Žiadosť o posúdenie uchytenia panelov LONGI LR7 60HVH 540M

Souhrn tématu

Uživatel řeší správnost uchycení 21 panelů LONGI LR7 60HVH 540M instalovaných naležato na plechovou střechu pomocí krátkých hliníkových profilů v rozích. Diskuze se zaměřuje na pevnost montáže, možné zlepšení pomocí solárních profilů a podpěrek, které zabraňují přenosu sil ze střechy do panelů. Odborníci doporučují konzultaci se statikem a případné úpravy pro lepší stabilitu a odolnost vůči sněhu a větru.
eman
Reputace:336
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Žiadosť o posúdenie uchytenia panelov LONGI LR7 60HVH 540M

Nový příspěvek od eman »

Já jsem třeba moc nepochopil, proč je v manuálech pro instalace na šířku solární profil, když ten stejně mimo rám nemá žádnou funkci. Když jsem koukal na svoje nakloněné panely, tak rám sice drží jak židovská víra, ale celý střed panelu ve větru "vlaje" jak plachta.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE
Reputace:366
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Třeba se pod vahou sněhu ohne dolů - o tloušku rámu - a o profil opře - a pak se zas vrátí zpět bez ujmy - když to roztaje

Autorovi vlákna by teoreticky takhle mohli pomoci právě kombi-šrouby a podpěrky pod prostředky rámů panelů - aniž by ty původní demontoval.
Buď s kousky profilů, nebo jedním profilem skrz, od hrany ke hřebenu, pod prostředky panelů.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned čer 21, 2026 5:14 pm, celkem upraveno 1 x.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
rva
Reputace:971
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Solární profil slouží i k tomu, aby zabraňoval přenosu sil ze střechy do fv panelů. Střechy jsou různé, trámy různě pracují a pokud je solární profil přichycen na střešní háky, nebo přes kombišrouby, tak právě tyto uhnou, když uhne trám.Solární profil s rámy FV panelů tak vytváří celkem kompaktní a tuhou strukturu, na kterou se nepřenášejí síly od pohybů střechy.
Reputace:416
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

VladoT píše: stř čer 17, 2026 7:24 am
Dodávateľská firma mi nainštalovala 21 ks panelov LONGI LR7 60HVH 540M naležato. Na kotvenie použili krátke 40cm hliníkové profily umiestnené v rohoch panela. Panely sú uchytené len na krátkych stranách cca 10-15 cm od rohov. Je takáto montáž ok ?
Už píšu po sezóně, četl jsem to až teď.
Za mně to z hlediska pevnosti proti promáčknuté té vlny bude bez problému. Ta vlna má velmi odolný tvar s vysokou odolností proti tlaku.
Jako když třeba křehké vajíčko člověk mezi prsty tlakem na špičky nerozmáčkne.
A panel montáž v takových bodech skoro určitě umožňuje, jen oproti ideální poloze má trochu nižší únosnost.

Nelíbilo by se mi to proto, že ty nosné profily jsou postavené kolmo na spád a budou tak zbytečně blokovat sníh.
Navíc kdyby je dali kolmo, tedy podél těch vln, tak je mohli přišroubovat mezi vlnami na tu rovnou plochu, která je (snad) opřená přímo o nosné prvky střechy.

Pokud to chceš a máš možnost řešit za jejich prachy, tak by se to dalo předělat a udělat líp.
Buď to celé otočit, nebo aspoň pod střed panelů posadit solární profil nebo podobné patky a opřít to ještě o ně.
Těch pár děr na vrcholu vlny, které by tam po předělávce zbyly (kdybys to nechal otočit všechno) by se dalo snadno zaslepit. A je to na vrcholu vlny, tam se voda moc nedrží.

Pokud tu možnost nemáš a předělávání by Tě stálo moc peněz, tak se na to vykašli.
Podle mě to bude sloužit dobře i tak jak to je.

Rozesmály mě ty poznámky o stavebním dozoru a podobné vtipy. ;-)
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.