FVE a dovolená

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na správný postup vypínání fotovoltaické elektrárny (FVE) při odjezdu na dovolenou. Uživatelé sdílejí zkušenosti, zda FVE nechat běžet nebo ji vypnout, aby se předešlo riziku výpadku energie a poškození chladničky či mrazáku. Doporučuje se ponechat baterie nabité na cca 50 % a zvážit minimální spotřebu prázdného domu během nepřítomnosti.
Mex
Reputace:402
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: FVE a dovolená

Nový příspěvek od Mex »

Díky všem za názory a zkušenosti.
V létě mi prázdný barák spotřebuje pod 1 kWh denně, takže prakticky nic. Tak kvůli tomu určitě nemusím nechat běžet 15kW FVE.

Mám 3 reálné zkušenosti s haváriemi. Dvě s vodou, jednu s FVE (ale tu jen zprostředkovaně).
V roce 2005 jsem kompletně zrekonstruoval barák. Všechno doma nové. V roce 2006 mi křupnula pancéřovaná hadička na přívodu baterie umývadla.
Praskla v té kovové části, ne tam, kde je guma a oplet.
Do baráku mi natekly zhruba 3 kubíky vody. Naštěstí jsme brzo přišli z práce. A na druhé štěstí se to stalo v nejnižším patře, takže to neproteklo celým barákem. Následky jsou znatelné dodnes (podlahy).
Mimochodem když jsem jednal s pojišťovákem, tak jsem se ptal, jestli chce tu prasklou hadičku vidět. Prý ne, je to prý tak častý případ, že mi věří.

Opatření: okamžitě jsem nainstaloval tlakový regulátor na přívodu do domu a k němu expanzku, která chytá rázy.
Když jsem tam osadil měřák bez té expanzky, tak ručička manometru při každém zavření pákovky pěkně fackovala.
Osadil jsem i detektor průtoku, ale ke své hanbě jsem to zatím nezapojil do automatizace. Nicméně s výrazně sníženým tlakem v rozvodech a s expanzkou už to považuju za hodně bezpečné.

Ta expanzka chytá i roztahování vody v bojleru. Když jsem viděl u kamarádky, která si nově pořídila solární ohřev vody (takový ten důchodcovský, co je zadarmo), tak jsem se docela zděsil, kam jí vylezl tlak vody při silném ohřátí vody za slunečného dne, když není nikdo doma a není odběr. Podle mě je jen otázkou času, než jí tam něco prdne.

Druhý případ se stal u mých hodně blízkých lidí, kterým praskla plastová přívodní hadička ke splachovači. A jako naschvál zrovna druhý den po jejich odjezdu na dovolenou.
Měli kliku, že to prasklo až u splachovače a ne u zdi, protože tak byl přece jen ten průtok trochu omezený tou tenkou hadičkou.
Do baráku nateklo přes 70 kubíků vody. Na začátku to nevypadalo tak strašně, ale po čase se začaly zvedat podlahy. A je podezření, jestli to nenarušilo stabilitu domu, který je ve svahu. Což je průser ultimátní.

Ta s FVE se týká (myslím) jednoho člena tady z fóra. Kdysi jsem byl aktivní na CNC fóru, a pro tamnějšího člena jsem vyzvedával kopec velkých žlutých článků Winston. Já jsem v tom fungoval jenom jako pošťák, ten majitel FVE byl kousek od Brna a já jsem je jenom vyzvedával.
Ptal jsem se toho člověka co se stalo. Prý měl nové baterky a odjel na dovolenou. Nějakou chybou v nastavení došlo k tomu, že ty baterky vybil do mrtě a byly na vyhození. Tomu borci, kterému jsem to vezl, to posílal už jen na nějaké pokusy a jako studijní materiál.
Je to už pár let, takže tehdy ty baterky stály jistě asi násobek co by stály dneska. Ale i dnes by to stálo balík.

