Vyplatí se stavět domácí sady z li ion 18650 nebo LIFEPO4 ?
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
Vyplatí se stavět domácí sady z li ion 18650 nebo LIFEPO4 ?
Vyplatí se stavět domácí sady z li ion 18650 nebo pro domácí FV LIFEPO4 ?
Jestli se vyplatí stavět domáci sady li ion z článků 18650 se zamýšlím tímto příspěvkem.
A v závěru srovnávám s hotovými akumulátory LIFEPO4 a vhodností použití pro aplikace
domácí FV elektrárna nebo kolo.
Všimnul jsem si, že řada uživatelů staví domácí aku bloky z článků li ion 18650.
Většinou se jedná asi o použité li ion laciné články . Ale vyplatilo by se to i z nových li ion článků ?
V odborné literatuře se uvádí, že pro toto použití jsou vhodné např. nejvíce používané
Samsung a to trakční 18650 22P / používají se i v TESLA autech / nebo 18650 s označením
29F.
Ale je nutné používat orginální výrobky fabriky Samsung. Nikoliv jen popisem a nápisem věrné kopie z číny.
Udělal jsem před 18 měs. malou zkoušku naslepo, když jsem si z číny koupil 2ks tmavě fialové
18650 bez označení výrobce, ale s velkým nápisem ULTRA FIRE 4900mAh
Označená kapacita čínského výrobce ale patřila do kategorie Andersenových pohádek.
Skutečná kapacita těchto článků byla 4 x menší.
Našel jsem několik cen v ČR pro Samsung 18650 22P.
Samsung 18650 22P
http://www.centrumelektrokol.cz/baterie
levnější zde
http://www.mercateo.cz/p/850CZ-24716/Sa ... 50mAh.html
u TME zde
http://www.tme.eu/cz/details/accu-18650 ... 18650-22p/
TME má cenu nejvyšší a snad se jedná opravdu o orgilnály z fabriky Samsung
Nyní porovnávám cenu jednotlivých li ion článků k vyrobené sadě v ČR , kde odhadem je
V aku 48V / 46Ah tak 240Ks článků. Aby taková výroba měla smysl, měl by být jeden nový článek
Samsung 18650 22P tak snad za 50Kč aby taková výroba měla smysl,vzhledem k cenám
hotových aku bloků z li ion vyrobených v ČR se zaručeným původem li ion.
Hotové 48V 46Ah včetně BMS za 27 900 Kč zde
https://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/16 ... -9Ah-plast
a hotový aku 48V / 46Ah včetně BMS od stejného výrobce za 27 900Kč také zde
http://eskutr.cz/cs/elektricke-skutry/7 ... plast.html
a porovnávám s cenou 48V / 40Ah tedy 16ks je celkem za 25700Kč LIFEPO4 40 Ah cena za 1ks
http://eskutr.cz/cs/baterie/13-lifepo-a ... fepo4.html
Zdá se mi tedy, že vyrábět doma sady z nových Samsung 18650 22P pro FV elektrárny
se nevyplatí. Za srovnatelnou kapacitu LIFEPO4 jednotlivých článků 40Ah zaplatíme méně
peněz manipulace s jedním článkem 40Ah je jednodušší a pokud chceme ještě levnější ceny, nebo
spíše nejlevnější LIFEPO4 včetně balancem tak mně to vychází zde
http://www.evbattery.cz/index_soubory/Page348.htm
Jedná se o českého výrobce LIFEPO4 a když se podíváte na cenu 2200Kč / 90Ah nebo
Ceny včetně balancem a celogem za sestavu 12V / 100Ah v ceně 11000Kč je to
podle toho co jsem našel nejlevnější cena . A navíc vždy je dobré raději nákupem podpořit
Českého výrobce než čínského. / Kdyby jste se někdy zeptali němce, jaký se koupí
Jogurt, odpoví, že vždy německý a by podporoval domácí výrobce /
A nyní oblast použití . Aku bloky z li ion mají své místo pro kola, skůtry a auta, kde vychází
Velká hustota energie vzhledem k váze. Pro domácí VF elektrárnu váha není důležitá.
