Leoshavla FVE

Souhrn tématu

Přetoky elektřiny u fotovoltaických systémů Leoshavla mohou být zaznamenány elektroměry, ale jejich význam je často zanedbatelný. Od roku 2027 bude povinné online měření přetoků u všech distributorů, což může ovlivnit evidenci a vyúčtování. Současné elektroměry často nezaznamenávají počáteční stav přetoků, což komplikuje zpětné vyhodnocení přetoků a jejich případné sankce.
Valdano
Reputace:337
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:Česká Lípa

Re: Leoshavla FVE

Nový příspěvek od Valdano »

Mex píše:
Podle mě ta zavedená "technická nula" (75Wh během čtvrthodiny, 30kWh měsíčně) platí i pro zákazníky bez oficiální FVE.
V cenovém rozhodnutí ERÚ je jasně uvedeno, že se to týká výroben elektřiny nebo zařízení pro ukládání elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu.

Pokud někdo provozuje výrobnu tzv. "na černo" pak nemá pro výrobnu nic sjednáno a tyto limity se ho v takovém případě vůbec netýkají tj. v takovém případě je technicky i právně vzato jakýkoli přetok vyšší než 0 neoprávněný. Výrobna připojená/provozovaná tzv. "na černo" je tedy případ "neoprávněné dodávky do DS" a nikoliv překročení zmíněných limitů.

Sankci v takovém případě řeší Vyhláška č. 359/2020 Sb. o měření elektřiny viz paragraf 19, a to za období až 36 měsíců zpětně. Samozřejmě záleží na tom, zda to distributor zjistí a zda se rozhodne to řešit postihem nebo jen upozorněním s požadavkem na nápravu, aby se to již neopakovalo. Pokud se to však rozhodnou řešit postihem pak očekávejte, že to bude řešeno dle zmíněné vyhlášky č. 359/2020 Sb.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte říj 06, 2026 4:33 pm, celkem upraveno 1 x.
leoshavla
Reputace:97

Nový příspěvek od leoshavla »

Pak jedině koupit a nahlásit Balkónovku
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
Valdano

Dle stávající české legislativy je potřeba sjednat s distributorem nulový rezervovaný výkon. Obvykle se to řeší v rámci žádosti o připojení zdroje např. balkonové FVE jen pro vlastní potřebu tedy bez dodávky do DS.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte říj 06, 2026 4:44 pm, celkem upraveno 1 x.
Mex
Reputace:484
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V
Lokalita:BrnoSystémové napětí:>48V

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: úte říj 06, 2026 4:25 pm
Mex píše:
Podle mě ta zavedená "technická nula" (75Wh během čtvrthodiny, 30kWh měsíčně) platí i pro zákazníky bez oficiální FVE.
V cenovém rozhodnutí ERÚ je jasně uvedeno, že se to týká výroben elektřiny nebo zařízení pro ukládání elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu.
...
Ale to neznamená, že to distributor nemůže uplatnit i na jiné případy. ERÚ jen říká, kdy to zohledněno být musí.
Zvlášť když se taková situace může stát i bez instalované FVE nebo baterky.
A navíc to vyhodnocují jen některé elektroměry, další to buď započítají do spotřeby, nebo to ignorují.

Můžeme se vsadit, že žádnou pokutu platit nebude.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Kostěj
Reputace:143
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Lokalita:DobrovickoSystémové napětí:~60 VVýkon panelů [Wp]:9200 Kapacita baterie [kWh]:34

Nový příspěvek od Kostěj »

Valdano píše: úte říj 06, 2026 4:25 pm
... tj. v takovém případě je technicky i právně vzato jakýkoli přetok vyšší než 0 neoprávněný...
Technicky i právně s tím bohužel musím souhlasit, ale realita je jinde, je za tím měření po fázích. Nedivím se, že nad tím distributor raději mávne rukou, riziko soudního sporu je velké a důledky pro distribuci by mohly být nepříjemné. Řešilo se to m.j. tady:
viewtopic.php?p=164637&hilit=p%C5%99etok#p164637
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Valdano

Nepleťme tady dohromady právní povahu přetoku u legálně a nelegálně připojeného zdroje k DS obecně s tím zda to v tom či onom případě vůbec bude nějak řešeno. To spolu přímo nesouvisí.

