Počasí
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: Počasí
To není jen volovem, to je dané taky polem a zatížením. Kdyby jsi vyrobil prd, stejně ti je i olovo k prdu můžeš mít 100kWh aku, ale pokud nebude pole velké, aby ji alespoň někdy nenatlačilo do full, tak je to k prdu. To by jsi musel mit aku o kapacitě 4 měsíců alespoň.
Moje řeč,za mne je důležité mít pro soběstačnost tak veliké pole,aby Ti pokud možno vykrylo i při nejnepříznivějším počasí,pří nejkratším dni v roce co nejvíce denní spořeby...pak není důležité mít bůhvi jak velke kWh v bateriích..
Moje řeč,za mne je důležité mít pro soběstačnost tak veliké pole,aby Ti pokud možno vykrylo i při nejnepříznivějším počasí,pří nejkratším dni v roce co nejvíce denní spořeby...pak není důležité mít bůhvi jak velke kWh v bateriích..
48kWp orintované na V,J,Z a SV,z toho 8kWp východní plot,2kWp jižní plot.3x Axpert 5kW@48V 25kWh Lifepo a asi tuna NiCd,zaloha Victron Phoenix 375VA@12V a k němu xxx kg AGM olova z UPS
-
Také jsem už ve stavu,kdy na noc vypínám dva měniče ze třech.Bohužel kvuli mrazaku a ledničce nemohu jet jen na toho Victrona 375VA. A panely jsou též pod sněhem a navíc namrzle.Holt bude rano skrabaníčko.
48kWp orintované na V,J,Z a SV,z toho 8kWp východní plot,2kWp jižní plot.3x Axpert 5kW@48V 25kWh Lifepo a asi tuna NiCd,zaloha Victron Phoenix 375VA@12V a k němu xxx kg AGM olova z UPS
-
- Lokalita: Berounsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jo jasný to chápu, já to už od začátku předělal tak že mohu přepínat na síť a zpátky jakoukoliv fázi a navíc mám teď jednu volnou, na kterou mohu připojit třeba jen prioritní spotřebiče (zásuvky, světla, čerpadla, wifi, a kuchyň (lednice).
Stejně tak mohu mít připojen měnič jak do sítě tak na baterii nezávisle na připojených sítích domů. Když už jsem to dělal tak pořádně.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
Tak dneska temno dorazilo aj pod Tatry.
Co som si vsimal ten moj este stale "zatial" mikroostrov na kombichladnicku, tak z instalovanych mono panelov 600Wp mi islo iba 10W. Takze za cely den to bolo dokopy "nic" Wh ...
Co som si vsimal ten moj este stale "zatial" mikroostrov na kombichladnicku, tak z instalovanych mono panelov 600Wp mi islo iba 10W. Takze za cely den to bolo dokopy "nic" Wh ...
-
Mě by zajímalo jestli tu jede někdo opravdový ostrov (nepřipojitelný do DS) ? Čím a jak vykrýváte?
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Si přečti 20:40, to je 100% ostrov, který nemá žádnou přípojku, jen centrálu s dálkovým startem, diesel.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Soběstačný dům taky nemá přípojku
Koukal jsem taky, zajímá mě to, je na 31% baterky...
Zatím stále bez centrály, ta by tam byla vidět.
https://vrm.victronenergy.com/installat ... /dashboard
Koukal jsem taky, zajímá mě to, je na 31% baterky...
Zatím stále bez centrály, ta by tam byla vidět.
https://vrm.victronenergy.com/installat ... /dashboard
-
Zdá se, že se AC se již v noci vypnulo, v soběstačném domě = neběží ani lednička
Jako chalupa by to bylo dobrý, jako soběstačný dům by už musela - nejméně včera běžet centrála
Ještě jednou ten odkaz, páč jednou funguje, pak zas ne...
