A zase ten dojezd
Souhrn tématu
Dojezd elektromobilů jako eTransit je často diskutovaným tématem kvůli omezením baterií a jejich stárnutí při nízkém ročním nájezdu. Porovnání nákladů ukazuje, že i s nižší spotřebou paliva u benzínových vozů může být provoz eTransitu náročný. Různé názory se týkají také bezpečnosti a vhodnosti mikro elektromobilů pro rodinné použití, přičemž jejich využití je vhodné spíše pro kratší městské trasy.
- Franta2776
- Reputace:676
Re: A zase ten dojezd
No ja nevim,jak je tato informace pravdivá.. Já má syna zrovna starym dieslovým expedicnim vozidlem pod MontBlankem v okolí Chamoney a nic takovýho mi neřikal:((Brumla píše: stř zář 23, 2026 8:42 pmAť to řešíte z prava, nebo z leva, oni nás k BEV dotlači... u frantiků chybí palivo už na 16% benzinek. Ještě v sobotu to bylo na 10%...
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace:426
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nemohu souhlasit s tím, na co lidi mají a na co lidi nemají = já taky nemám prachy a nejsem žádný milionář, ani sem se nenarodil se zlatou lžičkou v zadnici...
Pokud sem dal starýho diesela, který se už sypal a stálo nás to majlant, do protiúčtu a nic víc a leasing nyní platím 245 Eur + 46 Eur DPH = 291Eur kdybych byl privátní a ne gewerbe.
Teď jsem přes léto nalítal víc, ale do července jsme byli na cca 50km denně průměrně = 1500km za měsíc.
To je při tom dieslu s 12l/na 100 - 180L po 2,20Euro = 396 Euro
V E-Transitu ze zásuvky z DS za 33Centů 345kWh = 114 Euro (nyní nově 0,26Eur (26Centů) )
Rozdíl při 50km na den - 1500km na měsíc v palivu je 282 Euro
Kolik že platím ten Leasing ??? Co je teda dražší ?
Když odpočítám to, že je to nový, žádný olej, žádný destičky, žádný dálniční známky, žádný parkovný - prostě nic...
A 1MWh sem do toho dal ze svý střechy - tedy NÉÉÉ za 30Centů ale jinak a svoje - co by jinak zůstalo na střeše.
KDE PŘESNĚ JE TO NAVÍC - NA CO UDAJNĚ TY LIDI NEMAJÍ - PRŮMĚRNĚ/JEZDÍCÍ CCA 50KM NA DEN - KDE TO JE TY PRACHY NAVÍC - CO TO STOJÍ ???
Z mého pohledu jsme od unora ušetřili několik set Eur - nevynaložili vůbec nic navíc = investice nula - jen časová - objednat a podruhé vyzvednout...
A ještě nám dají nějakých 450Eur za nějaký CO2 nebo co - ani nechápu co to je...
Pokud sem dal starýho diesela, který se už sypal a stálo nás to majlant, do protiúčtu a nic víc a leasing nyní platím 245 Eur + 46 Eur DPH = 291Eur kdybych byl privátní a ne gewerbe.
Teď jsem přes léto nalítal víc, ale do července jsme byli na cca 50km denně průměrně = 1500km za měsíc.
To je při tom dieslu s 12l/na 100 - 180L po 2,20Euro = 396 Euro
V E-Transitu ze zásuvky z DS za 33Centů 345kWh = 114 Euro (nyní nově 0,26Eur (26Centů) )
Když odpočítám to, že je to nový, žádný olej, žádný destičky, žádný dálniční známky, žádný parkovný - prostě nic...
A 1MWh sem do toho dal ze svý střechy - tedy NÉÉÉ za 30Centů ale jinak a svoje - co by jinak zůstalo na střeše.
KDE PŘESNĚ JE TO NAVÍC - NA CO UDAJNĚ TY LIDI NEMAJÍ - PRŮMĚRNĚ/JEZDÍCÍ CCA 50KM NA DEN - KDE TO JE TY PRACHY NAVÍC - CO TO STOJÍ ???
