Jirkova FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
cipis
Moderátor
Reputace: 780
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od cipis »

Vždyť je to 87% účinnost, to je paráda ... A to jako myslím dobře, ne ironicky.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Matess
Reputace: 191
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

já jsem s přímotopem na axpertu měřil 96%... takže 87% mi nepřipadá jako něco extra pokud je zátěž rezistivní...
Aldron
Reputace: 12
Lokalita: Rožňava, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 14,3

Nový příspěvek od Aldron »

Tých 96% je účinnosť, ktorú dosahujú skôr beztransformátorové ongrid meniče, ktoré pracujú s PV cez 360V. Pri konverzi zo 48V je takú účinnosť možné dosiahnuť len na papieri. Asi preto sa vymysleli vysokonapäťové batérie.
No keď som to správne pochopil, tak tu sa jedná o účinnosť regulátor+menič +-autobus a to fakt nie je až také zlé číslo.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
JirkaE
Reputace: 144
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

cipis píše: úte črc 01, 2025 9:52 pm
Vždyť je to 87% účinnost, to je paráda ... A to jako myslím dobře, ne ironicky.
Díky Cipis,

Jak už jsem psal, doposud jsem se na 100% úvazek věnoval pouze ohřevu vody (a jiných odporových zátěží) a měření DC energie z panelů.

,,Dospělácká" verze FV je pro mě v tomto rozsahu první životní experiment a některé věci nevím a 75% dělám poprvé v životě.

Pokud je to OK nic neříkám a děkuji 😉 , jen se mě to zdálo dost - na to, co mám v úmyslu ještě připojit ( druhý MP2-3000 + kaskáda 3x Modrásek)

Matess píše: úte črc 01, 2025 9:47 pm
zkoušel jsi to měřit jen s přímotopem na výstupu mp2? jestli ti to nedělá jalovina....
Ano, FV ještě není připojená k baráku, stále jsou to jen pokusy, kdy využívám AC výstup alespoň pro práci, pro ohřev bazénu, občas i klima.

Zatím je takto zapojený pouze jeden MP2 3000 - nic jiného neběží - jen aby to nezůstalo na střeše, využívám energii na prodlužovákách k práci a na velký žrouty doma. Už chybí jen kousek k úplnému připojení :D

Ale na obrázku je 2kW spirála na zátěži - nic víc.
Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3