Co je ale pro domácí FV elektrárnu důležité je počet cyklů a zde je v převaze technologie
LiFEPO4. Uvádí se tisíce cyklů a na VUT proběhl zrychlený test na počet cyklů LIFEPO4
A dosáhlo se 13000 cyklů. Potom ještě jedna důležitá věc. Li ion chemicky stárne mnohem
Rychleji, než LIFEPO4. Takže životnost ve prospěch LIFEPO4 . Všechny informace co uvádím , Vám
nepředkládám se 100% jistotou tvrzení. Spíše Vám tyto informace předkládám k úvaze , doplnění
nebo i opravě pokud se někde mýlím. A na závěr zbývá jen zmínka , že nejlevnější jsou pro
domácí FV elektrárny stále použité, vyřazené NiCd akumulátory, které mají více jak stoletou tradici
výroby. A dodnes se vyrábí i v ČR.
A stále je možné levně nakoupit vyřazené NiCd aku,což potvrzuje zdejší rubrika bazar.
Jestli se vyplatí stavět domáci sady li ion z článků 18650 se zamýšlím tímto příspěvkem.
A v závěru srovnávám s hotovými akumulátory LIFEPO4 a vhodností použití pro aplikace
domácí FV elektrárna nebo kolo.
Všimnul jsem si, že řada uživatelů staví domácí aku bloky z článků li ion 18650.
Většinou se jedná asi o použité li ion laciné články . Ale vyplatilo by se to i z nových li ion článků ?
V odborné literatuře se uvádí, že pro toto použití jsou vhodné např. nejvíce používané
Samsung a to trakční 18650 22P / používají se i v TESLA autech / nebo 18650 s označením
29F.
Ale je nutné používat orginální výrobky fabriky Samsung. Nikoliv jen popisem a nápisem věrné kopie z číny.
Udělal jsem před 18 měs. malou zkoušku naslepo, když jsem si z číny koupil 2ks tmavě fialové
18650 bez označení výrobce, ale s velkým nápisem ULTRA FIRE 4900mAh
Označená kapacita čínského výrobce ale patřila do kategorie Andersenových pohádek.
Skutečná kapacita těchto článků byla 4 x menší.
Našel jsem několik cen v ČR pro Samsung 18650 22P.
Samsung 18650 22P
http://www.centrumelektrokol.cz/baterie
levnější zde
http://www.mercateo.cz/p/850CZ-24716/Sa ... 50mAh.html
u TME zde
http://www.tme.eu/cz/details/accu-18650 ... 18650-22p/
TME má cenu nejvyšší a snad se jedná opravdu o orgilnály z fabriky Samsung
Nyní porovnávám cenu jednotlivých li ion článků k vyrobené sadě v ČR , kde odhadem je
V aku 48V / 46Ah tak 240Ks článků. Aby taková výroba měla smysl, měl by být jeden nový článek
Samsung 18650 22P tak snad za 50Kč aby taková výroba měla smysl,vzhledem k cenám
hotových aku bloků z li ion vyrobených v ČR se zaručeným původem li ion.
Hotové 48V 46Ah včetně BMS za 27 900 Kč zde
https://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/16 ... -9Ah-plast
a hotový aku 48V / 46Ah včetně BMS od stejného výrobce za 27 900Kč také zde
http://eskutr.cz/cs/elektricke-skutry/7 ... plast.html
a porovnávám s cenou 48V / 40Ah tedy 16ks je celkem za 25700Kč LIFEPO4 40 Ah cena za 1ks
http://eskutr.cz/cs/baterie/13-lifepo-a ... fepo4.html
Zdá se mi tedy, že vyrábět doma sady z nových Samsung 18650 22P pro FV elektrárny
se nevyplatí. Za srovnatelnou kapacitu LIFEPO4 jednotlivých článků 40Ah zaplatíme méně
peněz manipulace s jedním článkem 40Ah je jednodušší a pokud chceme ještě levnější ceny, nebo
spíše nejlevnější LIFEPO4 včetně balancem tak mně to vychází zde
http://www.evbattery.cz/index_soubory/Page348.htm
Jedná se o českého výrobce LIFEPO4 a když se podíváte na cenu 2200Kč / 90Ah nebo
Ceny včetně balancem a celogem za sestavu 12V / 100Ah v ceně 11000Kč je to
podle toho co jsem našel nejlevnější cena . A navíc vždy je dobré raději nákupem podpořit
Českého výrobce než čínského. / Kdyby jste se někdy zeptali němce, jaký se koupí
Jogurt, odpoví, že vždy německý a by podporoval domácí výrobce /
A nyní oblast použití . Aku bloky z li ion mají své místo pro kola, skůtry a auta, kde vychází
Velká hustota energie vzhledem k váze. Pro domácí VF elektrárnu váha není důležitá.
