). Ti útočníci jsou chytřejší než správci IT, a tak samozřejmě prvně zašifrují on-line zálohy, aby nebylo z čeho systémy obnovit. A jsou organizace (třeba jedna nemocnice), které se pak z toho nedokážou vybabrat. Třeba ta nemocnice přišla o historická data (což je ve zdravotnictví velmi důležité) a dlouho nebyla schopna rozumně fungovat.
Když jsem ještě tento obor činnosti dělal, tak jsme vždy dali do provozních podmínek, že systém musí obsahovat off-line zálohování (dodávali jsme ho v rámci instalace, pokud zákazník vysloveně neodmítl).
Není to potom tak pohodlné, že všechno řeší nějaký script a IT může mít nohy na stole.
U off-line zálohy prostě musí daný člověk každý den zvednout zadek ze židle a jít zálohy vyměnit.
Ale výsledkem je, že obnova po podobném ransomware útoku by znamenala hodinový výpadek na obnovení systému (předem nazkoušeno v rámci cvičení na záložní technice), a ztrátu malé části dat z daného dne (které lze zpětně doplnit, je to čerstvé a není toho tak moc).
A všechno je jen jednoduchý "starý a nemoderní" způsob, ale maximálně účinný.
Podobně jako vypnutí FVE, zastavení plynu a vody při odjezdu na delší dobu.
-
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
PavelR, raz sa mi stalo, ze pocas vikendu, ked som isiel do Skalice na jarmok mi prdla hadica na napustanie wc, vytieklo 10m3 vody. muselo sa to stat krátko po odchode z domu a prisiel som na to po navrate okolo pol noci,, ked mi voda tiekla popod vchodove dvere do dvora.
odvtedy pred cestou na dovolenku, alebo vikend ked som 100-1000km od domu odpajam všetko co sa odpojit moze...
paranoja?
nie, po osobnej skusenosti iba prevencia (a to nastastie iba s vodou z pripojky), pretoze nechces mat doma plavajucu podlahu, ktora naozaj plava, pretoze nechces mat horiaci barak, kedze si viac ako hodinu cesty domov na ratovanie majetku a zvierat...
odvtedy pred cestou na dovolenku, alebo vikend ked som 100-1000km od domu odpajam všetko co sa odpojit moze...
paranoja?
nie, po osobnej skusenosti iba prevencia (a to nastastie iba s vodou z pripojky), pretoze nechces mat doma plavajucu podlahu, ktora naozaj plava, pretoze nechces mat horiaci barak, kedze si viac ako hodinu cesty domov na ratovanie majetku a zvierat...
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Osobne FVE nevypínam ani pri týždeň dlhej dovolenke. Šanca, že sa niečo stane - niečo také, čo viem ovplyvniť keď som napríklad v meste, 2 km od domu - mi príde mizivá. Alebo že sa stane niečo práve keď pozerám do Home assistanta alebo som v garáži, alebo mám v ruke hadicu a polievam vonku záhradu.
Na vodu mám tiež automatizácie, ktoré ma upozornia pri nezvyčajných stavoch - ak celý deň nebol odber (zlyhalo meranie?) alebo je nejaký trvalejší odber (napúšťanie bazéna, únik).
Na vodu mám tiež automatizácie, ktoré ma upozornia pri nezvyčajných stavoch - ak celý deň nebol odber (zlyhalo meranie?) alebo je nejaký trvalejší odber (napúšťanie bazéna, únik).
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Zrovna kdyz nejsi doma tak tam taky neni proud. to mi pak baterie jedou i v modu 80-100. A kuna spis vezme jen izolaci nez i s sestkou medi? Nebo to sezere i s medi? Spis prokouse izolaci, vytaha z toho dratky a pak nastane zkrat a oblouk. To by se muselo shodit pres ty optimizery na strese Ale taky to muze sezrat na strese, pak se to zkratne pres ram panelu a bude toMex píše: ↑pon lis 04, 2024 10:59 pmPokud je FVE vypnutá, tak sice panely dodávají napětí, ale neteče tam žádný proud. Takže pokud kuna překouše kabel, kde by třeba jinak vnikl oblouk, tak nevznikne nic. Stejně tak nemůžou hřát nějaké špatně dotažené konektory atd.StepanKral píše: ↑pon lis 04, 2024 9:47 pm Osobně si myslím, že pokud se neprokáže vada nějakého komponentu, tak to způsobila nějaká kuna, která prokousla kabel na půdě. V takovém případě nevím, jak by vypnutí FVE pomohlo. Panel by pracoval dál a vyráběl by elektřinu do překouslého kabelu, který shodou okolností spadnul na dřevěný krov. Nebo se pletu?