Takže dneska jsem velkým fandou vypínání všech hlavních ventilů a vypínačů všech energií a médií.
TomHC
Reputace:896
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Ak je solárnik príčetný a má správne nastavené MPPT a BMS, tak sú šance na haváriu značne obmedzené 👍
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Mex

Nový příspěvek od Mex »

To si předtím, než dojde k havárii, myslí každý. 😉
cipis
Moderátor
Reputace:1014
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Jak to asi u některých nazvat? Poněkud volnější dodržování norem, no prostě nějak "rozumně", no, ale radši to vypnu, když u toho nejsem :wall:
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
mischanek
Reputace:27
Lokalita: Beskydy

Nový příspěvek od mischanek »

Mex píše: pon kvě 25, 2026 6:33 pm
Ta expanzka chytá i roztahování vody v bojleru. Když jsem viděl u kamarádky, která si nově pořídila solární ohřev vody (takový ten důchodcovský, co je zadarmo), tak jsem se docela zděsil, kam jí vylezl tlak vody při silném ohřátí vody za slunečného dne, když není nikdo doma a není odběr. Podle mě je jen otázkou času, než jí tam něco prdne.
Asi si naivně myslím, že expanzka a přetlakový ventil je standardní bezpečností sestava k bojleru.. :dontknow:
unicast
Reputace:482
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Mex píše: pon kvě 25, 2026 6:33 pm
Opatření: okamžitě jsem nainstaloval tlakový regulátor na přívodu do domu a k němu expanzku, která chytá rázy.
Když jsem tam osadil měřák bez té expanzky, tak ručička manometru při každém zavření pákovky pěkně fackovala.
Osadil jsem i detektor průtoku, ale ke své hanbě jsem to zatím nezapojil do automatizace. Nicméně s výrazně sníženým tlakem v rozvodech a s expanzkou už to považuju za hodně bezpečné.
Na expanzky bacha. I to, že na nich je manometr a ten ukazuje tlak, ještě neznamená, že jsou ok. Plášť té nádrže může prorezivět (a pak to voda prostřelí a vytvoří řezný paprsek, co začne s gustem demolovat to, na co dosáhne, 5 cm díru do zdi to udělá za pár hodin jak nic), guma uvnitř zase zpuchřet a začít protékat. Čas od času z ní zkusit vypustit vzduch -- a když začne stříkat z ventilku voda, tak je jasno.
ElektroEzs
Reputace:126
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Mex píše: pon kvě 25, 2026 8:05 pm
To si předtím, než dojde k havárii, myslí každý. 😉
Jo souhlasim opatrnosti neni nikdy dost ale clanek se zvrtne i u odstavene FVE. Ale tu vodu mozna fakt radsi budu zavirat:)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Mex

Nový příspěvek od Mex »

unicast píše: pon kvě 25, 2026 8:40 pm
Na expanzky bacha. I to, že na nich je manometr a ten ukazuje tlak, ještě neznamená, že jsou ok. Plášť té nádrže může prorezivět (a pak to voda prostřelí a vytvoří řezný paprsek, co začne s gustem demolovat to, na co dosáhne, 5 cm díru do zdi to udělá za pár hodin jak nic), guma uvnitř zase zpuchřet a začít protékat. Čas od času z ní zkusit vypustit vzduch -- a když začne stříkat z ventilku voda, tak je jasno.
Tak aby začala expanzka téct, tak by jednak musela být díra v gumovém vaku. A pak by ještě musela být díra v plechovém futrále.
Ale ta díra v plechu by znamenala, že by napřed unikl vzduch. A to rozumný uživatel pozná.

Ono obecně je dobré čas od času expanzku vypustit a dofouknout na správný tlak, protože přece jen to někdy nepatrně vzduch propouští.
Ale to se pozná i bez vypuštění.