Co je ale pro domácí FV elektrárnu důležité je počet cyklů a zde je v převaze technologie
LiFEPO4. Uvádí se tisíce cyklů a na VUT proběhl zrychlený test na počet cyklů LIFEPO4
A dosáhlo se 13000 cyklů. Potom ještě jedna důležitá věc. Li ion chemicky stárne mnohem
Rychleji, než LIFEPO4. Takže životnost ve prospěch LIFEPO4 . Všechny informace co uvádím , Vám
nepředkládám se 100% jistotou tvrzení. Spíše Vám tyto informace předkládám k úvaze , doplnění
nebo i opravě pokud se někde mýlím. A na závěr zbývá jen zmínka , že nejlevnější jsou pro
domácí FV elektrárny stále použité, vyřazené NiCd akumulátory, které mají více jak stoletou tradici
výroby. A dodnes se vyrábí i v ČR.
A stále je možné levně nakoupit vyřazené NiCd aku,což potvrzuje zdejší rubrika bazar.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
- Lokalita: Brno
Re: Vyplatí se stavět domácí sady z li ion 18650 nebo LIFEPO
Zdravím ,
pěkné a dost ucelené shrnutí LiFe vs. Li-Ion 18650 .
V podstatě není co zásadního dodat . Obecně jsou Lithiový vedle volova a Niklu ještě mladý s nevelkými životními zkušenostmi .
V bazarech lze sehnat i zaběhlé LiFe , myslým tím ve vitálním stavu za sqěvlou cenu oproti funglovkám .
Stavět domácí z nových 18650 není zrovna easy - jednak je to ubíjející drbačka (nic ve zlém vůči úspěšným skladatelům ) a ač se hledisko chechtákové stránky věci snažím odsouvat do pozadí , bylo by to hoooodně mastný .
Zdejší skladatelé 18650 , co vím , používají použité buřtíky , čím lze dosáhnout slušné kapacity za lidovější peníz .
Osobně považuji za nej do domácí FVE LiFe k dennímu cyklování a případně Li-Ion "puzzle" coby doplňkovou kapacitu při či s různorodějším použití .
Elektronům zdar
pěkné a dost ucelené shrnutí LiFe vs. Li-Ion 18650 .
V podstatě není co zásadního dodat . Obecně jsou Lithiový vedle volova a Niklu ještě mladý s nevelkými životními zkušenostmi .
V bazarech lze sehnat i zaběhlé LiFe , myslým tím ve vitálním stavu za sqěvlou cenu oproti funglovkám .
Stavět domácí z nových 18650 není zrovna easy - jednak je to ubíjející drbačka (nic ve zlém vůči úspěšným skladatelům ) a ač se hledisko chechtákové stránky věci snažím odsouvat do pozadí , bylo by to hoooodně mastný .
Zdejší skladatelé 18650 , co vím , používají použité buřtíky , čím lze dosáhnout slušné kapacity za lidovější peníz .
Osobně považuji za nej do domácí FVE LiFe k dennímu cyklování a případně Li-Ion "puzzle" coby doplňkovou kapacitu při či s různorodějším použití .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Jako skladatel, myslím že vcelku úspěšný, mohu potvrdit že pracnost je velká. Z nových stavět nemá smysl právě kvůli ceně. Co se týká životnosti takto zplácaných baterií tak tu ukáže až čas.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
-
- Lokalita: Hlučín
Vše je to o zdroji vstupních článků a jejich stavu.Z nových origo je to ekonomický nesmysl skládat.Dokonce si myslím,že i ty nové LIFEPO4 se ekonomicky nevrátí,oproti recyklovaným.Mám doma posbíraných a udělaných 600A/59V reálně k dispozici v rozpětí 3-3,45V na článek(jinak 700A/52V)a stálo mě to 93 000Kč + bms 16 000Kč.Taková baterka z nových českých lifepo4 by byla za 297 500Kč+bms 16 000Kč,takže 3x větší suma.Ty recyklované baterky mají kapacitu z původních 200A > jen 190A,měřeno při 30A nabíjení/vybíjení nabíječkou.Těchto proudů ale v celé baterce nikdy nedosáhnou při provozu,jde do nich max 90A a z nich max 120A,baterka obsahuje 17ks/380A(life) + paraelně k nim 15ks/300A(li-ion),takže max. 3,75A na článek.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Zaujímavá myslienka
Ale snád mi nechcete tvrdit ze solár s batériami je ekonomický? Je to v prvom rade koníček
Môj pohlad na vec je taký že ma to baví skladať, nehovoriac o tom že keby žene poviem že naraz vyvalím 1000 eur za lifepo4 batériu tak mám po ptákách . Ano môžem si po 50 eur odkladat a ked našetrím 1000 eur kúpim lifepo4, ale ja sa radšej ako na pokladničku pozerám na to ako mi každé dva týždne pribudne cca 120Wh v batériach.