Je vysoce pravděpodobné, že mini přetok, který se objevil po 14 měsících (jak zmínil leoshavla) zřejmě nikdo řešit nebude. Pokud by to rostlo častěji pak by záleželo na tom, zda by to distributor postřehl a zda by se vůbec rozhodl to nějak řešit například jen upozorněním s požadavkem na nápravu, aby se to neopakovalo. Pokud by se to však distributor rozhodl řešit postihem pak by to bylo dle zmíněné vyhlášky č. 359/2020 Sb. a nebylo by to posuzováno dle zmíněných limitů.

Zmíněné limity se neuplatňují na případy, kterých se to netýká. Pokud není sjednán nulový rezervovaný výkon pak se to podle těch limitů neposuzuje a nemá smysl se o tom hádat. U jakéhokoli zdroje připojeného k DS na černo, který způsobuje činnou dodávku elektřiny do DS (pozn. podotýkám činnou, protože jaloviny se to ve vztahu k domácnostem netýká) se jedná o neoprávněnou dodávku a nikoli překročení zmíněných limitů. To zda se tím bude distributor vůbec zabývat a řešit to je samozřejmě věc jiná, která ovšem s právní povahou toho přetoku nesouvisí.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Cirkulárka není "zdroj, připojený k DS načerno".
A přesto tam malý přetok klidně vyrobí.
leoshavla

Tak tu taky mám, musí to být z nečeho jiného elektroměr před MP2 ukazuje 0,02 kWh ale té Jaloviny tam je za rok 668 kVArh a v té se teda moc nevyznám🤔
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
Valdano

Jak už bylo zmíněno. Pokud v místě není výrobna nebo zařízení pro ukládání elektřiny se sjednaným nulovým rezervovaným výkonem (viz dříve zmíněné limity) ani výrobna nebo zařízení pro ukládání elektřiny se sjednaným nenulovým rezervovaným výkonem (pak viz konkrétně sjednaný nenulový výkon) jsou z technického i právního hlediska veškeré přetoky neoprávněné.

Pokud nějaké zařízení způsobuje nějaké přetoky tak si musí každý sám pro sebe zhodnotit riziko toho, že za neoprávněné přetoky mohou být uděleny sankce a podle toho jak moc ty přetoky v jeho případě v čase porostou by se měl zařídit.

Buď se to bude jevit jako zanedbatelné a pak zřejmě nemá smysl něco řešit do doby než se případně ozve distributor což je u mini přetoků podobného rozsahu co tu byl zmíněn velmi nepravděpodobné. I když se distributor ozve je pravděpodobné, že nejprve přijde upozornění či výzva k nápravě a pak bych to teprve začal brát vážně a řešil to.

Nebo už to tak zanedbatelné nebude (kdy přetoky rostou například o 1kWh každý den nebo týden) a v takovém případě by to měl nějak řešit. Primárně tím, že najde (je-li to možné pak třeba vylučovací metodou s postupným odstavováním), které zařízení to vůbec způsobuje a pak buď nějakou úpravou zařízení, která přetoky minimalizuje nebo je zcela odstraní a nebo vyřazením zařízení z provozu případně jeho náhradou za jiné obdobné zařízení, které přetoky způsobovat nebude. Opět i zde platí, že může hrát "mrtvého brouka" a nic neřešit dokud se neozve distributor a až pokud se ozve tak to teprve začít řešit, ale u přetoků, které nejsou až tak zanedbatelné je větší riziko toho, že budou uděleny nějaké sankce.

Prostě tohle si musí řešit každý sám a zvážit riziko s ohledem na míru a četnost přetoků. Ano může se stát i výjimečný případ, že se u některého distributora někdo "špatně vyspí" a rozhodne o udělení sankce vůči někomu i za relativně malý přetok, způsobený nějakým zařízením, ale pravděpodobnost, že se to reálně stane je dle mého názoru velmi malá. Když se to někomu stane tak zkrátka měl smůlu.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Ještě že Valdano nedělá u některého distributora. Teda aspoň doufám.
Jak se říká, aktivní úředník je horší než třídní nepřítel. ;-)

Kdyby to distributoři opravdu chtěli sledovat, tak by to především měřili. A odečítači by tyto údaje zapisovali.
Ale to se neděje. Měří to jenom málokterý nechytrý elektroměr. A odečítači to nezapisují. Ani na faktuře to není.

