Pravidla pro zakládání nových příspěvků na fóru - diskuse

Novinky na MyPower.CZ, podpora, návrhy, nápady, náměty, stížnosti ...
skybor
Reputace: 154
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Re: Pravidla pro zakládání nových příspěvků na fóru - diskuse

Nový příspěvek od skybor »

OT: A je to tady. O dost dřív než jsem předpovídal. Lidi už začínají víc věřit AI než sami sobě.

Budoucnost lidstva vidím bledě. Buď lidstvo absolutně rezignuje na svoje vědomosti a svou inteligenci a budou ve všem spoléhat na AI (proč roky studovat, když AI ví všechno nejlíp) anebo si AI uvědomí sama svou intelgenční převahu nad člověkem a pochopí, že největším škůdcem na planetě je člověk.

PS: Nikdy jsem nebyl a nebudu na FB a nikdy jsem nepoužil a doufám, že nikdy nepoužiju AI a vystačím si se svou skromnou, ale přirozenou inteligencí.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
unicast
Reputace: 278
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

Pojďme se tedy vrátit k té myšlence, že by autor mohl své komentáře na základě svého vlastního rozhodnutí zneviditelnit pro boty. Fórum i nadále indexované bude (když si to provozovatel přeje), ale konkrétní autor si bude moci říci, zda s jeho příspěvky nebo bez nich. Čili tratit na tom nebude ani provozovatel, ani diskutující.
lzahradil
Site Admin
Reputace: 327
Lokalita: blízko Plzně
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od lzahradil »

Technicky tohle podle mě není reálně proveditelné. I kdyby se nějakým způsobem povedlo zneviditelnit konkrétní příspěvek pro roboty (např. přes robots.txt nebo nějaké meta tagy), tak jakmile na ten příspěvek někdo odpoví a cituje ho, nebo na něj jinak naváže, robot si z kontextu ten obsah stejně "poskládá".

Navíc celé vlákno přestane dávat smysl, pokud se začnou náhodně ztrácet části diskuse.
Zavrhávat indexaci třeba celého tématu jen proto, že si jeden z autorů nepřeje být indexován, mi přijde nešťastné – to by šlo proti smyslu veřejného fóra.

Za mě to možné není, a ani jsem nikde neviděl, že by existovalo nějaké rozšíření, které by tohle umožňovalo smysluplně a spolehlivě řešit.
Pokud někdo nechce, aby byl jeho obsah veřejně dostupný a dohledatelný, pak asi není vhodné ho psát na veřejné fórum.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
TomHC
Reputace: 395
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Presne tak, crawler indexuje celú stránku, indexovanie vieš povoliť/zakázať len na celú stránku (URL), nie na špecifický DIV. Ale... Na druhej strane sa zase dá podľa HTTP_USER_AGENT zistiť, kto "prezerá" stránku a NEzobraziť vybrané príspevky ak sa jedná o crawler.

Na svojej stránke by som ale také niečo nikdy neurobil, je to verejné fórum, súhlasím s jeho používaním tak ako je stanovené, ak nesúhlasím - nepoužívam, nepostujem. Howgh.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
gupa
Reputace: 127
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Paywall pro boty se mi líbí. Články jsou běžně ve zprávách za paywalem a Noři třeba ve výčtu zpráv na googlenews mají v závorce před článkem znaménko plus.
Google Nyheter - Norge - Siste — Mozilla Firefox.png

Toto upozornění a selekce se mi líbí. Velmi to třídí zájemce a upravuje skutečnou navštívenost publikačních webů.

Copak boti nemají vlastní uživatelský práva? Nebo jim nejdou přiřadit přístupnost nebo nepřístupnost? Příspěvek v databázi nemá vlastní přístupová práva? V háji je, pokud práva dědí po prvním příspěvku. Tam to chápu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
unicast
Reputace: 278
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od unicast »

Crawler sice indexuje celou stranku, ale ta je beztak dynamicky generovana (v tomto pripade scriptem viewtopic.php).
lzahradil
Site Admin

Filtrace pomocí HTTP_USER_AGENT sice jde, ale je k ničemu – spousta botů se stejně tváří jako běžný prohlížeč (např. Chrome), takže se k obsahu dostanou.

Ano, stránka se generuje dynamicky přes viewtopic.php, ale to nic nemění na tom, že výstupem je běžný HTML kód, který crawler normálně přečte. Jestli se ten obsah sestaví staticky nebo dynamicky, je z pohledu bota úplně jedno – vidí finální výstup. Pokud tam příspěvek je, robot ho načte a indexuje.

Boti na fóru mají svá vlastní práva a obvykle vidí méně než nepřihlášení. Kdo chce, může si to sám vyzkoušet změnou user-agenta v prohlížeči.

Ale pořád platí – fórum je veřejné.
Selektivní skrývání příspěvků pro roboty podle přání jednotlivce by jen rozbíjelo návaznosti diskusí. A upravovat kvůli tomu jádro fóra? To je cesta do pekla, viz zkušenosti s předchozí verzí phpBB, které pak nešlo normálně aktualizovat.

Za mě platí jednoduché pravidlo: nechceš, aby to bylo vidět nebo dohledatelné? Nepiš to na veřejné fórum.

A myslím že nemá smysl v tomto směru dále pokračovat.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
eman
Reputace: 217
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

JirkaE píše: ned dub 13, 2025 11:50 pm

Jak v čem. Částečně s Tebou souhlasím ale je zde i ta odvrácená strana mince a možná i důvod.
Dříve shánět dřevo - znamenalo jít za chlapama lesákama do hospody na pivo.