Navíc nehrozí, že se nějakou chybou řízení začnou přebíjet nebo naopak vybíjet baterky.
V případě nainstalovaných optimizérů s řízením pak dokonce panely nedodávají ani to napětí.
Někdy ty jednoduché a přízemní metody fungují nad očekávání dobře.
Dovolím si malou odbočku ze své dřívější profese koncepčního tvůrce velkých informačních systémů.
Dneska je spousta firem, které jsou napadeny nějakým hackerem, který jim zašifruje veškerá data a požaduje výkupné (ransomware). Ti útočníci jsou chytřejší než správci IT, a tak samozřejmě prvně zašifrují on-line zálohy, aby nebylo z čeho systémy obnovit. A jsou organizace (třeba jedna nemocnice), které se pak z toho nedokážou vybabrat. Třeba ta nemocnice přišla o historická data (což je ve zdravotnictví velmi důležité) a dlouho nebyla schopna rozumně fungovat.
Když jsem ještě tento obor činnosti dělal, tak jsme vždy dali do provozních podmínek, že systém musí obsahovat off-line zálohování (dodávali jsme ho v rámci instalace, pokud zákazník vysloveně neodmítl).
Není to potom tak pohodlné, že všechno řeší nějaký script a IT může mít nohy na stole.
U off-line zálohy prostě musí daný člověk každý den zvednout zadek ze židle a jít zálohy vyměnit.
Ale výsledkem je, že obnova po podobném ransomware útoku by znamenala hodinový výpadek na obnovení systému (předem nazkoušeno v rámci cvičení na záložní technice), a ztrátu malé části dat z daného dne (které lze zpětně doplnit, je to čerstvé a není toho tak moc).
A všechno je jen jednoduchý "starý a nemoderní" způsob, ale maximálně účinný.
Podobně jako vypnutí FVE, zastavení plynu a vody při odjezdu na delší dobu.
-
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Vypínanie FVE počas dlhšej neprítomnosti riešim okrem možnej nevyspytateľnej poruchy aj z dôvodu búrok, to je pre mňa najväčší nepriateľ FVE, pri búrke natvrdo odpájam všetky stringy a zostávajú iba na zvodičoch a tiež fyzicky vypnem meniče a rozpájam všetky silové vstupy a výstupy a sieťové IT prívody. Ostáva tak len izolovaný odpojený ostrovček mppt+menič+aku.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Není a pravděpodobně ani nikdy nebude.cuki píše: ↑pon lis 04, 2024 10:28 pmNechci píchat do bolavých ran víc než je nutné, popis asi stačí. Ale pokud to chápu tak není vlastně vůbec určeno místo vzniku požáru. Asi se dá zpětně pouze vyloučit nějaký přírodní jev jako bouřka, zatečení,...StepanKral píše: ↑pon lis 04, 2024 9:47 pm Osobně si myslím, že pokud se neprokáže vada nějakého komponentu, tak to způsobila nějaká kuna, která prokousla kabel na půdě. V takovém případě nevím, jak by vypnutí FVE pomohlo. Panel by pracoval dál a vyráběl by elektřinu do překouslého kabelu, který shodou okolností spadnul na dřevěný krov. Nebo se pletu?
Každý kdo viděl jak vypadá MC4 konektor po oblouku to musí potvrdit.
Černé škvarky a koule na kterých ani při opatrném rozebrání (rozřezání) nikdo nezjistí nic.
Po požáru střechy, kde je teplota ještě vyšší nemůže (podle mě) nikdo již najít, je-li to optimizer nebo jedna z mnoha MC4 (s optimizery 2x tolik MC4) a nebo kuna která ohlodala kabely.
Vše je natolik teplotou zničené a zdevastované, že je to mravenčí práce, která asi zkončí stejně nějakou spekulací.
Ponaučení pro všechny, kteří berou MC4 na lehkou váhu a lisují po stovkách a tisících na instalacích jak na běžícím pásu a ještě na to najímají zahraniční dělníky, kteří do včera někde hrabali trávu a na střeše jsou poprvé a poprvé i drží lisovací kleště...
Stačí jedna jediná špatně nalisovaná koncovka MC4 a je to...
Já se s tím setkal 2x jen u ,,našich" bojlerů, vždy se jednalo o špatné lisování MC4.
