A zase ten dojezd
Souhrn tématu
Dojezd elektromobilů je často limitován praktickými podmínkami, jako je umístění nabíjecího kabelu a přístup k elektrické energii. Problémy nastávají zejména u samonosných bran s dálkovým ovládáním a u garáží bez elektřiny. Diskutuje se také o srovnání elektromobilů se spalovacími vozy z hlediska komfortu a údržby, přičemž elektromobily vyžadují jiné návyky při nabíjení a parkování.
- eman
- Reputace:341
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: A zase ten dojezd
Když mám normální pracovní den, tak najedu klidně 200km+ a připojovat každý Boží den blbý auto na nabíječku je neskutečný opruz. A když na to zapomenu, tak co budu ráno dělat...vstávat kvůli autu o hodinu-dvě dřív? Jako že zbytek aktivního života přizpůsobím domácímu spotřebiči..?
A jo vadí mi představa častého dobíjení. Vadí mi jezdit na benzínku a natankovat 80l nafty, ale to trvá tak 15 minut. Že někdo dobrovolně řeší "údržbu" auta každý den, naprosto nechápu. Tady na fóru je plno kutilů, co si staví domácí automatizaci na defakto banální úkoly, ale každý den strkat kabel do auta je ok?
A jo vadí mi představa častého dobíjení. Vadí mi jezdit na benzínku a natankovat 80l nafty, ale to trvá tak 15 minut. Že někdo dobrovolně řeší "údržbu" auta každý den, naprosto nechápu. Tady na fóru je plno kutilů, co si staví domácí automatizaci na defakto banální úkoly, ale každý den strkat kabel do auta je ok?
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Franta2776
- Reputace:678
No a do ledničky pro pivo nezapomeneš dojít???
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- misif
- Reputace:21
Takhle to mám a jsem s tím ok. Zabere to pár vteřin - nabíjecí kabel mám po zastavení vedle nabíjecího portu, je to stejná náročnost jako dát nabít mobil. Nedokážu si představit, že bych jezdil s mobilem na benzínku, aby mi vydržel týdeneman píše: sob zář 26, 2026 8:29 amTady na fóru je plno kutilů, co si staví domácí automatizaci na defakto banální úkoly, ale každý den strkat kabel do auta je ok?
- TomHC
- Reputace:966
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ak jazdíš 200+ denne, tak BEV nie je pre teba. Nikto netvrdí, že BEV je úplne pre každého. Ale vedel by si s ním dosť ušetriť...
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- eman
Podstatný je, že ten mobil dát nabít nemusíš, takže to nevytváří podvědomý stresový faktor.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Mex
- Reputace:479
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Vidím to skoro opačně.TomHC píše: sob zář 26, 2026 9:10 amAk jazdíš 200+ denne, tak BEV nie je pre teba. Nikto netvrdí, že BEV je úplne pre každého. Ale vedel by si s ním dosť ušetriť...
Pokud jezdí denně 200Km, tak se mu to auto na nákladech za "palivo" naopak dost brzo vrátí.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Franta2776
U nás v ulici,platí všichni v součtu za el,plyn,naftu cca 100-150000kč rok.Já 20000kč a ty mi pošle firma jako náhradu cca 7,60kč/kWh za nabíjení BEV .Takže pokud chce dál platit 100000kč ročně a vic za energie ,nikdo mu nebrání a dál, ať hledá důvody proč to nejde.Při jeho nájezdu může FV ročně za nabíjení BEV a energie do domu ušetřit v součtu 150000kč ročně.Krát 10let, to je jednoduchá násobilka.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- misif
- Reputace:21
Jojo, lidi si vymýšlí nesmysly, aby si obhájili své.
Pokud jezdíš 200km, musíš si pořídit auto s dojezdem 500km, pak se budeš pohybovat někde 40-80% na baterce a budeš v pohodě. Pokud zapomeneš nabít, tak se nic nestane, protože tam máš minimálně na další půl dne rezervu. To by bylo, abys nepotkal 100km žádnou nabíječku a dobít na chybějících 100km zabere dnešním autům 5minut. To je rozhodně důvod k nějakému stresování a vstávání o dvě hodiny dříve. Pochop, že hlavní čerpací stanici máš doma a pokud jedeš na veřejnou, tak tam nečekáš na dobití na 100%, ale dobíjíš jenom to nejnutnější, prostě přístup k tomu je jiný.