https://vrm.victronenergy.com/installat ... e/b0730602
Na druhou stranu stačí vzdáleně zvednout teplotu v domě, tím se spustí peletový kotel, tím se pustí stirling generátor... Myslím 700W
Nejméně než dojdou pelety v zásobníku - se dům udrží bez problémů a stále je v záloze centrála
Jako chalupa by to bylo dobrý, jako soběstačný dům by už musela - nejméně včera běžet centrála
Na druhou stranu stačí vzdáleně zvednout teplotu v domě, tím se spustí peletový kotel, tím se pustí stirling generátor... Myslím 700W
Nejméně než dojdou pelety v zásobníku - se dům udrží bez problémů a stále je v záloze centrála
-
Ten stirling tam podle všeho právě už není, protože nefufungoval. Měl problém se sínusovkou. Navíc prej stál půl míčeJirkaE píše: ↑čtv lis 14, 2024 7:42 am Zdá se, že se AC se již v noci vypnulo, v soběstačném domě = neběží ani lednička
Snímek obrazovky (1017).png
Celý den dům není ekonomicky udržitelný model ani ve srovnání s ostatními ostrovy. Ale alespoň jsou z toho veřejné data.
Za mě víc vrazit do lepšího pasivního konceptu a na peletky se vy...
Osobně si myslím že na nutné spotřebiče ta FV bude stačit a na ty tepelné hold člověk musí mít redundantní řešení (plyn, nafta,...)
-
ANO není, měl jsem staré info, protože mě to chybělo v grafu, zeptal jsem se a majitel to potvrdilcuki píše: ↑čtv lis 14, 2024 12:45 pm
Ten stirling tam podle všeho právě už není, protože nefufungoval. Měl problém se sínusovkou. Navíc prej stál půl míče
Celý den dům není ekonomicky udržitelný model ani ve srovnání s ostatními ostrovy. Ale alespoň jsou z toho veřejné data.
Za mě víc vrazit do lepšího pasivního konceptu a na peletky se vy...
Osobně si myslím že na nutné spotřebiče ta FV bude stačit a na ty tepelné hold člověk musí mít redundantní řešení (plyn, nafta,...)
Zůstal samotný peletový kotel, generátor je pryč.
Zelená v grafu je opravdu jen centrála
-
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
unicast píše: ↑stř lis 13, 2024 8:22 pmTo znamená, že jsem lednice, kotel, Summita, RB4011, akvárium a psa na dobíjení booka a telefonu přepojil do zásuvek, napojených na DS, okruhy pro klimu, pračku, myčku a malou indukční desku jsou bez proudu. V Kingu je pořád funkční MPPT, takže to málo, co panely vyrobí zítra a pozítří, půjde do baterek a v sobotu ho asi zase zapnu, pokud vyjde předpověď.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ted o tom mel povidani
-
Osobně bych se rád vybral jinou cestou. A tedy dva okruhy. Primární nutný, který pojede vždy s EE. A sekundární, který se dá nahradit tepelnou energií.
Výroba energie do baterek z nafty je fakt šílenost. Agregát je tedy naprostý úlet kolik energie udělám z jednoho litru nafty? z jednoho litru LPG?
Topení není problém řešit na naftu a nebo plyn. S tím se dá počítat že to bude primární zdroj. Ohřev vody se dá vyřešit asi nejlépe taky na plyn, za bojler umístit průtokáč. Vařit na plynu se dá taky snadno (jde to i na naftě ale to je extrém)
Tedy u běžného domu by bylo dobré aby se ten cca 1MWh, vyrobil touto cestou. To jsou asi dvě 33Kg láhve. To není tak hrozný.
Výroba energie do baterek z nafty je fakt šílenost. Agregát je tedy naprostý úlet kolik energie udělám z jednoho litru nafty? z jednoho litru LPG?
Topení není problém řešit na naftu a nebo plyn. S tím se dá počítat že to bude primární zdroj. Ohřev vody se dá vyřešit asi nejlépe taky na plyn, za bojler umístit průtokáč. Vařit na plynu se dá taky snadno (jde to i na naftě ale to je extrém)
Tedy u běžného domu by bylo dobré aby se ten cca 1MWh, vyrobil touto cestou. To jsou asi dvě 33Kg láhve. To není tak hrozný.
-
- Lokalita: Praha
Nebo svařit generátor na dřevoplyn a pak máš jenom jeden vstup a možnost použít jak ohřev tak generátor.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1365 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mypower.cz
-
- 0 Odpovědi