Diskuze o bateriích LiFePO4 pro solární systémy

Souhrn tématu

Baterie LiFePO4 pro solární systémy vyžadují správné zapojení a úpravy BMS pro bezpečný provoz. Použití 100A ATS spínačů umožňuje efektivní odpojování panelů s minimalizací oblouků a uzemněním. Izolace článků pomocí 3mm slídové desky a řízené odvětrání zvyšují bezpečnost bateriových packů, přičemž jednoduché zapojení pojistky, kontaktoru a bočníku zajišťuje spolehlivou ochranu proti přetížení a rozbalancování.
Ghost86
Reputace:16
Lokalita: SK - Kysuce
Výkon panelů [Wp]: 9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:SK - KysuceVýkon panelů [Wp]:9kWp Kapacita baterie [kWh]:16Kwh (16s)

Re: Diskuze o bateriích LiFePO4 pro solární systémy

Nový příspěvek od Ghost86 »

Jova: zaujimave, dakujem. Ako konkretne to odpaja?
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
Mex
Reputace:482
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V
Lokalita:BrnoSystémové napětí:>48V

Nový příspěvek od Mex »

Franta2776 píše: pát říj 02, 2026 4:02 pm
Nevypadá to, že se něco změnilo, je to taky odhadem 3roky.Mám všude mezi članky slidový desky nebo cetris. 16mm.Pokud by jeden članek i přešel do TR měly by to okolni vydržet z toho obavu nemám.
Ta Tvoje víra ve slídové proklady je skutečně všeobjímající a nekonečná.
Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to dneska takto dělali všichni velcí baterkáři a problémy s baterkami by byly minulostí.
Ale nejsou.

Samozřejmě mít tam ty proklady je dobře.
Ale co myslím není dobře, je tomu tak bezmezně věřit a tedy prakticky rezignovat na jiné metody ochrany.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
vanilka
Reputace:134
Lokalita: Beroun, Příbram
Lokalita:Beroun, Příbram

Nový příspěvek od vanilka »

Ghost86 píše: pát říj 02, 2026 2:00 pm
...BMS (alebo nieco), ktore by len kontrolovalo stav napatia clankov a cez HA spravit nejaku jednoduchu automatizaciu?
Bingo. Čím jednodušší, tím bezpečnější. V silové cestě mezi baterií a centrální DC sběrnicí pouze pojistka, kontaktor a bočník. Pojistka řeší veškeré nadproudy z a do baterie, kontaktor řízený z HA řeší nouzový odpojení kvůli teplotě či rozbalancování a bočník měří proud z a do baterie. Na baterii připojený systém na měření jednotlivých článků (třeba JK aktivní balancer s komunikaci RS485 / CAN) s komunikací do HA. Přívod z FV panelů do regulátoru přes jistič / spínač se spouští. Postup při nouzovým vypnutí baterie: 1) shodit přívod z FVE panelů, 2) rozepnout kontaktor. Ještě to můžeš vyšperkovat nějakým "soft" omezením baterie v případě nouzovýho stavu, protože natvrdo odpojit baterii (není-li zálohována) je v ostrovním systému velký špatný.

Představa, že mám v silový části mezi baterií a DC sběrnicí kde mohou téct stovky A nějaký čínský BMS bazmek, by se mi nelíbila.
1408kg Enersys SBS + 122kWh Liion / 30kWp+
Franta2776
Reputace:682

Nový příspěvek od Franta2776 »

Mex píše: pát říj 02, 2026 5:07 pm
Franta2776 píše: pát říj 02, 2026 4:02 pm
Nevypadá to, že se něco změnilo, je to taky odhadem 3roky.Mám všude mezi članky slidový desky nebo cetris. 16mm.Pokud by jeden članek i přešel do TR měly by to okolni vydržet z toho obavu nemám.
Ta Tvoje víra ve slídové proklady je skutečně všeobjímající a nekonečná.
Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to dneska takto dělali všichni velcí baterkáři a problémy s baterkami by byly minulostí.
Ale nejsou.

Samozřejmě mít tam ty proklady je dobře.
Ale co myslím není dobře, je tomu tak bezmezně věřit a tedy prakticky rezignovat na jiné metody ochrany.
Oni se dávaji, ale v automobilovém prumyslu i do baterek
Kukni:
.https://www.fuqianggroup.com/Mica-Pad-f ... conditions.

A toto řika plechova hlava:
https://share.gemini.google/lSXq9za5DKbV
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano
Reputace:332
Lokalita: Česká Lípa
Lokalita:Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Suma sumárum od plechové hlavy: 3mm slídová deska je jedním z nejlepších izolačních materiálů pro boční separaci článků 300Ah. Aby ale spolehlivě zabránila destrukci celého packu, musí být kombinována s ochranným krytím vršku článků a řízeným odvětráním splodin.
Franta2776
Reputace:682

Nový příspěvek od Franta2776 »

Pokud je prostor nad članky neni potřeba odtah. Pokud se misto pevnych propojek použije kabelova smyčka s oky, zabrani se přenosu kritickeho množstvi tepla na vedlejši článek. Připadně se ztenči v jednom mistě pevný busbar odstrani se taky vyrazně přenos tepla.
Diy konstrukce může být bezpečnějsi nez profi provedeni😂
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano
Reputace:332
Lokalita: Česká Lípa
Lokalita:Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

A co na to plechová hlava? "Vaše úvahy jdou správným směrem a z fyzikálního hlediska dávají smysl, ale je potřeba k nim doplnit několik technických úskalí z praxe" a podrobněji k tomu viz ten odkaz. :lol:
jova
Reputace:41
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Lokalita:TáborskoSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:14,2kWp Kapacita baterie [kWh]:24kWh

Nový příspěvek od jova »

Ghost86 píše: pát říj 02, 2026 4:36 pm
Jova: zaujimave, dakujem. Ako konkretne to odpaja?
Já se s tím moc nemazal, úprava BMS je tady: viewtopic.php?t=14064 Vlastní odpojení panelů provádím 100A spínači ATS TOMZN. Ten co odpíná panely v zapojení 3S 5P, je bez úprav, na přepínače s 8S, jsem dal kondíky, aby se nenatahoval moc oblouk při odepnutí panelů. Mám to zapojené tak, že v okamžiku odepnutí panelů od regulátoru (měničů), dojde k vyzkratování přívodů od panelů a jejich uzemnění. Takže případný oblouk by stejně hned zhasnul. Původně to mělo sloužit k automatickému odpínání při bouřce, ale nepodařilo se mi rozchodit ten detektor blesků, tak to zatím mám, zapojené alespoň takto. 100% funkčnost už to prokázalo, něco jsem v zimně, špatně nastavil na regulátoru a najednou na jaře, mi jeden článek ulítnul s napětím nahoru. Rány těch tří ATS spínačů, jak vypínali a zase zapojovali pole, mi jasně naznačilo, po čem jít.
Na to odpojení pole, by se měly použít spíše jističe se shazovací cívkou, ale já to chtěl primárně kvůli té bouřce, aby se to zase i samo zapnulo. Tak jsem už u těch ATS spínačů zůstal. Jističe by mi stejně nevyzkratovaly ty panely a nedokázaly je uzemnit.
A0.jpg