Leoshavla FVE

Souhrn tématu

Leoshavla FVE se zabývá technickými a právními aspekty přetoku elektřiny do distribuční sítě (DS) u malých fotovoltaických elektráren. Přetoky pod určitou hranicí (tzv. technická nula) jsou v praxi často tolerovány, zejména pokud není sjednán nulový rezervovaný výkon. Nelegální připojení a dodávka elektřiny do DS jsou řešeny vyhláškou č. 359/2020 Sb., ale sankce závisí na zjištění a rozhodnutí distributora.
Valdano
Reputace:335
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:Česká Lípa

Re: Leoshavla FVE

Nový příspěvek od Valdano »

Mex píše:
Podle mě ta zavedená "technická nula" (75Wh během čtvrthodiny, 30kWh měsíčně) platí i pro zákazníky bez oficiální FVE.
V cenovém rozhodnutí ERÚ je jasně uvedeno, že se to týká výroben elektřiny nebo zařízení pro ukládání elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu.

Pokud někdo provozuje výrobnu tzv. "na černo" pak nemá pro výrobnu nic sjednáno a tyto limity se ho v takovém případě vůbec netýkají tj. v takovém případě je technicky i právně vzato jakýkoli přetok vyšší než 0 neoprávněný. Výrobna připojená/provozovaná tzv. "na černo" je tedy případ "neoprávněné dodávky do DS" a nikoliv překročení zmíněných limitů.

Sankci v takovém případě řeší Vyhláška č. 359/2020 Sb. o měření elektřiny viz paragraf 19, a to za období až 36 měsíců zpětně. Samozřejmě záleží na tom, zda to distributor zjistí a zda se rozhodne to řešit postihem nebo jen upozorněním s požadavkem na nápravu, aby se to již neopakovalo. Pokud se to však rozhodnou řešit postihem pak očekávejte, že to bude řešeno dle zmíněné vyhlášky č. 359/2020 Sb.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte říj 06, 2026 4:33 pm, celkem upraveno 1 x.
leoshavla
Reputace:96

Nový příspěvek od leoshavla »

Pak jedině koupit a nahlásit Balkónovku
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
Valdano

Dle stávající české legislativy je potřeba sjednat s distributorem nulový rezervovaný výkon. Obvykle se to řeší v rámci žádosti o připojení zdroje např. balkonové FVE jen pro vlastní potřebu tedy bez dodávky do DS.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte říj 06, 2026 4:44 pm, celkem upraveno 1 x.
Mex
Reputace:482
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V
Lokalita:BrnoSystémové napětí:>48V

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: úte říj 06, 2026 4:25 pm
Mex píše:
Podle mě ta zavedená "technická nula" (75Wh během čtvrthodiny, 30kWh měsíčně) platí i pro zákazníky bez oficiální FVE.
V cenovém rozhodnutí ERÚ je jasně uvedeno, že se to týká výroben elektřiny nebo zařízení pro ukládání elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu.
...
Ale to neznamená, že to distributor nemůže uplatnit i na jiné případy. ERÚ jen říká, kdy to zohledněno být musí.
Zvlášť když se taková situace může stát i bez instalované FVE nebo baterky.
A navíc to vyhodnocují jen některé elektroměry, další to buď započítají do spotřeby, nebo to ignorují.

Můžeme se vsadit, že žádnou pokutu platit nebude.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Kostěj
Reputace:143
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Lokalita:DobrovickoSystémové napětí:~60 VVýkon panelů [Wp]:9200 Kapacita baterie [kWh]:34

Nový příspěvek od Kostěj »

Valdano píše: úte říj 06, 2026 4:25 pm
... tj. v takovém případě je technicky i právně vzato jakýkoli přetok vyšší než 0 neoprávněný...
Technicky i právně s tím bohužel musím souhlasit, ale realita je jinde, je za tím měření po fázích. Nedivím se, že nad tím distributor raději mávne rukou, riziko soudního sporu je velké a důledky pro distribuci by mohly být nepříjemné. Řešilo se to m.j. tady:
viewtopic.php?p=164637&hilit=p%C5%99etok#p164637
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Valdano

Nepleťme tady dohromady právní povahu přetoku u legálně a nelegálně připojeného zdroje k DS obecně s tím zda to v tom či onom případě vůbec bude nějak řešeno. To spolu přímo nesouvisí.

Je vysoce pravděpodobné, že mini přetok, který se objevil po 14 měsících (jak zmínil leoshavla) zřejmě nikdo řešit nebude. Pokud by to rostlo častěji pak by záleželo na tom, zda by to distributor postřehl a zda by se vůbec rozhodl to nějak řešit například jen upozorněním s požadavkem na nápravu, aby se to neopakovalo. Pokud by se to však distributor rozhodl řešit postihem pak by to bylo dle zmíněné vyhlášky č. 359/2020 Sb. a nebylo by to posuzováno dle zmíněných limitů.

Zmíněné limity se neuplatňují na případy, kterých se to netýká. Pokud není sjednán nulový rezervovaný výkon pak se to podle těch limitů neposuzuje a nemá smysl se o tom hádat. U jakéhokoli zdroje připojeného k DS na černo, který způsobuje činnou dodávku elektřiny do DS (pozn. podotýkám činnou, protože jaloviny se to ve vztahu k domácnostem netýká) se jedná o neoprávněnou dodávku a nikoli překročení zmíněných limitů. To zda se tím bude distributor vůbec zabývat a řešit to je samozřejmě věc jiná, která ovšem s právní povahou toho přetoku nesouvisí.
Mex
Reputace:482
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V
Lokalita:BrnoSystémové napětí:>48V

Nový příspěvek od Mex »

Cirkulárka není "zdroj, připojený k DS načerno".
A přesto tam malý přetok klidně vyrobí.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.