A zase ten dojezd

Souhrn tématu

Dojezd elektromobilů je často limitován praktickými podmínkami, jako je umístění nabíjecího kabelu a přístup k elektrické energii. Problémy nastávají zejména u samonosných bran s dálkovým ovládáním a u garáží bez elektřiny. Diskutuje se také o srovnání elektromobilů se spalovacími vozy z hlediska komfortu a údržby, přičemž elektromobily vyžadují jiné návyky při nabíjení a parkování.
unicast
Reputace:573
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Re: A zase ten dojezd

Nový příspěvek od unicast »

To je ale ošklivá věc 😃
Franta2776
Reputace:678

Nový příspěvek od Franta2776 »

Hlavně drncá😂
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
eman
Reputace:341
Lokalita: Praha
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od eman »

shuty píše: sob zář 26, 2026 3:04 pm
eman píše: sob zář 26, 2026 12:53 pm
To jsou právě ty počty, které musíš u EV hodně ohnout, aby vypadali hezky. U spalováku jsou náklady jasný, u EV se pořád žongluje s nějakým nabíjením trochu doma, trochu z FVE (jako další náklad k EV), trochu z veřejné nabíječky.

EV s dojezdem 500km v zimě je které a kolik stojí? Protože koupit EV z druhé ruky bez záruk, je finanční sebevražda. Úplně mi stačí částky, které lítají na FB v diskuzních skupinách, kde lidi řeší, proč výměna článku stojí 100k, oprava nějakého regulátoru 90k a podobné částky. Navíc jde o součástky na které neexistuje druhovýroba a majitel vozu všechno kupuje za plnou palbu od výrobce. Jenom proto, že jde o EV, tak má servis naprosto šílené hodinovky i u oprav podvozku, který nijak nesouvisí s elektrickou částí. Výměna příčného stabilizátoru, který stojí 800Kč a sám to mám za 30min vyměněný, stojí na EV 4000Kč za jednu stranu...wtf...

A v neposlední řadě, 2-3 roky starý spalovák stojí 400tis. Opraví ho kdokoliv, jsou naněj díly od 10 výrobců. Ikdybych platil 100tis. ročně za naftu a cca 10tis. za údržbu, tak se na cenu EV dostanu za 5 let a nebude mít takové užitné vlastnosti, aby mi nahradilo pracovní auto. Navíc jsou s novým autem spojeny další náklady a omezení.

Takže EV je jenom jiný druh pohonu, asi příjemnější na používání, jednodušší na údržbu, protože si tam prostě nesmíte nic opravit, ale rozhodně není levnější. Taky mi připadá dost podivné, jak se všichni majitelé EV zbavují aut těsně před koncem záruky a kupují si nové. To mi trochu zavání plýtváním, ale asi je to taky eko.
Ja by som elektro vs. spalovak prirovnal k záchodu - toalete, WC, hajzliku...

Tiez mozes mat na zahrade latrinu, ktora takmer nevyzaduje udrzbu - raz do roka ometies pavuciny... Je z toho trochu smradek, ale funguje to vpodstate zadarmo.
Cez zimu je to trochu hardcore, ale zas ta hreju usetrene peniaze.
Zato tahat do baraku zachod to je priam ekonomicka samovrazda! Uz samotne misy su riadne drahe. A ak chces nejaku specialitku Geberit alebo dokonca bidet tak to sa ti uz ozaj nikdy nevrati. A dokonca sa musi ta toaleta splachovat a to dokonca vodou! no verili by ste tomu? kto ma furt nato mysliet ze ked sa vysere treba cosi zmacknut aby sa to splachlo. V latrine vykopes za 10 rokov novu jamu a hotovo. este aj dosku si viem sam vymenit ked prehnine. A ta spotreba tej vody... ak ma clovek studnu tak aspon cosi sa pri tom vrati ale aj ten toaletny papier nieco stoji, osviezovac, cistiace prostriedky, elektrika na svietenie, fuuuu....
Tak to je hustá demagogie. Takže vlastně EV je úplně jiný vývojový stupeň dopravy. Spalovací motor je na úrovni Flinstounových a EV je vznášedlo ze Star Wars. Samozřejmě i majitelé spalováků jsou zaostalý primitivové, kdežto majitelé EV jsou úžasní a krásní superhrdinové.
Čekám, kdy nastane doba, že majitelé EV budou běhat po městech a zapalovat spalováky, protože je mají nevěřící...

Nemá BMW blinkry za brutální příplatek....? :D
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
unicast
Reputace:573
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

shuty píše: sob zář 26, 2026 3:04 pm
Tiez mozes mat na zahrade latrinu, ktora takmer nevyzaduje udrzbu - raz do roka ometies pavuciny... Je z toho trochu smradek, ale funguje to vpodstate zadarmo.
Cez zimu je to trochu hardcore, ale zas ta hreju usetrene peniaze.
Ani splachovací, ani latrínu, ale prevét alias výsernici. https://cs.wikipedia.org/wiki/Prevét
Nepotřebuje vodu, nepotřebuje odpad, nemusí se nic kopat, je přirozeně odvětrávaný, neucpe se. Ideální řešení pro vyšší patra paneláků 😂
ChlapeczDediny
Reputace:181
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Franta2776 píše: sob zář 26, 2026 8:33 am
No a do ledničky pro pivo nezapomeneš dojít???
Už je tam jedna plechovka 12 asi rok, protože nepřišel nikdo, kdo by na to měl chuť. Já chápu, že pivovarnictví je biznis, ale nemusím vlastnit všechno :roll:
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sebestačnosť
ChlapeczDediny
Reputace:181
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

misif píše: sob zář 26, 2026 8:44 am
eman píše: sob zář 26, 2026 8:29 am
Tady na fóru je plno kutilů, co si staví domácí automatizaci na defakto banální úkoly, ale každý den strkat kabel do auta je ok?
Takhle to mám a jsem s tím ok. Zabere to pár vteřin - nabíjecí kabel mám po zastavení vedle nabíjecího portu, je to stejná náročnost jako dát nabít mobil. Nedokážu si představit, že bych jezdil s mobilem na benzínku, aby mi vydržel týden :-) Ale chápu, že někdo to má jinak, nemá takové možnosti, nemá takový přístup ...
Vidíš, a u mne by to znamenalo otevřít bránu, zacouvat, zavřít bránu, připojit kabel. Zatímco nafťák stojí v garáži (kde není elektrika), nebo před garáží, co je naproti baráku, pres ulici (těsně, ulici nevlastním). A při odjezdu otevřít bránu, vyjet na ulici, zavřít bránu a nemít štěstí, že zrovna pojede paní, co furt spěchá a "nemůže" čekat, až tu bránu zamknu a vedle se nevejde, boje ulice úzká, tak dáva najevo svou frustraci.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sebestačnosť
Franta2776
Reputace:678

Nový příspěvek od Franta2776 »

A u Vás neznáte samonosné brány na dálkové ovládání?
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W