Z mého pohledu jsme od unora ušetřili několik set Eur - nevynaložili vůbec nic navíc = investice nula - jen časová - objednat a podruhé vyzvednout...
A ještě nám dají nějakých 450Eur za nějaký CO2 nebo co - ani nechápu co to je...
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1066
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
50 km denně je přes 18 tisíc km, to je furt 3x tolik - bavíme se o lidech, co najezdí tak 5 tisíc za rok ...
Takové auto, pokud ho udržuješ, tě nestojí na provozu krom benzínu a občas oleje nic. Sem tam přežraný kabel od kuny.
Jak jsem psal, nemůžeme srovnávat nás, kteří máme značné rozdíly v nájezdu, vůči průměrným uživatelům aut.
Chápeš, že na tvých 18 tisíc ročně musí být řada lidí, co nenajedou ani těch 5 tisíc, aby ten průměr, co se nahoře uváděl, vyšel?
Ty jsi příklad, který se vyplatí. Ale přepočítej to na fábku 2. generace, kde měníš jen olej a tankuješ benzín a nic víc.
Za jakou dobu se asi při nájezdu 5 tisíc ročně vyplatí koupit BEV?
Ty platíš měsíčně (lízačku) to, co ti lidi projedou za půl roku.
Proč myslíš, že se rudozelené hlavy tolik bojí a vymýšlí car sharing a podobné ptákoviny? Protože přesně tyhle průměrné uživatele aut o ty auta (a přeneseně i o svobodu pohybu) připraví.
Takové auto, pokud ho udržuješ, tě nestojí na provozu krom benzínu a občas oleje nic. Sem tam přežraný kabel od kuny.
Jak jsem psal, nemůžeme srovnávat nás, kteří máme značné rozdíly v nájezdu, vůči průměrným uživatelům aut.
Chápeš, že na tvých 18 tisíc ročně musí být řada lidí, co nenajedou ani těch 5 tisíc, aby ten průměr, co se nahoře uváděl, vyšel?
Ty jsi příklad, který se vyplatí. Ale přepočítej to na fábku 2. generace, kde měníš jen olej a tankuješ benzín a nic víc.
Za jakou dobu se asi při nájezdu 5 tisíc ročně vyplatí koupit BEV?
Ty platíš měsíčně (lízačku) to, co ti lidi projedou za půl roku.
Proč myslíš, že se rudozelené hlavy tolik bojí a vymýšlí car sharing a podobné ptákoviny? Protože přesně tyhle průměrné uživatele aut o ty auta (a přeneseně i o svobodu pohybu) připraví.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
To už sem potvrdil, to je jasný
při 5000km/rok je to nesmysl - tam není o čem spekulovat - vyhraje to nejlevnější auto bez ohledu na palivo, který umře co nejdýl na staří a ne na opotřebení...
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
:
- Kajap
- Reputace:18
- Lokalita: Okoli
Spalovací auto rv2000 může jezdit věčně, když mu daš údržbu, a neshnije dřív než se rozsype motor
Pokud jde o Teslu, tak za podběhem má sběrače hoven (stejně jak na Fabce1) a za předníma kolama směrem do auta tam jsou přímo klokani pytle na hovna …
Prej se to má minimálně jedenkrát ročně na TESLE čistit??? nebo to je jenom nějaký specifický model Tesly? Ukazoval to Zima. U tý Fábie je stejný ale jenom za podběhama - když to tam necháš, tak ti práh shnije. Jinak ta kastle může bejt 30 let v pohodě…
Pak ještě spodní aerodyn.zakrytovani Tesly, to ukazoval Vaculík, tam se prý taky hromadí taky bordel
Pokud jde o Teslu, tak za podběhem má sběrače hoven (stejně jak na Fabce1) a za předníma kolama směrem do auta tam jsou přímo klokani pytle na hovna …
Prej se to má minimálně jedenkrát ročně na TESLE čistit??? nebo to je jenom nějaký specifický model Tesly? Ukazoval to Zima. U tý Fábie je stejný ale jenom za podběhama - když to tam necháš, tak ti práh shnije. Jinak ta kastle může bejt 30 let v pohodě…
Pak ještě spodní aerodyn.zakrytovani Tesly, to ukazoval Vaculík, tam se prý taky hromadí taky bordel
- Franta2776
- Reputace:676
Ale prd. Já si koupil nové Mercedes Vaneo v 2003.Loni skončilo v kovošrotu, upadlo mu kolo. Shnila napravnice atd. Poslednich 10-15let prochazelo po znamosti přes emise. A to bylo LPG. Nevyplatilo by se opravovat..