Kto objedná ultrafire 8000 mAh samozrejme nerozmýšla..ja stavám len z originálov .. a nie že si to myslím..aj teraz mam do počítača zapojenú nabíjačku a na zemi beží tester kde je dalšia baterka.každá jedna je otestovaná..
Objednávam z aliexpressu vzdy od toho istého predajcu od ktorého som ich zobral už stovky... cez tipli a s kreditkou co ma cashback...donesie mi ich poštárka cca každé dva týždne...otestujem.očíslujem a ked ich je 56 tak pospájam..cena ja cca 300eur za kWh , uz sa mi podarilo nakúpiť aj za 250eur. Lifepo 4 stojí viac a treba to kúpiť naraz v mojom 24V systéme by šlo povedzme o 8 blokov po 100Ah...velký výdavok naraz. Ja to beriem ako koníček...dakto fajči a dá 60 eur mesačne za cigarety ja si kúpim 20ks batéríí 18650
A tiež chcem otestovať životnosť v solárnom systéme..mám v každom bloku na kraji jednu batériu ktorá prešla testom 3* takže mam celkom presne jej kapacitu, nabíjam ich o 0,15V nižsie ako je predísané , a dúfam že vydržia vdaka tomu dlhšie.
Teraz kupujem LG 18650 E1 -3200mAh 4,35V, ich kapacita do 4,2V je v priemere 2704mAh. Uvidíme kolko vydržia.
Ale snád mi nechcete tvrdit ze solár s batériami je ekonomický? Je to v prvom rade koníček
Môj pohlad na vec je taký že ma to baví skladať, nehovoriac o tom že keby žene poviem že naraz vyvalím 1000 eur za lifepo4 batériu tak mám po ptákách . Ano môžem si po 50 eur odkladat a ked našetrím 1000 eur kúpim lifepo4, ale ja sa radšej ako na pokladničku pozerám na to ako mi každé dva týždne pribudne cca 120Wh v batériach.
Kto objedná ultrafire 8000 mAh samozrejme nerozmýšla..ja stavám len z originálov .. a nie že si to myslím..aj teraz mam do počítača zapojenú nabíjačku a na zemi beží tester kde je dalšia baterka.každá jedna je otestovaná..
Objednávam z aliexpressu vzdy od toho istého predajcu od ktorého som ich zobral už stovky... cez tipli a s kreditkou co ma cashback...donesie mi ich poštárka cca každé dva týždne...otestujem.očíslujem a ked ich je 56 tak pospájam..cena ja cca 300eur za kWh , uz sa mi podarilo nakúpiť aj za 250eur. Lifepo 4 stojí viac a treba to kúpiť naraz v mojom 24V systéme by šlo povedzme o 8 blokov po 100Ah...velký výdavok naraz. Ja to beriem ako koníček...dakto fajči a dá 60 eur mesačne za cigarety ja si kúpim 20ks batéríí 18650
A tiež chcem otestovať životnosť v solárnom systéme..mám v každom bloku na kraji jednu batériu ktorá prešla testom 3* takže mam celkom presne jej kapacitu, nabíjam ich o 0,15V nižsie ako je predísané , a dúfam že vydržia vdaka tomu dlhšie.
Teraz kupujem LG 18650 E1 -3200mAh 4,35V, ich kapacita do 4,2V je v priemere 2704mAh. Uvidíme kolko vydržia.