Tam si s nima pár ,,kusů" dát a druhý den si měl nejen bolavou hlavu, ale i dřevo na zahradě...
Večer si s nima poklábosil sice 10% času o dřevě, ale ten zbytek 90% byla taková obyčejná komunikace.

Dnes žije 1/2 lidí v tichém světě se zvukem ťukání do klávesnice, místo povídání si píšou sms a zprávy na whatsapp...

Lidi spolu pomalu přestali mluvit, pak se začali používat zkratky a ve finále i slova, která text dělají lidštější...
Dnes je za těžko někomu nejen mluvit, ale i psát.
Bez pozdravu, bez prosím nebo děkuji.
Dvě věty, za které by si dotyčného nejraěji nakopal někam...

Já si tu práci dám, abych napsal, že umělá inteligence sice možná občas pomůže, ale jinak je to další hřebíček do rakve v komunikaci a času na to - lidí.
Moje segra například si zcela běžně na služební cestě v autě krátí čas tak - že si s ní (AI) povídá....
Hrozný...
Já si zpívám (sám) český písničky... Taky hrozný :lol: nikomu to nepřeju - ale český a lidský
AI přece nenahrazuje mezilidské vztahy a ti co pořád koukají do mobilu/pc, tak stejně mezilidské vztahy nezajímají. Ale normálnímu člověku AI umožní najít řešení problému a vyhnout se tomu toxickému davu, co postupně pohlcuje všechny sociální sítě. To je často lůza, se kterou se stejně v reálu ani potkat nechceš.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
glottis
Reputace: 301
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

obrovske plus je, ze se neunavi a neposle te do ... :D Kdyz si o to nereknes

Je strasne zajimave, jak drzi i ton konverzace. kdyz pisu stejne jako bych to psal kamaradovi, odpovi mi prakticky ve stejnem tonu, neformalne, kldine pouzije terminy jako "prdni tam tohle" :) Kdyz clovek i podekuje, je to to jeste lepsi
TomHC

Ja tiež chatgpt poprosím a poďakujem - keď bude AI ničiť svet, možno si na to pri našom dome spomenie :mrgreen:
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Ta nejnovější verze je fakt solidní. Taky mě překvapuje, že umí solidně česky, ikdyž se jí ptám anglicky. Ale kód pro ESP mi vystřelila během minuty a hned správně.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
skybor

Očekávám v blízké době založení "Hnutí na podporu AI" a kandidatůru AI na příštího prezidenta. Nebo vlastně prezidentku ? Možná už ten Absurdistán (jako v tom filmu co avizoval TomHC) začína ...
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
TomHC

kandidatůru AI na příštího prezidenta. Nebo vlastně prezidentku ?
Ty vole, keď vidím tých čo nám vládnu, tak tých by prešťala aj kalkulačka HP-35 :hell:
Přílohy
Capture.jpg
kyocera
Reputace: 324

Nový příspěvek od kyocera »

Ta fotka výše vyvolává vzpomínku. Opravdová legenda je HP-25, Držel jsem poprvé HP-25 v ruce před 52 roky. Al používám,není špatná urychlí vypočty a návrhy ale v některých otazkách je zcela bezradná a uvádí, že nemá přístup k potřebným databázím. Nebo jindy nezná vymezení právních podmínek v ČR. FB, vím, že existuje ale nikdy jsem nepoužil. A zde na mypower je stálý koloběh lidí a pravidla fora je málo zajímají.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
skybor

kyocera: Ty prozatimní nedostatky AI dopiluje ani se nenadějem ... To jen člověk se vyvíjí několik desítek tisíc let

lzahradil
Site Admin

Zde dávám náhled že to opravdu funguje.
Dovolil jsem si vzít náhodný dotaz z příspěvku viewtopic.php?t=13667&start=40#p262162
a zde je odpověď
ai.png
Samozřejmě, pokud se ji zadá zadání pro ESPHOME nebo HA, tak vyplivne hotové řešení nebo poradí.
Ale aktuálně pracuji na úplně jiné věci a tou je pomoc s moderováním fóra.
Hlídání vulgarit, informování moderátora o příspěvku OT, vyhledání správné kategorie fóra, informování o překlepech atd.
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

glottis píše: pon dub 14, 2025 6:10 pm
obrovske plus je, ze se neunavi a neposle te do ... :D Kdyz si o to nereknes
Jedné známé se podařilo i tohle, slušně, něco jako "nebudeme se raději bavit o něčem jiném?"
Myslím, že to byl ChatGPT.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
rva
Reputace: 707
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Ale ta rada chytré inteligence ohledně float není správná. Ve float módu se mppt regulátor nefláká, ale dodává tolik, aby napětí na baterii držel na float. Tedy pokud se zapne výkonový spotřebič, jeho odběr nejde z baterie, ale mppt regulátor zvýší výrobu, aby napětí na baterii nekleslo.
Reputace: 180
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

lzahradil píše: pon dub 14, 2025 9:06 pm
Ale aktuálně pracuji na úplně jiné věci a tou je pomoc s moderováním fóra.
Hlídání vulgarit, informování moderátora o příspěvku OT, vyhledání správné kategorie fóra, informování o překlepech atd.
Cílem je fórum zabít?
skybor

rva píše: úte dub 15, 2025 6:10 am
Ale ta rada chytré inteligence ohledně float není správná...
Dokud lidi ještě nad odpovědí AI aspoň trochu přemýšlí, nejsme ztraceni ;)

PS: Jestli je odpověď správná nebo ne není až tak podstatné ... Ale tady to vypadá, že inteligence MyPower ještě pořád poráží AI.