Dnešni emisni systemy jsou slozite a drahé, že se nevyplari opravovat a auta udržovat v chodu.
Dnešni emisni systemy jsou slozite a drahé, že se nevyplari opravovat a auta udržovat v chodu.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- eman
- Reputace:340
- Lokalita: Praha
Takže si na to auto kašlal a to je argument, že nic nevydrželo?
JirkaE: Spotřeba 12l/100km...to bylo jaký auto...kamion? Ani moje C8 s připojeným 1,5t vlekem nemá takovou spotřebu.
JirkaE: Spotřeba 12l/100km...to bylo jaký auto...kamion? Ani moje C8 s připojeným 1,5t vlekem nemá takovou spotřebu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- JirkaE
Jo jasně, ten můj diesel transit byl myslím 2014 a už to bylo každý rok něco na opravu..., naposledy ten setrvačník, a vše okolo myslím že to byla oprava skoro 1000Eur se kterou bych si rozhodně neporadil - už si to nepamatuju a sem rád, že je pryč...Kajap píše: čtv zář 24, 2026 3:03 pmSpalovací auto rv2000 může jezdit věčně, když mu daš údržbu, a neshnije dřív než se rozsype motor
Už nic starýho nechci ani zadarmo - každý auto bylo pro mě majlant a pokaždé sem si říkal že to bylo víc než za nové - u každýho z těch vraků...
A na moje panely bude někdo říkat že jsou šrot a to jen leží a tady se tahají auto-šroty s r.v. 2000 a jsou dobrý a na věky
:
- JirkaE
Ten transit měl plný servis ode mě, pravidelné výměny olejů a všech filtrů, destičky, kotouče, vše - začal se srát sám - ja na nic nekašlaleman píše: čtv zář 24, 2026 3:27 pmTakže si na to auto kašlal a to je argument, že nic nevydrželo?
Transit Custom delší verze - ano často s vlekem, ale i bez, nahoru do Hannoveru a zpět a spotřeba bez vleku průměrná 12,5l/100km
Ale jak říkám, ano jezdil sem na krev, 170km/h naprosto běžná rychlost bez vleku a to pak baští jinak...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv zář 24, 2026 3:45 pm, celkem upraveno 1 x.
:
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1066
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Tys to uhnal 
A ted za trest jezdis stovkou
A ted za trest jezdis stovkou
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
105-115 

...za trest... Ve 15,00-15,15 jsme chtěli vyjíždět do Česka a nic... Ach ty ženský 
:
- Kajap
- Lokalita: Okoli
To “věčně” bylo myšleno tak, že motor má zkrátka nějaký limit, ale vzhledem k baterkám které stárnou časově chemicky, tak když budeš jezdit 3000 kilometrů ročně tak ti to vydrží do konce života
A Tesla a už prý jezdí od pondělka sama (v Pze) - to předtím nejezdila nebo co?
A Tesla a už prý jezdí od pondělka sama (v Pze) - to předtím nejezdila nebo co?
- JozefSK
- Reputace:118
Presne, ako pises - pri tych mikro EV: "samozřejmě není řeč o té skupině, kterou popisuješ".cipis píše: čtv zář 24, 2026 1:05 amJozef, to si děláš dobrou prdelDo toho nenacpeš ani dvě děcka, natož kočárek pro ně ...
A samozřejmě není řeč o té skupině, kterou popisuješ.
Mikro EV nie je urcene na vozenie viac detnej rodiny s kociarom, rovnako, ako "dospele" FVE nie su urcene pre beznych obyvatelov panelakov.