4830W+5*PWM+3MPPT,18650 pack 7S/60P -28,20V- 4.2kWh+18ks 40Ah/+3ks 16P18650 (Mitsubishi Outlander) 3 kWh+ pack 26650 7S/6P - 0,75kWh+7ks 60Ah (BMWi3) 1,5kWh + testovacia LTO -11*12Ah.+ 7*150Ah od pimpongáča 3,8kWh + 7* 180Ah od pimpongáča 4,6kWh ,Victron VE.Direct 375VA 24V,Victron VE.Direct 1200VA 24V,NoNAME pimpongáč 4kW, "hybrid 3,8kW pimpongač
el.skúter 48V/30Ah, Yaris Hybrid už tretí , dáke spotrebiče prestavané na Li 18650,
https://www.spritmonitor.de/en/detail/1240420.html
el.skúter 48V/30Ah, Yaris Hybrid už tretí , dáke spotrebiče prestavané na Li 18650,
-
Jeden můj známý má malou výrobní firmu. A říká, když se koupí mat. a zaměstnají se
lidi , už se stala první velká chyba. / Přesto v tom pokračuje a snaží se tím uživit nebo
i někdy realizovat zisk. / Tady na foru my příznivci FV říkáme je to koníček. S tím je možné
Souhlasit. Proto je možné nakonec souhlasit i s těmi , kdo si koníček chtějí ještě více užít vlastní
pracnou výrobou aku bloků z jednotlivých článků 18650. A jen by asi pro všechny byla užitečná
Informace na koupi orginálních 18650 trakčních článků přímo někde od seriozního
evropského výrobce s cenou pod 2USD/ ks. Pokud někdo takovou informaci máte, dejte
někam na mypower odkaz.
Já takovou informaci neznám, jinak bych zde odkaz zveřejnil. Uveřejnil jsem jen na zdroje v ČR, kde
Je cena navýšena marží přes několik obchodníků. Stejně tak by byla zajímavá informace pro všechny ,
pokud je Marko 250 ochotný dát odkaz, kde se dají použité LIFEPO4 nakoupit 3 x levněji, než
od českého výrobce LIFEPO4. Jde zde o výměnu a sdílení informací, které mohou být užitečným
zdrojem informací pro všechny , zejména pak I pro nové zájemce FV.
lidi , už se stala první velká chyba. / Přesto v tom pokračuje a snaží se tím uživit nebo
i někdy realizovat zisk. / Tady na foru my příznivci FV říkáme je to koníček. S tím je možné
Souhlasit. Proto je možné nakonec souhlasit i s těmi , kdo si koníček chtějí ještě více užít vlastní
pracnou výrobou aku bloků z jednotlivých článků 18650. A jen by asi pro všechny byla užitečná
evropského výrobce s cenou pod 2USD/ ks. Pokud někdo takovou informaci máte, dejte
někam na mypower odkaz.
Já takovou informaci neznám, jinak bych zde odkaz zveřejnil. Uveřejnil jsem jen na zdroje v ČR, kde
Je cena navýšena marží přes několik obchodníků. Stejně tak by byla zajímavá informace pro všechny ,
pokud je Marko 250 ochotný dát odkaz, kde se dají použité LIFEPO4 nakoupit 3 x levněji, než
od českého výrobce LIFEPO4. Jde zde o výměnu a sdílení informací, které mohou být užitečným
zdrojem informací pro všechny , zejména pak I pro nové zájemce FV.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Lokalita: Hlučín
Baterky jsou od místního člena a na poptávku reaguje sám,já se s ním tehdy dohodl,podali jsme si ruku a baterky mám ve sklepě.Proč to tady nenabízí soustavně tuším,ale vyjadřovat se nebudu,to je na něm,jednoduše poptávejte a on se ozve.Určitě rád pomůže,nynější cenu neznám a odvíjí se od konkrétní várky co sežene,ale momentálně baterky má.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Ano je to koníček (spíš pivovarský Kůň). Pořídil jsem 5kWh LiIon do 10k a více než měsíc usilovné práce. Já jsem spokojen, ale jak jsem tady už někdy psal, až budu ty LiIonky vyhazovat tak staré NiCd budou ještě stále funkční. Pomiňme kapacitu a účinnost. Prostě každému dle jeho libosti.
S LiIonkama dělám třeba světýlka do prostor bez proudu (dvorek, průjezd, dřevník, seník a pod.), přijde mi to jednodušší než tam tahat kabel. Jednou za 3 měsíce až půl roku nabít a jede se dál. Pro tuhle aplikaci je to perfektní zdroj. Pohybové čidlo zajistí provoz bez problému "Zapomněl jsem zhasnout". Jak se budou chovat ty větší články v dlouhodobém provozu v FV elektrárně je otázka na kterou neznám odpověď. Jen vím že jsem si je otestoval na tohle použití, co se týká proudů dovnitř a ven, a měli by fungovat. Jak dlouho to ukáže čas.
Co se týká světýlek tak nevím jestli Ota už nabíjel (jedno jsem mu dělal do dřevníku) , no jsou to 4 měsíce tak možná už jo.
S LiIonkama dělám třeba světýlka do prostor bez proudu (dvorek, průjezd, dřevník, seník a pod.), přijde mi to jednodušší než tam tahat kabel. Jednou za 3 měsíce až půl roku nabít a jede se dál. Pro tuhle aplikaci je to perfektní zdroj. Pohybové čidlo zajistí provoz bez problému "Zapomněl jsem zhasnout". Jak se budou chovat ty větší články v dlouhodobém provozu v FV elektrárně je otázka na kterou neznám odpověď. Jen vím že jsem si je otestoval na tohle použití, co se týká proudů dovnitř a ven, a měli by fungovat. Jak dlouho to ukáže čas.
Co se týká světýlek tak nevím jestli Ota už nabíjel (jedno jsem mu dělal do dřevníku) , no jsou to 4 měsíce tak možná už jo.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jaký používáš to čidlo pohybu/tmy? Co jsem kdy nějaký pořídil, tak mají značnou vlatní spotřebu, i po těžké odtučňovací kůře jsem se pod 3mA/12V spotřeby nedostal, když tohle dám na 3s 3Ah Lipol, tak mám za 1000 hodin baterku práznou, ani jsem nesvítil...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Tyto https://www.aliexpress.com/item/Free-Sh ... 0.0.QA0iV7
na výstup jeden LOGIC mosfet ze základové desky a jeden odpor z gate na zem.
1000mAh stará Lipolka, co už v modelu netahá, vydrží klidně celou zimu. 8x 5730LED chip v zapojení 4s2p. Pro spínání až po setmění je třeba doplnit jeden fotoodpor.
na výstup jeden LOGIC mosfet ze základové desky a jeden odpor z gate na zem.
1000mAh stará Lipolka, co už v modelu netahá, vydrží klidně celou zimu. 8x 5730LED chip v zapojení 4s2p. Pro spínání až po setmění je třeba doplnit jeden fotoodpor.
-
Marko250 myslel nejspíše mě.marko250 píše:Baterky jsou od místního člena a na poptávku reaguje sám
Před časem jsem připravoval pro můj dům projekt většího úložiště energie a sehnal jsem použité Winston LiFePO4 a průmyslové (tedy s definovanou kvalitou) li ionky.
Pak jsem musel můj megalomanský projekt zastavit kvůli nepředpokládaným komplikacím (pracovní úraz a následná ztráta zaměstnání) a baterky rozprodávám.
Kdo chcete tyto akumulátory za hodně dobré ceny, pošlete mi SZ nebo zavolejte, napište mail, když můžu, pomůžu a něco určitě najdu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
tak napriklad https://eu.nkon.nlkyocera píše:A jen by asi pro všechny byla užitečná
někam na mypower odkaz.
pod 2,- eura tam maju clanky SANYO 2200mah:
https://eu.nkon.nl/rechargeable/18650-s ... 50aan.html
inak musim aj ja suhlasit ze skladanie takychto packov je zdlhave a je to otrocina ale ked to proste cloveka bavi...
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
-
Podla mojich informacii TESLA pouziva Panasonic clankykyocera píše:nejvíce používané
29F.
-
- Lokalita: SO, SK
Tu som urobil porovnanie článkov potrebných na vyskladanie cca. 1 kWh battery packu.
Zelený stĺpec je nom. kapacita, modrý je max. vybíjací prúd do 80 *C, červený cena v € s VAT za 288 Ah,
za predpokladu, že kúpite za cenu uvedenú pre 100 článkov v stľpci D.
288 Ah preto, lebo 288 x 3.85 x 0.9 = 998 Wh, pri 3.85 V / 90 % DOD.
Vhodné by bolo ešte započítať cenu plastových vecí na uchytenie článkov, cenu Cu na bus bars,
cenu solderingu = 200 W spájkovačka, pájka, kvapaliny, odvetrávanie smradu pri spájkovaní,
ďalej heat shrinky, káblové oká, BMS, poistky na každú cell, etc.