Což je podstatné. Protože když vám namontují nový elektroměr, tak v protokolu je uveden počáteční stav počítadel VT a NT (je-li 2-tarifní sazba).
Není tam uveden stav počítadla přetoků,
Takže nikdo nemůže po několika létech říct, že jsem natočil přetok. Protože budu samozřejmě argumentovat tím, že je tam ten údaj od začátku. A ať mi dokážou, že to není pravda, když na přebíracím protokolu to není uvedeno.
Valdano

1. Ten komu se přetoky na elektroměru distributora neukazují ten je předpokládám ani neřeší.

2. Řešit by je měl ten komu se na elektroměru distributora ukazují a v čase stále průběžně a nezanedbatelně rostou. Pokud nejsou zanedbatelné a stále přibývají tak se nespoléhejte na to, že si jich nikdy nikdo nevšimne. I v těchto případech lze hrát "mrtvého brouka" a nedělat nic dokud si toho někdo od distributora nevšimne, ale může to být riziko. Komu to nevadí ať to prostě neřeší.

3. Dosavadní stav je jen dočasná záležitost. Dříve či později budou mít chytré alias bonzovací elektroměry úplně všichni bez ohledu na to zda budou nebo nebudou mít nějakou výrobnu.
vk_1
Reputace:63

Nový příspěvek od vk_1 »

leoshavla píše: úte říj 06, 2026 4:33 pm
Pak jedině koupit a nahlásit Balkónovku
Pro tebe asi ideál nahlásit balkónovku.

Jen tedy zatím to jde jen na území EGd. Od 1.1. 2027 by to k tomu měl být ze zákona dokopán i ČEZd.
https://energozrouti.cz/clanek/nova-pra ... tovoltaiku
leoshavla

Stáhnul jsem graf přetoků z portálu a nějaké tam jsou.
Online měření je funční od 1.7.2026, teď zjistit z čeho to je
Ale ta 1kWh bude za těch 14měsíců
Přílohy
Graf.png
Valdano

Jen pro informaci. To, že se provádějí odečty u některých domácností pořád jen s tužkou na papír neznamená, že je to tak na všech místech v Česku. Odečty off-line elektroměrů zajišťují distributoři, kteří k tomu v současností stále více využívají nasmlouvané třetí strany (externí firmy). Při odečtech se stále více stává standardem sekvenční fotografování stavu displeje elektroměru. V rámci sekvence snímků může být zachycen i celkový stav přetoků viz registr 2.8.0 pokud jej elektroměr zobrazuje. Nasmlouvané firmy, které odečty tímto způsobem provádějí předávají pořízené sekvence snímků distributorům a ti je dlouhodobě archivují. Každý snímek má časovou značku kdy byl pořízen a pokud na některém snímku bude i stav registru přetoků, který se při následném odečtu změní je zde riziko, že to může být vyhodnoceno dle již zmíněného vyhlášky č. 359/2020 Sb. až 3 roky zpětně.
Valdano

vk_1 píše: úte říj 06, 2026 7:49 pm
Od 1.1. 2027 by to k tomu měl být ze zákona dokopán i ČEZd.
https://energozrouti.cz/clanek/nova-pra ... tovoltaiku
To se bohužel nestane. Ten článek je ze starší doby a veškeré tam zmíněné navržené změny týkající malých FVE, které byly navrženy do stavebního zákona byly obrazně řečeno "smeteny ze stolu" a nic z toho tedy od 1.1.2027 platit nebude. Psal jsem o tom v jiném tématu viz tento odkaz.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

leoshavla píše: úte říj 06, 2026 8:10 pm
Stáhnul jsem graf přetoků z portálu a nějaké tam jsou.
Online měření je funční od 1.7.2026, teď zjistit z čeho to je
Ale ta 1kWh bude za těch 14měsíců
Tak to jsi Ty, ten vrah naší přenosové soustavy!
Přetok ve výší 5W - to už snad musí i topičovi v Temelíně vyrazit lopatu z ruky.
Valdano

Podle mého názoru je to zanedbatelné. Takže neřešit ledaže by vás na to někdy v budoucnu upozornil sám distributor (což je velmi nepravděpodobné) a do té doby asi nemá moc smysl se tím dál zabývat. Samozřejmě pokud to pro vás je zajímavé a chcete zjistit co konkrétně to způsobuje tak jen klidně bádejte. :lol: