Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Český výrobce LiFePo4 bateriových úložišť RESACS mimo jiné i pro FVE. Mají vlastní HW i SW pro vzdálené monitorování a diagnostiku Rebox. Monitoruje a zaznamenává stav jednotlivých článků, teplotu a průběh nabíjení a vybíjení. Teplotní čidla na jednom z vývodů každého článku. Vestavěný hasící systém. Záruka až 10 let. Plná technická a servisní podpora v rámci ČR v českém jazyce. Konfigurátor bateriového uložiště na míru.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon pro 30, 2024 10:38 am, celkem upraveno 1 x.
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
To je právě ta falešná statistika.. Kdyby nebylo prevence, financované z jiných zdrojů, tak by každý blb mohl tvrdit, že mor je jen taková rýmička a že "von je úplně fpohodě". Takže Dýmějový mor už nám tu nekosí miliony jenom díky tomu, že někdo nastavil pravidla a udělal opatření.
Takže já si z dovolením taky udělám opatření, protože taková čínská baterka je něco jako Schrödingerova kočka....možná ok a možná mrtvá, ale do obalu nevidím.
Takže já si z dovolením taky udělám opatření, protože taková čínská baterka je něco jako Schrödingerova kočka....možná ok a možná mrtvá, ale do obalu nevidím.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Tak úplně vlastní HW a SW to nebude...Valdano píše: ↑pon pro 30, 2024 10:26 amČeský výrobce LiFePo4 bateriových úložišť RESACS mimo jiné i pro FVE. Mají vlastní HW i SW pro vzdálené monitorování a diagnostiku Rebox. Monitoruje a zaznamenává stav jednotlivých článků, teplotu a průběh nabíjení a vybíjení. Teplotní čidla na jednom z vývodů každého článku. Vestavěný hasící systém. Záruka až 10 let. Plná technická a servisní podpora v rámci ČR v českém jazyce. Konfigurátor bateriového uložiště na míru.
Základ je BMS v baterii (česká? těžko...) a Rebox - když se podívám na tu jednotku "master", tak co to je?
Panel z BMS (JK, JBD...?), ano, navazující SW komunikace a HW nějaké to "slave" PLC pro řízení přebytků už je jejich
Webovým formulářem jsem poptal 280Ah, 48V baterku, tak jsem zvědav co mi přijde
-
- Lokalita: Liberec
ja bych si dal rad baterku do sklepa, ale tech 48V je trochu problem a HV mi prijde horsi jak mit baterku pod schody v baraku no.
-
Ano bateriové úložiště RESACS je kombinace vlastního HW českého výrobce a sériově vyráběného HW.
Dle popisu se Rebox skládá ze dvou jednotek. Master a Slave.
Master jednotka slouží ke sledování baterie a střídače. Monitoruje a zaznamenává stav jednotlivých článků, teplotu, a průběh nabíjení a vybíjení do webového prostředí Portal. Je v kontaktu s BMS a střídačem, přičemž automaticky odesílá chybové hlášky, které jsou následně vyhodnocovány servisním týmem.
Slave jednotka je určena k ovládání spotřebičů a rozšiřuje Rebox o dva vzdáleně spínané analogové výstupy 0-10 V, dva relé výstupy a dva bezpotenciálové 240 V vstupy pro HD.
Pokud jde o BMS na obrázku je tam JBD-UP16S010.
Trochu matoucí je to, že v popisu uvádějí "BMS monitoruje každý bateriový článek zvlášť, hlídá hodnoty napětí, proudu a teploty" a dále v popisu k teplotním čidlům mají uvedeno, že teplotní čidla jsou na každém spoji mezi nimi články a sledují teplotu každého článku". Jenže žádná JBD nepodporuje připojení 16-ti teplotních čidel. Zmíněná JBD-UP16S010 podporuje jen 4 externí teplotní čidla. Takže je otázkou zda bude v provedení 16S skutečně 16 teplotních čidel a pokud ano tak zřejmě na BMS budou napojena jen 4 z nich a zbytek teplotních čidel bude asi napojen na Master jednotku Reboxu.
Dle popisu se Rebox skládá ze dvou jednotek. Master a Slave.
Master jednotka slouží ke sledování baterie a střídače. Monitoruje a zaznamenává stav jednotlivých článků, teplotu, a průběh nabíjení a vybíjení do webového prostředí Portal. Je v kontaktu s BMS a střídačem, přičemž automaticky odesílá chybové hlášky, které jsou následně vyhodnocovány servisním týmem.
Slave jednotka je určena k ovládání spotřebičů a rozšiřuje Rebox o dva vzdáleně spínané analogové výstupy 0-10 V, dva relé výstupy a dva bezpotenciálové 240 V vstupy pro HD.
Pokud jde o BMS na obrázku je tam JBD-UP16S010.
Trochu matoucí je to, že v popisu uvádějí "BMS monitoruje každý bateriový článek zvlášť, hlídá hodnoty napětí, proudu a teploty" a dále v popisu k teplotním čidlům mají uvedeno, že teplotní čidla jsou na každém spoji mezi nimi články a sledují teplotu každého článku". Jenže žádná JBD nepodporuje připojení 16-ti teplotních čidel. Zmíněná JBD-UP16S010 podporuje jen 4 externí teplotní čidla. Takže je otázkou zda bude v provedení 16S skutečně 16 teplotních čidel a pokud ano tak zřejmě na BMS budou napojena jen 4 z nich a zbytek teplotních čidel bude asi napojen na Master jednotku Reboxu.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Právě proto, že se očkuje, proto je těch excesů tak málo.
A máme na to důkaz a srovnání - pokud se v nějakých Afrických zemích neočkuje, tak je tam úmrtnost na ty choroby o několik řádů vyšší.
A když se začalo očkovat, tak rázem začalo docházet k populační explozi.
Naproti tomu tady máme opačné srovnání. Komerčních instalací je určitě víc než těch amatérských. Jsou to nějaké šílené desetitisíce ročně.
A myslíte, že nějaký domkař s dotačně postavenou FVE kope na zahradě zemljanku nebo vrší protivýbuchový val?
Docela poučné je návštěva nějakého velkoskladu solárních komponent.
Já jsem teda byl jen v takovém, kde byly panely, ne baterky. Byla to venkovní zastřešená plocha. Na ní paleta vedle palety, že jsem skoro nedohlídl na konec. Tam mi tehdy mnohem víc došlo co je to rozšíření FVE v praxi. Bylo to mnohem výmluvnější než nějaké suché číslo o 100 tisících nově nainstalovaných FVE.
No a s baterkami je to jistě stejné. Taky jsou jich nainstalované děsné mraky. A čteme snad každý den v novinách o nějakém excesu?
To by si novinářské hyeny neodpustily se na tom přiživit.
A pak se po každém nějakém problému tady na fóru vzedme další vlna vášnivé debaty o stavbě armovaných sil s protivýbuchovou střechou.
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Resacs má nějaké zázračné zapojení, cituji:
Zaznamená-li překročení stanovené hodnoty, automaticky odpojí bateriový článek, na němž byla detekována zvýšená teplota
Zaznamená-li překročení stanovené hodnoty, automaticky odpojí bateriový článek, na němž byla detekována zvýšená teplota
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
Hned za tím je věta "Díky sériovému propojení čidel dojde k bezpečnostnímu odpojení celé baterie". Zřejmě tam mělo být spíš díky sériovému propojení článků. Zdá se, že ten popis psala nějaká sekretářka a né technik, který by ten systém měl znát lépe. Radar už zde zmínil, že poptal jedno uložiště. Tak pak snad dá vědět jak je to v reálu. Ty popisy na webu asi budou v řadě ohledů nepřesné a skutečné provedení se asi může v ledasčem lišit.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
On je taky rozdíl jakých baterií. A jaký celý systém.
Komerční baterie 3-7kWh a podobně které jsou masivně rozšířené jsou velmi vzdálené od 30kWh - 50kWh které vidíme tady u některých instalací registrovaných sorárníků (kterým zatím jen tiše zavidím )
Ano, 3kWh uložiště, které se vejde do krabice od bot, jistě není potřeba takto ošetřit a stačí standartně v zádveří pod rozvaděčem, kde nezabírá prostorově nic.
Já psal o řetězové reakci více článů, mám jich doma 48ks a chci přidat ještě dalších 16ks.
A nyní jsem měl za zdí obyváku v malé technické cimře - která se ruší - nic víc
Z mého pohledu to není žádná panika.
A ano, když už si můžu vybrat kam to dám, dám to do nejvzdálenějšího koutu - co nejdál od obytných prostor, i přesto že si myslím - že se nic nestane
Edit: Zakouslo se do mě za život už asi 100klíšťat, přesto to pro mě není důvod jít se nechat očkovat...
I když se občas objeví nějaký velmi negativní dopad od infikovaného klíštěte...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon pro 30, 2024 2:32 pm, celkem upraveno 3 x.
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
To je dobrá otázka, řekl bych.
Podle mě je to aplikace pravidla, že správná prodejní cena je taková, kterou je ještě zákazník ochotný zaplatit.
A že tady se podepisuje fakt, že Číňani do HV baterek moc nejdou.
Amatéři si na HV baterky netroufají, takže prostě konkurence není.
Výrobci střídačů si to ošéfovali tím, že každý střídač pracuje jen s velmi omezeným spektrem baterek. A i když třeba umí nějakou cizí, tak to výrobce nikde ani neprezentuje.
Například asi nejrozšířenější Solax umí jen svoje baterky, a pak ještě Pylontech. Ale že to umí i toho Pylona se člověk nikde moc nedočte. Všude zdůrazňují jen ty svoje. Takže běžný neznalý uživatel vždy sáhne po "správné a osvědčené" konfiguraci a vezme k měniči i baterky od stejného výrobce. Nakonec co kdyby v nějakém dalším firmware toho Pylona zařízli. Však to nikde negarantují.
Není konkurence - není tlak na snižování ceny,
Dokonce u toho Pylona tam dali umělé omezení (aspoň dřív to tak bylo, nevím jestli to platí i u dnešních firmware). Omezili max. počet packů. Při vyšším počtu to nahlásilo přepětí, i když napětí stále bylo s rezervou ve správném intervalu.
Ještě je otázka (na kterou neznám odpověď) jak je to s nějakým "licencováním" přenosových protokolů.
HV baterky potřebují komunikaci s měničem. A ta je právě u každého výrobce jiná (i když prakticky všichni používají CANbus).
Tak jestli nemají výrobci nějak licenčně zajištěno, že nikdo jiný nemůže použít jejich komunikační protokol.
Sice to zní skoro jako nesmysl, ale patentovat se dneska dá každá pitomost. A pak vydírat ostatní firmy.
-
Ty jsi v Německu, takže možná neznáš naše reálie.
Ale tady aby zákazník dosáhl na plnou podporu (což samozřejmě každý chce), tak baterka musí mít číselně v kWh minimálně stejnou kapacitu jako je výkon panelů v kWp. Navíc za další kWh v baterce se zvyšuje dotace (samozřejmě do celkového limitu).
Takže většina lidí si standardně osazuje nějaké baterky 10-12kWh.
Nejčastější Solax prakticky téměř vždy s baterkami 11.6kWh.
A protože naprostá většina komerčních instalací používá HV kombibedny, které používají HV baterky, tak počty článků jsou poměrně vysoké.
Třeba u toho běžného řešení měnič Solax + baterky TriplePower 11.6 kWh je to 72 článků (tj. 230V) po 50Ah. Většinou REPT, ale někdy i jiné.
-
- Lokalita: Praha 6
Tady se bezpečnost řeší jako by šlo o atomový reaktor. LI-FE mám na dvou vlastních instalacích ve sklepě a pokud jsou aspoň základně ošetřeny proti přebití, totálnímu vybití atd. nemyslím si, že by mělo dojít k tragédii. Na druhou stranu si myslím, že je jedno jestli je článků pár, nebo hodně, zpravidla nechytají všechny, ale jeden. Pravda je, že li-onky jsem opustil z bezpečnostních důvodů už před mnoha lety. Takže nějaké zakopávání do speciálních krytů mi přijde nesmyslné.
Nemám rád tenhle stát.
-
To jsem opravdu nevěděl, tady je to významně méně = menší bateriové uložiště - to je zajímavý.
Už 10kWh - zvedá cenu instalace až o 7-10tis.Euro a to už je i pro Němce dost velká částka, tak jsem si to vysvětloval + to, že chtějí návratnost suplovat prodejem do sítě - což je podle mě další z nesmyslů.
Jak už jsem psal, tady ve vesnici nemá nikdo (koho znám) víc než 5kWh - i přesto, že mají na střeše i 15kWp
Nikdy mě to nedávalo smysl... spíš jsem měl pocit, že mě ještě něco zásadního z informací uniká
-
- Lokalita: Praha
Mex: Jak psal JirkaE, my tu máme úplně jiné kapacity, než drtivá většina dotačních FVE. Soused dostal 3x2kWh Pylontechy ke své 6kWp a ve firmě to je to samé. Snad nikdo nedostal kapacitu baterek vyšší, než je výkon FVE. Tedy v cenách zaplatili brutální peníze, za které by měli úplně jiný level FVE, ale oni jsou spokojený a dotační firma asi trojnásobně.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
eman: podivej se do dotacnich pravidel NZU.
-
Uložiště RESACS 5,5kWh 48V LiFePO4 16x105Ah cena cca 60k kč včetně DPH tj. necelých 2,4k EUR.
Uložiště RESACS 17,5kWh 48V LiFePO4 16x304Ah cena cca 150k kč včetně DPH tj. necelých 6k EUR.
Uložiště RESACS 75kWh HV 260V LiFePO4 cena cca 750k kč včetně DPH tj. necelých 30k EUR.
Samotné prizmatické články LiFePo4 280Ah mají v eshopu RESACS poněkud předražené s cenou necelých 10k Kč včetně DPH za kus což je zhruba čtyřnásobná cena oproti článkům stejné kapacity co prodává třeba MIVVY.
Uložiště RESACS 17,5kWh 48V LiFePO4 16x304Ah cena cca 150k kč včetně DPH tj. necelých 6k EUR.
Uložiště RESACS 75kWh HV 260V LiFePO4 cena cca 750k kč včetně DPH tj. necelých 30k EUR.
Samotné prizmatické články LiFePo4 280Ah mají v eshopu RESACS poněkud předražené s cenou necelých 10k Kč včetně DPH za kus což je zhruba čtyřnásobná cena oproti článkům stejné kapacity co prodává třeba MIVVY.
-
... no prosím
V Pylontechu US5000 je o jeden článek a tu protipožární tyčinku méně, ale stojí lehce pod polovinu
Vsadím se, že v té holé baterii nic jiného než BMS s balancerem navíc není.
V Pylontechu US5000 je o jeden článek a tu protipožární tyčinku méně, ale stojí lehce pod polovinu
Vsadím se, že v té holé baterii nic jiného než BMS s balancerem navíc není.
-
V mém případě, s ohledem na výkon FV pole 6kW (7,2kWp v panelech na západ na 3 GTI á 2000W AC coupled s Victron,
3xMPII 3000VA s nabíjecím výkonem v součtu 3 kusů max 105A a výkonem 7,2kW (cca 150A) se pohybuju s nabíjecími výkony s rezervou do,
s vybíjecími kolem 0,5C. Takže za mě bezpečný návrh i pro jeden pack...
Nějaký ten separátní teploměr s 16ti čidly na každém článku bych tam ale rád dal... Máte nějaké doporučení?
Nemá smysl vymýšlet už určitě vymyšlené
??? https://www.fruugo.cz/modul-snimace-tep ... kUQAvD_BwE
díky
3xMPII 3000VA s nabíjecím výkonem v součtu 3 kusů max 105A a výkonem 7,2kW (cca 150A) se pohybuju s nabíjecími výkony s rezervou do,
s vybíjecími kolem 0,5C. Takže za mě bezpečný návrh i pro jeden pack...
Nějaký ten separátní teploměr s 16ti čidly na každém článku bych tam ale rád dal... Máte nějaké doporučení?
Nemá smysl vymýšlet už určitě vymyšlené
??? https://www.fruugo.cz/modul-snimace-tep ... kUQAvD_BwE
díky
-
-
Co to je platný, totéž postavím, včetně kvalitní bedny, dobrou BMS - jen bez té tyčinky hasící - pod 1500Euro.
Tedy za 6k EUR - 4 cele sety s kapacitou 60kWh
To nejsou zanedbatelný drobný a podstatný rozdíl, za pár hodin práce a ze záruky by se u baterky stejně vykroutili...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon pro 30, 2024 5:21 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 351 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Majkl
-