Čím je nom. kapacita buniek 18650 menšia, tým viac materiálu potrebujeme a vice versa.
Možno má niekto z vás podobnú tabuľku z iného obchodu, tak by je sem mohol postnúť.
A teraz to skúste napr. porovnať s 90 Ah LiFePO x 4 ks, čo je cca 1 kWh.
Zelený stĺpec je nom. kapacita, modrý je max. vybíjací prúd do 80 *C, červený cena v € s VAT za 288 Ah,
za predpokladu, že kúpite za cenu uvedenú pre 100 článkov v stľpci D.
288 Ah preto, lebo 288 x 3.85 x 0.9 = 998 Wh, pri 3.85 V / 90 % DOD.
Vhodné by bolo ešte započítať cenu plastových vecí na uchytenie článkov, cenu Cu na bus bars,
cenu solderingu = 200 W spájkovačka, pájka, kvapaliny, odvetrávanie smradu pri spájkovaní,
ďalej heat shrinky, káblové oká, BMS, poistky na každú cell, etc.
Čím je nom. kapacita buniek 18650 menšia, tým viac materiálu potrebujeme a vice versa.
Možno má niekto z vás podobnú tabuľku z iného obchodu, tak by je sem mohol postnúť.
A teraz to skúste napr. porovnať s 90 Ah LiFePO x 4 ks, čo je cca 1 kWh.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
Máš to zhruba správne, ja to skladám s lg 18650 e1 3200mAh (máš ich v tabulke tretie od spodu) a tak ako aj tebe mi to vychádza na cca 300eur za 1kWh.
O dákej ekonomickej návratnosti nemôže byť ani reči...je to skrátka koníček čo má aj dáky malý ekonomický výstup.
O dákej ekonomickej návratnosti nemôže byť ani reči...je to skrátka koníček čo má aj dáky malý ekonomický výstup.
4830W+5*PWM+3MPPT,18650 pack 7S/60P -28,20V- 4.2kWh+18ks 40Ah/+3ks 16P18650 (Mitsubishi Outlander) 3 kWh+ pack 26650 7S/6P - 0,75kWh+7ks 60Ah (BMWi3) 1,5kWh + testovacia LTO -11*12Ah.+ 7*150Ah od pimpongáča 3,8kWh + 7* 180Ah od pimpongáča 4,6kWh ,Victron VE.Direct 375VA 24V,Victron VE.Direct 1200VA 24V,NoNAME pimpongáč 4kW, "hybrid 3,8kW pimpongač
-
- Lokalita: SO, SK
A keďže rok 2018 sa blíži a mnohí možno zvažujú aj použitie packov nie len v FVE alebo aj na ebiku
a pod, tak vhodné si je prečítať, že sa už aj Samsung hlási k výrobe 2170-tok.
Uvidíme či ich cena bude kompetitívna, ako aj ich parametre, keďže ide hlavne o články
s vysokou gravimetrickou hustotou energie, aby sa nimi dali nahradiť povodné battery packy
bez navýšenia hmotnosti, ale s navýšením kapacity, ako aj o to, aby nové battery packy
boli výrazne ľahšie, pri zachovaní ďalších podstatných parametrov, napr. nab/vyb. prúdov.
https://electrek.co/2017/01/09/samsung- ... panasonic/
a pod, tak vhodné si je prečítať, že sa už aj Samsung hlási k výrobe 2170-tok.
Uvidíme či ich cena bude kompetitívna, ako aj ich parametre, keďže ide hlavne o články
s vysokou gravimetrickou hustotou energie, aby sa nimi dali nahradiť povodné battery packy
bez navýšenia hmotnosti, ale s navýšením kapacity, ako aj o to, aby nové battery packy
boli výrazne ľahšie, pri zachovaní ďalších podstatných parametrov, napr. nab/vyb. prúdov.
https://electrek.co/2017/01/09/samsung- ... panasonic/
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
-
Tyhle 2170 jsou skladnější, do euta dobrý ale do elektrárny si to nikdo nedá. Už jsem viděl nabízené "secondhandové" z vyřazených prototypů od Mitsubishi ale byly cenou naprosto mimo realitu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
No ved chce to este cas. Uvidime ked dokoncia Gigafactory a produkcia sa rozbehne naplno.
-
1ks Winston WB-LYP40AHA LiFeYPO4 (3.2V/40Ah) 3,2V 40Ah....cca 65EUR
https://www.jakama-ge.sk/jakama-ge/esho ... -3-2V-40Ah
20ks SANYO UR18650AAN 2,2Ah.....cca 37EUR
https://www.nkon.nl/rechargeable/18650- ... 50aan.html
za mna jednoduche počty v prospech home made packov z 18650.....
https://www.jakama-ge.sk/jakama-ge/esho ... -3-2V-40Ah
20ks SANYO UR18650AAN 2,2Ah.....cca 37EUR
https://www.nkon.nl/rechargeable/18650- ... 50aan.html
za mna jednoduche počty v prospech home made packov z 18650.....
-
Aku 13kWh li ion
Informace v tomto vláknu bych ještě doplnil. Na Amperu 2017 byly vystavovány také elektromotorky.
Jeden typ měl celkový výkon aku 13kWh / 96V tvořený ze dvou samostatných jednotek a to 6,5kW / 48V.
V každé části samostatného bloku li ion 6,5kWh / 48V byly i balancery
Přičemž záruka na celý aku 13kWh byla 200mil tj více jak 300tis.km s poklesem na 80% kapacity aku. Z uvedeného
nájezdu míle či km se vyvozovat , že jsou tam možná kvalitnější li ion než v elektromobilech.
Prodejce na Amperu dal informaci,že celý aku 13kWh / 96V včetně balacerů stojí jen 2tis.Euro. + DPH.
To by znamenalo cenu menší jako 5tis. Kč přepočtená cena za 1 kWh tohoto nového li ion aku, při pořízení 2ks nových
jednotek 6,5kW / 48V včetně balancerů - vše využitelné pro FV.
Tuto cenovou informaci se mně ale nepodařilo nikde ověřit ani v zahraničí.
Také nevím , zda je koupě nového náhradního dílu aku 13kWh vázána na vlastnictví elektromotorky
Nebo vrácením starého aku jako to vyžaduje některý prodejce elektromobilu.
Do budoucnosti je možné, že nové aku z některých elektromotorek zakoupené jako náhradní
díl by cenově pro FV využitelné byly.
Informace v tomto vláknu bych ještě doplnil. Na Amperu 2017 byly vystavovány také elektromotorky.
Jeden typ měl celkový výkon aku 13kWh / 96V tvořený ze dvou samostatných jednotek a to 6,5kW / 48V.
V každé části samostatného bloku li ion 6,5kWh / 48V byly i balancery
Přičemž záruka na celý aku 13kWh byla 200mil tj více jak 300tis.km s poklesem na 80% kapacity aku. Z uvedeného
nájezdu míle či km se vyvozovat , že jsou tam možná kvalitnější li ion než v elektromobilech.
Prodejce na Amperu dal informaci,že celý aku 13kWh / 96V včetně balacerů stojí jen 2tis.Euro. + DPH.
To by znamenalo cenu menší jako 5tis. Kč přepočtená cena za 1 kWh tohoto nového li ion aku, při pořízení 2ks nových
jednotek 6,5kW / 48V včetně balancerů - vše využitelné pro FV.
Tuto cenovou informaci se mně ale nepodařilo nikde ověřit ani v zahraničí.
Také nevím , zda je koupě nového náhradního dílu aku 13kWh vázána na vlastnictví elektromotorky
Nebo vrácením starého aku jako to vyžaduje některý prodejce elektromobilu.
Do budoucnosti je možné, že nové aku z některých elektromotorek zakoupené jako náhradní
díl by cenově pro FV využitelné byly.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Mandy 8S 24/48V Equalizer, Balancer LiFePo4, LTO, NCM LMO 18650
od Ivo12s » » v Regulátory
Mandy 8S 24/48V Equalizer, Balancer LiFePo4, LTO, NCM LMO 18650
Ivo12s: úprava ceny - 1800 Kč za kus - 1 Odpovědi
- 525 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ivo12s
-
-
- 50 Odpovědi
- 4179 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od nemecla
-
-
Musíme přestat stavět elektrárny na fosilní paliva!
od karelkilian » » v Magazín MyPower.CZ
Musíme přestat stavět elektrárny na fosilní paliva!
- 67 Odpovědi
- 3640 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od volente
-
-
- 37 Odpovědi
- 2708 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od rottenkiwi
-
- 59 Odpovědi