Požádal jsem majitele - když to na mě zkoušel - o revizní zprávu, o kopie dokladů od nakoupených komponent, protože jsem našel jednu MC4 a očistil natolik, že bylo jasné, že to lisoval - ASI - nějakýma kombinačkama co našel garáži... Hrůza.
Od té doby jsem o něm neslyšel - asi je jasné proč (oba ale použili originál kabely jinam a připojili svými kabely)
Viz foto, (dávám to sem podruhé) jak může dopadnout uplně nový zásobník NAD 750 a příruba TPK nebo pak hybridní bojler OKC -
když MC4 lisuje prase, které se neobtěžuje ani podívat na youtube, jak se to dělá - jak je ,,chytrý".
U toho závěsného bojleru a naprosto ,,odkapané a odpařené" dva konektory MC4 na mínus - to majitel rovnou i přiznal...
(chtěl si ušetřit originální dodaný kabel - jinam a na mínus si ,,udělal" svůj kratší)
A to je ,,pouhých" DC 230V/10A - na 6 panelech
Naštěstí se - krom toho na fotkách - nic jiného nestalo - ale rozhodně mohlo.
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Uz sa tu v medzicase asi vsetko vyriesilo, tak len pridam svoje 2 zbytocne centy. Ked som staval FVE, pokusne som si skusil, aky obluk to vie natiahnut. Na zahrade som spojil 3 panely, zobral izolovane rukavice a skrtol som dratom. Z toho ako sa tie draty opalovali si myslim, ze ten obluk by asi nehorel dlho, pretoze za kratku chvilu sa na koncoch dratov spravili kovove gulicky a tie by asi za dalsich par desiatok sekund odkvapli, takze by sa predlzila vzdialenost natolko, ze by obluk zhasol. To odkvapnutie roztavenej medi je asi rizikove, ale nie ked to kvapne na tasku, kde to hned vychladne. Aj ked po taske sa to moze skotulat napriklad do zlabu plneho suchych listov...
Chcem tym povedat, ze pokial hori obluk nad palenou/betonovou taskou, nemyslim si ze dokaze zapalit drevo pod nou. To uz aj teoria s prasknutou taskou a prekvapnutim horiaceho plastu mi pride viac pravdepodobna. Co sa tyka kuny, ta asi neprehryzie drat, len odstrani izolaciu, takze nie je dovod, aby sa rozhorel obluk. Tam potom zalezi asi hlavne na tom, aky je potencial medzi vodicmi z panelov a konstrukciou (napr. uzemnenie, celkove napatie systemu) a ci moze horiet obluk medzi odhalenym dratom a railom napriklad. Ale to zase asi nedokazalo zapalit drevo pod krytinou, ale skor plastovy backplate panelu.
Resume - z toho, ze by sa mi strecha zapalila "zhora" strach nemam. Rizikovejsi mi pride plechovo-plastovy combinerbox plny plastu, dratov, spojov, prepatoviek, isticov atd... Ten mam na drevenej povale, zaveseny na stene vyrobenej z cetrisu, pod nim cetrisova doska (keby nieco z neho kvapkalo horiace). Coz je lepsie ako nic, ale ziaden zazrak to nie je.
Inak FVE pri dovolenkach uz vypinam aj ja, pretoze pri letnej dovolenke mi presne v den odjazdu, ked som uz bol 500km od domu, zahorela nejaka elektronika vo VT-80 a system padol do chyby. Nebol plamen ani nic rizikove, len som po rozobrati citil smrad spaleneho smd smetia. Ani nebolo nic vidiet, kam sa dalo dohliadnut. System potom po restarte fungoval, akurat dany regulator nenabijal - vyriesene na zaruku vymenou. Ale pachut a nervozita zostala. Mozno casom tento zvyk opustim a budem to zase nechavat trvale zapnute, ktovie.
Chcem tym povedat, ze pokial hori obluk nad palenou/betonovou taskou, nemyslim si ze dokaze zapalit drevo pod nou. To uz aj teoria s prasknutou taskou a prekvapnutim horiaceho plastu mi pride viac pravdepodobna. Co sa tyka kuny, ta asi neprehryzie drat, len odstrani izolaciu, takze nie je dovod, aby sa rozhorel obluk. Tam potom zalezi asi hlavne na tom, aky je potencial medzi vodicmi z panelov a konstrukciou (napr. uzemnenie, celkove napatie systemu) a ci moze horiet obluk medzi odhalenym dratom a railom napriklad. Ale to zase asi nedokazalo zapalit drevo pod krytinou, ale skor plastovy backplate panelu.