Pokud najezdíš v pracovní dny 200km tak na PHM a pravidelném servisu se ti elektroauto po 6,5 roku celé zaplatí z těchto úspor a to pochybuju, že spalovací auta kupuješ "zdarma".
Pokud jezdíš 200km, musíš si pořídit auto s dojezdem 500km, pak se budeš pohybovat někde 40-80% na baterce a budeš v pohodě. Pokud zapomeneš nabít, tak se nic nestane, protože tam máš minimálně na další půl dne rezervu. To by bylo, abys nepotkal 100km žádnou nabíječku a dobít na chybějících 100km zabere dnešním autům 5minut. To je rozhodně důvod k nějakému stresování a vstávání o dvě hodiny dříve. Pochop, že hlavní čerpací stanici máš doma a pokud jedeš na veřejnou, tak tam nečekáš na dobití na 100%, ale dobíjíš jenom to nejnutnější, prostě přístup k tomu je jiný.
Pokud najezdíš v pracovní dny 200km tak na PHM a pravidelném servisu se ti elektroauto po 6,5 roku celé zaplatí z těchto úspor a to pochybuju, že spalovací auta kupuješ "zdarma".
- glottis
- Reputace:573
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Jsou to jen pindy co se tu tahnou uz snad dva roky a porad je to to same a s ekonomikou to nema co delat. Jsou to jen pocity. A kdyz dojdou argumenty tak to konci tim, ze se manzelce nelibi interier 
Cim vic jezdim tim vic se mi financne EV vyplati. Tak to proste je. S nabijenim doma a s rostouci cenou paliv naprosto.
200km denne je pro normalni EV uplne prd.
Zaparkuju doma a jdu kolem kabelu, co jen strcim do portu. Vybavene za 5s. Rano natankovano a pripadne i ohrate auto, abych si ten dalsi 200km vopruz uzil. Kdyz bych zapomel, po ceste je mrte nabijecek.
Ze se ti auta nelibi je neco jineho. Bohuzel nova auta uz se nedelaj ani ve spalovaku tak jak driv. Tesla zacala delat delsi Y.
Nemas rad teslu kvuli muskovi. Je to kokot ale ja ho v aute jeste nepotkal. Naopak teslisti si mavaji
pan Ford zase podporoval hitlera. Tesla ted muze na FSD jezdit v CR. Velky benefit pro ty, co jezdi hodne.
Kdo jezdi malo, muze si porad koupit nejakej malej benzinacek, idelane neprimo vstrikovej. Hlavne ne zadne zarucene levne diesly z dovozu.
Cim vic jezdim tim vic se mi financne EV vyplati. Tak to proste je. S nabijenim doma a s rostouci cenou paliv naprosto.
200km denne je pro normalni EV uplne prd.
Zaparkuju doma a jdu kolem kabelu, co jen strcim do portu. Vybavene za 5s. Rano natankovano a pripadne i ohrate auto, abych si ten dalsi 200km vopruz uzil. Kdyz bych zapomel, po ceste je mrte nabijecek.
Ze se ti auta nelibi je neco jineho. Bohuzel nova auta uz se nedelaj ani ve spalovaku tak jak driv. Tesla zacala delat delsi Y.
Nemas rad teslu kvuli muskovi. Je to kokot ale ja ho v aute jeste nepotkal. Naopak teslisti si mavaji
Kdo jezdi malo, muze si porad koupit nejakej malej benzinacek, idelane neprimo vstrikovej. Hlavne ne zadne zarucene levne diesly z dovozu.
- eman
To jsou právě ty počty, které musíš u EV hodně ohnout, aby vypadali hezky. U spalováku jsou náklady jasný, u EV se pořád žongluje s nějakým nabíjením trochu doma, trochu z FVE (jako další náklad k EV), trochu z veřejné nabíječky.
EV s dojezdem 500km v zimě je které a kolik stojí? Protože koupit EV z druhé ruky bez záruk, je finanční sebevražda. Úplně mi stačí částky, které lítají na FB v diskuzních skupinách, kde lidi řeší, proč výměna článku stojí 100k, oprava nějakého regulátoru 90k a podobné částky. Navíc jde o součástky na které neexistuje druhovýroba a majitel vozu všechno kupuje za plnou palbu od výrobce. Jenom proto, že jde o EV, tak má servis naprosto šílené hodinovky i u oprav podvozku, který nijak nesouvisí s elektrickou částí. Výměna příčného stabilizátoru, který stojí 800Kč a sám to mám za 30min vyměněný, stojí na EV 4000Kč za jednu stranu...wtf...
A v neposlední řadě, 2-3 roky starý spalovák stojí 400tis. Opraví ho kdokoliv, jsou naněj díly od 10 výrobců. Ikdybych platil 100tis. ročně za naftu a cca 10tis. za údržbu, tak se na cenu EV dostanu za 5 let a nebude mít takové užitné vlastnosti, aby mi nahradilo pracovní auto. Navíc jsou s novým autem spojeny další náklady a omezení.
Takže EV je jenom jiný druh pohonu, asi příjemnější na používání, jednodušší na údržbu, protože si tam prostě nesmíte nic opravit, ale rozhodně není levnější. Taky mi připadá dost podivné, jak se všichni majitelé EV zbavují aut těsně před koncem záruky a kupují si nové. To mi trochu zavání plýtváním, ale asi je to taky eko.
EV s dojezdem 500km v zimě je které a kolik stojí? Protože koupit EV z druhé ruky bez záruk, je finanční sebevražda. Úplně mi stačí částky, které lítají na FB v diskuzních skupinách, kde lidi řeší, proč výměna článku stojí 100k, oprava nějakého regulátoru 90k a podobné částky. Navíc jde o součástky na které neexistuje druhovýroba a majitel vozu všechno kupuje za plnou palbu od výrobce. Jenom proto, že jde o EV, tak má servis naprosto šílené hodinovky i u oprav podvozku, který nijak nesouvisí s elektrickou částí. Výměna příčného stabilizátoru, který stojí 800Kč a sám to mám za 30min vyměněný, stojí na EV 4000Kč za jednu stranu...wtf...
A v neposlední řadě, 2-3 roky starý spalovák stojí 400tis. Opraví ho kdokoliv, jsou naněj díly od 10 výrobců. Ikdybych platil 100tis. ročně za naftu a cca 10tis. za údržbu, tak se na cenu EV dostanu za 5 let a nebude mít takové užitné vlastnosti, aby mi nahradilo pracovní auto. Navíc jsou s novým autem spojeny další náklady a omezení.
Takže EV je jenom jiný druh pohonu, asi příjemnější na používání, jednodušší na údržbu, protože si tam prostě nesmíte nic opravit, ale rozhodně není levnější. Taky mi připadá dost podivné, jak se všichni majitelé EV zbavují aut těsně před koncem záruky a kupují si nové. To mi trochu zavání plýtváním, ale asi je to taky eko.
- Franta2776
Proč žonglovat, BEV to přesně registruje. Spiš se žongluje se spotřebou spalováku.
Moje BMW bylo levnějši o10% než stejmý spalovák a to nepočitám dotaci
Moje BMW bylo levnějši o10% než stejmý spalovák a to nepočitám dotaci
- vanilka
- Reputace:133
- Lokalita: Beroun, Příbram
Tahle diskuze se může vést donekonečna, protože každý to vidí ze svýho pohledu. Žádná univerzální, obecně aplikovatelná pravda není. Každý si tu obhajuje svůj konkrétní případ, kdy pro jednoho vychází výhodnější BEV, pro druhýho spalovák. Já se řadím do druhý skupiny, jelikož i přes obrovský přebytky z FVE a najetých cca 25k km ročně by pro mě návratnost BEV byla v nenávratnu, tudíž bych si ji musel obhájit čistě emocionálně. A to mi moje racionální já nedovolí.
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
- Diablo1st
- Reputace:233
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
@Vanilka: zaujímalo by ma s akou nákupnou cenou auta počítaš, lebo sa mi nechce veriť, že pri nájazde 25k km ročne bude cena za BEV v nekonečnu. Hlavne v dnešnej dobe, kedy je cena za km tak 1/4-1/5 ceny km u spalováku.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- Franta2776
Vanilko ty s tvyma 82kWh lion domaciho uloziště můžes dělat pěkný kousky.Jak S BEV, tak při prodeji elektriny. Ty baterky pořadně pracuji, tak 3 měsice v roce a 9měsiců zahalí. 
- shuty
- Reputace:66
Ja by som elektro vs. spalovak prirovnal k záchodu - toalete, WC, hajzliku...eman píše: sob zář 26, 2026 12:53 pmTo jsou právě ty počty, které musíš u EV hodně ohnout, aby vypadali hezky. U spalováku jsou náklady jasný, u EV se pořád žongluje s nějakým nabíjením trochu doma, trochu z FVE (jako další náklad k EV), trochu z veřejné nabíječky.