Při dobře nadimenzované a natlakované expanzce je rozdíl tlaků na studeném a teplém bojleru poměrně malý. Ale jak uteče část vzduchu (nebo dokonce celý), tak se ten rozdíl tlaků výrazně zvýší.
Takže se dá snadno odhadnout, jestli je expanzka OK.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

mischanek píše: pon kvě 25, 2026 8:22 pm
Asi si naivně myslím, že expanzka a přetlakový ventil je standardní bezpečností sestava k bojleru.. :dontknow:
Přetlakový ventil ano. Nakonec je už součástí bojleru, tak to montážní firmu nic nestojí. Kromě toho je to striktní povinnost.
Ale expanzka by už peníze navíc stála. Tak proč by ji tam montovali a snižovali si vývar, že.
cipis
Moderátor

Tusim v Nemecku nebo kde je povinna, v ramci setreni vody. Ono z toho pojistovaku odteka celkem dost vody ...
1 kW "nabíječka" 24 V
eman
Reputace:334
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Je docela vtipné, že řešíš odstavení FVE kvůli havárii, ale všechny případy jsi uvedl instalatérskou fušeřinu. 😂
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
leoshavla
Reputace:85

Nový příspěvek od leoshavla »

To by ta expanzka musela být před pojištovákem a zpětným ventilem, aby fungovala.
A ne u přívodu do domu.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
cipis
Moderátor

No vsak jo, privod z radu, pojistovak, expanzka, vstup do bojleru ...
1 kW "nabíječka" 24 V
leoshavla
Reputace:85

Nový příspěvek od leoshavla »

Já nen že Mex píše, že ji má u redukčáku u přívodu do domu 😉
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
eman
Reputace:334
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

leos spíš reagoval na Mexovo zapojení, kdy má expanzku na přívodu do baráku a ta na přetlak z bojleru nemá vliv. Zapojení bojleru je samostatný okruh oddělený od rozvodu pojistným ventilem se zpětnou klapkou, aby zvýšený tlak nemohl působit na celý rozvod v domě.
Naposledy upravil(a) eman dne pon kvě 25, 2026 9:53 pm, celkem upraveno 1 x.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
unicast
Reputace:482
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

No ona by měla být správně jedna studenovodní (modrá) na přívodu do domu, ta bude tlumit rázy od čerpadla (možno vynechat při napojení na vodovodní řad) a druhá, teplovodní (bílá) u bojleru za zpětnou klapkou. A to pomíjím expanzky na otopné soustavě.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Ona se dá použít i jedná společná. Ale protože se chci vyhnout zbytečné debatě typu "tak to není správné, neodpovídá to normě", tak o tom nepíšu.

Nicméně nesouhlas s tou poznámkou "možno vynechat při napojení na vodovodní řad". Občas je poučné se podívat co dělá netlumený manometr na vstupu do baráku.
Třeba ten exces u mě doma, který vznikl v době naší nepřítomnosti, skoro určitě způsobil hydraulický ráz z řadu.
JozefSK
Reputace:68

Nový příspěvek od JozefSK »

Toto asi nie je tema pre tych, co koli drobnochovatelstvu (sliepky, ovce, prasiatko, ...) na dovolenky nechodia ako cela rodina. Teda doma stale niekto musi byt ...
.
Ale ak by sme isli cela rodina prec na dlhsiu dobu, nevyuzivane spotrebice by som povypinal zo zasuviek (okrem chladnicky, mrazaku, ...). Vypol FVE a nechal vsetko na DS. Z minulosti mame skusenosi, ze pri burke udrel blesk do nedalekeho trafa a niektore spotrebice zapojene v zasuvke a zaroven "vypnute" zhoreli a to nielen u nas. Viem, pri burkach moze nastat vselico. Takto aspon minimalizujeme pripadne skody.

Je to o pomere ZISK - STRATA.
ZISK, kolko usetrim, ked na par dni (prevazne v lete) nepojde DS, ale FVE.
STRATA - kolko ma bude stat skoda zapojenych spotrebicov a FVE pri udere blesku, hoc aj v susedstve.
Flatman
Reputace:3
Lokalita: Okoli Prahy

Nový příspěvek od Flatman »

.... a hydraulicky raz nechytne samotny redukcak?
cipis
Moderátor

Takže to teda vypínáte tím stylem, že odpojíte kabely, aby byly pár metrů od zbytků zařízení? Nebo jak si mám vysvětlit tu ochranu FVE proti blesku, že říkáte, že to vypnete? To ten milimetr a půl v kontaktu přece nijak neochrání ...
1 kW "nabíječka" 24 V