Resume - z toho, ze by sa mi strecha zapalila "zhora" strach nemam. Rizikovejsi mi pride plechovo-plastovy combinerbox plny plastu, dratov, spojov, prepatoviek, isticov atd... Ten mam na drevenej povale, zaveseny na stene vyrobenej z cetrisu, pod nim cetrisova doska (keby nieco z neho kvapkalo horiace). Coz je lepsie ako nic, ale ziaden zazrak to nie je.
Inak FVE pri dovolenkach uz vypinam aj ja, pretoze pri letnej dovolenke mi presne v den odjazdu, ked som uz bol 500km od domu, zahorela nejaka elektronika vo VT-80 a system padol do chyby. Nebol plamen ani nic rizikove, len som po rozobrati citil smrad spaleneho smd smetia. Ani nebolo nic vidiet, kam sa dalo dohliadnut. System potom po restarte fungoval, akurat dany regulator nenabijal - vyriesene na zaruku vymenou. Ale pachut a nervozita zostala. Mozno casom tento zvyk opustim a budem to zase nechavat trvale zapnute, ktovie.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
Ano, na tři panely a dva oddělené dráty - v rukavicích ano.dusanmsk píše: ↑úte lis 05, 2024 10:28 am Ked som staval FVE, pokusne som si skusil, aky obluk to vie natiahnut. Na zahrade som spojil 3 panely, zobral izolovane rukavice a skrtol som dratom. Z toho ako sa tie draty opalovali si myslim, ze ten obluk by asi nehorel dlho, pretoze za kratku chvilu sa na koncoch dratov spravili kovove gulicky a tie by asi za dalsich par desiatok sekund odkvapli
Ale pokud je to špatný spoj - na 6/8/10 panelů, tak přehoření 6mm2 drátu, nebo koncovky trvá mnohem déle a drát se ohřívá do mnohem větší vzálenosti od místa - kde to vzniklo - než se to přepálí a rozpojí samo svou vahou (pokud se může zhoupnout pryč a tak i odpojit)
Pokud je to v kovovém žlabu, ten kabel se musí nejdřív přepálit a pak ještě uhořet tak daleko, až se oblouk zhasne sám.
Jenže v ten moment jsou dráty červený až uvnitř na krovu a je nepodstatné, že pod samotným prvním ohniskem je betonová taška, protože to už zapálí něco, co je vzdálené 2m a pod střechou.
Tomu kabelu už chybí po chvilce - izolace 2m před a 2m za samotným ohniskem, pokud je ten menší oblouk takový a klidně to může trvat i několik dní - kdy je pouze cítit zápach plastu - to je jen příklad...
Pořád jsem chodil a něco cítil a pořád nemohl přijít na to - co to je, trvalo to snad měsíc a já to nemohl najít.
Certifikovaná, homologovaná, bytelná a drahá roztrojka na 16A se roztekla na 2000W v úplně nové zásuvce na zdi.
Dával jsem tam rozdvojku jen kvůli nabíječce na USB-C 5V potřeboval jsem napájení ovládání a extra na to koupil ,,lepší a dražší"
Cca měsíc to pomalu hořelo, než jsem to našel, protože tam bylo vše nové a dělal jsem to sám, nikdy by mě nenapadlo tam hledat problém.
Maličkost, která umí i zapálit dům.
Za mě je FV stejně bezpečná jako cokoliv jiného a vypínat to nebudu, úplně stejně může odejít cokoliv na AC strane a ze sítě.
-
- Lokalita: Poblíž Hradce Králové
No, prodiskutovat tu sice mužem co a jak vylepšit a předejít tak potencionálnímu problému,
ale silně pochybuji že na dotační instalaci bude nějaký projektant modifikovat projekt podle rad zde z fóra ...
Jak zmiňoval Cipis....nová instalace = nový projekt podle platných předpisů, a nová revize.
Asi jediné co bych já radil, by bylo sehnat nezávislého revizáka alá stavební dozor investora, který jakožto znalý pohlídá kvalitu a správnost provedení.
Je ale otázka zda někoho takového sežene.
ale silně pochybuji že na dotační instalaci bude nějaký projektant modifikovat projekt podle rad zde z fóra ...
Jak zmiňoval Cipis....nová instalace = nový projekt podle platných předpisů, a nová revize.