Tiez mozes mat na zahrade latrinu, ktora takmer nevyzaduje udrzbu - raz do roka ometies pavuciny... Je z toho trochu smradek, ale funguje to vpodstate zadarmo.
Cez zimu je to trochu hardcore, ale zas ta hreju usetrene peniaze.
Zato tahat do baraku zachod to je priam ekonomicka samovrazda! Uz samotne misy su riadne drahe. A ak chces nejaku specialitku Geberit alebo dokonca bidet tak to sa ti uz ozaj nikdy nevrati. A dokonca sa musi ta toaleta splachovat a to dokonca vodou! no verili by ste tomu? kto ma furt nato mysliet ze ked sa vysere treba cosi zmacknut aby sa to splachlo. V latrine vykopes za 10 rokov novu jamu a hotovo. este aj dosku si viem sam vymenit ked prehnine. A ta spotreba tej vody... ak ma clovek studnu tak aspon cosi sa pri tom vrati ale aj ten toaletny papier nieco stoji, osviezovac, cistiace prostriedky, elektrika na svietenie, fuuuu....
•2x Axpert King•3.69kWp•35kWh LiFePo4•
•2x Axpert King•3.69kWp•35kWh LiFePo4•
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1066
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Trochu ujeté, ale budiž. Správné přirovnání je pak ale k tomu, že nemáš záchod doma (to má dost málo lidí), ale máš veřejné záchodky, v lepším případě 5 minut cesty, ale také někdy i přes půl města, v tom horším případě v sousedním.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Valdano
- Reputace:329
- Lokalita: Česká Lípa
Psal jste, že chcete pouze MPV. Dojezd BEV v kategorii rodinných MPV v zimním období (prosinec až únor) se při teplotách pod 0 °C snižuje až o 40% oproti WLTP dojezdu.
Takže například při WLTP dojezdu 412 km u již odkazovaného bazarového Kia PV5 Passenger s minimálním nájezdem a tedy i minimálně opotřebovanou baterií bude zimní dojezd okolo 250 km.
Při požadavku na dojezd v zimním období minimálně 500 km s BEV kategorie MPV by měl být WLTP dojezd okolo 830 km což by znamenalo baterii okolo 180kWh. Taková baterie by byla pro běžný trh v dané kategorii příliš drahá. Rodinná BEV MPV s podobnými deklarovanými dojezdy přes 800 km jsou buď vozy testované podle benevolentnější čínské normy CLTC (která nadhodnocuje dojezd o 30 % oproti WLTP) nebo plug-in hybridy (PHEV). Mezi BEV v kategorii MPV najdete například luxusní Zeekr 009 s baterií 140 kWh a deklarovaným dojezdem 822 km dle čínské normy CLTC. Dojezd dle WLTP je jen cca 575 km a v zimním období bude okolo 350 až nanejvýš 400 km.
Pokud tedy trváte na rodinném BEV v kategorii MPV s dojezdem minimálně 500 km v zimním období tak takové sériově vyráběné BEV MPV na evropském trhu zřejmě nenajdete (a možná ani jinde na světě).
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob zář 26, 2026 4:32 pm, celkem upraveno 1 x.
- Vertikal
- Reputace:9
- Lokalita: Raškovice
MPV je moc krabicové s velkým aerodynamickým odporem, ale s o něco menším kufrem a pro šest osob se začala vyrábět Tesla YL s WLTP dojezdem 681km se zatím jedinou verzí, kde je baterie 88,2 kWh (využitelná 86 kWh)
- Valdano
- Reputace:329
- Lokalita: Česká Lípa
Tesla YL není MPV. Takže při striktním požadavku na BEV v kategorii pouze MPV s danými parametry pro zimní dojezd minimálně 500 km což znamená WLTP minimálně 830 km je nutné konstatovat pouze jediné. Takové sériově vyráběné BEV v kategorii pouze MPV prostě není k mání.
- leoshavla
- Reputace:94
Dnes u nás byl takový menší Autosalón, tak jsem si sednul do BMW iX3, asi by se mně to líbilo.
Jdu vsadit Sportku
A údajně používají LFP Bat.
Jdu vsadit Sportku
A údajně používají LFP Bat.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah 
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A