Ale viem si predstavit, ze okrem tych dochodcov, v podobnom mikro EV napr. rodic vozi 1 - 2 deti do skoly a potom ide sam do prace (ak robi v tom istom meste). Dnes nie je vynimocne vidiet maminu doviezt dietko na velkom rodinom aute pred skolu, dietko z auta vystupi a odtrmaca sa do svojej trebars siedmej triedy ...
Inymi slovami, som presvedceny, ze lacne mikro EV ma svoje miesto pod slnkom pri jazdeni po okoli.
Preco teda nie su tak rozsirene ? ...
Suhlasim, mnoho ludi sa dnes skor riadi emociami, ako rozumom ...JirkaE píše: čtv zář 24, 2026 1:31 pmNemohu souhlasit s tím, na co lidi mají a na co lidi nemají ...
- eman
- Reputace:340
- Lokalita: Praha
JirkaE píše: čtv zář 24, 2026 3:37 pmTen transit měl plný servis ode mě, pravidelné výměny olejů a všech filtrů, destičky, kotouče, vše - začal se srát sám - ja na nic nekašlaleman píše: čtv zář 24, 2026 3:27 pmTakže si na to auto kašlal a to je argument, že nic nevydrželo?
Transit Custom delší verze - ano často s vlekem, ale i bez, nahoru do Hannoveru a zpět a spotřeba bez vleku průměrná 12,5l/100km
Ale jak říkám, ano jezdil sem na krev, 170km/h naprosto běžná rychlost bez vleku a to pak baští jinak...
podvozek domečku.jpg
20221014_110603.jpg
20220930_104726.jpg
Ta první věta byla na Frantu. U tebe mě zaujala jenom ta spotřeba.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- yare
- Lokalita: HD
Že by bezpečnosť? Ja osobne by som niečo také nechcel ani zadarmo. A je úplne jedno, či je to v nafte, benzíne, alebo na baterky.JozefSK píše: čtv zář 24, 2026 5:20 pmInymi slovami, som presvedceny, ze lacne mikro EV ma svoje miesto pod slnkom pri jazdeni po okoli.
Preco teda nie su tak rozsirene ? ...
- vanilka
- Reputace:132
- Lokalita: Beroun, Příbram
Přesně tak. Jestli někoho, tak děti bych do takovýhle rakve nikdy neposadil. Možná tchýni, ale ta je v poho, takže ani tu ne 
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
- Vertikal
- Reputace:9
- Lokalita: Raškovice
No přesto podobná vozítka na cestě potkávám i tam kde je devadesátka. Já bych pak všem doporučil ať to umí alespoň 70km/h.
- ChlapeczDediny
- Reputace:181
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Já donedávna jezdil s 1,6 benzín, měsíční náklady včetně původní koupě, servisu a gum i PZP 70 eur. Nájezd 5000 km/rok. Zaplatíš mi rozdíl, když si vemu toho eTransita? Palivo si dám sám.JirkaE píše: čtv zář 24, 2026 1:31 pmTo je při tom dieslu s 12l/na 100 - 180L po 2,20Euro = 396 Euro
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sebestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sebestačnosť
- JirkaE
Uz sem potvrdil 3x a nechci se opakovat, že s 5000km za rok a autem co jezdí za 5-6-7l benzínu to nema nic společného.
Bavíme se o nájezdu aut lidi, kteří s ním jezdí aktivně, natočí 50-70km denně do práce a podobně...
U mě to je trošku práce a zbytek ježdění pro rodinu, denně treninky děti, ted 1x týdně Plzeň (125+125)
Někdy jeden, někdy oba dny o víkendu turnaje 20-100km...
Jak už sem taky 3x opakoval, nejdřív počítám a až pak dělám závěry, tohle nema nic společného s ježděním 2x do měsíce a občasným vytažením auta
Bavíme se o nájezdu aut lidi, kteří s ním jezdí aktivně, natočí 50-70km denně do práce a podobně...
U mě to je trošku práce a zbytek ježdění pro rodinu, denně treninky děti, ted 1x týdně Plzeň (125+125)
Někdy jeden, někdy oba dny o víkendu turnaje 20-100km...
Jak už sem taky 3x opakoval, nejdřív počítám a až pak dělám závěry, tohle nema nic společného s ježděním 2x do měsíce a občasným vytažením auta
: