FVE a dovolená

Souhrn tématu

Diskuse na fóru se zaměřuje na správný postup při vypínání a zapínání fotovoltaické elektrárny (FVE) během dovolené. Uživatelé sdílejí zkušenosti s možnými riziky, jako jsou výpadky sítě, poškození baterií nebo havárie vody v domě. Doporučuje se vypínat FVE a hlavní ventily, aby se předešlo škodám, přičemž někteří uživatelé preferují dálkové monitorování a řízení systému pro větší klid na duši.
Mex
Reputace:402
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: FVE a dovolená

Nový příspěvek od Mex »

Díky všem za názory a zkušenosti.
V létě mi prázdný barák spotřebuje pod 1 kWh denně, takže prakticky nic. Tak kvůli tomu určitě nemusím nechat běžet 15kW FVE.

Mám 3 reálné zkušenosti s haváriemi. Dvě s vodou, jednu s FVE (ale tu jen zprostředkovaně).
V roce 2005 jsem kompletně zrekonstruoval barák. Všechno doma nové. V roce 2006 mi křupnula pancéřovaná hadička na přívodu baterie umývadla.
Praskla v té kovové části, ne tam, kde je guma a oplet.
Do baráku mi natekly zhruba 3 kubíky vody. Naštěstí jsme brzo přišli z práce. A na druhé štěstí se to stalo v nejnižším patře, takže to neproteklo celým barákem. Následky jsou znatelné dodnes (podlahy).
Mimochodem když jsem jednal s pojišťovákem, tak jsem se ptal, jestli chce tu prasklou hadičku vidět. Prý ne, je to prý tak častý případ, že mi věří.

Opatření: okamžitě jsem nainstaloval tlakový regulátor na přívodu do domu a k němu expanzku, která chytá rázy.
Když jsem tam osadil měřák bez té expanzky, tak ručička manometru při každém zavření pákovky pěkně fackovala.
Osadil jsem i detektor průtoku, ale ke své hanbě jsem to zatím nezapojil do automatizace. Nicméně s výrazně sníženým tlakem v rozvodech a s expanzkou už to považuju za hodně bezpečné.

Ta expanzka chytá i roztahování vody v bojleru. Když jsem viděl u kamarádky, která si nově pořídila solární ohřev vody (takový ten důchodcovský, co je zadarmo), tak jsem se docela zděsil, kam jí vylezl tlak vody při silném ohřátí vody za slunečného dne, když není nikdo doma a není odběr. Podle mě je jen otázkou času, než jí tam něco prdne.

Druhý případ se stal u mých hodně blízkých lidí, kterým praskla plastová přívodní hadička ke splachovači. A jako naschvál zrovna druhý den po jejich odjezdu na dovolenou.
Měli kliku, že to prasklo až u splachovače a ne u zdi, protože tak byl přece jen ten průtok trochu omezený tou tenkou hadičkou.
Do baráku nateklo přes 70 kubíků vody. Na začátku to nevypadalo tak strašně, ale po čase se začaly zvedat podlahy. A je podezření, jestli to nenarušilo stabilitu domu, který je ve svahu. Což je průser ultimátní.

Ta s FVE se týká (myslím) jednoho člena tady z fóra. Kdysi jsem byl aktivní na CNC fóru, a pro tamnějšího člena jsem vyzvedával kopec velkých žlutých článků Winston. Já jsem v tom fungoval jenom jako pošťák, ten majitel FVE byl kousek od Brna a já jsem je jenom vyzvedával.
Ptal jsem se toho člověka co se stalo. Prý měl nové baterky a odjel na dovolenou. Nějakou chybou v nastavení došlo k tomu, že ty baterky vybil do mrtě a byly na vyhození. Tomu borci, kterému jsem to vezl, to posílal už jen na nějaké pokusy a jako studijní materiál.
Je to už pár let, takže tehdy ty baterky stály jistě asi násobek co by stály dneska. Ale i dnes by to stálo balík.

Takže dneska jsem velkým fandou vypínání všech hlavních ventilů a vypínačů všech energií a médií.