Asi jediné co bych já radil, by bylo sehnat nezávislého revizáka alá stavební dozor investora, který jakožto znalý pohlídá kvalitu a správnost provedení.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
3* BMS a Balancer Seplos
-
Projektant z firmy, revize v ceně, revizák zaměstnanec stejné firmy, asi to v praxi funguje jinak...Keraj píše: ↑úte lis 05, 2024 11:54 am No, prodiskutovat tu sice mužem co a jak vylepšit a předejít tak potencionálnímu problému,
Pochybuji že půjdou dva revizáci ze stejného regionu proti sobě.
Na střeše poláci, nebo ukrajinci - tam už ani Češi (české firmy) nelezou...
(v Německu je to stejné)
Ale stejně ta diskuse samotná může pomoc i dál a jiným
-
Právě proto píši nezávislého revizáka, a že ho asi nesežene....
Přeci jen, ten projekt by měl být v zásadě správně, a stejně tak požadavky na technické provedení.
Pak by mělo stačit pohlídat, že to tak bude zhotoveno.
Známý tvrdí že jeho nejlepší investicí v životě byl nezávislý stavebně technický dozor ( už ho platí asi 30 let).
Ono by to chtělo nějakého revizáka revizáků, aby občas někdo klepl přes prsty i je.... hlavně ty zaměstnance zhotovitele.
Pokud by chtěl dotazují vzít v potaz něco z rad zde padlých, pak by musel tyto požadavky přednést projektantovi.
Který by musel projekt modifikovat či vytvořit nový na základě těchto požadavků a stejně tak podmínek dotace.
A to si nejsem jistý zda někoho sežene.... ale třeba se pletu.
Samozřejmě pokud by z diskuze vznikl nějaký soubor zásad jak efektivně omezit možná rizika při stavbě a provozu FVE, takové solárníkovo desatero, bylo by to jistě přínosem...
Přeci jen, ten projekt by měl být v zásadě správně, a stejně tak požadavky na technické provedení.
Pak by mělo stačit pohlídat, že to tak bude zhotoveno.
Známý tvrdí že jeho nejlepší investicí v životě byl nezávislý stavebně technický dozor ( už ho platí asi 30 let).
Ono by to chtělo nějakého revizáka revizáků, aby občas někdo klepl přes prsty i je.... hlavně ty zaměstnance zhotovitele.
Pokud by chtěl dotazují vzít v potaz něco z rad zde padlých, pak by musel tyto požadavky přednést projektantovi.
Který by musel projekt modifikovat či vytvořit nový na základě těchto požadavků a stejně tak podmínek dotace.
A to si nejsem jistý zda někoho sežene.... ale třeba se pletu.
Samozřejmě pokud by z diskuze vznikl nějaký soubor zásad jak efektivně omezit možná rizika při stavbě a provozu FVE, takové solárníkovo desatero, bylo by to jistě přínosem...
3* BMS a Balancer Seplos
3* BMS a Balancer Seplos
-
- Lokalita: blízko Brna
Vtipné ale je, že většina rad zde uvedených, a nejen ty moje, tak jsou v té nové, aktuálně platné normě, uvedeny. Tudíž to projektant musí "nakreslit" nově podle ní. Nejspíš si bude hrát na rekonstrukci, co na tom, že se změnila dokonce i střecha, nejen normy ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Ostrava
- Výkon panelů [Wp]: 13760
- Kapacita baterie [kWh]: 21.6
Já bych ještě doporučil mít na půdě hasicí koule. Sám jich tam mám tolik, že požár nemá šanci a jsem klidnější.
3x380Wp,12x385Wp,18x445Wp, celkem 13760Wp, 3s11p, jih, 2xVictron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 6xpylontech us3000c,21.6kWh
-
Jasně, ale pokud chceme něco jinak, musí být projekt na míru...
avšak ty dotační FVE jsou většinou dle nějaké šablony, kombibedna, HV string, malá baterie, většinou na jedno brdo, byť budou dle platných předpisů.
Stringy do 120V, více menších Mppt, LF střídač, baterie s kapacitou 5 násobku nabíjecího proudu...
s tím bude za exota, kór když to ta firma takto běžně nemontuje.
avšak ty dotační FVE jsou většinou dle nějaké šablony, kombibedna, HV string, malá baterie, většinou na jedno brdo, byť budou dle platných předpisů.
Stringy do 120V, více menších Mppt, LF střídač, baterie s kapacitou 5 násobku nabíjecího proudu...
s tím bude za exota, kór když to ta firma takto běžně nemontuje.
3* BMS a Balancer Seplos